Redresarea economica din zona euro din cea mai grava criza din istorie a incetinit in august, in special in sectorul serviciilor, in urma reducerii cererii puternice consemnate in iulie, pe fondul revenirii cazurilor de coronavirus, potrivit datelor publicate vineri de IHS Markit, citate de Reuters.
Dupa relaxarea multora dintre restrictii, activitatile economice din zona euro au inregistrat cea mai mare crestere dupa jumatatea anului 2018. Dar, ca urmare a cresterii numarului de cazuri, in unele dintre regiuni, unele dintre masuri au fost reintroduse.
In aceste conditii, indicele compozit privind intentiile de achizitii ale managerilor calculat de IHS Markit, considerat un indactor al sanatatii economiei, a scazut in august la 51,6, de la nivelul final din iulie, de 54,9, confirmand ingrijorarile guvernantilor legate de sansele in scadere ale unei redresari rapide, in V.
In timp ce indicele este inca peste pragul de 50, care separa cresterea de contractie, nivelul acestuia este sub estimarile analistilor intervievati de Reuters, care se asteptau la un nivel similar lunii iulie.
"Redresarea din zona euro a incetinit in august, ceea ce scoate in evidenta slabiciunea cererii provocata de pandemia de Covid-19.
"Redresarea a fost subminata de semnele de crestere a numarului de cazuri de coronavirus in diverse parti ale zonei euro", a aratat Andrew Harker, director pentru economie la IHS Markit.
Un indice care masoara noile afaceri a scazut de la 52,7 la... mai mult
Vineri, 21 August 2020, ora 14:11
Romania nu este in criza economica, iar pana la finalul anului Bugetul de pensii va intra pe excedent, a declarat luni ministrul Muncii, Marius Budai.
"Refuz sa raspund la aceasta intrebare, cand Eurostat spune ca avem 5,1% crestere economica pe Romania in primul trimestru. Repet a doua oara, nu suntem in criza, si nu v-o spun eu, v-o spune Eurostatul si Institutul National de Statistica. Banii (pentru cresterea pensiilor, n.r.) vor veni din incasari si din faptul ca, din calculele noastre, la finalul anului vom intra pe excedent la Bugetul de pensii. Deficitul de la Fondul de pensii a scazut de la circa 18 miliarde in 2017 la 4,2 miliarde in 2018, prin cresterea incasarilor la bugetul de asigurari sociale de stat, prin transferul contributiilor si prin faptul ca masa salariala a crescut. Daca la inceputul anului aveam peste 230.000 de locuri de munca create, acum avem peste 250.000. Masa salariala in Romania a crescut, ceea ce inseamna ca si incasarile au crescut, deci suntem intr-o dinamica care demonstreaza ca avem acesti bani prinsi in Buget", a afirmat Marius Budai la Digi24.
Ministrul Muncii a precizat ca reforma sistemului de pensii va incepe la 1 octombrie 2021.
"Reforma sistemului de pensii va incepe practic la 1 octombrie 2021. Vom incepe cu noul mod de calcul si cu introducerea in formulele de calcul a Acordului Global, prin acel spor de 10%, prin recalcularea celor cu pensie de urmas, prin reducerea varstei de pensionare a mamelor ce au crescut 3... mai mult
Luni, 08 Iulie 2019, ora 16:13
Ritmul de crestere a economiei mondiale va continua sa incetineasca, din cauza tensiunilor comerciale si a conditiilor financiare mai putin favorabile, insa o recesiune la scara mondiala pe termen scurt este exclusa, a declarat marti directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde (foto), informeaza AFP si Reuters.
"In luna ianuarie, FMI estima ca economia mondiala va inregistra in 2019 si 2020 o crestere de aproximativ 3,5%. Intre timp economia mondiala a pierdut din elan, dupa cum veti vedea din noile noastre previziuni revizuite ce vor fi publicate saptamana viitoare", a declarat Christine Lagarde, intr-un discurs tinut la Camera de comert americana, in avanpremiera reuniunilor de primavara ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale.
Cu toate acestea, Lagarde a subliniat ca FMI nu se asteapta la o recesiune pe termen scurt. "De fapt, ne asteptam la o relansare a cresterii economice in a doua jumatate a acestui an si in 2020. Insa trebuie sa fim foarte clari, relansarea preconizata pentru ultima parte a anului este una fragila", a sustinut seful FMI.
FMI, care urmeaza sa dea publicitatii in data de 9 aprilie noile sale estimari privind evolutia economiei mondiale, avertizeaza de peste un an ca un razboi comercial intre SUA si China ar avea repercusiuni asupra cresterii economiei mondiale. In acest sens, institutia internationala si-a revizuit inca din ianuarie prognozele privind avansul economiei mondiale in acest an, la 3,5%,... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 23:28
Romania este intotdeauna in primejdia de a intra in criza, dar acest lucru nu inseamna ca se intampla imediat, se poate intampla si dupa un an-doi, a declarat sambata directorul Directiei de stabilitate financiara din BNR, Eugen Radulescu, la un seminar organizat la Sinaia de Consiliul Concurentei si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).
"De obicei, recesiunea vine cand nici nu o astepti. Suntem in primejdia de a intra in criza. Dar asta nu inseamna ca se intampla imediat. Se poate intampla si dupa un an-doi sau mai mult", a declarat sambata directorul Directiei de Stabilitate financiara din BNR, Eugen Radulescu.
El a subliniat ca sunt si indicatori care ne ajuta.
Datoria publica este inca in parametri modesti fata de cea din UE, de exemplu, precizeaza el.
"Totdeauna exista niste mici semnale. La nivel european, discutam foarte mult despre aspectele legate de semnele de criza (...) Stim ca va veni la un moment dat o criza. Intrebarea care se pune acum in anul 2018 este daca suntem post-criza din 2008 sau pre-criza, criza de cand o fi", a mai spus el. ...citeste mai departe despre "Oficial BNR, despre o posibila criza economica in Romania: Suntem intotodeauna in primejdia de a intra in criza" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Octombrie 2018, ora 12:53
La 15 septembrie, se implinesc zece ani de la falimentul gigantului financiar american Lehman Brothers. Zece ani de cand lumea financiara, si nu numai, a fost schimbata de acest eveniment.
Urmatoarele zece informatii, despre eveniment si consecinte, nu trebuie uitate.
1. Banca americana de investitii Lehman Brothers, o institutie financiara cu o vechime de 158 de ani, a solicitat protectia autoritatilor sub legea falimentului, invocand Capitolul 11, intr-o zi de luni, 15 septembrie 2008. Era dupa un weekend incins in care actionarii si executivii acesteia au purtat numeroase discutii cu oficialii americani si cele mai importante banci de pe Wall Street. Cererea de faliment nu a inclus divizia de brokeraj si alte cateva active.
2. Cauza? Criza creditelor subprime, respectiv creditele ipotecare acordate unor persoane care nu si isi permiteau sa le achite. Pana in 2004, Lehman Brothers a achizitionat patru furnizori de credite subprime, iar, in momentul in care clientii acestora nu si-au mai putut plati ratele, banca n-a reusit sa atraga, la timp, suficiente resurse pentru a-si acoperi datoriile.
3. La active in valoare de 639 de miliarde de dolari, era considerata a patra cea mai mare banca de investment banking din America, dupa Goldman Sachs, Morgan Stanley si Merrill Lynch. Avea operatiuni globale, echipa sa cuprinzand 26.200 de angajati, in intreaga lume.
4. Dar avea si datorii de 619 miliarde de dolari, iar falimentul acesteia este cel mai mare din... mai mult
Sambata, 15 Septembrie 2018, ora 20:05
Criza care a debutat dupa falimentul Lehman din SUA continua si azi. Dar nici economiile, nici politica economica sau economistii nu au tras concluziile necesare, considera economistul Thomas Straubhaar.
Imi amintesc de 15 septembrie 2008 de parca a fost ieri. Era luni. In weekendul anterior, ministrul de Finante de atunci, Henry Paulson, seful Rezervei Federale, Ben Bernanke, si alti lideri de pe Wall Street incercasera din rasputeri si in zadar sa gaseasca un cumparator pentru Banca Lehman Brothers, aproape falimentara.
Lehman isi declara incapacitatea de plata. Lasa in urma datorii de 600 de miliarde de dolari. 25.000 de angajati isi pierdeau locul de munca si milioane de oameni ramaneau pe drumuri, dupa colosala cadere a burselor.
Era ca si cum un scurtcircuit provoca o pana generala de curent, economia isi pierdea motorul. Urma cea mai apriga criza de dupa razboi. Productia de pe mapamond scadea cu doua procente, iar comertul mondial anunta pierderi de 10 la suta. Doar multumita interventiei statului in sistemul bancar, a socializarii pierderilor private si a tiparirii suplimentare de bani s-au putut evita efecte mult mai grave.
Brutala distrugere a unei teorii economice
Data de 15 septembrie 2008 mi-a mai ramas in memorie si pentru ca atunci se distrugea brutal o teorie economica de care nu ma indoisem nicicand.
Pe cand studiam la Universitatea de la Berna, am avut privilegiul de a fi studentul celor mai faimosi teoreticieni finantisti ai vremii:... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2018, ora 15:34
O noua criza economica se apropie, dar noi nu o vedem, iar primul afectat va fi sectorul rezidential, care da semnale de oboseala, a afirmat, marti, Ion Sturza, presedintele Fribourg Capital, companie de investitii ce actioneaza in Europa de Est, la 17-a editie a Realty Forum.
"Vine criza. Este deja. Noi nu o vedem. Cu cateva saptamani in urma am fost invitat si am nimerit absolut accidental la o intalnire a celor care dezvolta imobiliare rezidential si am avut impresia ca am nimerit la o sedinta a alcoolicilor anonimi care se convingeau unul pe altul cat de fantastica este piata din imobiliare, cum va creste si ca avem necesitate si ca salariile cresc, veniturile cresc si asa mai departe.
Mi-am dat seama ca trebuie urgent inchisa tema imobiliara. Partea de rezidentiale, din analiza mea, da semnale de oboseala si va fi prima victima. Nu va fi ca in 2008 sau 2010, va fi mai degraba un soft landing.
Lucrurile se vor intampla pana la sfarsitul anului acesta. Al doilea sector care este pasibil de aterizare soft este partea de office si lucrurile se vor intampla intr-o perspectiva de un an sau un an si jumatate si dupa aceea merge industria si asa mai departe", a spus Ion Sturza.
Acesta a afirmat ca atunci investitorii trebuie sa aiba o viziune pe termen lung, cu o parte de finantare foarte solida si sa nu depinda nici de banii cumparatorului si nici de cei ai bancilor.
De asemenea, presedintele companiei de investitii sustine ca sectorul imobiliar este atat de... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 16:16
Deputatul european Siegfried Muresan sustine ca ultimele cifre publicate de INS arata ca politicile guvernului PSD-ALDE au afectat cresterea economica puternica a Romaniei si risca sa impinga tara in criza.
"Datele Institutul National de Statistica (INS) publicate astazi arata ca Produsul Intern Brut (PIB) din primul trimestru al anului 2018 a inregistrat acelasi nivel ca in trimestrul IV din 2017. Cauza acestei stagnari bruste a economiei, dupa ce anul trecut am avut o crestere economica de 6,9%, o gasim in totalitate la politicile economice si fiscale ale guvernelor PSD - ALDE. Economia Uniunii Europene este in cea mai buna perioada de dupa criza, astfel ca stagnarea este 100% o problema interna.
Guvernul PSD - ALDE a taiat cheltuielile cu investitiile, a folosit toti banii disponibili in buget si, in plus, s-a si imprumutat in numele romanilor pentru a implementa politici de crestere a consumului. Consecinta a fost o crestere artificiala a economiei, bazata doar pe incurajarea consumului, care a stagnat brusc in momentul in care consumul nu a mai putut sa compenseze lipsa investitiilor in infrastructura, slaba productie interna si atragerea de investitori", sustine europarlamentarul intr-un comunicat remis Ziare.com.
Muresan, care este vicepresedintele Comisiei de Buget a Parlamentului European, sustine ca in Romania nu este posibila o crestere economica sanatoasa fara reforme structurale si investitii, iar coalitia condusa de Dragnea si Tariceanu a incercat... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 17:40
O noua criza economica nu va veni, da asigurari ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, dupa ce in ultima vreme tot mai multe voci au spus ca o noua criza bate la usa Romaniei.
Mai mult, Teodorovici a tinut sa precizeze ca el considera ca nici in anul 2009 nu a fost criza reala, ci una indusa, si a acuzat Guvernul Emil Boc ca s-a grabit sa taie pensiile si salariile.
"Eu sa stiti ca si in 2009 am spus ca nu a fost criza. Am creat noi criza, ca tara, si ne-am grabit sa taiem pensii si salarii. Dar nu eram in situatia in care sa fim asa afectati la nivel economic incat sa fie luate masurile acelea stupide, de taieri de venituri. Deci eu nu cred ca Romania e intr-o astfel de situatie, nu cred ca urmeaza o astfel de situatie", a subliniat Eugen Teodorovici.
Totodata, el a criticat declaratia facuta miercuri de economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, care a spus ca Romania este cea mai expusa tara europeana din punct de vedere al deficitului de cont curent, daca vine o criza internationala.
"Eu l-am rugat pe domnul Isarescu ca aceste declaratii facute de reprezentantii BNR ori sa fie asumate, ori daca nu, sa precizeze ca nu exprima opinia BNR. Eu nu imi exprim parerea personala pe site-ul Ministerului de Finante. Daca am un punct de vedere, fac in asa fel incat sa nu ajunga pe pagina oficiala, pentru ca oamenii nu stiu ce sa mai creada. Nu stiu daca domnul Lazea a facut aceste declaratii in numele BNR sau in nume personal", declarat... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 20:20