Scurt, ca altfel - data fiind tema - ar fi o impietate: Contextul, criza care vine pentru Romania si saptamana de ceata.
Mai intai, saptamana de ceata:
Peste fix o luna de zile, incepe o saptamana in care astrii nefasti se aliniaza - iar Romania va avea mari probleme sa se finateze rezonabil (haha! Acum avem dobanzi duble fata de media tarilor cu crestere economica la jumatate fata de a noastra!):
1. Serbia adera (in pline negocieri de aderare la UE!), prin acordul ce e anuntat pentru 25 octombrie, la Uniunea economica eurasiatica si trece alaturi de Rusia.
Cutuma pietelor arata ca, in atare cazuri, intreaga zona e reevaluata de investitori - problema difuzeaza peste granita, iar vecinii sunt intotdeauna prinsi de aceeasi flama.
Ce sa mai spunem ca Romania - a carei legislatie economica din ultimii 2 ani a fost ferm (ba chiar violent) proruseasca, va intra la evaluarea - sumara, caci asa fac pietele - a investitorilor si finantatorilor.
2. Pe 27 octombrie au loc alegerile din Argentina. Luni, 12 august, moneda locala si piata locala s-au prabusit dupa scorul alegerilor primare din ziua precedenta, unde a iesit castigator tandemul populist Alberto Fernandez - Cristina Kirchner.
Ce treaba avem noi cu Argentina: sensibilitatea pietelor pentru economiile emergente si evaluarea prudenta a "clientilor" populisti care misuna prin aceste zone de castiguri la risc. Iar atunci cand transferul de bani e la o distanta de un click si nu la zeci de mii de km,... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 12:31
Recesiunea in care s-a scufundat Rusia dupa prabusirea pretului petrolului si impunerea sanctiunilor economice pentru declansarea crizei din Ucraina il forteaza pe Vladimir Putin sa stoarca bani pentru buget din orice sursa.
De voie, de nevoie, Putin a pus tunurile pe micii evazionisti din diverse domenii liberale de activitate din Rusia, o sedinta de analiza a situatiei din economia neagra a tarii fiind organizata recent la Kremlin, anunta Bloomberg.
Joc riscant
"Tarul de la Kremlin" a cerut un raport clar despre ceea ce rusii numesc "economia de garaj", o zona gri in care isi desfasoara activitatea peste 30 de milioane de localnici, fara a plati vreun impozit catre stat.
Majoritatea evazionistilor sunt mecanici auto, constructori, medici veterinari sau dentisti, acestora fiindu-le destul de usor sa fenteze fiscul rusesc la plata impozitelor.
Conform unor surse ramase anonime, Vladimir Putin s-a intalnit recent cu politisti, procurori si sefi de agentii fiscale regionale pentru a le cere acestora un plan de actiune cat mai serios pentru starpirea micii evaziuni si trecerea afacerilor respective in legalitate.
In clipa de fata, in economia din umbra a Rusiei activeaza 40% din cei 76,5 milioane de rusi activi pe piata muncii.
Pe de alta parte, Svetlana Orlova, guvernatorul regiunii de est a Moscovei, crede ca intentia lui Putin de a trage la lumina zilei aceste afaceri poate in un joc periculos.
"Daca agitam 'garajele', ne vom trezi cu o revolutie",... mai mult
Vineri, 15 Iulie 2016, ora 11:30
In timp ce ochii Occidentului sunt atintiti asupra Greciei, o noua criza ia proportii in celalalt colt al lumii.
In unele grupuri restranse analistii au botezat deja prabusirea burselor chineze "China 1929", o trimitere la prabusirea burselor care a precedat Marea Criza Economica din Statele Unite de la inceputul secolului trecut.
In orice perioada normala, o prabusire de 30 de procente a pietei de capital din China, echivalenta cu productia economica a Marii Britanii din 2014, ar fi tinut prima pagina a ziarelor din lumea intreaga, arata cotidianul The Telegraph.
Tranzactii suspendate
Grecii au reusit sa fure perspectiva publicului asupra evenimentelor globale, cu interminabila lor serie de negocieri si lamentari asupra datoriilor inregistrate de tara.
China se prezinta insa mult mai inspaimantator pentru analisti. Bursele din China s-au prabusit dupa un an in care au inregistrat o crestere fenomenala, aproape o dublare a valorii actiunilor tranzactionate pe piata de capital.
Interventiile guvernului de la Beijing pentru a limita panica investitorilor, chiar si lipsite de succes, ar fi fost de asemenea un motiv de comentarii aprinse intre economisti.
Pana acum, 940 de companii, aproape 40% din cele prezente pe piata bursiera din China, au anuntat suspendarea tranzactiilor.
Paralela facuta intre situatia de acum din China si criza din 1929 este stranie si nelinistitoare.
Marcate de un deceniu de crestere economica nestavilita, crearea bunastarii... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 15:39
1Industriile creative si culturale au contribuit incontestabil la solutia de iesire din criza economica care a marcat continentul european, conform studiului EY - Creating Growth - Measuring Cultural and Creative Markets in the EU.
Cu un venit anual de 535.9 miliarde de Euro si peste 7 milioane de angajati, dintre care 19,1% sunt persoane sub 30 de ani, industria culturala si creativa se plaseaza in top trei angajatori din Europa, imediat dupa constructii si serviciile din alimentatie si bauturi.
Aceasta analiza, realizata de EY pentru Confederatia Internationala a Societatilor de Autori si Compozitori (GESAC), cu sprijinul a 18 parteneri corporate si organizatii de sustinere, evalueaza, pentru prima data, 11 piete culturale si creative din 28 de state ale Uniunii Europene si identifica contributia acestor industrii la economia europeana.
"Nu se poate pune la indoiala contributia esentiala a culturii si creativitatii la definirea identitatii europene. Iar acest studiu subliniaza, intr-un mod stralucit, ca acestea sunt la fel de importante si pentru economia europeana.
Conform studiului nostru, industriile culturale si creative asigura in Uniunea Europeana un numar de locuri de munca de 2,5 ori mai mare decat producatorii auto iar sectorul artelor vizuale angajeaza mai multi oameni decat industria telecomunicatiilor", a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania.
Studiul a analizat 11 piete culturale si creative europene: carti; ziare si... mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 10:42
In 2012 industria auto s-a caracterizat prin pierderi masive pe piata europeana si nevoia de reorientare a companiilor fie catre noi piete, fie catre noi strategii pentru a reusi sa ajunga din nou la consumatorii puternic afectati de criza economica.
Evolutiile din sectorul auto au diferit insa semnificativ de la un continent la altul. Daca piata europeana a suferit cel mai mult, in SUA industria a dat semne de stabilitate, iar pietele emergente din Asia au oferit un motor de crestere al vanzarilor pentru acest sector.
Criza "vechiului" continent
Criza datoriilor suverane a influentat semnificativ puterea de cumparare a europenilor, ceea ce s-a putut observa din plin si in industria auto.
Previzibil, tarile din sudul Europei au reprezentat punctul de plecare al problemelor. Vanzarile de pe piata italiana au suferit o scadere fulminanta, principala victima fiind Fiat.
Compania a reusit insa sa-si sporeasca semnificativ vanzarile de masini pe baza de propan si gaz natural, ceea ce arata un potential de crestere pe aceasta nisa.
Automobilele electrice vs cele pe gaz natural - vezi care au mai multe sanse
Cu toate acestea, un numar important de italieni a preferat sa renunte complet la masina pentru in favoarea bicicletelor. Acest mijloc de transport a castigat tot mai mult teren in Italia, vanzarile la biciclete depasindu-le pe cele ale automobilelor intr-o proportie din ce in ce mai mare.
Problemele din acest sector au dus si la o concurenta tot... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 14:54
Comisia Europeana a anuntat ca este posibil sa utilizeze diferite instrumente financiare pentru a sprijini reconversia profesionala a muncitorilor de la fabrica pe care Ford o va inchide in Belgia pana in 2014.
In acest moment CE analizeaza impreuna cu autoritatile belgiene posibilitatile existente, iar seful guvernului belgian si cel al guvernului flamand si-au exprimant speranta ca aceste ajutoare europene se vor concretiza, scrie Agerpres, citand AFP.
"La fel ca si in cazurile anterioare de concedieri masive, Comisia Europeana este gata sa discute cu autoritatile belgiene ce poate fi accesibil via Fondul european de ajustare la globalizare", a declarat vineri Jonathan Todd, purtator de cuvant al Comisiei.
FEG dispune de 500 milioane de euro anual pentru reinsertia profesionala a muncitorilor afectati de consecintele globalizarii. Todd a reamintit ca pentru a putea beneficia de sprijinul FEG este nevoie sa existe o legatura intre locurile de munca pierdute si efectele globalizarii economiei.
FEG poate finanta programe de formare profesionala, consiliere sau sprijin in infiintarea unei societati fiind folosit deja petnru sprijinirea fostilor salariati de la Renault, PSA, Saab si General Motors.
De asemenea, Comisia Europeana a mai informat vineri ca in data de 8 noiembrie comisarul european pentru Industrie, Antonio Tajani, va prezenta un plan de actiune pentru dezvoltarea unei industrii auto competitive si durabile in Europa, plan botezat "Cars2020".... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 17:09
Italienii au cumparat mai multe biciclete decat masini, in 2011, pentru prima data de la Al Doilea Razboi Mondial.
Anul trecut au fost vandute 1,750 milioane de biciclete, comparativ cu cele 1,748 milioane de masini, informeaza BBC, care citeaza cotidianul La Reppublica.
De altfel, inmatricularile de automobile noi au scazut cu 20% in august, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
O situatie similara s-a mai petrecut in perioada de dupa Al Doilea Razboi Mondial, de vina fiind criza economica si cresterea pretului la petrol, care a dus la scumpirea carburantilor.
Potrivit sursei citate, vanzarile din sectorul auto au scazut la nivelul celor din anul 1964, in conditiile in care costurile anuale ale unei masini ajung la 7.000 de euro.
Desi ciclismul are o traditie indelungata in Italia, marile centre urbane din aceasta tara sunt dominate de masini si mopede, Business Insider informand ca unul din sase italieni detine un autoturism.
Citeste mai multe despre Piata auto din Italia, la nivelul anilor '60 - Vanzarile de biciclete au crescut masiv pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 12:07
Euro s-a impus in ultimii zece ani in portofelele a milioane de europeni fara sa reuseasca insa sa cucereasca simpatia acestora si nici a pietelor financiare, care ii pun in prezent existenta sub semnul intrebarii.
Utilizata din 1999 pe pietele financiare, moneda unica a fost lansata in 12 state europene la 1 ianuarie 2002, data la care francii, marcile germane si alte monede si-au incetat existenta, relateaza Mediafax.
In prezent, zona euro include 332 de milioane de persoane din 17 tari. La jumatatea acestui an, erau in circulatie 14,2 miliarde de bancnote si 95,5 miliarde de monede, in valoare de 870 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Centrale Europene (BCE).
Liderii politici si economistii nu inceteaza sa sublinieze beneficiile monedei unice.
"Mai multe oportunitati, preturi stabile pentru consumatori, mai multa siguranta pentru companii si piete, un semn tangibil al identitatii europene", se arata pe site-ul Comisiei Europene.
Odata cu declansarea crizei datoriilor in Grecia, in 2010, si extinderea ulterioara in toata zona euro, vechile resentimente au revenit la suprafata, euroscepticii sunt la moda, iar neincrederea intre tarile nordice si cele sudice nu a fost niciodata mai mare.
In pofida avantajelor de netagaduit in privinta circulatiei libere, consumatorii nu au fost niciodata prea multumiti de moneda euro, perceputa initial ca fiind similara cu cresterea semnificativa a preturilor, a declarat Andre Sapir, analist la centrul Bruegel... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 10:02
Marii finantisti din cadrul grupului celor mai industrializate sapte state ale lumii (G7) vor discuta vineri si sambata la Roma despre criza economica mondiala si ar trebui sa promita sa nu cedeze tendintelor protectioniste, relateaza AFP. Ministrii de finante si bancherii centrali din tarile membre ale G7 - Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta, Italia si Canada - se reunesc vineri, pentru un dejun, inainte de inceperea lucrarilor sambata dimineata. Rusia, a carei delegatie va fi condusa de ministrul de finante Aleksei Kudrin, a fost de asemenea invitata. In conditiile in care clauza 'Buy American' a planului de relansare al administratiei Obama a suscitat turbulente inainte de a fi adoptata, iar in Europa s-a accentuat polemica referitoare la sprijinul Frantei pentru sectorul auto, protectionismul va fi una dintre principalele teme de discutie.
Japonia a dat deja ferm tonul: isi va exprima in fata celorlalti membri ai clubului opozitia fata de orice fel de protectionism, potrivit asigurarilor date marti de ministrul de finante, Shoichi Nakagawa. "Am invatat de la Marea Depresiune ca, daca un text asemanator legii Smoot-Hawley vede lumina zilei, acest lucru va duce la un dezastru", a spus ministrul japonez de finante, referitor la o lege din 1930, prin care au fost impuse taxe vamale enorme, care au generat masuri ce au dus la agravarea crizei."Vom discuta despre modalitatile de a impiedica sa se intample asa ceva", a indicat Nakagawa. Si Germania... mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 16:35