Presedintele Traian Basescu l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe Andreas Treichl, presedinte executiv al grupului Erste Bank, caruia i-a spus ca, daca institutia bancara va ramane in Romania sa finanteze dezvoltarea, este un mesaj foarte important.
"Noi suntem pe deplin angajati in ceea ce priveste Romania. Romania este o piata foarte importanta pentru grupul Erste. Suntem pe deplini convinsi sa continuam", i-a spus Andreas Treichl lui Traian Basescu.
Seful statului a afirmat, la randul sau, ca interventia oaspetelui sau contine "cuvinte magice pe care le-a asteptat".
"Domnule presedinte, acestea au fost cuvintele magice pe care le-am asteptat de la dumneavoastra, pentru ca aceleasi asteptari au fost ieri (joi - n.r.), in discutiile mele cu presedintele Raiffeisen si, daca astazi si Erste se uita spre Romania ca spre o piata unde decideti sa ramaneti si sa finantati dezvoltarea, este cel mai important mesaj pe care l-am primit astazi", a spus Basescu.
El a reamintit si de reactia sa referitoare la anuntul Bancii Nationale a Austriei.
"Cunoasteti reactia mea cand Banca Nationala a Austriei a indicat niste masuri si am fost extrem de critic si de temator, pentru interesul Romaniei. Acum, vazand ca doua dintre cele mai mari banci austriece sunt hotarate sa ramana aici, pentru mine este un mesaj excelent. Putem discuta orice alt subiect, atat timp cat acest mesaj este o realitate", a punctat Traian Basescu.
Andreas Treichl a mai spus ca banca pe care... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 13:13
Presedintele Traian Basescu l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe Andreas Treichl, presedinte executiv al grupului ErsteBank, caruia i-a spus ca, desi 2012 pare a fi un an riscant pentru intreaga Europa, Romania si-a creat conditiile sa devina un castigator atunci cand va trece criza.
"Va multumesc foarte mult pentru ca ati cerut sa avem o discutie. Cred ca este un moment oportun ca sa vedem cum putem impinge lucrurile inainte in 2012, care pare a fi un an riscant pentru intreaga Europa", a spus Traian Basescu.
La randul sau, Andreas Treichl a opinat ca Romania se afla intr-o situatie buna.
"Pentru moment", a replicat seful statului.
Presedintele executiv al grupului Erste Bank a mai spus ca multe masuri dure au fost luate si ca este de parere ca cel mai important lucru este fructificarea tuturor sanselor pe care Romania le are pentru a crea crestere economica.
"Daca va uitati la intreaga Europa si comparati situatia Romaniei cu cea a altor tari, precum si faptul ca Guvernul a facut cativa pasi durerosi pentru a imbunatati deficitul bugetar, cred ca acum Romania are o sansa foarte buna sa devina un castigator in Europa. Romania se afla in situatia in care poate construi infrastructura, poate primi multe fonduri de la UE", a adaugat el.
"Cand o sa treaca criza, nu chiar acum. Am fost pe deplin de acord ca am creat conditiile ca Romania sa devina un castigator, dar atunci cand criza o sa treaca in intreaga Europa", a apreciat Traian Basescu. mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 12:45
In timp ce unii privesc cu optimism spre noul an, care ar putea aduce prosperitate, altii pariaza pe o stagnare economica, daca nu chiar pe reintoacerea in recesiune.
La inceput de an, analistii si politicienii s-au intrecut in a face predictii cu privire la evolutia economica. Anul 2012 ramane insa un "pariu" economic deschis.
Analistul economic, Liviu Voinea, este de parere ca in 2012 economia Romaniei va stagna, o eventuala crestere fiind asteptata doar pe baza unor stimulente electorale.
"Economia va stagna in 2012. Asta inseamna orice intre - 1% si + 1%. Nu vad care ar putea fi motoarele cresterii in 2012 tinand cont ca exporturile au crescut cu 55% intre 2009 si 2011, deci nu mai pot mentine acelasi ritm in lipsa unor schimbari tehnologice fundamentale si cu un curs de schimb stabil, iar agricultura a crescut la randul sau puternic in 2011. Cu toate acestea, cresterea economica a fost modesta in 2011", a declarat directorul executiv al GEA.
In opinia acestuia, economia Romaniei, ramane dominata de consum, care insa nu va creste semnificativ in 2012.
"Consumul gospodariilor nu poate creste pentru ca nu cresc veniturile populatiei, si nici creditarea nu se va relua, iar consumul administratiei centrale si locale va scadea, cel putin pe hartie."
"Practic, putem astepta o crestere in 2012 doar bazata pe stimulente electorale, iar aceasta, daca s-ar produce, nu ar fi una sanatoasa.
Privind la situatia din zona euro, analistul spune ca o eventuala... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 11:45
Anul 2012 va fi mai greu decat 2011, iar plata pensiilor si salariilor ar putea deveni o problema daca accesul la finantare va fi din ce in ce mai greu de realizat, a declarat miercuri, analistul economic Ilie Serbanescu.
"Anul 2012 va fi mai prost din toate privintele decat 2011. Pentru romani, care si-au cam terminat proviziile, anul va fi mai greu deoarece vor resimti din ce in ce mai acut criza", a spus analistul economic.
In ceea ce priveste evolutia economiei, acesta a preconizat o stagnare neexistand conditii de crestere economica.
"Este deja al 4-lea an de criza economica. Nu are din ce sa se produca cresterea economica in 2012, dupa parerea mea", a explicat Serbanescu.
Acesta a subliniat ca, teoretic, exista posibilitatea ca, in cazul unor probleme de asigurare a finantarii externe, sa nu poata fi platite salariile si pensiile.
"Teoretic, daca avem probleme cu asigurarea finantarii, este posibil sa avem probleme cu plata pensiilor si salariilor. Tot teoretic, putem apela si la sumele disponibile din acordul cu Fondul Monetar International, dar nu cred ca vom fi lasati sa o facem", a explicat economistul.
Referitor la zona euro, Serbanescu a subliniat ca modelul unei uniuni fiscale propus de Germania nu poate fi aplicat.
"Imi este greu sa cred ca se vor putea aplica in Grecia si in Romania aceleasi criterii financiare ca in Germania. Sincer, nu stiu ce se va intampla cu zona euro, insa problema este ca, in cazul monedei unice, s-a pornit... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 16:15
Dupa 3 ani de criza, Romania nu a scapat inca si se afla tot intr-o perioada economica nefavorabila, care cere masuri de austeritate noi si multa prudenta din partea Guvernului.
Oamenii de afaceri si analistii intervievati de Business 24 sustin ca economia Romania inca se afla in criza si ca este foarte probabil ca anul care tocmai a inceput sa fie unul si mai prost pentru statul roman. In timp ce omul de afaceri Vladimir Cohn considera ca 2011 nu a fost un an atat de greu, pentru Sorin Minea, patronul Angst, anul trecut a fost cel mai greu dintre cei 3 de criza.
Mircea Cosea, analist economic
- Economia este tot in criza. Este o iesire conjuncturala din recesiune, nu am incredere ca aceasta iesire din recesiune se va mentine si in anul 2012. Sunt factori perturbatori prea mari ca sa putem trage acum o concluzie. In conditiile in care pietele din vest vor avea o oarecare stabilitate, am putea crede ca economia nationala, prin exporturi ar putea avea o crestere economica pe care eu o estimez intre 0,5 si 1%, dar nu mai mult.
- Iesirea din criza este foarte complicata. Iesirea din recesiune e mai simpla, dar iesirea din criza este complicata, pentru ca Romania, de fapt, in criza internationala si-a relevat crizele structurale, interne pe care le are de foarte mult timp si care s-au accentuat, dupa 1989.
- Crizele structurale inseamna ramuri de activitate cu un procent mic de creare a valorii adaugate si cu un procent si mai mic de posibilitate de... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 07:50
Economia Romaniei se afla tot in criza, dupa 3 ani, iar fara niciun fel de masura coerenta aprobata anul viitor, 2012 va fi un an chiar si mai prost, cred analistii si oamenii de afaceri intervievati de Business 24.
Anul viitor poate sa fie un an de oportunitate pentru cei care vor gasi o strategie corecta, crede Sorin Minea, patronul lantului de magazin Angst. In opinia sa, bugetul pentru anul viitor nu este echilibrat si are multe deficiente. La randul sau, analistul Lucian Davidescu apreciaza ca, la sfarsitul acestui prim val de criza, pentru ca este posibil sa mai urmeze altul, Romania nu mai are nici macar manevra de acum 3 ani.
Marian Milut, proprietarul businessului Prefab mentioneaza ca trebuie diminuata structura companiilor nationale si sa incercam sa ducem obligatiile acestor companii intr-o zona mult mai flexibila a ministerelor de resort. Pe de alta parte, analistul Mircea Cosea considera ca anul viitor este situat la un nivel inferior prognozelor care s-au facut. Este vina, in principal, a factorilor externi.
Marian Milut - proprietarul businessului Prefab
- In primul rand, ar trebui sa se creeze aceste fonduri de garantare a investiiilor, pentru companiile mici si mijlocii care nu au suficiente resurse. Activele au coborat la jumatate, in acest moment, nu ai ce sa mai pui gaj.
- Este fundamental, daca vrei sa mergi pe linia de dezvoltare. Este obligatoriu sa incercam, in prima jumatate a anului, sa scadem intr-un fel fiscalitatea.
Nu avem... mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 18:38
Dupa 3 ani de criza, economia Romaniei este obosita, dezamagita si bolnava, considera oamenii de afaceri. 2012 va fi anul in care economia trebuie sa isi aleaga drumului: fie reinvie fie se indreapta spre o noua recesiune.
Daca managerii companiilor intervievati de Business 24 par a fi optimisti cand privesc spre viitorul apropiat, oamenii de afaceri vad viitorul Europei segmentat in doua: pe de o parte statele puternice care vor adopta o noua moneda, demna de a concura cu moneda americana si, pe de alta parte statele slabe care vor ramane cu monedele nationale, in timp ce simbolul actual al Europei se va stinge incetul cu incetul.
Vladimir Cohn, om de afaceri
- Uitandu-ne la statistici ne dam seama ca 2011 nu a fost chiar atat de rau. S-a inregistrat un anumit progres de 1-2%. Exista, insa, mari lacune datorita intreprinderilor de stat, a proiectelor de infrastructura si a politicilor adoptate de Guvern in diverse domenii precum energie, agricultura, exista un fel de incompetenta generala referitoare la cum trebuie condusa economia actuala.
- Cel mai greu an de criza a fost 2009, cand nu se stia mai nimic, dobanzile incepusera s-o ia razna si s-a pierdut orice forma de orientare. Au fost insolvente cu sutele de mii, insa cei care erau profesionisti in domeniu si-au continuat evolutia, iar economia a ajuns la mal.
- In 2012 in Romania ar trebui redusa politica monetara a BNR, apoi ar trebui redus TVA-ul si a treia masura care se cere a fi luata ar fi... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 23:15
Economia Romaniei nu are fundamente reale nici dupa 3 ani de criza, de aceea anul 2012 este considerat a fi cel mai greu an in care mediul de afaceri va simti puternic "muscatura" recesiunii.
Lipsa masurilor in economia privata, dar si alegerile electorale sunt doar cativa din factorii care vor determina economia sa se prabuseasca in 2012. Oamenii de afaceri nu se asteapta nici anul viitor la efecte vizibile in cifra lor de afaceri, de aceea, unii din ei au planuri de investitii spre alte piete care sa le aduca profit.
Daca Maria Grapini inca mai are o speranta in mediul de afaceri local, omul de afaceri Ovidiu Tender se intreaba cu stupoare din ce traieste Romania. Cu toate ca acesta inca mai are afaceri si angajati in Romania, nu doreste sa investeasca pe plan local ci toti banii vor merge pe continentul african.
Cat despre Silviu Prigoana, acesta isi doreste sa aiba un cuvant de spus mai degraba in Parlament decat intr-o companie. De aceea, in ultimele sase luni, Silviu Prigoana a renuntat la afacerile sale pentru a se dedica politicii.
Iata care sunt perspectivele oamenilor de afaceri pentru 2012:
Ovidiu Tender
- Din pacate, economia Romaniei nu o vad bazata pe un fundament real. Agricultura a constituit odata o sursa buna de venit. Farimitarea pamantului in sute de mii de proprietari face ca imposibiliattea existentei marilor exploatatii agricole sa determine o agricultura scumpa, fara tehnologie.
- Probabil ar fi fost o solutie daca... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 07:30
Economia romaneasca sufera de un paradox: a fost lovita de criza economica, insa nu de criza financiara, a precizat in cadrul unei emisiuni televizate consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Acesta a subliniat faptul ca, desi este criza, bancile din Romania au ramas in picioare.
In opinia lui Adrian Vasilescu, un obiectiv important pe care BNR sa aiba grija sa nu se ajunga in situatia altor state, care au scos bani din buzunarul contribuabililor pentru a salva bancile.
Consilierul Guvernatorului BNR este de parere ca iesirea din actuala criza se va produce in timp.
"Criza a inceput in 9 august 2007, cand zguduirile de pe piata imobiliara americana s-au rasfrans la Bursa. Cand bancile si-au dat seama ca vor face bani din nimic, nu s-au mai oprit. S-au facut atat de multi bani din nimic, incat s-a pierdut ", a declarat Adrian Vasilescu in cadrul unei emisiuni televizate.
In ceea ce priveste anul 2012, Vasilescu considera ca va fi un an greu, intrucat este an electoral.
"Toti anii electorali sunt grei pentru ca exista niste tendinte istorice. Sa dea Dumnezeu sa nu se repede istoria", mai spune acesta.
Consilierul Guvernatorului atrage atentia asupra faptului ca in economiile moderne, cresterea economica se face prin piata, unde sectorul privat "intra" in actiune.
"Acum trebuie sa incepem sa punem cap la cap bugetul si sectorul privat. Numai de acolo poate veni cresterea economica. Guvernul va fi nevoit sa intelega ca trebuie sa existe un... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 17:38