Cu 800.000 de refugiati intrati in tara in cursul acestui an, industria germana a tutunului ar putea avea o crestere a vanzarilor de 810 milioane de tigarete anual, un lucru surprinzator pe o piata unde vanzarea lor este in declin de peste un deceniu.
Multi dintre refugiatii primiti in Germania provin din Siria, 48% dintre barbatii sirieni fiind fumatori conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Iar daca producatorii de tigarete au motive sa jubileze, acelasi lucru se poate spune si despre traficanti, Germania nefiind scutita de acest flagel, anunta Bloomberg.
Sperante noi
Piata de tigarete din Germania atinge dimensiunea de 30 miliarde de euro, fiind dominata de trei actori bine pozitionati: Philip Morris International, Imperial Tobacco Group si British American Tobacco.
Cum sirienii fumeaza in medie peste 1000 de tigari anual, cifra tigaretelor vandute ar putea fi mai mare de 810 milioane, consumul putand sa creasca cu 1%, conform analistului Philip Gorham de la Morning Star.
In ultimii 5 ani, vanzarile de tigarete in vestul Europei au scazut cu 21% conform datelor publicate de agentia Euromonitor International.
"BAT si Imperial sunt bine reprezentati pe piata tigaretelor rulate de mana si a marcilor ieftine. Ar trebui sa beneficieze imediat de cresterea cererii", considera Erik Bloomquist, analist al Haitong Securities din Londra.
In majoritatea economiilor dezvoltate, fumatul a devenit un obicei contestat si abandonat de catre... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 13:41
Batrana economie a zonei euro ar putea beneficia de pe urma crizei refugiatilor declansata in ultimii doi ani pe continent, chiar daca perspectiva este inca neclara pentru multi analisti ai fenomenului.
Dimensiunile fenomenului sunt cele care, in acelasi timp, dau speranta, dar nasc si temeri in randul europenilor.
Luna trecuta, in Europa au ajuns 170.000 de refugiati, totalul pe primele noua luni ale acestui an ridicandu-se astfel la 710.000, conform agentiei Frontex, citata de Reuters.
Cu dublu sens
Fluxul imigrantilor intrati anul acesta in interiorul Uniunii Europene este de aproape trei ori mai mare decat cel inregistrat anul trecut si, deocamdata, vorbim doar de cifrele oficiale.
Astfel, analiza Frontex prevede un numar de un milion de imigranti care vor intra in Europa pe tot parcursul acestui an, dar alte statistici ale unor agentii si organizatii private fac vorbire de o cifra care ar putea ajunge la 1,6 milioane de persoane.
Dimensiunea valului migrationist a luat prin surprindere organismele UE, care nici pana acum nu dau semne ca si-ar fi adaptat politica de inregistrare, acordare a azilului, repartizare si integrare a refugiatilor.
Germania si-a luat un angajament ferm de a oferi azil pentru 800.000 dintre acesti napastuiti, alte 120.000 de refugiati urmand sa fie redistribuiti in restul tarilor membre UE.
Socul transmis de criza refugiatilor i-a scos din letargie si pe analistii economici care se zbat sa prevada impactul pe care... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 17:03
Criza de solidaritate se afla in interiorul Uniunii Europene, intre europeni. Acesta ar putea fi insa un bun prilej ca romanii - demonizati mereu de vestici - sa invete din aceasta lectie si sa fie toleranti cu imigrantii, este de parere presedintele Delegatiei cu Republica Moldova din Parlamentul European, Andi Cristea.
Corespondenta Ziare.com la Bruxelles, Dana Cotoara, l-a intrebat pe eurodeputatul PSD despre discursul lui Jean Claude Juncker referitor la starea UE, despre criza politica, economica si sociala din Republica Moldova, dar si despre activitatea sa in Parlamentul European.
Referitor la problema imigrantilor, europarlamentarul roman i-a reprosat sefului Comisiei Europene ca nu s-a referit nici macar o secunda la situatia Romaniei, care nu este stat membru Schengen.
In discursul despre starea UE, presedintele Comisiei, Jean Claude Juncker, a vorbit despre legalizarea migratiei, pentru ca, spunea el, Europa imbatraneste si este in declin demografic. Mai vorbea... citeste mai departe despre "E regretabil ca Juncker nu a mentionat ca Romania nu e stat Schengen - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 09:50
Criza demografica si deficitul de forta de munca din Europa nu isi gasesc o solutie in absorbtia imigrantilor care, iata, au generat cea mai mare criza dupa Al Doilea Razboi Mondial, afirma analistul de politica externa Dan Dungaciu, sugerand Romaniei o solutie indrazneata si rationala.
"Ideea ca acest proces migrationist este solutia mult asteptata la criza demografica a Europei este naiva. Este ca o ciorba reincalzita si servita inca o data europenilor care au refuzat-o cu ani de zile inainte. E vorba despre dezbaterile europene de pe vremea cand se spera ca Turcia are sanse sa se integreze.
Argumentul principal era cel demografic. Tanara natiune turca ar fi fost solutia la imbatranita Europa care se reproduce tot mai putin. Si daca tot ai aceasta criza demografica si deficit de forta de munca, ce solutie mai buna decat Turcia! Cam asa suna argumentul... A fost complet neconvingator politic, in ciuda rationalitatii lui. Iar cei care l-au respins primii au fost tocmai liderii ...citeste mai departe despre "Imigrantii, solutia pentru scaderea demografica a Europei? Ce trebuie sa faca Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Septembrie 2015, ora 15:30
Noua criza umanitara desfasurata la granitele Europei ameninta ca, in paralel cu paralizia manifestata de oficialitati, sa reflecte si o lipsa a memoriei europenilor, considera fostul ministru de Externe al Germaniei, Joschka Fischer.
Intr-un editorial publicat pe portalul Project Syindicate, fostul ministru de Externe al Germaniei reflecta pe indelete asupra modului in care europenii au ales sa intoarca spatele dramelor traite de refugiatii veniti din Orientul Mijlociu si Africa.
Refugiati in ipocrizie
Vreme de secole, continentul European a fost zguduit de razboaie, foamete si saracie.
Impinsi din spate de aceste plagi sociale, milioane de europeni si-au gasit un camin in cele doua Americi sau in Australia, in cautarea unei vieti mai bune pentru ei si familiile lor.
Cu totii au fost, in acceptiunea moderna a termenului, imigranti economici, reaminteste fostul oficial.
Pe intreaga durata a secolului XX persecutia rasiala, opresiunea politica si ravagiile stranite de cele doua conflicte mondiale au fost principalele cauze ale migratiei.
Astazi insa, Uniunea Europeana este una dintre cele mai potente regiuni economice ale lumii.
De decenii bune, majoritatea europenilor traiesc in tari democratice, unde saracia si migratia intalnita in secolele trecute au devenit o amintire indepartata, daca nu chiar uitata.
Cu toate acestea, Europa este cuprinsa de un sentiment de spaima, nu in fata Rusiei, desi aceasta se extinde agresiv pe teritoriile vecine, ci... mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 18:06
1