Ministrul german de Finante, Olaf Scholz, a afirmat miercuri ca Germania va putea contracara o criza daca va exista una, dar a adaugat ca nu se asteapta la o scadere a activitatii economice atat de semnificativa ca in perioada 2008 - 2009, transmite Reuters.
"Suntem bine pregatiti, avem resurse financiare decente, astfel incat, daca va exista o criza economica, putem lua contramasuri, dar in acest moment vedem doar o crestere mai lenta", a declarat Scholz, la postul public de televiziune ARD.
Potrivit acestuia, daca va aparea la orizont o criza serioasa, precum cea din perioada 2008 - 2009, Germania "va putea sa faca tot ce va fi necesar", dar a dat asigurari ca nu se preconizeaza o astfel de evolutie, perspectivele indicand o imbunatatire a economiei, desi intr-un ritm mai lent decat se spera anterior.
Banca Centrala a Germaniei nu este ingrijorata ca tara se indreapta spre recesiune, in pofida scaderii activitatii economice, se arata in raportul lunar publicat saptamana trecuta de Bundesbank.
Desi este posibil ca PIB-ul Germaniei sa se contracteze din nou in trimestrul trei din 2019, asta nu inseamna ca tara va intra in recesiune, apreciaza Bundesbank.
Economistii vorbesc de o "recesiune tehnica" daca PIB-ul se contracteaza doua trimestre consecutiv. In trimestrul doi din 2019, economia germana a inregistrat un declin de 0,1%, dupa un avans de 0,4% in primele trei luni din acest an.
"Daca economia scade pentru al doilea trimestru consecutiv, acest fapt... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 10:27
Toate amanuntele care ies la iveala in cazul scandalului poluarii provocate de masinile VW ameninta sa destabilizeze intreg esafodajul economic si politic al Germaniei, iar analistii cred ca acesta poate provoca o criza de proportii in cea mai mare economie a Europei.
Volkswagen este cel mai mare producator auto al Germaniei si, totodata, cel mai mare angajator din tara, cu peste 270.000 de salariati, la care se adauga si cei ai furnizorilor. O eventuala prabusire a gigantului auto poate avea un impact serios asupra economiei germane, remarca Reuters.
Risc de proportii
"Dintr-odata, Volkswagen s-a transformat intr-un risc de proportii pentru Germania, unul mai mare chiar decat criza datoriilor Greciei", remarca economistul sef al ING, Carsten Brzeski.
"Daca vanzarile Volkswagen vor inregistra o scadere pe piata din Statele Unite acest lucru va fi resimtit in intreaga economie germana", a adaugat economistul ING.
Anul trecut, VW a vandut 600.000 de masini pe piata americana, aproximativ 6% din totalul de 9,5 milioane de unitati auto comercializate de companie la nivel global.
Pericolul cel mai mare vine din partea Agentiei de Protectie a Mediului din Statele Unite care ameninta firma cu amenzi in cuantum de 18 miliarde de dolari, suma care depaseste profitul operational al companiei din 2014.
Este drept ca Volkswagen detine o rezerva cash de 21 de miliarde de euro (24 de miliarde de dolari) care acopera o eventuala amenda record dictata de guvernul SUA,... mai mult
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 11:22
2Germania a inregistrat o crestere economica robusta in trimestrul al doilea, sustinuta de productia industriala si constructii, insa avansul PIB ar putea incetini in perioada urmatoare, potrivit bancii centrale germane, Bundesbank.
"Presupunerea ca, dupa inceputul de an slab cauzat de vremea dificila, economia Germaniei a crescut puternic in trimestrul al doilea a fost confirmata de indicatori. Pentru trimestrul de vara, semnele unei incetiniri a cresterii economice sunt mai puternice", se arata in buletinul lunar al Bundesbank, scrie agentia Reuters, preluata de cotidianul New York Times.
Datele monetare nu indica o accelerare a inflatiei in zona euro, in timp ce eventuale socuri ar putea afecta disponibilitatea creditului si economiile statelor de la periferia zonei euro, noteaza banca germana.
Banca Centrala Europeana poate reactiona, prin politica monetara, la riscuri specifice unei tari doar daca acestea pun in pericol stabilitatea zonei euro ca intreg, a adaugat institutia.
Bundesbank a inrautatit in iunie estimarea privind cresterea economiei Germaniei in acest an de la 0,4% la 0,3%, in timp ce prognoza pentru 2014 a fost coborata de la 1,9% la 1,5%.
In primele trei luni ale anului, economia a crescut cu 0,1%. Biroul de statistica de la Berlin va publica in august primele date pentru trimestrul al doilea. mai mult
Luni, 22 Iulie 2013, ora 15:15
Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a evitat la limita recesiunea, inregistrand o crestere modesta in primul trimestru din acest an, sub estimarile economistilor.
In perioada ianuarie-martie 2013, Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu doar 0,1% comparativ cu trimestrul patru din 2013, cand declinul economiei a fost de 0,7%, fata de 0,6% cat s-a prognozat initial, a anuntat miercuri Oficiul federal de statistica (Destatis), transmit Bloomberg si Reuters.
Economistii se asteptau la o crestere de 0,3% a economiei germane in primele trei luni din acest an.
Redresarea economiei ar fi putut fi intarziata de iarna neobisnuit de lunga, care a afectat activitatea in sectorul constructiilor si increderea in afaceri, a apreciat Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank).
Comparativ cu primul trimestru din 2012, economia germana a inregistrat un declin de 1,4%, in timp ce in ultimele trei luni din 2012 cresterea a fost zero, fata de un avans de 0,1% anuntat initial de Destatis.
Datele privind Produsul Intern Brut pentru intreaga zona euro urmeaza sa fie publicate de Eurostat miercuri la ora 12. mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 09:57
Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a cerut luni inca o data Frantei sa ''nu abandoneze calea reformelor".
Declaratia ministrului german vine dupa ce reprezentantii Comisiei Europene au anuntat ca ''orice amanare a obiectivelor de reducere a deficitelor trebuie sa fie insotita de angajamente clare cu privire la reformele necesare'', relateaza France Presse.
Intr-un interviu acordat luni publicatiei franceze Les Echos, Schauble a spus ca ''un lucru este clar si anume acela ca nu poate fi abandonata calea reformelor''.
Oficialul german a aparat politica de austeritate desfasurata de Berlin, care insa este pusa sub semnul intrebarii in Europa.
''Bugetul nostru nu prevede taieri. El este bine echilibrat intre nevoia de consolidare si cea de stabilitate. Ironia este ca exact in Germania economistii imi reproseaza ca nu se economiseste destul'', a adaugat ministrul german. mai mult
Luni, 06 Mai 2013, ora 12:17
Indicele global IDA (indicele directorilor de achizitii), aferent productiei din toate sectoarele economice la nivel mondial, releva o scadere vizibila a activitatii in domeniul afacerilor in Germania. Astfel, in luna aprilie, acesta a inregistrat o scadere de pana la 48,8 puncte.
Conform expertilor, indicele a scazut la nivelul minim in ultimele sase luni, sub 50%, un nivel ce separa cresterea de contractie, scrie portalul economic Rbc.
In acelasi timp, indicele IDA pentru intreaga zona euro s-a mentinut la nivelul de 46,5 de puncte - ceea ce inseamna ca scaderea in sectorul serviciilor de productie continua in acelasi ritm.
Publicarea acestor date statistice a provocat o cadere a monedei euro. Scaderea activitatii in afaceri in luna aprilie, in opinia expertilor, indica faptul ca PIB-ul zonei euro in trimestrul II s-ar putea diminua cu 0,4%.
Deteriorarea situatiei economice din Germania reprezinta o problema politica pentru cancelarul Angela Merkel, remarca portalul Rbc. Deocamdata, rata somajului ramane la un nivel scazut si prin aceasta Germania iese in evidenta in comparatie cu vecinii sai din sudul Europei.
Daca nu va exista o relansare a activitatii economice, somajul ar putea sa creasca, iar prematura inasprire a politicii fiscale ar putea pune intr-o situatie dificila guvernul german, atrag atentia expertii. mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 11:20
Institutul pentru Macroeconomie si Studii Conjuncturale (IMK) din Germania a recomandat luni o schimbare radicala de strategie pentru a se face fata crizei euro, iar directorul sau, Gustav Horn, a apreciat ca regimul de austeritate impus de cancelarul german, Angela Merkel, a esuat, semnaleaza EFE.
"Guvernele europene incearca de doi ani sa iasa din criza prin intermediul reducerii cheltuielilor, ceea ce nu a functionat. Din contra, tot mai multe tari cad in recesiune, ceea ce duce la o crestere a datoriei", a spus Horn, cu ocazia prezentarii unui studiu al IMK despre criza euro.
Esecul strategiei bazate pe austeritate se explica prin faptul ca multi economisti si practic toti expertii Uniunii Europene au subestimat efectul negativ pe care il au aupra economiei masurile de reducere a cheltuielilor, potrivit lui Horn.
In Europa, pozitia oficiala era aceea ca, pentru fiecare reducere de un euro, Produsul Intern Brut (PIB) cobora cu 0,50 euro. Totusi, noi studii ale Fondului Monetar International (FMI) arata ca fiecare euro economisit are un efect de un euro sau mai mult asupra PIB-ului, iar intr-o situatie de recesiune, efectul poate fi chiar de 1 la 2.
Aceasta conduce la o deteriorare a situatiei economice si, cu aceasta, la o prabusire a veniturilor fiscale, ceea ce face ca datoria sa creasca, in loc sa scada.
Potrivit IMK, pentru ca masurile de economisire sa contribuie la o scadere a datoriei, efectul reducerilor nu poate fi in niciun caz mai mare de 1... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 08:43
Perspectivele economice ale Germaniei, pe 2012, s-au inrautatit in ultimele saptamani, din cauza cresterii riscurilor unei recesiuni globale, conform Institutului German pentru Economie Globala, relateaza Mediafax.Institutul a anuntat, in luna iunie, ca anticipeaza pentru anul viitor o crestere economica de 1,6% in Germania, fata de 3,6% in acest an.
Insa membrul IfW Joachim Scheide a declarat, intr-un interviu pentru Handelsblatt, ca ar fi "mai pesimist astazi in aceasta privinta", din cauza crizelor din Statele Unite si Europa.
Germania si-a revenit rapid dupa 2009, cand a suferit cea mai adanca recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, insa cresterea economiei germane, cea mai puternica din Europa, a depasit perioada de varf.
Economia germana a crescut cu 1,5% in primul trimestru al acestui an, iar multi economisti anticipeaza ca ritmul de expansiune a incetinit in al doilea trimestru la maximul 0,5%.
"Riscul unei recesiuni globale a crescut", a afirmat Scheide.
Presa germana scrie cu pesimism duminica despre perspectivele economice globale. Welt am Sonntag a dedicat o sectiune subiectului "Der Crash" (Crash-ul - prabusirea pietelor), iar prima pagina a revistei Der Spiegel arata bancnote euro si dolar in flacari, cu titlul "Va da lumea faliment?". mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 10:21
Economia Germaniei pare sa-si revina mai rapid decat cele din alte tari europene. Cum se intampla acest lucru?Tendintele actuale ale economiei germane si, mai presus de toate, surprinzator de buna performanta de pe piata muncii demonstreaza tocmai faptul ca drumul ce trebuie urmat consta in reforme structurale, este de parere ministrul german de Finante, Wolfgang Schäuble. "Nimeni nu se indoieste ca deciziile luate de guvernul britanic nu sunt cu adevarat impresionante. Toata lumea respecta masurile pe care Franta le-a anuntat si sunt pe cale sa le puna in aplicare. Asta nu se va intampla insa, fara o discutie de politica interna - la fel cum se intampla in toate tarile, inclusiv in Germania. Reducerea deficitului este in cele mai multe tari o masura populara, insa nu si practica. Trebuie sa ne uitam la situatia din fiecare tara. Fiecare are structuri diferite, experiente diferite. Noi suntem fermi convinsi ca o reducere a deficitelor publice ponderata, care sa conduca la crestere economica, nu reprezinta un pericol, ci mai degraba stimuleaza economia pe termen lung", a declarat Wolfgang Schäuble, intr-un interviu pentru Les Echos.Cu toate ca exista critici din partea economistilor care spun ca Germania ar trebui sa sustina mai mult cerererea interna, cel mai varstnic ministru din cancelaria Angelei Merkel considera ca Germania se adapteaza cerintelor existente pe piata."Cand stii cum se comporta populatia germana, reducerea deficitului este... mai mult
Joi, 22 Iulie 2010, ora 09:42