Produsul Intern Brut al Irlandei a inregistrat o expansiune de 6,7% in 2018, dupa un avans de 7,2% in 2017, fiind cel mai rapid ritm de crestere a economiei din Uniunea Europeana, pentru al cincilea an consecutiv, transmite Reuters.
Statisticile din aceasta economie deschisa pot fi distorsionate, dupa ce datele pentru 2015 privind cresterea economica au fost ajustate, indicand un avans extraordinar de 26% comparativ cu 2014, rezultat care a fost insa influentat de faptul ca multe firme din industria de leasing aerian si-au mutat bilanturile in Irlanda.
Astfel de distorsiuni sunt legate de faptul ca o serie de multinationale si-au stabilit sediul in Irlanda. Totusi, si alte date mai stabile, de la somaj la vanzarile de retail, arata o crestere solida a economiei reale.
De asemenea, cererea pe plan intern a crescut cu 3,3%, stimuland avansul economiei, a anuntat joi Oficiul Central de Statistica (CSO) . In trimestrul patru din 2018, PIB-ul Irlandei a inregistrat o expansiune de 0,1%, fata de un avans de 0,9% in precedentele trei luni. Cresterea solida a redus nivelul datoriei Irlandei ca procent din PIB la aproximativ 68%, a anuntat un statistician al CSO, Michael Connolly.
Banca Centrala a Irlandei estimeaza o moderare a cresterii economiei la 4,4% in cazul unei iesiri a Marii Britanii din Uniunea Europeana cu un acord si o expansiune de doar 1,5% daca aceasta paraseste blocul comunitar fara nicio intelegere.
Tara denumita "Tigrul celtic" pentru dinamismul... mai mult
Vineri, 15 Martie 2019, ora 09:49
Economia Germaniei, cea mai puternica din zona euro, devine mult prea fragila pentru a scoate UE din criza financiara? Intrebarea vine pe fondul unei cresteri modeste. in al treilea trimestru al acestui an, de doar 0,1%, a produsului intern brut, si a unor masuri economice controversate.
"Lumea nu isi permite o decada europeana pierduta", este de parere Jacob Lew, secretarul Trezoreriei americane, citat intr-un material al The Economist.
In al treilea trimestru al acestui an, zona euro a crescut cu doar 0,6% la o rata anualizata, iar fenomenul nu este cauzat de tarile lovite sever de recesiune - Grecia a inregistrat cel mai mare avant economic in acest interval, iar Spania si Irlanda incep si ele sa isi revina -, ci de tarile cu economii solide care par sa oboseasca sa traga dupa ele intreaga zona euro. Germania, cea mai puternica dintre ele, este un exemplu elocvent in acest sens, in contextul unei cresterii economice de numai 0,1% in ultimele luni.
Masurile cancelarului german, Angela Merkel, sunt tot mai criticate, dat fiind ca Germania ar trebui sa se implice mai mult in stimularea consumului local si cresterea investitiilor. Astfel de masuri ar ajuta tari ca Franta si Italia, care traverseaza o perioada dificila, marcata de reforme structurale severe. Totodata, importurile mai mari ar reduce excedentul actual al Germaniei, cel mai mare din lume si principalul motiv al dezechilibrelor europene si nu numai.
Stimularea cererii ar duce la majorarea preturilor,... mai mult
Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 13:59
Irlanda a iesit in recesiune, economia inregistrand o crestere de 0,4% in trimestrul doi din 2013, sub estimarile analistilor, care se asteptau la un avans de cel putin 0,8%, transmite BBC.
Pentru acest an, Guvernul de la Dublin estimeaza ca Produsul Intern Brut al Irlandei va inregistra o expansiune de 1,3%.
In perioada aprilie-iunie 2013, exporturile au crescut cu 4,3%, in timp ce cheltuielile de consum au inregistrat un avans de doar 0,7%.
Salvata de UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program, obtinand in luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani.
Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala. Dar Irlanda are unul dintre cele mai ridicate deficite bugetare din Europa si a anuntat masuri de reducere a cheltuielilor si majorare a taxelor. mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 17:00
Irlanda a reintrat in recesiune, pentru prima data din 2009, dupa revizuirea in scadere a datelor din 2012, indicand ca redresarea tarii in urma crizei financiare va fi mult mai lenta decat s-a estimat initial.
Produsul Intern Brut al Irlandei s-a contract cu 0,6% in primul trimestru din 2013, comparativ cu precedentele trei luni, cand declinul a fost de 0,2%, conform datelor revizuite publicate joi de autoritatile de la Dublin. Irlanda a inregistrat astfel trei trimestre succesive de declin al economiei si a reintrat in recesiune, pentru prima data din 2009, transmite Reuters.
In 2012, economia irlandeza a crescut cu doar 0,2%, fata de 0,9% cat s-a anuntat initial, deoarece exporturile au incetinit in a doua parte a anului, in urma recesiunii din zona euro.
Guvernul are ca obiectiv o crestere de 1,5% in acest an si revenirea la un nivel comparabil cu cel din 2011, cand avansul a fost de 2,2%.
Salvata de UE, BCE si FMI la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program, obtinand in luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani. Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala.
Dar Irlanda are unul din cele mai ridicate deficite bugetare din Europa si a anuntat masuri de reducere a cheltuielilor si majorare a taxelor.
In 18 iunie,... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 17:04
Economia Irlandei a crescut modest pentru al doilea an consecutiv dar tara este in grafic pentru a indeplini conditiile impuse in schimbul asistentei financiare, a anuntat Fondul Monetar International, care a aprobat eliberarea unei transe de 1,27 miliarde de dolari pentru Dublin.
Pana acum Irlanda a beneficiat de fonduri de 27,79 miliarde de dolari de la FMI, deoarece a reusit sa tina sub control deficitul bugetar si sa imbunatateasca situatia economiei. Datoria publica ar urma sa ajunga la un nivel record in acest an iar cresterea economiei ar urma sa se accelereze anul viitor, transmite Reuters.
Rata somajului ramane ridicata, la 13,7%, si un sfert din imprumuturile bancilor "sunt credite neperformante iar pierderile persista, afectand acordarea de noi imprumuturi", se arata in raportul FMI.
In aprilie, FMI estima ca economia irlandei va inregistra o crestere de 1,21% in 2013
si de 2,2% in 2014.
Salvata de UE, BCE si FMI la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program, obtinand in luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani. Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala.
Emiterea de obligatiuni pe zece ani, apreciaza FMI, reprezinta un alt pas cheie spre un acces deplin la pietele financiare, dar a avertizat ca... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 13:09
FMI a anuntat luni ca a aprobat deblocarea unei noi transe de ajutor in valoare de 890 de milioane de euro pentru Irlanda in cadrul planului de salvare de 23,5 miliarde de euro acordat tarii la sfarsitul lui 2010 pentru a evita falimentul, transmite AFP.
Dupa ce a trecut in revista situatia economica din Irlanda, Consiliul de administratie al FMI, reprezentant al celor 188 de state membre, a aprobat deblocarea acestei transe de ajutor, a noua de la lansarea programului, ridicand la 19,1 miliarde de euro totalul imprumuturilor acordate Dublinului de catre Fond.
Afectata de situatia bancilor sale, Irlanda a cerut ajutorul partenerilor europeni si FMI la sfarsitul lui 2010 si a obtinut un plan de salvare de 85 de miliarde euro, insotit de conditii drastice.
"Punerea in aplicare a reformelor in Irlanda a continuat, in pofida incetinirii cresterii economice in 2012", si-a exprimat satisfactia FMI, in comunicatul sau, asteptandu-se ca Produsul Intern Brut sa se majoreze cu 1,1% in 2013 si 2,2% in 2014.
Contrar Greciei si Portugaliei, alte doua tari din zona euro aflate sub asistenta financiara, Irlanda a inregistrat din nou crestere economica, desi fragila in continuare.
FMI a relevat astfel existenta unor "riscuri importante" pentru Irlanda, legate de "capacitatea redusa" a bancilor de a se imprumuta si de impactul planurilor de austeritate asupra cererii interne.
"In cazul in care cresterea economica va ramane redusa in anii ce vor urma, datoria publica ar... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 08:52
Fondul Monetar International (FMI) a precizat miercuri ca Uniunea Europeana trebuie sa-si sporeasca sprijinul pentru Irlanda pentru a permite o intoarcere durabila a tarii pe piata de obligatiuni.
"Exista in continuare provocari dificile din cauza incertitudinilor privind zona euro si o noua intarire a sprijinului european pentru Irlanda este necesara pentru a reduce dependenta intre banci si datoria suverana si pentru a imbunatati reusita pe termen lung a programului de ajustare care functioneaza bine", a precizat FMI intr-un raport.
Ultimul document de acest tip a fost publicat in iulie 2010. Obiectivul este "de a facilita revenirea durabila (a Irlandei) pe pietele financiare", a precizat Fondul.
Raportul, precizeaza FMI, face parte din misiunea traditionala a FMI si este diferit de rapoartele de etapa publicate regulat de la incheierea, la sfarsitul lui 2010, a unui plan de salvare pentru Irlanda in valoare de 85 de miliarde de euro.
FMI precizeaza ca "prioritatile pe termen mediu" ale Dublinului constau in "restabilirea sanatatii sectorului financiar pentru a ajuta la relansarea imprumuturilor, pentru a repune bugetul pe o cale sanatoasa si pentru a progresa in reformele structurale pentru a facilita cresterea si crearea de locuri de munca".
"Autoritatile irlandeze au depus permanent eforturi pentru a lupta cu o criza bancara extrem de profunda, dand dovada de o forta de determinare in reforme in ciuda unui mediu extern care a pus la incercare... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 20:03
Criza economica a inceput in urma cu aproximativ cinci ani. De atunci, tarile bogate au avut cel mai mult de suferit, iar Grecia a inregistrat cea mai proasta evolutie, fiind "campioana" la retrogradari. Economiile lumii au pierdut ani intregi de evolutie financiara.
SUA "a pierdut" aproape zece ani de evolutie economica, din perspectiva celor sapte indicatori analizati de publicatia The Economist . Printre acestia se numara productivitatea economiei, bunastarea si piata muncii.
Criteriile folosite se incadreaza in trei categorii mari. In prima grupa se afla bunastarea fiecarei gospodarii, preturile la activele financiare si tarifele proprietatilor.
In cea de-a doua categorie se afla indicatorii productiei anuale si consumul privat, in timp ce ultima categorie este formata din valoarea salariilor si din rata somajului.
Pentru a putea intocmi clasamentul, jurnalistii de la The Economist au facut media perioadei de timp in care indicatorii s-au depreciat si durata in care statele analizate au incercat sa imbunatateasca valorile.
Tarile bogate au fost lovite cel mai puternic de criza financiara. Doar sase din 34 de economii "avansate", catalogate de FMI, au PIB-ul pe cap de locuitor mai mare in 2011 decat in 2007. Printre acestea se regaseste Germania si Australia.
Economia americana s-a contractat cu 3,8% in perioada iunie 2008-iunie 2009, cea mai slaba performanta din ultimii 70 de ani. Din cele 14 tari europene care s-au "intors in timp", din punct de... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 13:20
Liderii Uniunii au decis cresterea controlului asupra finantelor fiecarui stat membru si continuarea planului de salvare financiara conceput pentru Grecia, astfel incat sa preintampina declansarea unor potentiale noi crize economice.Asa ca, la sfarsitul lunii octombrie, liderii Uniunii au decis cresterea controlului asupra finantelor fiecarui stat membru si continuarea planului de salvare financiara conceput pentru Grecia.Mizele negocierilor laborioase si furtunoase dintre lideri au fost mari si au vizat reformarea normelor UE pentru a preveni orice repetare a crizei in zona euro, dar fara o revizuire majora a Tratatului de la Lisabona."Negocierile au fost dure", a recunoscut cancelarul german Angela Merkel la iesirea din sedinta. Nicio decizie oficiala nu a fost insa luata in cele din urma, iar statele membre nu au facut decat sa initieze "consultari" menite sa pregateasca o revizuire a normelor UE.
Potrivit Angelei Merkel, in urma acestor consultari, Consiliul European va functiona ca un guvern economic.Fara a merge insa prea departe, liderii au convenit asupra a trei puncte cruciale, anunta Le Figaro.In primul rand, realizarea unui fond de ajutor permanent. Este vorba de Fondul European de Stabilitate Financiara, care ar trebui sa fie finantat de statele mebre UE si ar fi menit sa scoata din faliment tarile in nevoie.Problema este ca acest fond este in contradictie cu Tratatul de la Lisabona, care interzice statelor sa-si ofere ajutor financiar intre ele. Presedintele... mai mult
Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 11:33