Accentuarea epidemiei de coronavirus COVID 19 a creat deja probleme semnificative in economia romaneasca, de la transporturi, la industria de evenimente, turism si HORECA.
Potrivit analistilor de la Sierra Quadrant, fara masuri eficiente de reorganizare a business-urilor, multe dintre companiilor din Romania risca sa se confrunte cu probleme financiare majore ce pot duce la insolvente si faliment.
Economia romaneasca este mai fragila ca oricand in fata efectelor coronavirusului.
Cum peste 90% dintre companii se afla in zona IMM-urilor si nu dispun de resurse financiare pe termen mediu si lung, masurile de restrictie impuse de autoritati, pentru a combate epidemia, sunt de natura sa le creeze dificultati semnificative mai ales in asigurarea cash-flow-ului necesar derularii afacerii.
De la firmele de transporturi, la companiile care organizeaza evenimente si hoteluri, zeci de mii de firme risca, in urmatoarea perioada, sa intre in blocaj financiar.
"Intreruperea culoarelor de transport de marfa si persoane pe relatia cu Italia, Spania, genereaza pierderi financiare semnificative, pe care cele mai multe firme nu si le-au luat in calcul. La fel si in industria evenimentelor si in zona agentiilor de turism, al caror cash-flow este puternic afectat de restrictii. Aceste business-uri, si nu numai ele, trebuie sa isi urgent masuri de reorganizare, pentru a evita blocajul, in conditiile in care interdependenta pe lanturile comerciale este extrem de ridicata in... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 15:06
Epidemia de coronavirus (Covid-19) va arunca economia mondiala in cea mai severa scadere a activitatii economice de la criza financiara globala, a avertizat, luni, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), transmite Reuters.
Anul acesta, PIB-ul global ar urma sa urce cu doar 2,4%, cel mai redus nivel din 2009, si in scadere fata de estimarea din noiembrie, de 2,9%, a informat OECD, in prognoza sa actualizata.
Institutia financiara cu sediul la Paris se asteapta in 2021 la o redresare a cresterii economiei mondiale la 3,3%, in cazul in care varful epidemiei va fi atins in China in primul trimestru din acest an, iar alte epidemii vor putea fi tinute sub control si vor fi de intensitate redusa.
Totusi, daca virusul se raspandeste in Asia, Europa si America de Nord, cresterea economiei mondiale va incetini la 1,5% anul acesta, atrage atentia OECD.
"Principalul mesaj in scenariul negativ este ca multe tari ar putea intra in recesiune si de aceea cerem cat mai curand posibil adoptarea de masuri in zonele afectate. Guvernele trebuie sa sprijine sistemele publice de sanatate alocand sume suplimentare sau acordand reduceri de taxe pentru angajatii care lucreaza peste program si sa introduca stimulente pentru angajatii cu program redus, pentru a sprijini companiile afectate", a declarat, pentru Reuters, economistul sef al OECD, Laurence Boone.
Guvernele ar trebui sa ofere ajutoare financiare, cum ar fi reducerea costurilor cu asistenta sociala,... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 15:50
In prima parte a anului 2016, economia mondiala a continuat evolutia puternic negativa inregistrata in 2015 si exista o probabilitate foarte mare ca situatia din ce in ce mai grava din China sa se extinda si sa avem din nou o criza economica globala de proportii.
"Un aspect foarte important este ca tensiunile nu mai sunt doar la nivelul pietelor financiare (burse, piata forex, etc.), ci se vad clar si in economia reala, urmand ca efectele sa fie simtite de toata lumea", avertizeaza Radu Ciofu, analist la Admiral Markets.
El arata ca unul dintre indicatorii care trimit primele indicii legate de activitatea economica internationala sunt cei ce masorara traficul maritim. "Cea mai mare parte a comertului cu bunuri se desfasoara pe rute maritime, asa ca traficul naval este un indicator foarte reprezentativ al activitatii economice. Plastic vorbind, traficul naval este "sangele economiei" - nu circula sange, nu exista activitate (economica) si nu se dezvolta nimic", explica ...citeste mai departe despre "Urmeaza o noua criza economica globala? Ce se intampla in lume si cum e afectata Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 14:53
Devalorizarea yuanului, la care a recurs de doua zile Banca Populara a Chinei, va avea un efect dezastruos asupra pietelor globale, crede Albert Edwards, unul dintre analistii de baza ai Societe Generale.
Intr-un articol Bussiness Insider, Edwards este citat ca prognozand "o criza financiara la fel de mare ca cea din 2008".
Din punctul sau de vedere deprecierea controlata a monedei chinezesti nu face decat sa dea startul unei perioade de slabiciune a valutelor asiatice.
Exportatori de deflatie
Pentru economistul bancii franceze miscarea facuta de oficialii bancii centrale de la Beijing reprezinta o lovitura data pietelor din America si Europa, scazand profitul corporatiilor si evoluand spre o criza deflationara similara cu dezastrul bancii Lehman Brothers.
"Ne asteptam ca accelerarea devalorizarii valutelor din pietele emergente sa trimita valuri deflationiste pe pietele occidentale pentru a coplesi deja fragila profitabilitate a corporatiilor cu riscul de a ne trimite direct in recesiune.
Din punctul de vedere al investitorilor, o alta perioada de recesiune, fara o normalizare a dobanzilor de referinta si a deficitelor fiscale, nu inseamna decat ca vom infrunta o criza la fel de dura ca cea din 2008", arata Albert Edwards intr-o nota interna SG.
Deja aprecierea prea rapida a dolarului risca sa transmita valuri de deflatie pe piata americana, considera analistul.
"Investitorii au constatat ca si zona euro a urmat acelasi traseu al deflatiei ca si... mai mult
Miercuri, 12 August 2015, ora 17:26
In timp ce ochii Occidentului sunt atintiti asupra Greciei, o noua criza ia proportii in celalalt colt al lumii.
In unele grupuri restranse analistii au botezat deja prabusirea burselor chineze "China 1929", o trimitere la prabusirea burselor care a precedat Marea Criza Economica din Statele Unite de la inceputul secolului trecut.
In orice perioada normala, o prabusire de 30 de procente a pietei de capital din China, echivalenta cu productia economica a Marii Britanii din 2014, ar fi tinut prima pagina a ziarelor din lumea intreaga, arata cotidianul The Telegraph.
Tranzactii suspendate
Grecii au reusit sa fure perspectiva publicului asupra evenimentelor globale, cu interminabila lor serie de negocieri si lamentari asupra datoriilor inregistrate de tara.
China se prezinta insa mult mai inspaimantator pentru analisti. Bursele din China s-au prabusit dupa un an in care au inregistrat o crestere fenomenala, aproape o dublare a valorii actiunilor tranzactionate pe piata de capital.
Interventiile guvernului de la Beijing pentru a limita panica investitorilor, chiar si lipsite de succes, ar fi fost de asemenea un motiv de comentarii aprinse intre economisti.
Pana acum, 940 de companii, aproape 40% din cele prezente pe piata bursiera din China, au anuntat suspendarea tranzactiilor.
Paralela facuta intre situatia de acum din China si criza din 1929 este stranie si nelinistitoare.
Marcate de un deceniu de crestere economica nestavilita, crearea bunastarii... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 15:39
1Tarile care vor sa-si puna finantele publice in ordine nu ar trebui sa adopte prea rapid reduceri bugetare existand o limita de viteza dincolo de care eforturile de consolidare bugetara ar putea fi contraproductive prin limitarea cresterii economice, au apreciat expertii Fondului Monetar International intr-un raport dat publicitatii marti, transmit AFP si Reuters.
Confruntat cu amploarea recesiunii din zona euro, in special in Grecia, FMI a recunoscut la sfarsitul lui 2012 ca a subestimat impactul masurilor de austeritate asupra cresterii economice si in ultima vreme a recomandat chiar unor tari sa incetineasca ritmul de reducere a deficitelor.
"Ritmul optim al ajustarii depinde de starea economiei, de situatia in care se afla finantele publice si de amploarea presiunilor pietei", se arata in raportul elaborat de expertii Fondului. Potrivit documentului, chiar si pentru tarile care se lupta sa pastreze increderea investitorilor, introducerea unor "limite de viteza" in procesul de consolidare ar putea fi o idee buna pentru a evita sufocarea cresterii pana la punctul in care orice reducere a datoriei ar putea fi contraproductiva.
In timp ce tarile care au pierdut increderea investitorilor ar putea sa nu aiba alta alegere decat sa-si reduca rapid datoria, FMI sustine ca guvernele care isi permit ar trebui sa tinteasca spre o "austeritate pe termen mediu" insotita de cateva mici masuri imediate pentru a dovedi investitorilor sa sunt serioase cu privire la... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 09:55
Semnele unei redresari economice in lume sunt numeroase. In America, companiile angajeaza din ce in ce mai multi oameni, iar populatia cheltuie mai mult. Recesiunea zonei euro pare sa se diminueze, in timp ce Grecia a mai depasit un hop, iar pietele au inceput sa se relaxeze.
Dupa atatea probleme, toata lumea rasufla usurata pentru relaxarea situatiei critice in care intreaga Europa se afla. Cu toate acestea, situatia trebuie privita cu o oarecare reticenta. Cresterea economiilor globale ar putea fi trasa in jos de problemele care inca raman in state precum Grecia, Spania si Portugalia, estimarile pentru anul 2012 indicand o situatie asemanatoare cu cea din anul precedent, scrie The Economist.
Exista inca riscuri pe piata. De la inceputul crizei financiare din 2008, investitorii au sperat la o crestere economica de durata si au fost afectati de ghinion, din cauza cresterii pretului la petrol, legi daunatoare, precum masurile de austeritate, sau de prabusirea afacerilor lor. Daca tensiunile cu Iranul din cauza programului nuclear ar continua, o stopare a livrarilor de petrol ar putea cauza probleme serioase pe pietele internationale.
In mod convenient pentru un presedinte care doreste sa fie reales la electoralele din noiembrie, cele mai mari sanse de revenire a economiei sunt in America. O rata a ocuparii fortei de munca in crestere alimenteaza consumul, pe masura ce mai multe locuri de munca au fost create in trimestrul inceput in noiembrie 2011, decat in... mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 18:31
Se spune - desigur spre a le delegitima - ca ineditele mari demonstratii mondiale impotriva bancilor, in frunte cu cele desfasurate la New York sub deviza "Sa ocupam Wall Street-ul", ar fi finantate de miliardarul american George Soros, care ar avea interese nedeslusite, dar destabilizatoare in chestiune.
Chiar asa de-ar fi, delegitimarea lor cu presupusa implicare a unuia din cei mai mari bogatasi ai lumii este o incercare cu slabi sorti de izbanda. Un bogatas poate face si fapte bune! Mai ales dupa ce a trecut de 80 de ani! |n plus, dl. Soros are o legitimitate indestructibila in chestiune caci, de la declansarea crizei, in urma cu 3-4 ani in SUA, a vorbit public, cu subiect si predicat, despre responsabilitatea sectorului financiar-bancar in producerea acesteia si despre rolul obligatoriu al unei schimbari in randuielile actuale din domeniu pentru o iesire din criza.
Caracterul inedit al acestor miscari consta nu numai in faptul ca in vizor s-a aflat absconsul sector financiar-bancar, ci mai ales in aceea ca, poate pentru prima data, obiectul protestelor l-au constituit nu niste efecte, cum sunt cresterea preturilor, scaderea salariilor ori majorarea impozitelor, ci o cauza bine identificata si nominalizata cu precizie.
Evident, aceste miscari se datoreaza extraordinarei capacitati informationale si comunicationale a Internetului. Fara acesta nu putea sa se obtina mobilizarea fantastica la scara mondiala, ceea ce a permis demonstratii concomitente in peste 1.000 de... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 18:48
Ceea ce s-a intimplat in aceste zile la Toronto - atit in spatele usilor inchise ale salilor in care puternicii lumii discuta despre criza economica, dar si pe strazile cuprinse de flacari - demonstreaza o data in plus ca suntem departe de a fi depasit efectele uraganului care zgiltiie globul de doi ani incoace.Cel trei importante concluzii pot fi desprinse dupa ce G-8, apoi G-20 au asezat din nou bolnavul numit economia globala pe masa de analize si au incercat sa-i prescrie cele mai potrivite leacuri.
Prima este aceea ce inca traversam o zona de accentuate volatilitate si ca toate prognozele - fie optimiste, fie pesimiste - sunt mai degraba profetii decit predictii serioase, bazate pe analize pertinente.
Pentru un economist, cea mai periculoasa situatie nu este aceea in care te astepti la ce este mai rau; este aceea in care NU STII la ce poti sa te astepti. La doi de la declansarea sa, actuala criza nu are inca un diagnostic precis si, prin urmare, tratamentele sunt relative.
Scriam in urma cu mai bine de doi ani ca "nimic nu va mai fi la fel". Se pare ca am avut dreptate.
Actuala criza - intial comparata cu aceea din anii 1929-1933 - nu are echivalent in istorie si tot asa cum geneticienii inca se straduiesc sa descrifreze structura virusului gripei spaniole care dupa WW l a ucis mai multi oameni decit conflagratia mondiala, tot asa economistii inca bijbiie in cautarea cauzelor precise care au aruncat lumea financiara in haos.
De la pesimisti ca Paul Krugman la... mai mult
Luni, 28 Iunie 2010, ora 23:49