Economia globala este o adevarata bomba cu ceas, dupa cum afirma Nouriel Roubini.
Poreclit "Dr.Doom" din cauza prognozelor negative oferite in ultimul deceniu, economistul isi alatura vocea corului de analisti care sustin ca o noua criza financiara este iminenta.
"Este o bomba cu ceas reprezentata de lichiditati", a explicat Roubini. Acesta crede ca nivelul banilor prezenti in piete poate provoca falimente pe banda rulanta si un nou colaps economic global, relateaza CNN.
Lipsa banilor provoaca panica
In ultima perioada, tot mai multe voci sustin ca lipsa lichiditatilor din piata se anunta ca unul dintre cele mai mari pericole pentru economia globala.
Lichiditatile sunt substanta vitala care tine in viata economia, permitand investitorilor sa cumpere si sa vanda rapid actiunile.
Sentimentul de neliniste al investitorilor, dublat de imposibilitatea de a vinde stocul de actiuni poate genera si mai multa panica in piete.
Roubini chiar aminteste cateva episoade recente care demonstreaza cat de periculoasa poate fi o lipsa severa de lichiditati in piata.
In mai 2010, o scadere brusca a cotatiilor de pe bursa americana a dus la prabusirea cu peste 1000 de puncte a indicelui Dow Industrials. Panica a luat sfarsit in aproximativ o jumatate de ora.
Trei ani mai tarziu, vestea data de seful Rezervei Federale, Ben Bernanke, privind incheierea programului de relaxare cantitativa in SUA, a generat un soc similar pe piata de obligatiuni. Situatia s-a prelungit... mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 11:40
Brandul parizian de lux Hermes a hotarat sa imbunatateasca colectia de genti din piele si linia de accesorii din cauza vanzarilor aflate in scadere. China si Europa au ramas indiferente la actiunile colosului din moda care se lupta cu cele mai slabe incasari inregistrate in ultimii trei ani, relateaza "The Guardian".
Ultima veste venita dintr-o industrie zguduita de criza globala o reprezinta decizia echipei manageriale Hermes de a schimba conceptul dupa care se ghideaza casa de moda.
Brandul a hotarat sa remodeleze colectia de genti din piele si linia de accesorii. Motivul l-a reprezentat insuccesul gentii Birkin, in valoare de 13.000 de euro, pe piata si rata vanzarilor pentru colectia de ceasuri care a scazut cu aproximativ 5%.
Apus pentru haute couture?
In 2008, brandul Christian Lacroix a inregistrat o pierdere de 10 milioane de euro, iar lucrurile s-au inrautatit in anul urmator, cand vazarile articolelor din colectia primavara-vara a casei de moda au inregistrat o scadere de 35%. Dupa ce a fost refuzat, rand pe rand, de catre toti investitorii firmei, Christian Lacroix, fondatorul brandului omonim, s-a vazut nevoit sa ceara justitiei franceze protectie fata de creditori.
Criza economica nu a crutat nici marile nume: valoarea conglomeratului francez LVMH a fost redusa la jumatate, in toamna anului 2008, iar brandul Burberry a concediat 540 de angajati, potrivit site-ului memoireonline.com.
Citeste mai multe despre Hermes se lupta cu recesiunea, in... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 15:07
Igael Porecki, directorul general al JW Marriott Bucharest Grand Hotel, sustine ca firmele au renuntat la training-uri si reuniuni de afaceri, pe fondul crizei economice, masura lovind puternic in piata hotelurilor de lux.
Pentru ca bugetele de evenimente au fost reduse, companiile se orienteaza catre solutii mai putin costisitoare, precum 'webinariile'. Iar atunci cand deplasarile sunt necesare, oamenii de afaceri reduc numarul de zile de sedere, a declarat Porecki, pentru Business24.
Igael Porecki, JW Marriott: Familia mea isi are radacinile in Bucovina, cunosc obiceiurile de Martisor
"Inca de la sfarsitul anului 2008, cand criza a inceput in SUA si Europa, am observat o reducere a solicitarilor, intrucat multe companii au apelat la "webinarii" si intalniri online, in detrimentul intalnirilor in locatii fizice. Tot mai multi clienti au ales sa isi reduca sederea de la doua-trei nopti la una, maximum doua nopti", explica directorul Marriott.
Cei mai grei ani au fost 2009 si 2010, insa criza afecteaza in continuare hotelurile de lux, deoarece evenimentele reprezinta o sursa importanta de venit, remarca Igael Porecki.
"Dupa cei doi ani in care am intalnit multe provocari, 2009 si 2010, in 2011 si 2012 am inceput sa resimtim o tendinta pozitiva, dar si cateva semnale de revenire in 2013. Am reusit sa ne sporim veniturile cu un procent modest. Nu se apropie de cresterea din 2005-2007, insa a existat, totusi, o crestere", spune seful Marriott.
In luna... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 15:36
Reprezentantii companiilor care activeaza pe segmentul produselor de lux vad diferit modul in care poate fi solutionata criza economica din Europa.
In timp ce unii dintre ei sustin ca statul trebuie sa joace un rol important in sprijinirea agentilor economici, altii pun accent pe cresterea calitatii produselor de lux sau pe necesitatea existentei unui context stabil, la nivel politic si economic.
CPP-Luxury a prezentat opiniile unor jucatori de pe piata produselor de lux in ceea ce priveste criza economica, fiind evidentiate o serie de perspective asupra acestui fenomen.
Patrick Thomas, CEO Hermes, este de parere ca nu exista o masura globala care ar putea rezolva criza din zona euro, pentru ca economiile tarilor sunt diferite. Patrick Thomas adauga ca reconcilierea politica ar putea reprezenta singura masura cu aplicabilitate globala.
Oficialul Hermes atrage atentia ca este nevoie ca statele sa lanseze planuri de stimulare economica pentru companii: "Exista un subiect in care sunt de acord cu presedintele francez - daca o companie se confrunta cu probleme financiare, reducerea costurilor nu o poate salva, astfel ca lansarea simultana a unui plan de stimulare economica, atat timp cat poate fi finantat fara crearea altor pagube, este o idee buna".
Giorgio Armani, presedinte al companiei Griorgio Armani SpA, insista pe ideea valorii produselor achizitionate: "Cred ca situatia se poate imbunatati daca exista un scop in procesul de achizitie, astfel ca ceea ce... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 16:57
Vanzarile pe piata produselor de lux din Romania au scazut cu 30% in primele sase luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara din 2011, potrivit CPP Luxury Industry Management Consultants Ltd.
Cele mai importante scaderi s-au inregistrat pe segmentele de moda, accesorii, bijuterii si ceasuri, conform CPP-Luxury.
Brandurile de lux Belstaff si Pal Zileri au anuntat rezultate in scadere luna trecute. In luna iunie, mai mult de 40% dintre locatiile premium de pe Calea Victoriei au fost inchise. Brandurile Furla si Guess si-au inchis magazinele, mutandu-se intr-unul din cele mai importante mall-uri din Romania.
Cele mai slabe rezultate inregistrate de brandurile de lux in primele sase luni ale acestui an in Romania au apartinut firmelor Gucci, Moschino, Alfred Dunhill, Valentino, Emporio Armani, Hugo Boss and Burberry. Louis Vuitton si-a mentinut pozitia de lider de piata, insa este putin probabil ca cifra sa de afaceri sa atinga valoarea record de anul trecut, si anume 5,1 milioane de euro.
Brandurile rmenegildo Zegna, Canali, Gucci, Max Mara si Emporio Armani inregistreaza fiecare o cifra anuala a afacerilor de 1,5 milioane de euro pe an. Desi magazinele de pe Calea Victoriei sunt pe jumatate goale, chiriile nu au scazut semnificativ.
Christian Dior, care are magazin pe Calea Victoriei 46, este cel mai bine vandut brand de lux, cu o gama larga de produse. Brandurile care au disparut de pe piata magazinelor multi-brand sunt Chloe, Bottega Veneta,... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 18:32