Unele mari companii occidentale inca privesc cu nostalgie catre Rusia, iar multe sunt dispuse sa-si reia activitatea in zona, manate de speranta ca legaturile dintre Moscova si Occident se vor detensiona curand.
Noi magazine si fabrici valorand miliarde de euro au fost anuntate pe piata din Rusia de retaileri precum Ikea sau Leroy Merlin, care mizeaza pe iesirea din hibernare a consumatorilor rusi, anunta Bloomberg.
Planuri marete
Proiectele pe care Ikea vrea sa le realizeze in Rusia, in urmatorii 5 ani, includ deschiderea mai multor magazine ale retailerului de mobila, investitia totala urmand sa atinga valoarea de 1,4 miliarde de euro.
Producatorul suedez de mobila si decoratiuni nu este singura companie gata sa mizeze pe redresarea economiei Rusiei.
Pfizer a anuntat ca vrea sa construiasca o fabrica de medicamente in Rusia, in vreme ce Mars are in plan ridicarea unor fabrici de guma de mestecat si mancare pentru animalele de companie.
Leroy Merlin intentioneaza, de asemenea, sa extinda reteaua de magazine din Rusia printr-o investitie de 1,8 miliarde de euro, dozata pe mai multi ani.
"Este un moment bun pentru investitii. Cred cu tarie in potentialul pietei din Rusia pe termen lung", s-a confesat Walter Kadnar, directorul sucursalei Ikea din aceasta tara.
Ultimul magazin Ikea din Rusia a fost inaugurat in urma cu 5 ani, mult inainte ca tensiunile dintre Moscova si Occident sa reduca expunerea firmelor din vest pe aceasta piata, dar in toamna... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 19:37
1Recesiunea in care s-a scufundat Rusia dupa prabusirea pretului petrolului si impunerea sanctiunilor economice pentru declansarea crizei din Ucraina il forteaza pe Vladimir Putin sa stoarca bani pentru buget din orice sursa.
De voie, de nevoie, Putin a pus tunurile pe micii evazionisti din diverse domenii liberale de activitate din Rusia, o sedinta de analiza a situatiei din economia neagra a tarii fiind organizata recent la Kremlin, anunta Bloomberg.
Joc riscant
"Tarul de la Kremlin" a cerut un raport clar despre ceea ce rusii numesc "economia de garaj", o zona gri in care isi desfasoara activitatea peste 30 de milioane de localnici, fara a plati vreun impozit catre stat.
Majoritatea evazionistilor sunt mecanici auto, constructori, medici veterinari sau dentisti, acestora fiindu-le destul de usor sa fenteze fiscul rusesc la plata impozitelor.
Conform unor surse ramase anonime, Vladimir Putin s-a intalnit recent cu politisti, procurori si sefi de agentii fiscale regionale pentru a le cere acestora un plan de actiune cat mai serios pentru starpirea micii evaziuni si trecerea afacerilor respective in legalitate.
In clipa de fata, in economia din umbra a Rusiei activeaza 40% din cei 76,5 milioane de rusi activi pe piata muncii.
Pe de alta parte, Svetlana Orlova, guvernatorul regiunii de est a Moscovei, crede ca intentia lui Putin de a trage la lumina zilei aceste afaceri poate in un joc periculos.
"Daca agitam 'garajele', ne vom trezi cu o revolutie",... mai mult
Vineri, 15 Iulie 2016, ora 11:30
Mai mult de 19 milioane de rusi traiesc sub pragul saraciei, arata cele mai noi date statistice eliberate de Moscova pentru 2015, cu 3 milioane mai multi decat in anul anterior, depasind un nivel care nu a mai fost atins din 2006.
Numarul saracilor din Rusia este in crestere pentru al doilea an consecutiv, ca urmare a prabusirii pretului petrolului si a sanctiunilor economice impuse Rusiei pentru declansarea crizei din Ucraina, potrivit IB Times.
Familiile, lovite din plin
Nivelul saraciei a fost in scadere in Rusia pana in 2014, cand tara a anexat Crimeea de la Ucraina, declansand o serie de tensiuni la nivel international.
De atunci, economia rusa a intrat in vrie, inregistrand o contractie de 3,7% a PIB in 2015, anul acesta fiind asteptata inca o descrestere de 1%.
Inflatia galopanta, scaderea salariilor cu 9,5 procente in cursul anului trecut si deprecierea rapida a rublei in raport cu dolarul au azvarlit la limita saraciei lucii milioane de persoane.
Pragul de saracie in Rusia a fost stabilit oficial la 9.452 de ruble/luna (139 de dolari), iar expertii independenti cred ca numarul celor care traiesc cu venituri atat de mici ar putea fi mult mai mare.
Conform ministrului Muncii din Rusia, Maim Topilin, in randul saracilor din tara se remarca familiile cu copii, care reprezinta 60-70 procente din cifra de 19,2 milioane de persoane afectate de acest flagel.
O alta realitate
Intre 2000 si 2012, nivelul saraciei din Rusia scazut de la 29% la... mai mult
Marti, 22 Martie 2016, ora 17:30
Cea mai lunga perioada de recesiune intalnita de Rusia in ultimele doua decenii isi pune amprenta asupra pietei muncii din tara si ameninta sa destabilizeze si puterea politica de la Moscova, aflata in prag de alegeri electorale.
Anul trecut, presiunea a fost reglata prin reducerea succesiva a salariilor, impunerea concediilor fara plata si trecerea la contracte part-time, dar, din ianuarie 2016, companiile rusesti dau semne ca sunt decise sa treaca la disponibilizari masive, observa agentia Bloomberg.
Somaj in crestere
In ianuarie, rata somajului din Rusia a sarit pana la aproape 6%, cea mai alarmanta crestere din ultimii 3 ani, dupa ce anul trecut a inregistrat un varf de doar 5,2 procente.
Dupa ce piata petrolului nu a reusit sa dea semne consistente de redresare a pretului, iar rubla a coborat la un minim istoric in raport cu dolarul, angajatorii par sa nu mai aiba alta solutie decat reducerea locurilor de munca, fapt care va diminua si mai mult veniturile localnicilor.
Pentru liderii de la Moscova, provocarea consta in a incerca sa linisteasca nemultumirea populatiei, cu un buget saracacios si in plin an electoral.
"Companiile isi revizuiesc in scadere asteptarile pentru viitoare comenzi. Fara niciun motiv care sa indice o eventuala revenire economica, firmele nu au altceva de facut decat sa renunte gradual la forta de munca pe care au pastrat-o in cursul anului 2015", crede Tatiana Orlova, economist al RBS Londra.
Nimic nu mai este stabil... mai mult
Joi, 18 Februarie 2016, ora 17:00
Banca Centrala a Rusiei a anuntat inchiderea a doua banci comerciale din tara, ca urmare a slabei evaluari a riscurilor si a unor operatiuni ilegale derulate de acestea. Decizia completeaza eforturile oficialilor de la Moscova de a consolida sectorul bancar pe fondul crizei economice in care s-a scufundat tara.
Intercommerz, cotata ca a 67-a banca din punct de vedere al activelor detinute, si Alta-Bank, ocupanta locului 186 in clasamentul institutiilor de credit din Rusia, si-au inchis portile in urma revocarii licentei de functionare, anunta Daily Sabah.
Conform oficialilor din Banca Centrala a Rusiei, Intercommerz se face vinovata de o slaba evaluare a riscurilor, in ciuda activelor minime aflate in portofoliu.
"In acelasi timp, banca a fost implicata si intr-o serie de tranzactii dubioase", au mai spus reprezentantii institutiei.
Oficialii din Rusia incearca de mai multi ani sa curate sectorul bancar de sute de institutii de credit aflate intr-o pozitie vulnerabila sau implicate in diverse operatiuni de spalare de bani.
Recenta prabusire a rublei a accentuat riscul de colaps in sectorul bancar rusesc, ducand pana acum la zeci de falimente ale bancilor mici.
La inceputul acestui an, Vneshprombank, cotata a 40-a banca ruseasca, si-a declarat insolventa. Printre clientii sai se numara si cateva figuri de rang inalt din elita politica de la Moscova.
Banca Centrala a Rusiei a confirmat ca a retras licenta Vneshprombank ca urmare a instabilitatii... mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 14:53
Rusia pare sa se afunde tot mai mult in criza generata de prabusirea pretului petrolului si regimul de sanctiuni economice dictat de Occident pentru implicarea Moscovei in criza din Ucraina.
Piata imobiliara din Moscova este sectorul care a resimtit cel mai mult conditiile economice din ce in ce mai vitrege in care se scalda Rusia, vanzarile scazand cu aproape o treime in cursul anului trecut, informeaza International Business Times.
Declin rapid
Pana acum doi ani, Moscova era cotata drept unul dintre cele mai scumpe orase ale lumii, pretul unei locuinte in capitala Rusiei ajungand la sume exorbitante.
De la declansarea crizei economice insa, Moscova a coborat abrupt de pe pozitia a noua pe locul 50 in clasamentul celor mai scumpe orase de pe glob.
Declinul a fost marcat si de o scadere a tranzactiilor pe piata imobiliara, anul trecut vanzandu-se doar 113.000 de apartamente mai vechi, cu 49.000 mai putine fata de anul 2014.
Piata apartamentelor nou construite a inregistrat, de asemenea, o scadere de 18% in cursul anului trecut.
Prabusirea pietei imobiliare din capitala Rusiei a survenit pe fondul deprecierii continue a rublei, in acest moment cursul de schimb rubla/euro fiind la un minim istoric.
Pe anul in curs, declinul sectorului imobiliar din Rusia este de asteptat sa continue, expertii FMI prognozand o contractie economica de 1%, ca urmare a pretului redus al petrolului.
Prognoza anterioara emisa de economistii Fondului mentiona o scadere a... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 09:34
1Optimismul lui Vladimir Putin, care in martie anunta ca Rusia a lasat in urma cea mai neagra perioada a actualei crize economice, ar putea fi dat peste cap de noile prognoze privind evolutia pietei petrolului in viitor.
Noua scadere survenita in ultimele saptamani in pretul petrolului anunta nori negri care se aduna deasupra prognozei optimiste a oficialilor de la Moscova de a relua cresterea economica in cursul anului viitor, apreciaza analistii consultati de agentia Bloomberg.
Doi ani de criza
O analiza ING estimeaza ca Rusia are nevoie de un pret de 80 de dolari/baril pentru a-si echilibra bugetul, in caz contrar stagnarea pretului petrolului la 60 de dolari putand prelungi perioada de contractie economica cu inca un an, dupa cum reflecta economistii bancii centrale.
"Rusia va infrunta o recesiune sau o stagnare in cursul anului viitor daca petrolul va evolua in jurul pretului de 50 de dolari/baril.
Vor fi nevoiti sa reduca cheltuielile, sa amane o parte din investitiile in sectorul Apararii si sa apeleze la ce a mai ramas in Fondul de Rezerva", descrie situatia Dimitry Polevoy, unul din economistii din Moscova ai ING Bank.
Dupa prabusirea rublei si aplicarea sanctiunilor economice de catre Occident, oficialii de la Moscova au fost nevoiti sa reduca nivelul cheltuielilor bugetare cu 10 procente.
In acelasi timp, unul dintre fondurile suverane de investitii ale guvernului rus, Fondul de Rezerva a fost aproape secatuit in incercarea de a acoperi... mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 13:02
3In ciuda dimensiunilor relativ mici ale economiei ruse, o criza economica ar putea declansa probleme la nivel mondial. Nimeni nu este sigur de cum ar raspunde presedintele rus Vladimir Putin la o asemenea criza economica, scrie presa britanica.
Rusia conteaza, a contat si in 1998, cand undele de soc cauzate de criza financiara fara precedent au reverberat in intreaga lume. Si ar conta din nou, in cazul in care prabusirea pretului petrolului ar duce la colaps economic, se arata intr-o analiza The Guardian.
Si asta in ciuda faptului ca economia Rusiei reprezinta doar 3% din PIB mondial, fiind dominata de un sector energetic responsabil de 70% din exporturile tarii.
Intr-o anumita masura, structura economiei Rusiei ar trebui sa atenueze riscurile de contagiune.
Neavand un sector de productie modern, acesta nu este vital pentru lanturile de aprovizionare la nivel mondial si, teoretic, orice alt producator de energie ar putea foarte bine sa intrerupa aprovizionarea cu petrol si ...citeste mai departe despre "Cum ar putea afecta criza economica din Rusia intreaga lume" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 22:57
Pana de curand, analistii presupuneau ca 2014 va fi anul in care Rusia va iesi din recesiune. Criza din Crimeea, insa, a schimbat radical lucrurile. In lumina cifrelor, Rusia pare ca a pierdut lupta cu criza economica.
In discutiile si analizele care s-au facut in jurul crizei din Crimeea, lipsesc cu desavarsire comentariile despre situatia economica a Rusiei. Acest aspect este unul important, pentru ca, pe termen lung, deciziile politice vor avea efecte majore si asupra economiei, consemneaza Suddeutsche Zeitung, citat de Deutsche Welle
Intr-adevar, in acest moment strategia politica a Rusiei se rasfrange si asupra economiei. Rubla, de pilda, a cazut cu 10 procente fata de euro si dolar si, numai in ultimul trimestru, din Rusia au iesit intre 50 si 70 miliarde dolari. Spre comparatie, in tot anul 2013 din Rusia au "emigrat" capitaluri de aproximativ 60 miliarde dolari. Pana aici putem vorbi de efecte pe termen scurt. Ce se va intampla mai departe?
Unde se afla Rusia, ...citeste mai departe despre "Va fi Crimeea o piatra de moara pentru economia anemica a Rusiei?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Aprilie 2014, ora 13:30