Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, sustine ca nu exista date ca ar urma o criza economica pentru Romania, care este o tara stabila macroeconomic.
Teodorovici a sustinut ca datoria publica a Romaniei este la un nivel foarte scazut.
"Sunt peste 15 state europene care au peste 60 la suta datorie publica. Grecia are 180 la suta, Italia, Portugalia. Romania este undeva la 35 la suta. La inceputul anului aveam in fondul de la Trezorerie 27 de miliarde de lei, astazi suntem undeva la 34 de miliarde de lei si acumulam.
Romania si-a achitat obligatiile la termen pentru anul acesta si pana la finalul anului consolidam aceasta rezerva din Trezorerie, ceea ce ne asigura finantare de cinci luni de zile daca nu mai vrem sa luam bani din piata. Iata inca un element de siguranta ca Romania este o tara stabila macroeconomic", a declarat ministrul Finantelor, joi seara, la Antena3.
Intrebat daca urmeaza o criza economica, Teodorovici a negat, sustinand ca astazi nu sunt date ca ar urma o criza.
"Sunt anumite discutii in plan international, pe anumite zone, pe anumite piete. Uitati cazul Italiei, care are o situatie economica destul de neplacuta sau al Turciei. Sunt cazuri care nu afecteaza in mod direct Romania. Acesti indicatori sunt cei la care se uita agentiile de rating care au confirmat nivelul Romaniei de astazi.
Romania, din punctul meu de vedere, este situata sub nivelul la care trebuie sa fie in acest rating de tara. Este punctul meu de vedere, stabilit pe... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 08:04
Guvernul portughez a anuntat duminica seara ca va reduce unele pensii de urmas, o masura foarte contestata care ar trebui sa aduca la buget 100 milioane de euro anul viitor, transmite AFP.
Masura, care va contribui la reducerea deficitului public in aceasta tara aflata sub asistenta financiara, a fost adoptata in sedinta de guvern si va fi inscrisa in proiectul de buget pe 2014, a facut cunoscut vicepremierul Paulo Portas.
"Intr-o situatie de urgenta financiara, guvernul a optat pentru o masura de egalitate sociala", a subliniat el.
Numai 25.000 dintre cei 800.000 de beneficiari actuali vor fi vizati de reducerile care se vor aplica atunci cand cumulul celor doua pensii pentru limita de varsta depaseste 2.000 de euro, a dat asigurari demnitarul portughez.
Profitand de o pauza in sedinta extraordinara de guvern, desfasurata duminica, Portas s-a adresat populatiei pentru a linisti temerile beneficiarilor de pensii de urmas care se asteptau la taieri peste pragul de 600 de euro, dupa cum informase presa anterior.
Hotararea, criticata de sindicate si de opozitia de stanga, va compensa partial renuntarea la o contributie specifica pe veniturile pensionarilor care urma sa aduca incasari de 436 de milioane de euro anul viitor.
Portugalia a obtinut, la inceputul lunii octombrie, o noua evaluare pozitiva din partea creditorilor internationali in cadrul planului de ajutorare in valoare de 78 de miliarde de euro acordat in mai 2011. Finantatorii au refuzat insa sa... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 08:58
Transportul public si serviciile publice ar urma sa fie afectate joi de cea de a patra greva generala organizata in ultimii doi ani de principalele sindicate, care vor sa protesteze fata de politica de austeritate a Guvernului.
"Ne asteptam la o participare mare a muncitorilor", a declarat Armenio Carlos, secretarul general al Confederatiei Generale a Muncitorilor Portughezi (CGTP), principalul sindicat din Portugalia, care numara aproximativ 500.000 de membri, transmite AFP.
Cel de al doilea sindicat din Portugalia, Uniunea Generala a Muncitorilor (UGT), s-a alaturat si el miscarii de protest, la fel cum a facut si la greva generala din luna noiembrie 2011. Greva de joi va fi "un strigat de revolta pentru a marca o toleranta zero fata de politicile de austeritate ale Guvernului", a declarat presedintele UGT, Carlos Silva.
Incetarea lucrului va afecta in special transporturile. Trenurile, garniturile de metrou si chiar transportul fluvial vor fi oprite, ceea ce ar urma sa provoace ambuteiaje serioase in capitala Lisabona. De asemenea, administratia publica, spitalele si scolile vor functiona si ele la ralanti. Sindicatele au programate marsuri de protest in principalele orase din Portugalia incepand cu ora 13.30 GMT.
In schimbul unui program de asistenta in valoare de 78 de miliarde de euro acordat in luna mai 2011, Guvernul condus de premierul Pedro Passos Coelho a demarat reduceri de salarii in sectorul public si majorari de taxe, care au agravat si mai mult... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 09:09
Parlamentul portughez a aprobat vineri o rectificare bugetara ce presupune noi masuri de austeritate, pentru a le compensa pe cele respinse in aprilie de Curtea Constitutionala si a permite astfel respectarea obiectivelor bugetare stabilite de creditorii internationali ai tarii.
Bugetul a fost aprobat fara probleme datorita majoritatii confortabile de care dispune coalitia de centru-dreapta in parlament, cu toate ca Partidul Socialist (PS), principala forta a opozitiei, si extrema stanga au votat impotriva, relateaza AFP.
"Acest buget rectificat implica masuri care ne vor permite sa respectam obiectivul de a reduce deficitul public la 5,5% din PIB pana la sfarsitul anului", a subliniat ministrul de finante Vitor Gaspar.
La inceputul lui aprilie, Curtea Constitutionala a Portugaliei a respins mai multe masuri de austeritate cuprinse in bugetul pe 2013, caracterizat printr-o crestere generalizata a impozitelor, apreciind, intre altele, ca acesta ii discrimineaza pe functionari si pe pensionari intrucat suprima cel de-al 14-lea salariu, respectiv a 14-a pensie. Prin urmare, guvernul a anuntat noi masuri de austeritate ce se regasesc in actuala rectificare bugetara.
Astfel, bugetele tuturor ministerelor vor fi diminuate, programul de lucru al functionarilor va creste de la 35 la 40 de ore pe saptamana si vor fi majoritate contributiile sociale. Guvernul vizeaza totodata reducerea a 30.000 de posturi din cele 700.000 asigurate pana acum functionarilor de stat.... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 09:47
Guvernul portughez a anuntat duminica seara c-a ajuns la un acord cu creditorii sai privind noul sau program de austeritate, pus in practica pentru a respecta obiectivele sale bugetare dupa respingerea de catre Curtea Constitutionala a mai multor masuri de austeritate, relateaza AFP.
Acordul permite incheierea intr-o maniera pozitiva a celei de-a saptea evaluari a conturilor Portugaliei de catre "troica" /UE-FMI-BCE/, ce reprezinta furnizorii sai de fonduri. El deschide calea eliberarii unei transe de ajutor de 2 miliarde de euro in cadrul planului de salvare de 78 de miliarde de euro de care Lisabona beneficiaza incepand din 2011. Dupa acest acord, Portugalia spera ca partenerii sai europeni isi vor confirma in curand acordul de principiu pentru o prelungire a termenelor de rambursare a imprumuturilor care i-au fost acordate.
Consiliul de ministri s-a intrunit pentru a lua cunostinta de incheierea celei de-a saptea evaluari si pentru a confirma conditiile necesare pentru incheierea sa", se afirma intr-un scurt comunicat al guvernului portughez publicat la incheierea unui consiliu de ministri, reunit in sedinta extraordinara.
Ministrul portughez de finante, Vitor Gaspar, le va prezenta rezultatele celei de-a saptea evaluari colegilor sai din zona euro care se reunesc luni la Bruxelles, se precizeaza in comunicat.
Inceputa la sfarsitul lunii februarie, cea de-a saptea evaluare a "troicii" s-a dovedit net mai lunga si mai dificila decat precedentele, indeosebi... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 09:01
Criza a determinat autoritatile portugheze sa comunice oficial vinerea trecuta ca tara nu considera oportun ca televiziunea publica RTP sa participe la concursul Eurovision, care va avea loc in Suedia, la Malmo, intre 14 si 18 mai 2013.
Anuntul s-a facut in conditiile in care, desi repezentantii portughezi au participat la toate concursurile incepand cu anul 1964, nu si-au putut adjudeca niciun trofeu, noteaza La Tribune.
Citeste mai multe despre Portugalia renunta la Eurovision, din cauza crizei pe Ziare.com. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 13:56
Manifestarile dedicate zilei de 1 decembrie, cea mai veche zi de sarbatoare civila din Portugalia, care marcheaza redobandirea independentei de sub ocupatia spaniola, au avut loc sambata, la Lisabona, pentru ultima data, dupa un an de controverse privind abrogarea ei din motive de austeritate, relateaza France Presse.
Circa o suta de persoane au participat sambata dupa-amiaza, in centrul orasului Lisabona, la parada care a marcat redobandirea independentei Portugaliei, zi libera civila care nu va mai fi acordata de anul viitor de catre guvern pentru a creste productivitatea tarii.
Data de 1 decembrie, stabilita drept sarbatoare nationala de catre prima Republica portugheza in 1910 este cea mai veche dintre zilele civile.
Abrogarea a patru zile de sarbatoare, doua civile si doua religioase, a fost mentionata pentru prima data cu un an in urma de catre guvernul de centru-dreapta, obligat sa aplice masuri de austeritate pentru a beneficia de asistenta financiara internationala cu incepere din mai 2011.
In pofida contestarilor, adoptarea unui nou Cod al muncii, in iunie, a condus indeosebi la abrogarea zilelor libere civile asociate cu instaurarea Republicii (5 octombrie), precum si cu redobandirea independentei, dupa sfarsitul ocupatiei spaniole din 1640 (1 decembrie).
Drept raspuns, "Miscarea 1 decembrie", creata in vara anului trecut, a lansat o petitie sambata pentru obtinerea a 40.000 de semnaturi in vederea prezentarii unui proiect de lege pentru a... mai mult
Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 10:39
Mass-media din sudul Europei sufera cel mai mult din cauza scaderii veniturilor din vanzarile de publicitate, in conditiile in care increderea consumatorilor si apetitul pentru cumparaturi continua sa de deterioreze. Dupa Grecia, estimarile analistilor arata ca Spania va fi tara cu cea mai afectata industrie mass-media, in 2012.
Institutiile media din Spania sunt in situatia de a reduce bugete si a concedia angajati, dupa ce presa generalista a inregistrat un declin de 12,5% doar in primele patru luni ale acestui an, potrivit Reuters.
Cincizeci si sapte de redactii au pus lacatul si 8000 de jurnalisti si-au pierdut locul de munca, in ultimii patru ani. Si restul de 40 de mii de jurnalisti care inca activeaza in industrie au avut de suferit, salariile fiind injumatatite, fata de nivelul din 2008.
In 2007, cheltuielile de pubilicitate atingeau un apogeu de opt miliarde de euro in Spania, dintre care doua miliarde de indreptau catre presa scrisa. In 2011 insa, ziarele mai atrageau doar 967 de milioane de euro, potrivit Infoadex.
Iar criza continua. Bugetele pentru publicitate vor scadea cu 12% in Spania in 2012, in comparatie cu o scadere de 10% in Portugalia, de 5% in Italia si de cresteri intre 1% si 2% in Franta si Germania, potrivit agentiei media ZenithOptimedia.
Iar estimarile prind deja contur in piata. In cazul grupului de presa Prisa, care detine El Pais, cel mai citit ziar generalist din Spania, vanzarile de publicitate au scazut cu 10%, in primul... mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 20:01
Un Nicolas Sarkozy zambitor conducand o furgoneta blindata alaturi de o Angela Merkel, pentru a salva tarile sud-europene, au defilat la acest sfarsit de saptamana pe strazile orasului portughez Loule, in cadrul unui carnaval care ia in deradere criza economica.
"Criza? Mai bine sa izbucnesti in ras, decat invers!", afirma o locuitoare din Loule, in varsta de aproximativ 40 de ani, in timp ce priveste defiland cuplul franco-german, la bordul unei furgonete albastre, culoarea drapelului european, urmat de panouri luminoase cu numele tarilor din sudul Europei.
In spatele lor, intr-un alt car se afla un bonom, cu ochelari pe varful nasului, asezat intr-un fotoliu aurit si incrustat pe spate cu simbolul euro. In fata lui, in genunchi, sta un cetatean obisnuit, cu pantalonii ridicati, oferindu-i o cupa plina cu monede de euro.
Criza europeana, austeritatea si masurile dure cerute portughezilor, a caror tara este in prezent asistata financiar de institutiile internationale, au inspirat in acest an traditionalul carnaval din Loule, care a luat fiinta in urma cu peste un secol.
Festivitatile, care se desfasoara de sambata pana marti, coincid cu vizita creditorilor Portugaliei - UE, Banca Centrala Europeana si FMI -, care si-au inceput miercuri misiunea trimestriala pentru a evalua aplicarea programului de austeritate cerut tarii.
"Troika criza ... la carnaval", proclama afisul oficial care invita, gratie unui joc de cuvinte, la "inlocuirea cuvantului troika cu... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 08:35