Premierul Florin Citu a declarat luni ca rata somajului a scazut in fiecare luna din 2021 si a afirmat ca economia Romaniei are, datorita activitatii bune a Guvernului pe care il conduce, "cea mai rapida revenire dupa o criza economica din ultima suta de ani".
"Rata somajului a scazut in fiecare luna din 2021. INS a anuntat ca rata somajului in luna mai a ajuns la 5,5% si la cel mai mic numar de persoane in somaj din martie 2020. O economie in care cresc investitiile si salariile este o economie in care creste numarul locurilor de munca (in mediul privat)", a scris premierul, pe Facebook.
El a adaugat ca economia Romaniei are, datorita activitatii bune a Guvernului pe care il conduce, cea mai rapida revenire dupa o criza economica din ultima suta de ani. ...citeste mai departe despre "Premierul Citu sustine ca Romania a avut cea mai rapida revenire dupa o criza economica din ultima suta de ani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Iulie 2021, ora 11:36
Pandemia covid-19 a cauzat turismului mondial, din ianuarie pana in mai, pierderi estimate la 320 de miliarde de dolari (273 de miliarde de euro), potrivit unui barometru publicat de Organizatia Mondiala a Turismului (UNWTO).
"Este mai mult decat triplul pierderilor inregistrate (...) de turismul international in timpul crizei economice mondiale din 2009", estimeaza aceasta organizatie ONU, cu sediul la Madrid.
Din ianuarie in mai, numarul turistilor internationali a scazut cu 58% fata de aceeasi perioada din 2019, ceea ce reprezinta cel putin 300 de milioane de turisti.
In pofida unei reporniri lente a turismului, mai ales in emisfera nordica, "indicele de incredere stabilit de UNWTO afiseaza niveluri scazute istorice", precizeaza orgaizatia intr-un comunicat.
Intre principalele riscuri cu care se confrunta acest sector, UNWTO citeaza "raspandirea virusului si riscul unor noi izolari", dar si situatia din China si Statele Unite, aflate intr-un "punct mort", in contextul in care aceste tari sunt de obicei furnizoare mari de turisti.
La inceputul lui mai, UNWTO prevedea o scadere cu 60-80% a numarului turistilor internationali in 2020 si pierderi de 910-1.2000 de miliarde de dolari (776-1.023 miliarde euro).
Agentia ONU se teme de "punerea in pericol a 100-120 de milioane de locuri de munca in turism". ...citeste mai departe despre "Organizatia Mondiala a Turismului: Pandemia a provocat turismului mondial, din aprilie pana in mai, pierderi triple fata de... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 11:54
Premierul Ludovic Orban, prezent duminica seara in studioul Romania TV, a declarat ca Guvernul a pregatit un plan "foarte mare de sustinere a economiei".
Planul, care va fi lansat "in maxim 10 zile", asa cum arata liderul PNL, cuprinde mai multe masuri, printre care: acordarea catre companii a "41,5% din salariu brut al angajatului pe care il readuc in activitate din somaj tehnic", o "schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor pentru companiile care nu sunt IMM-uri, regandirea schemei de ajutor de stat pentru investitii la firul ierbii" si un "intreg plan pentru IMM-uri".
"Resursele de la UE vor veni curand. Pana atunci, avem 2,2 miliarde de euro pe care le vom aloca in granturi pentru investitii sau capital de lucru.
Spre deosebire de alte tari, noi am limitat restrictiile. Nu am inchis economia. Noi am avut cam 1 milion si ceva de angajati in somaj tehnic din 5,6 milioane de angajati cu carte de munca", a declarat Ludovic Orban.
De asemenea, premierul a vorbit despre un program european care va stimula angajatorii.
"E posibil ca unui producator sa i se fi redus cererea la 60%. In mod normal ar trebui sa-i dea afara pe angajati. Ca sa nu-i dea afara, in perioada de criza functioneaza acest mecanism in care toti vin la munca, lucreaza 60% din timp, restul de 40% nu vin la munca, dar li se plateste salariu integral prin acest sistem. Putem sa decontam si sa asiguram o garatie",a adaugat Orban, la aceeasi emisiune de la Romania TV.
Referitor la... mai mult
Duminica, 21 Iunie 2020, ora 20:56
Accentuarea epidemiei de coronavirus COVID 19 a creat deja probleme semnificative in economia romaneasca, de la transporturi, la industria de evenimente, turism si HORECA.
Potrivit analistilor de la Sierra Quadrant, fara masuri eficiente de reorganizare a business-urilor, multe dintre companiilor din Romania risca sa se confrunte cu probleme financiare majore ce pot duce la insolvente si faliment.
Economia romaneasca este mai fragila ca oricand in fata efectelor coronavirusului.
Cum peste 90% dintre companii se afla in zona IMM-urilor si nu dispun de resurse financiare pe termen mediu si lung, masurile de restrictie impuse de autoritati, pentru a combate epidemia, sunt de natura sa le creeze dificultati semnificative mai ales in asigurarea cash-flow-ului necesar derularii afacerii.
De la firmele de transporturi, la companiile care organizeaza evenimente si hoteluri, zeci de mii de firme risca, in urmatoarea perioada, sa intre in blocaj financiar.
"Intreruperea culoarelor de transport de marfa si persoane pe relatia cu Italia, Spania, genereaza pierderi financiare semnificative, pe care cele mai multe firme nu si le-au luat in calcul. La fel si in industria evenimentelor si in zona agentiilor de turism, al caror cash-flow este puternic afectat de restrictii. Aceste business-uri, si nu numai ele, trebuie sa isi urgent masuri de reorganizare, pentru a evita blocajul, in conditiile in care interdependenta pe lanturile comerciale este extrem de ridicata in... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 15:06
Premierul Ludovic Orban a transmis, duminica, ca e increzator ca nu vom avea criza economica anul viitor. De asemenea, a profitat de ocazie pentru a o ironiza pe Viorica Dancila.
"Sub nicio forma! Dimpotriva, eu sper ca masurile noastre, chiar daca nu imediat, sa duca la o crestere economica, sa duca la o mai buna aranjare a situatiei economice", a spus Ludovic Orban, intrebat daca vom avea criza economica, la Romania Tv.
Chestionat apoi ce schimbari a facut in biroul de premier, dupa plecarea Vioricai Dancila de la Palatul Victoria, premierul a replicat: "N-am facut nicio modificare, am adus niste carti, in rest n-am facut. Era biblioteca goala cand am venit. Nu sunt schimbari deosebite, nu mi-am adus obiecte. De exemplu, fotoliile sunt de pe vremea lui Tariceanu, masa si scaunele la fel", a spus Orban.
El a adaugat ca a preferat sa faca schimbari in activitatea si in modul de functionare al Guvernului.
"Programul meu este anormal. Eu sunt matinal, ma trezesc foarte dimineata, iar activitatea la Guvern o incep pe la 8 dimineata, iar seara termin pe la 11-12 noaptea. Sunt foarte multe de facut, sunt multe lucruri care trebuie rezolvate", a adaugat premierul.
Citeste si mesajul lui Ludovic Orban de Ziua Nationala a Romaniei
C.P. ...citeste mai departe despre "Vom avea criza economica? Cum a raspuns Ludovic Orban la aceasta intrebare si ce modificari a adus in fostul birou al lui Dancila" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Decembrie 2019, ora 21:27
Romania nu este in criza economica, iar pana la finalul anului Bugetul de pensii va intra pe excedent, a declarat luni ministrul Muncii, Marius Budai.
"Refuz sa raspund la aceasta intrebare, cand Eurostat spune ca avem 5,1% crestere economica pe Romania in primul trimestru. Repet a doua oara, nu suntem in criza, si nu v-o spun eu, v-o spune Eurostatul si Institutul National de Statistica. Banii (pentru cresterea pensiilor, n.r.) vor veni din incasari si din faptul ca, din calculele noastre, la finalul anului vom intra pe excedent la Bugetul de pensii. Deficitul de la Fondul de pensii a scazut de la circa 18 miliarde in 2017 la 4,2 miliarde in 2018, prin cresterea incasarilor la bugetul de asigurari sociale de stat, prin transferul contributiilor si prin faptul ca masa salariala a crescut. Daca la inceputul anului aveam peste 230.000 de locuri de munca create, acum avem peste 250.000. Masa salariala in Romania a crescut, ceea ce inseamna ca si incasarile au crescut, deci suntem intr-o dinamica care demonstreaza ca avem acesti bani prinsi in Buget", a afirmat Marius Budai la Digi24.
Ministrul Muncii a precizat ca reforma sistemului de pensii va incepe la 1 octombrie 2021.
"Reforma sistemului de pensii va incepe practic la 1 octombrie 2021. Vom incepe cu noul mod de calcul si cu introducerea in formulele de calcul a Acordului Global, prin acel spor de 10%, prin recalcularea celor cu pensie de urmas, prin reducerea varstei de pensionare a mamelor ce au crescut 3... mai mult
Luni, 08 Iulie 2019, ora 16:13
Zona euro este intr-o situatie financiara mai buna decat in urma cu un deceniu, dar nu este suficient de solida pentru a face fata unei alte crize economice, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, transmit AFP si Reuters.
Uniunea monetara "nu este suficient de rezilienta" pentru a rezista "unor turbulente economice neasteptate", a afirmat Lagarde, la o conferinta desfasurata la Paris.
"Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economica este mai ridicata, per ansamblu, dar beneficiile cresterii nu sunt impartasite suficient", a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizata de Banca Centrala a Frantei.
Avertismentul vine pe fondul multiplicarii incetinirii cresterii, in special in primele economii ale zonei euro, Germania si Franta.
Referindu-se la banci, Lagarde a explicat ca "avem nevoie de un sistem bancar european care se poate inclina in caz de furtuna fara a intra in colaps, avem nevoie de un sistem bancar care diversifica intr-adevar riscurile si sprijina avansul economiei".
Seful FMI le-a cerut liderilor din zona euro "sa reinceapa discutiile, sa negocieze cu buna credinta si sa ajunga la un compromis dificil pentru a debloca intregul potential al uniunii bancare".
De asemenea, Lagarde a afirmat ca bancile trebuie sa infiinteze "un fond comun de garantare a depozitelor" pentru a face fata unor turbulente economice neasteptate. Un astfel de sistem trebuie... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 18:10
Economia mondiala ar putea intra in perioada urmatoare intr-o noua recesiune, insa nu de amploarea celei din 2007-2009, iar punctul nevralgic al Romaniei este deficitul bugetar mare, a declarat, miercuri, Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), intr-o conferinta de profil.
El a tinut sa sublinieze diferenta dintre o recesiune tehnica, adica doua trimestre consecutive de scadere, si una propriu-zisa, cand economia se duce pe teritoriu negativ.
"Deci in primul rand trebuie spus acest lucru: recesiunea tehnica nu echivaleaza cu recesiunea propriu-zisa. Ea se poate transforma intr-o recesiune propriu-zisa, daca ai un cocktail de circumstante de genul: corectii majore pe plan international, o perioada de revenire economica in SUA de noua ani - este o perioada de revenire lunga in raport cu ceea ce arata istoria revenirilor economice, iar aceste corectii sunt inevitabile la un moment dat.
Intrebarea este daca aceste corectii raman intr-un teritoriu nefiresc, vor fi simple corectii sau vor conduce la o recesiune in economia globala", a afirmat Daianu.
Datoriile publice raman ridicate
De asemenea, el a aratat ca datoriile publice au ramas la niveluri ridicate si chiar au crescut in unele cazuri.
"Opinia mea este ca, daca va avea loc o recesiune in economia globala, aceasta nu va fi de amploarea crizei din 2007-2008-2009, cu sechelele pe care le avem. Pentru ca, dintr-un anume punct de vedere, nu se poate vorbi... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 13:16
Romania este intotdeauna in primejdia de a intra in criza, dar acest lucru nu inseamna ca se intampla imediat, se poate intampla si dupa un an-doi, a declarat sambata directorul Directiei de stabilitate financiara din BNR, Eugen Radulescu, la un seminar organizat la Sinaia de Consiliul Concurentei si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).
"De obicei, recesiunea vine cand nici nu o astepti. Suntem in primejdia de a intra in criza. Dar asta nu inseamna ca se intampla imediat. Se poate intampla si dupa un an-doi sau mai mult", a declarat sambata directorul Directiei de Stabilitate financiara din BNR, Eugen Radulescu.
El a subliniat ca sunt si indicatori care ne ajuta.
Datoria publica este inca in parametri modesti fata de cea din UE, de exemplu, precizeaza el.
"Totdeauna exista niste mici semnale. La nivel european, discutam foarte mult despre aspectele legate de semnele de criza (...) Stim ca va veni la un moment dat o criza. Intrebarea care se pune acum in anul 2018 este daca suntem post-criza din 2008 sau pre-criza, criza de cand o fi", a mai spus el. ...citeste mai departe despre "Oficial BNR, despre o posibila criza economica in Romania: Suntem intotodeauna in primejdia de a intra in criza" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Octombrie 2018, ora 12:53