Presedintele Traian Basescu a avertizat, marti, ca Romania risca sa reintre intr-o perioada de criza economica, in lipsa predictibilitatii fiscale, dand ca exemplu introducerea unor taxe care "au bulversat mediul de afaceri".
"Am vazut, anul acesta, o serie intreaga de introduceri de taxe care au bulversat, pur si simplu, mediul de afaceri. O astfel de bariera face ca investitorii sa faca un pas inapoi, iar scaderea investitiilor straine directe in acest an este o proba, pe primele sapte luni s-a inregistrat o scadere de 13,8% a investitiilor starine directe. Daca adaugam la faptul ca Guvernul insusi, intr-o politica de stimulare a consumului, a utilizat cu 30% mai putini bani pentru investitii din bugetul de stat, indreptandu-i catre asistenta sociala, realizam ca, pe acest drum, Romania risca sa reintre intr-o perioada de criza economica", a afirmat Basescu, la Forumul Forbes "Reluarea cresterii economice sustenabile in pietele emergente".
In opinia presedintelui, este important ca in 2015 investitorilor sa li se transmita un semnal extrem de direct legat de predictibilitea fiscalitatii in Romania.
Traian Basescu a spus ca a analizat diversele modalitati de a iesi din criza ale statelor din UE, precum Grecia, Spania, Portugalia, Italia, Franta, si a precizat ca "nu au avut succes acele procese de reforma care s-au asezat sub emblema amanarilor si a pasilor marunti".
"Acele state care au prelungit momentul luarii unor masuri severe pentru restabilitatea... mai mult
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 12:17
Presedintele Traian Basescu a declarat sambata seara, la Sannicolau Mare, ca Romania este o tara sigura, in care e bine sa traiesti.
'Va asigur ca si trecerea prin criza economica si criza de securitate care exista in regiune sunt lucruri care ar fi putut fi mai rele decat au fost, dar in primul rand pentru ca romanii au fost cinstiti cu ei, au acceptat, chiar si cu suparare, sa se intample lucruri care s-au intamplat. Astazi, Romania este o tara sigura, o tara in care, eu spun cu bucurie ca este bine sa traiesti', a spus presedintele, potrivit Mediafax.
Seful statului a mai afirmat ca, in mandatele sale, "a reusit sa ingenuncheze un sistem de care Emil Constantinescu se declara 'infrant'".
'De zece ani, sunt intr-o disputa cu un sistem pe care domnul Iliescu l-a protejat, pentru ca asa a inteles el; un sistem de care domnul presedinte Constantinescu s-a declarat infrant, un sistem pe care eu zic ca l-am ingenunchiat. A fost o lupta cumplita, dar energia mi-am luat-o de la oamenii care au crezut in mine, si sunt multi cei care au crezut in mine', a subliniat Traian Basescu.
Presedintele Romaniei a participat sambata la Zilele Orasului Sannicolau Mare, localitate unde, in octombrie 2009, si-a lansat campania pentru cel de-al doilea mandat. El le-a promis localnicilor ca va reveni in orasul lor si dupa ce nu va mai fi la Cotroceni si va avea o agenda mai putin ocupata.
In cadrul manifestarilor, Traian Basescu a participat la dezvelirea bustului unionistului... mai mult
Duminica, 07 Septembrie 2014, ora 10:02
Italia nu va intra in insolventa, iar guvernele de tehnocrati nu asigura iesirea din criza, a sustinut Traian Basescu, luni seara, intr-o emisiune TV.
Potrivit acestuia, apelarea la guverne de uniune nationala, atat in Italia cat si in Grecia reprezinta o solutie disperata, aplicata in momentul in care partidele politice nu mai au curajul sau nu mai pot sa-si asume trecerea prin criza.
In cazul lui Berlusconi, acesta nu a mai putut sa-si asume raspunderea deoarece pierduse majoritatea, in timp ce Papandreou a ezitat prea mult, este de parere Traian Basescu.
In ceea ce priveste o posibila guvernare tehnocrata, presedintele sustine ca un prim-ministru tehnocrat s-ar descurca foarte greu intrucat are nevoie de sustinerea totala a partidelor politice.
Traian Basescu a mentionat ca si Romania a avut guvernanti tehnocrati, amintindu-i pe Mircea Cosea sau pe Daniel Daianu, dar ca rezultatele acestora in guvernul roman "au fost zero".
"Vreau sa vad un tehnocrat care isi asuma taierea de salarii. Sunt realitati greu de anticipat. Sigur, cand ai un guvern politic vrei unul de tehnocrati, dar sa te fereasca Dumnezeu de esecul tehnocratilor. Politicul are ce sacrifica - votul- tehnocratii nu au nimic de sacrificat", a declarat seful statului in cadrul emisiunii de la TVR1.
Nu cred in insolventa Italiei
De asemenea, presedintele Traian Basescu a afirmat ca nu crede in insolventa Italiei, aceasta avand o economie performanta, mai buna ca a multor state din zona... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 21:49
Tinta de deficit trebuie sa fie revizuita, bugetul pe 2012 trebuie sa aiba un deficit mult mai mic de 3%, a declarat, luni, presedintele Traian Basescu, dupa intalnirea pe care a avut-o la Cotroceni cu guvernatorul BNR, cu seful guvernului si cu ministrii pe domeniile economice.
"Trebuie revizuita tinta de deficit. Datorita costurilor de finantare, e bine sa abordam bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de 3 procente, calculate pe ESA. Cu cat va fi acesta mult mai mic, trebuie sa analizeze Guvernul, sa gaseasca solutii de diminuare a nevoii de imprumut de pe piata interna sau externa, din cauza dobanzilor", a declarat Traian Basescu, potrivit Ziare.com.
"Din cauza situatiei din UE si a situatiei din Grecia, bugetul pe 2012 trebuie sa fie extrem de prudent, nu pentru ca n-am gasi bani sa finantam deficitul, ci pentru ca finantarea deficitului e extrem de scumpa", a explicat seful statului.
Este "o conjunctura politica ce ne obliga la prudenta", a spus Traian Basescu, adaugand ca "toti cei care inteleg cum functioneaza un buget stiu ca nicio tara nu are de finantat deficitul ei din anii in curs, Romania are de finantat si imprumuturile din anii anteriori".
"Vreau sa intelegeti ca invitatia mea la prudenta, la responsabilitate si corecta informare a populatiei e o obligatie", a atentionat Traian Basescu.
Spania, tara care a avut triplu A, sta mai prost ca noi, Italia la fel, Bulgaria sta mai bine, a adaugat seful statului. El a explicat ca "pana in 2008, bugetul a... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 22:30
Presedintele Traian Basescu a afirmat sambata, la Scoala politica a UNPR, ca, desi s-a iesit din recesiune, criza economica este "departe de a fi trecut", fiind nevoie de fapt de schimbarea abordarii avute in ultimii 30-40 de ani, in intreaga lume, precizeaza NewsIn."N-a fost usor, nu va fi usor nici in continuare. Suntem inca in criza economica, ne bucuram ca am iesit din recesiune, dar criza economica e departe de a fi trecut.
Daca vreti o opinie personala, pana cand nu vom modifica si corecta sistemul, lumea civilizata nu va iesi din criza. Ne trebuie un alt tip de abordare decat cel generat de politicieni si bine primit de populatie in ultimii 30-40 de ani.
Trebuie sa invatam un lucru esential pe care aceasta criza ni-l spune minut de minut, anume ca nu putem trai la nesfarsit din banii pe care sa-i obtinem in viitor", a spus presedintele Traian Basescu.
El a mentionat ca cea mai corecta abordare este aceea prin care "traiesti din resursle pe care le produci". mai mult
Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 12:01
Daca pentru premierul Emil Boc cuvintele de ordine in privinta politicilor fiscale sunt "precautie" si "moderatie", pentru ministrul Tabara criza nu va fi atat de urata in Romania ca in alte state europene comuniste. In ceea ce-l priveste pe fostul presedinte Ion Iliescu, acesta crede oricare ar fi evolutia la nivel mondial, Romania va avea de suferit, potrivit Mediafax.
Boc: Avem avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice
"Cuvantul de ordine este acela de precautie si moderatie in tot ce inseamna politici fiscale si politici guvernamentale.
Pietele internationale nu sunt calme, situatia nici din America nici din Europa nu este inca stabila din punct de vedere economic. Noi avem avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice determinate de masurile de anul trecut, dar nu avem voie sa facem niciun exces care sa compromita aceasta stabilitate, nici in politica fiscala, nici in politica monetara si evident trebuie sa fim atenti la ceea ce se intampla cu pietele internationale de care depindem in mod foarte clar", a precizat Emil Boc inainte de sedinta BPN, intrebat in legatura cu criza mondiala.
El a spus ca tara noastra poate trece prin aceasta perioada dificila cu "echilibru si prudenta".
Anastase: Am discutat in coalitie despre criza mondiala si despre faptul ca trebuie sa fim precauti
"Am discutat in coalitie despre criza mondiala si despre faptul ca trebuie sa fim precauti si sa luam deciziile corecte. Am discutat sa mentinem procesul de reducere a... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 18:30
Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, sambata, ca reprezentantii Fondului l-au pus la curent pe presedinte cu optiunile existente si actiunile necesare "pentru a putea merge inainte", mentionand ca institutia considera ca Romania va inregistra crestere economica in 2011."Am discutat cu presedintele Basescu toate... L-am pus la curent cu toate discutiile pe care le-am avut pana acum si cu toate optiunile pe care le avem si actiunile pe care trebuie sa le luam pentru a putea merge inainte. Am avut un bun schimb de puncte de vedere cu el. Am discutat in termeni generali obiectivele noului acord si vom discuta in detaliu cand vom reveni in vizita urmatoare", a declarat Franks. Acesta a subliniat ca "obiectivul cheie" al viitorului acord va fi consolidarea realizarilor privind stabilizarea economica obtinute prin ultimul acord . "Dar trebuie sa adaugam la asta reforme structurale care vor genera in viitor o crestere economica mai mare. Cu acest lucru cred sunt de acord toate partidele politice - ca economia sa se dezvolte mai repede si cheia unei dezvoltari mai rapide este sa continuam procesul de reforme structurale", a adaugat seful delegatiei FMI in Romania. Intrebat daca Romania va avea crestere economica anul viitor, oficialul FMI a replicat: "Credem ca da, cresterea va fi pozitiva anul viitor". Despre intalnirea cu liberalii, Franks a mentionat ca, dupa un schimb extrem de productiv de idei, s-a convenit ca in lunile urmatoare va... mai mult
Sambata, 30 Octombrie 2010, ora 19:52
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la B1Tv, ca din criza economica poti iesi, ca stat, "mai sanatos sau poti sa iesi in metastaze" si ca o tara in criza este ca o tara in razboi, transmite Mediafax.
"O tara in criza este ca o tara in razboi, aproape. Asta e cel mai greu razboi dupa razboiul adevarat - criza economica - iar trupele sunt lovite pe la spate si se demoralizeaza populatia in spatele lor. Nu e in regula. Ne-ar trebui putina solidaritate, pentru ca suntem aproape sa iesim din situatia in care am fost, adusi nu de Romania, ca nu Romania a provocat criza globala", a declarat Traian Basescu.
El a apreciat ca, din criza, poti sa iesi "mai sanatos sau poti sa iesi in metastaze".
"Noi avem sansa sa iesim mai sanatosi daca Guvernul reuseste sa duca la indeplinire obiectivele de reducere a cheltuielilor bugetare. Mi se pare inadmisibil ca in 2011, cand terminam actualul acord cu FMI, sa luam alt credit sa platim salarii si pensii. Ar trebui, in primul rand, sa nu ne mai crestem cheltuielile bugetare", a conchis seful statului.
mai mult
Marti, 13 Aprilie 2010, ora 11:23
Presedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci, si-a exprimat ingrijorarea ca atat criza economica si cea politica se vor suprapune cu o criza sociala, precizeaza NewsIn. Cezar Coraci si-a exprimat ingrijorarea ca atat criza economica si cea politica se vor suprapune cu o criza sociala.
"Daca in Romania nu se va instaura un guvern stabil, bazat pe o majoritate parlamentara, va fi greu de luat masuri economice care sa stopeze actuala criza economica", a spus presedintele UGIR-1903.
Instabilitatea politica are costuri economice
"Instabilitatea are costuri economice majore daca se suprapune actualei crize economice care afecteaza si Romania. Moneda nationala s-a depreciat cu 2% in 24 de ore si veti vedea ce se va intampla si la bursa. Aceasta criza politica va afecta credibilitatea mediului de afaceri romanesc si a Romaniei, iar investitiile si accesarea de credite cu costuri reduse, care ar fi putut sprijini economia romaneasca sa depaseasca actuala criza economica, vor fi mult intarziate", a mai spus Coraci.Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat, joi ca ministrii formatiunii politice isi vor depune demisiile ca urmare a faptului ca presedintele Traian Basescu l-a revocat pe Dan Nica, iar Vasile Blaga a fost desemnat interimar vicepremier si ministru de Interne. mai mult
Joi, 01 Octombrie 2009, ora 17:03