Italienii au mers la vot si au respins reforma constitutionala sprijinita de Guvernul condus de Matteo Renzi, iar acest rezultat duce la o incertitudine politica si economica in perioada urmatoare. Iar cele mai negre scenarii arata un efect de domino asupra intregii Europe.
Populatia a fost chemata la referendum pentru a se pronunta in favoarea sau impotriva actualului sistem parlamentar, care e unul bicameral perfect, ce presupune ca ambele Camere au puteri egale. Asta inseamna ca Guvernul trebuie sa primeasca votul de incredere si de la unii si de la altii.
Sistemul a fost introdus imediat dupa prabusirea fascismului, pentru a impiedica ascensiunea unui nou dictator, aminteste Business Standard.
Totusi, cu timpul, aceasta formula parlamentara a condus la destabilizarea Executivului. Matteo Renzi a investit tot capitalul sau politic in aceasta reforma, pana la punctul in care referendumul a devenit unul simbolic pentru increderea pe care populatia o are in el.
Insa ...citeste mai departe despre "Referendum in Italia: Un scenariu de cosmar in inima Europei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Decembrie 2016, ora 07:06
Peninsula italiana nu mai ofera sanse investitorilor locali de a-si duce la bun sfarsit planurile de afaceri. Confruntata cu recesiunea continua si cu un val de supra-impozitare, economia italiana isi pune sperantele in aparitia unui val de investitori din China care sa preia afacerile in agonie ale antreprenorilor locali.
La umbra Domului din Milano, Cafeneaua Orefici, patronata de Clotilde Narzisi si Luca Soliman, se pregateste sa isi schimbe proprietarii. La 10 ani de la deschiderea acesteia, cei doi se vad nevoiti sa vanda afacerea din cauza taxelor prea mari impuse in ultimii ani de guvernul italian.
Singura lor speranta este ca noul patron va fi un chinez. "Ei sunt singurii care mai cumpara. Taxele sunt mult prea mari. Am ajuns sa lucram opt ore pentru stat si una pentru noi", spune Clotilde Narzisi. Iar cazul celor doi nu este singular. De anul trecut, 18.000 de mici afaceri din peninsula isi cauta un cumparator din China, se arata intr-un reportaj al publicatiei Bloomberg.
Cu dedicatie, pentru chinezi
Italienii si-au creat inclusiv un site de anunturi special in care isi plaseaza oferta de a vinde direct catre chinezi: Vedereacinesi.it. Rolul platformei online este de a atrage cumparatori chinezi pentru proprietatile, afacerile si serviciile pe care italienii le scot la vanzare pe banda rulanta dupa sase ani de criza economica.
La nivel macro, capitalul chinezesc nu a intarziat sa invadeze peninsula, Italia fiind a doua tara europeana, dupa Marea... mai mult
Luni, 13 Octombrie 2014, ora 12:32
Italia a inregistrat in ultimii 10 ani cea mai slaba crestere economica dintre tarile cu economii dezvoltate si traverseaza cea mai indelungata recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, unul dintre principalele motive ale acestei evolutii fiind taxele prea mari pe profit si pe munca.
Statul italian preia aproximativ doua treimi din profitul brut al firmelor prin taxe pe profit si pe munca, potrivit unei analize Wall Street Journal (WSJ).
"Statul ne strange de gat", se plange Partizia Zanotta, proprietarul unei firme de sudura cu 10 angajati din nordul Italiei, care a redus programul de lucru si a renuntat la investitii in echipamente din cauza crizei economice.
Italia a avut in ultimii 10 ani cea mai slaba crestere economica dintre cele 34 de state membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Economia este inca in recesiune in urma crizei financiare, iar somajul a atins cele mai ridicate niveluri din ultimii 40 de ani.
Situatia Italiei preocupa Europa, diversi oficiali ai UE avertizand ca, in absenta unor schimbari semnificative, datoria de stat uriasa acumulata de guvernul de la Roma ar putea deveni in scurt timp nesustenabila. Italia are cel mai ridicat grad de indatorare din UE cu exceptia Greciei.
"Soarta Italiei va influenta decisiv soarta zonei euro. In acest sens, viitorul zonei euro nu va fi decis la Paris, Berlin, Frankfurt sau Bruxelles. Va fi decis la Roma", a declarat Jörg Asmussen, mebru din partea Germaniei... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 13:58
Partidele politice din Italia continua presiunile asupra guvernului italian de mare coalitie intre stanga si dreapta, condus de Enrico Letta, in legatura cu o posibila sporire a TVA de la 21% la 22%, incepand cu data de 1 octombrie, masura ce risca sa puna in pericol redresarea economica, dar care a fost definita "inevitabila" de ministrul economiei, Fabrizio Saccomanni, care ameninta ca isi va da demisia, informeaza luni presa din Peninsula.
Cotidianul "Corriere della Sera" din Milano, care a publicat duminica un interviu cu ministrul economiei, Fabrizio Saccomanni (un tehnocrat in varsta de 71 de ani, fost director general al Bancii Italiei), precizeaza ca guvernul condus de Enrico Letta /moderat de centru-stanga, secretar adjunct al Partidului Democrat, (PD) nu s-a pronuntat inca in mod oficial asupra acestei masuri economice, anuntate initial la data de 1 iulie, apoi amanata de Consiliul de ministri pana la 1 octombrie.
Aceasta masura a fost criticata recent de principalele partide care sustin majoritatea de guvern, Poporul Libertatii (PdL, de centru-dreapta) si Partidul Democrat (PD, de centru-stanga), dar ministrul economiei, in interviul acordat principalului cotidian milanez, a definit-o "inevitabila" pentru a pune la punct finantele statului, in aceasta perioada de criza economica. Statul italian nu poate renunta la decizia de a mari TVA cu un procent, "iar eu nu pot accepta alte compromisuri si sunt gata sa imi dau demisia", a afirmat Saccomanni, care a... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 11:46
Datele privind veniturile din taxe arata ca Italia a iesit din cea mai lunga recesiune postbelica, a afirmat joi ministrul italian al Economiei, Fabrizio Saccomanni, in timpul unei conferinte televizate la Sankt Petersburg, unde participa la summitul G20, transmite Reuters.
"Datele fiscale confirma ca redresarea este in desfasurare, deci iesim din faza de recesiune dar inca avem probleme cu slabiciunile noastre structurale", a declarat oficialul italian.
Italia a raportat al saselea trimestru consecutiv de declin al economiei, de la mijlocul lui 2011, fiind cea mai lunga recesiune din ultimii 20 de ani. Banca Centrala a Italiei se asteapta la un declin al Produsului Intern Brut de aproximativ 2% in 2013 si la o crestere de 0,5% in 2014. Guvernul de la Roma estimeaza un avans de 1,3% anul viitor, dar analistii si autoritatile europene apreciaza ca aceasta prognoza este prea optimista.
Luna trecuta, Fabrizio Saccomanni declarat ca economia Italiei va incepe in trimestrul patru din 2013 sa se redreseze in urma celei mai indelungate perioade de declin de la al Doilea Razboi Mondial si ar trebui sa revina pe crestere in 2014.
Intrebat de jurnalisti cand va iesi Italia din recesiune, Saccomanni a raspuns: "Pana la sfarsitul acestui an. Semnele pot fi deja observate in trimestrul trei, iar in trimestrul patru ar trebui sa vedem primele date pozitive. Iar intregul an 2014 va fi pozitiv".
In mai, Comisia Europeana a recomandat iesirea Italiei din procedura pentru... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2013, ora 15:05
Italia risca sa alunece din criza financiara, intr-o criza politica de proportii.
Economia italiana, a treia din UE ca marime, se afla deja in cea de-a patra recesiune din 2011 si are sanse sa destabilizeze tot blocul comunitar, din cauza luptelor politice interne, al caror protagonist este Silvio Berlusconi.
Datoria publica a Italiei a ajuns la peste 2000 de miliarde in noiembrie anul trecut si reprezinta 126%, in raport cu PIB-ul italian, ceea ce a expus puternic tara la criza datorilor suverane din zona euro.
Situatia economica s-ar putea inrautati, daca Berlusconi va reveni la putere in urma alegerilor anticipate din februarie, atrag atentia specialistii in presa internationala, cei mai pesimisti declarand chiar ca realegerea lui Berlusconi ar avea consecinte dezastruoase asupra Europei.
Fundamentele pe care acestia isi bazeaza teoria se refera la faptul ca situatia economica din Italia a oferit un mediu propice pentru relansarea politicilor extremiste, potrivit publicatiei germane Deutsche Welle.
In ceea ce priveste rezultatul alegerilor, Berlusconi pare favoritul mai multor sondaje, desi economistii considera ca Monti ar fi un premier mult mai echilibrat, care ar putea lua deciziile corecte pentru a preveni prabusirea economiei Italiei mai mult decat in prezent. Fostul magnat media este invinovatit de situatia economica dezastruoasa a Italiei.
Inainte ca Berlusconi sa piarda sprijinul parlamentarilor si sa fie demis, randamentul obligatiunilor... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 17:00
Din cauza dificultatilor financiare, autoritatile italiene intentioneaza sa inchirieze mii de cladiri, inclusiv cazarmi, inchisori si monumente culturale, releva ziarul francez Le Figaro.
Primele 350 cladiri, care vor fi concesionate pe termen lung, au fost deja selectate. In total, sunt prevazute sa fie oferite spre concesionare 4.300 de cladiri, printre care si castelul medieval ce a apartinut celebrei familii princiare Orsini.
Astfel, guvernul italian intentioneaza sa gaseasca mijloacele necesare pentru a-si plati datoriile. Italia urmeaza exemplul Greciei, care, de asemenea, in lupta cu criza datoriilor a decis sa-si inchirieze insulele.
Potrivit expertilor, concesionarea nu doar ca va conserva patrimoniul istoric, dar in acelasi timp va umple bugetul "extrem de gaurit" al Italiei si va contribui si la plata datoriilor.
Initial, autoritatile italiene intentionau sa scoata la mezat mai multe cladiri din patrimoniul de stat, insa vanzarea de proprietati la preturile actuale in domeniul imobiliar nu ar fi adus sumele scontate. In cele din urma, guvernul italian a considerat ca inchirierea pe termen lung, bunaoara pe o perioada de 40-50 de ani, ar putea aduce un profit mai substantial, de ordinul 1% din PIB pe an.
Conform planurilor executivului de la Roma, in acesta fel, Italia si-ar putea reduce datoria nationala cu 20 la suta, dupa cum scrie Le Figaro. mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 09:03
Publicatiile din Italia acorda vineri spatii ample tensiunilor provocate joi in Senat si la Camera Deputatilor de la Roma de partidul de centru-dreapta Poporul Libertatii (PdL), fondat de fostul premier italian Silvio Berlusconi, care s-a abtinut de la acordarea unui vot de incredere in Parlament cabinetului tehnocrat condus de Mario Monti.
"Berlusconi candideaza, iar PdL il abandoneaza pe Monti", titreaza "La Repubblica" de la Roma, care scrie ca, refuzand sa acorde votul de incredere executivului lui Monti, PdL creeaza posibilitatea concreta a unei crize de guvern, transmite Agerpres.
Neincrederea in economia Italiei, amplificata de alegerile din 2013
Majoritatea senatorilor din PdL s-au abtinut de la vot sau au absentat in momentul votarii unui decret de lege care prevede masuri pentru stimularea investitiilor in domeniul infrastructurilor si pentru modernizarea scolilor.
La Camera Deputatilor, PdL s-a abtinut in momentul in care a fost votat un decret de lege asupra reducerii costului politicii italiene. In urma deciziei partidului lui Silvio Berlusconi, aceste decrete de lege au obtinut in Parlament o majoritate relativa, nu o majoritate absoluta, asa cum era de asteptat.
Aceasta decizie marcheaza inceputul campaniei electorale a PdL, cu cateva luni inainte de alegerile legislative, programate in primavara anului 2013.
Pietele reactioneaza
Pietele financiare au reactionat imediat, negativ: bursa de valori din Milano (Piazza Affari) a avut o... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 11:49
Mario Monti a declarat ca Italia a evitat criza economica din zona euro, iar printre cele mai importante masuri adoptate de guvernul pe care il conduce se numara sprijinirea intreprinderilor intaliene si simplificarea birocratiei.
"In ultimele 12 luni, prioritatea Italiei a fost aceea de a stinge incendiul care izbucnise in casa, pentru ca nu puteam aprinde un nou foc in Europa", a declarat Monti, in cursul vizitei sale la Dubai, scrie Agerpres.
Monti a adaugat ca Italia "a evitat un dezastru total", informeaza marti editia online a cotidianului milanez Corriere della Sera.
Seful executivului de la Roma a mai vorbit despre activitatea guvernului sau format din tehnocrati si mai ales despre initiativele luate in sprijinul intreprinderilor italiene si in vederea simplificarii birocratiei.
"Italia este din nou o tara atractiva pentru investitorii straini. Organizatia pentru cooperare si dezvoltare economica, OCDE, a estimat recent ca reformele realizate de guvernul nostru vor duce la o crestere cu 4% a Produsului Intern Brut, PIB, in urmatorii zece ani", a conchis premierul italian. mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 12:15