Cel mai pesimist analist din centrul financiar al Londrei, Albert Edwards, unul dintre strategii bancii Societe Generale, este de parere ca anul acesta poate avea loc o criza la fel de grava precum cea din 2008, care ar putea sfarama zona euro.
Analistul sustine ca tarile occidentale vor fi lovite de un val deflationist venit din pietele emergente, iar bancile centrale par sa nu constientizeze acest lucru, relateaza The Guardian.
"Evolutia economiei globale va impinge Statele Unite inapoi in recesiune. Criza financiara s-a redesteptat. Va fi la fel de rea ca cea din 2008-2009 si va avea efecte foarte urate", prognozeaza Edwards.
Edwards nu este singurul care se arata foarte ingrijorat cu privire la perspectiva economica a anului in curs. La inceputul acestei saptamani, economistii Royal Bank of Scotland au prezis un cutremur iminent in pietele financiare din intreaga lume.
Temerile privind reizbucnirea unei noi crize economice globale au fost accentuate si de turbulentele inregistrate in pietele de capital si de prabusirea pretului petrolului la un plafon minim de aproape 30 de dolari/baril.
"Se poate si mai rau? Bineinteles ca se poate! Valutele din pietele emergente sunt in cadere libera, iar sectorul corporatist din Statele Unite este strivit de aprecierea continua a dolarului", isi continua Edwards seria de progonoze negre.
Mandria costa
Albert Edwards spune ca pana si Rezerva Federala a pus un diagnostic gresit starii de sanatate a economiei... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 10:50
Directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat duminica impotriva reducerii prea dure a cheltuielilor publice in Statele Unite, unde democratii si republicanii se afla in plina confruntare in privinta bugetului, scrie AFP.
"Nu trebuie sa contracteze economia taind brutal in cheltuieli acum, cand relansarea economiei capata vigoare", a declarat Christine Lagarde in cursul unui interviu difuzat la postul american de televiziune NBC.
"Trebuie avut in vedere ritmul consolidarii (bugetare), pentru a apara aceasta crestere care genereaza locuri de munca si care ajuta in nenumarate moduri", a adaugat ea.
Statele Unite trebuie sa reactioneze in fata cheltuielilor cu asigurarile de sanatate, cum este Medicare, "care vor creste si le vor impovara in cativa ani", insa guvernul trebuie sa afiseze "o abordare echilibrata", a subliniat sefa FMI.
SUA se confrunta cu doua crize legate din punct de vedere politic, dar a caror suprapunere este datorata hazardului calendarului. Absenta unui acord in Congres, la 1 octombrie, privind bugetul pe 2014, a antrenat o paralizie aproape completa a administratiei, in timp ce blocajul cu privire la majorarea plafonului datoriei risca sa antreneze o incapacitate a de plata a Washingtonului cu incepere de la 17 octombrie.
Christine Lagarde a atras atentia in repetate randuri in legatura cu consecintele "foarte grave" daca nu va fi gasita o solutie la timp. Ea a repetat duminica la postul NBC ca un... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 09:11
Criza financiara a costat economia americana intre 6.000 de miliarde de dolari si 14.000 de miliarde de dolari, iar pagubele ar putea fi de peste doua ori mai mari, daca economia isi revine prea lent, potrivit unei estimari a Rezervei Federale (Fed) din Dallas.
Printre pagubele pe termen lung aduse economiei SUA, Rezerva Federala identifica somajul ridicat, precum si oportunitatile pierdute din cauza sprijinirii sectorului financiar cu 12.600 de miliarde de dolari, se arata in analiza bancii centrale, publicata la aproape cinci ani de la prabusirea Lehman Brothers.
"Criza din 2007-2008 a avut un impact negativ foarte puternic asupra activitatii economice, consumului si avutiei financiare. Populatia SUA a fost nevoita sa suporte si alte costuri, precum cele determinate de consecintele psihologice, pierderea competentelor din cauza somajului prelungit, oportunitatile economice reduse si interventia tot mai puternica a statului in activitatea economica", se arata in raport, citat de CNBC.
In total, costurile se situeaza intre 6.000 de miliarde de dolari si 14.000 de miliarde de dolari. Pagubele economice sunt echivalente cu 40-90% din PIB al SUA, sau cu 50.000-120.000 de dolari pentru fiecare gospodarie.
Situatia ar putea fi mult mai rea, in functie de durata recuperarii economiei.
"Daca efectele crizei sunt permanente, trendul de consum observat incepand din 2007 sugereaza ca pagubele produse ar putea fi de peste doua ori mai mari fata de estimarea de 6.000 -... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 16:49
Falimentul orasului Detroit, candva capitala mondiala a automobilelor si una dintre metropolele cele mai prospere din lume, este cronica unei morti anuntate inca din anii 90 ai secolului trecut, cand crizei industriale i s-au adaugat depopularea si o administratie corupta, scrie sambata EFE intr-un comentariu.
Dar Detroit este al optulea oras sau comitat care incearca sa se puna la adapostul legii falimentului din 2011 si pana in prezent.
"Ceea ce s-a intamplat cu Detroit nu este foarte diferit de ceea ce s-a intamplat in fosta Germanie de Est: regiunea si-a pierdut ratiunea economica de a exista, iar tinerii au plecat. In Detroit nu au mai ramas suficienti oameni pentru a plati datoria istorica", a scris vineri economistul Edward Hugh.
Soarta orasului Detroit a inceput sa se schimbe in anii 60, cand producatorii auto au inceput sa deschida fabrici in alte state, unde nu existau sindicate, conventii colective sau planuri de pensie. La toate acestea s-a adaugat si intrarea pe piata din SUA a automobilelor importate din Japonia.
Cu mai putin de un an in urma, trei orase din California - San Bernardino, Stockton si Mamonth Lakes - s-au declarat in faliment.
In mai 2012, orasul Central Falls, din statul american Rhode Island (est), si-a anuntat falimentul, dupa ce a acumulat datorii de peste 4,8 miliarde de dolari. Procedura a fost autorizata de tribunale, in septembrie 2012.
Orasul industrial Harrisburg, din statul Pennsylvania (est), a solicitat intrarea in... mai mult
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 18:15
Rata somajului in SUA a ramas la 7,6% in luna iunie, chiar daca angajatorii au creat un numar peste asteptari de 195.000 de locuri de munca, arata cifrele oficiale publicate vineri de Departamentul american al Muncii.
Economistii intervievati de Reuters se asteptau ca luna trecuta numarul locurilor de munca create de angajatorii americani sa creasca cu 165.000, iar rata somajului sa scada usor la 7,5%, transmit AFP si Reuters.
De asemenea, Departamentul american al Muncii a revizuit cifrele privind numarul locurilor de munca create in lunile aprilie si mai, precizand ca acestea au fost mai mari cu 70.000 decat s-a anuntat initial.
Sectorul privat a fost responsabil pentru 202.000 de noi locuri de munca create in luna iunie, in timp se sectorul guvernamental a eliminat 7.000 de locuri de munca. Cele mai multe locuri de munca au fost create in sectorul hotelier si al petrecerii timpului liber (75.000), urmate de serviciile pentru companii (53.000 de noi locuri de munca), comertul cu amanuntul (37.000), sanatate (20.000) si servicii financiare (17.000).
Acest raport a fost publicat la doua saptamani dupa ce presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a anuntat ca, daca economia continua sa se intareasca, Banca centrala a SUA va incepe sa-si reduca achizitiile de obligatiuni la finele acestui an. Fed urmareste cu atentie cifrele privind rata somajului si se asteapta ca aceasta sa scada pana la aproximativ 7% la mijlocul anului urmator, cand ar dori sa puna capat... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 16:20
Economia SUA a crescut cu 0,1% in ultimul trimestru al anului trecut, aceasta fiind cea mai slaba evolutie a PIB-ului din ultimii doi ani, dar totusi peste estimarile initiale, care prevedeau un declin economic de 0,1%.
Acest ritm de crestere nu este insa suficient pentru imbunatatirea situatiei de pe piata muncii, unde rata somajului in SUA a crescut in luna ianuarie la 7,9%, scrie Reuters.
Cheltuielile de consum au crescut cu 2,1% in ritm anual, in timp ce s-a inregistrat o incetinire a acumularii stocurilor si o scadere semnificativa a cheltuielilor militare.
Importurile au scazut in trimestrul patru din 2012 cu 4,5%, iar exporturile au fost afectate de recesiunea din Europa si de incetinirea ritmului de crestere al economiei chineze.
In trimestrul trei din 2012, Produsul Intern Brut al SUA a inregistrat o crestere anuala de 3,1%, fata de o crestere de 2,7% cat s-a prognozat initial.
Pe ansamblul anului trecut, ritmul de crestere al economiei americane s-a accelerat pana la 2,2% dupa o crestere de 1,8% in 2011. Chiar si asa cea mai mare economie a lumii nu a revenit inca la ritmul de crestere inregistrat in 2010 (2,4%). mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 17:59
Europa va continua sa fie afectata de stagnare economica pentru cel putin inca 10 ani, in timp ce SUA se lupta cu aparitia unei clase sociale sarace, dependenta de ajutoarele sociale, potrivit lui Paul Pulman, CEO Unilever.
"Ne aflam intr-o perioada de crestere economica redusa in Europa pentru cel putin inca 10 ani, si nu cred ca acest fapt se va schimba", a declarat Polman intr-un interviu acordat Bloomberg.
"Daca esti managerul unei afaceri precum cea pe care o conduc eu si nu iei in considerare acest aspect, inseamna ca te minti singur. Sper, de dragul Europei, sa ma insel, dar chiar si in acest caz, este preferabil sa pornim de la acest scenariu. Important este sa privim in fata realitatea", a mai spus directorul Unilever.
Potrivit lui Polman, ritmul de revenire al economiei SUA va fi unul redus, cu o crestere a PIB de 2%, "daca avem noroc".
CEO-ul Unilever a adus in discutie si faptul ca declinul increderii consumatorilor din SUA creeaza ingrijorare la nivel mondial, in conditiile in care 46 de milioane de persoane din aceasta tara se bazeaza pe ajutoare sociale pentru a-si procura hrana.
SUA sunt responsabile pentru 16% din vanzarile de 50 de miliarde de euro ale Unilever, iar Europa de aproximativ 25%, apreciaza analistii Bernberg Bank si RBC Capital Markets.
Compania s-a adaptat la conditiile economice nefavorabile prin reducerea costurilor, extinderea pe pietele emergente, precum Indonezia, si promovarea unor branduri low-cost. mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 12:21
Federal Reserve a anuntat, dupa sedinta de politica monetara de doua zile derulata marti si miercuri, ca va reduce costurile de finantare din SUA prin extinderea maturitatii medii a titlurilor de Trezorerie din portofoliu, considerand ca economia americana este vulnerabila la riscuri semnificative, transmite Mediafax.Banca centrala a SUA va extinde maturitatea medie a portofoliului prin achizitionarea de titluri de Trezorerie SUA pe termen lung in valoare de 400 miliarde de dolari si vanzarea unui volum similar de titluri pe termen scurt, a anuntat miercuri seara consiliul guvernator al Federal Reserve, transmite Bloomberg.
"Este o masura modesta. Au intrat astfel pe calea relaxarii politicii monetare, insa vor deveni mai agresivi daca vor fi convinsi ca cresterea economica nu se va imbunatati", comenteaza Dean Maki, economist sef pentru SUA la Barclays Capital si fost economist in cadrul Federal Reserve.
Preturile titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 30 de ani au urcat puternic pe piata secundara in asteptarea achizitiilor de obligatiuni pe termen lung de catre banca centrala.
Actiunile de pe Wall Street s-au depreciat, dupa ce Fed a apreciat ca turbulentele cauzate pe pietele financiare de criza datoriilor de stat din zona euro afecteaza economia americana.
Masura anuntata miercuri, cunoscuta ca "Operation Twist" dupa o decizie similara luata in 1961, a fost combatuta in conducerea bancii centrale de trei guvernatori, fiind a doua sedinta de politica monetara... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 10:41
Criza datoriilor din zona euro adauga incertitudine perspectivei economice a SUA, insa nu are un impact destul de puternic pentru a influenta politica bancii centrale referitoare la dobanzi, potrivit unor oficiali ai Rezervei Federale (Fed), citat de Reuters, precizeaza Mediafax. "Situatia de pe pietele financiare ale Europei adauga o oarecare incertitudine, dar, pentru moment, cred ca revenirea din SUA continua sa capete forta", a afirmat Charles Evans, presedintele Fed din Chicago.
Oficialul a adaugat ca avansul recent al somajului reflecta faptul ca tot mai multe persoane incep sa-si caute de lucru, ceea ce reprezinta un indicator al cresterii optimismului populatiei.
La randul lui, presedintele Fed din Philadelphia, Charles Plosser, apreciaza ca este improbabil ca economia SUA sa reintre in recesiune.
"Nu cred ca Statele Unite vor reintra in recesiune, insa este evident ca turbulentele financiare din Europa intuneca orizontul si de aceea trebuie sa fim mai prudenti", a spus el.
Plosser considera, totodata, ca situatia din Europa nu este de asa natura incat sa forteze banca centrala a SUA sa-si modifice politicile. mai mult
Luni, 31 Mai 2010, ora 12:09