Programul de relaxare cantitativa initiat de presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, in urma cu un an, ar putea intra intr-o noua etapa a prelungirilor, data fiind instabilitatea economica si politica din regiune.
Nivelul de risc al investitiilor in titlurile de stat emise de Franta, de exemplu, a ajuns la cel atins in 2012, in plina criza a datoriilor din zona euro, iar alte semnale venite tot din flancul sudic al uniunii monetare nasc alte semne de ingrijorare, arata o analiza CNBC.
Pe fondul alegerilor care urmeaza sa aiba loc in Franta, Germania si Olanda, in acest an, stabilitatea zonei euro este zdruncinata de posibile scenarii in care forte eurosceptice vor dicta viitoarele politici economice ale unora dintre cele mai importante economii din regiune.
Neintelegerile dintre guvernul de la Atena si creditorii internationali, randamentul scazut al titlurilor de stat italiene si instabilitatea politica din Spania ori negocierea Brexitului, care ar trebui sa inceapa in cel mult o luna, sunt doar cateva din situatiile de risc major care zguduie Europa in acest moment.
Pentru cei mai multi investitori, titlurile de stat germane raman in acest moment singura optiune viabila, dupa cum recunoaste directorul Commerzbank, David Schnautz.
"Este o intreaga lista de evenimente in derulare si, pe masura ce devine mai lunga, titlurile de stat germane obtin tot mai mult suport, gratie securitatii si lichidatii pe care o prezinta acestea", afirma acesta.... mai mult
Marti, 14 Februarie 2017, ora 11:55
Grecia ar putea fi scutita de plata unei parti din datoria publica imensa pe care a acumulat-o, dupa ce guvernul de la Atena a reusit sa obtina un acord preliminar in acest sens, pe langa cei peste 10 miliarde de euro pe care tocmai i-a primit de la creditorii internationali, pentru a reusi sa-si plateasca alte datorii mai vechi.
Detaliile acordului privind restructurarea datoriei publice elene vor fi puse la punct abia in 2018, dupa alegerile generale din Germania, arata Bloomberg.
De unde atata bunavointa? Europa trebuie sa arate ca lucrurile merg snur si ca este mai bine in Uniune decat in afara ei, cred specialistii, ca un exemplu pentru Marea Britanie, care trebuie sa decida daca mai ramane sau nu in UE.
Altfel, Germania si Olanda evita sa sustina deschis ideea restructurarii datoriilor facute de eleni, temandu-se de reactia alegatorilor de acasa, deja enervati de lunga odisee a programelor bailout dedicate Greciei.
Cu toate acestea, odata trecuta perioada alegerilor generale din cele doua tari, grecii ar putea beneficia de usurarea poverii datoriei publice.
"Seamana mai mult cu un acord de convenienta. Grecia avea nevoie de bani acum, fiind deja in intarziere cu returnarea imprumuturilor. Europa avea nevoie sa manifeste o pozitie stabila inaintea referendumului din 23 iunie, din Marea Britanie", considera Peter Rosenstreich, seful departamentului de strategii de piata din cadrul Swissquote Bank.
Transa de 10,3 miliarde de euro din al treilea... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2016, ora 13:42
1Dupa ce a pierdut Grecia, Bruxellesul are nevoie de o poveste de succes, iar Ucraina este alegerea evidenta, insa Uniunea Europeana trebuie sa faca mult mai mult pentru tara est-europeana, mai ales avand in vedere concesiile facute deja Greciei.
Aproximativ un an, Rusia a urmarit o agresiune lunga si costisitoare impotriva Ucrainei, iar obiectivul sau este evident - destabilizarea tarii, astfel incat noul regim democratic sa cada, scrie Anders Aslund, pentru Newsweek.
Astfel, Occidentul ar trebui sa-si adapteze scopurile corespunzator pentru a oferi Ucrainei sustinere financiara.
Criza in Grecia: Care sunt implicatiile pentru Rusia si SUA
Kremlinul a prezentat un obiectiv fals dupa altul, pentru aceasta agresiune a vecinului vestic, iar Moscova a prezentat initial ocuparea Crimeii drept o revolta separatista, insa Vladimir Putin a recunoscut ca trupele sale au participat in masa.
Poporul rus, pentru care Crimeea a fost un paradis de vacanta sovietic pierdut, a sustinut ...citeste mai departe despre "Razboiul din Ucraina, mai important decat criza datoriei din Grecia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 11:38
Criza din zona euro a scos la iveala si animozitati mai vechi dintre europeni care inca mai persista.
Grecii au incercat o lovitura de imagine, in martie, cand au solicitat Germaniei sa isi achite restul datoriilor de razboi datorate elenilor. Berlinul, unul dintre principalii creditori europeni ai Greciei, s-a incruntat brusc catalogand cererea drept o aberatie.
Realitatea tinde sa le dreptate elenilor, dupa cum arata economistul francez Thomas Picketty intr-un interviu acordat cotidianului Die Zeit.
Francezul crede ca problema datoriilor din zona euro ar trebui analizata in comun, cu o eventuala stergere partiala a acestora, arata portalul Medium.
Ipocrizie germana
Economistul francez Thomas Piketty vine cu o noua viziune asupra problemei datoriilor care framanta continentul.
Din punctul sau de vedere, criza din zona euro, accentuata acum de rezultatul votului din Grecia, ar trebui rezolvata dupa modelul in care Germania, Franta si Marea Britanie au tratat problema datoriilor proprii in ultimele secole.
"Cand am auzit ca Germania insista pe o abordare morala a crizei datoriilor spunand ca acestea vor trebui platite indiferent de sacrificii am crezut ca este o gluma. Germania este tara care nu si-a platit niciodata datoriile. Nu are niciun drept sa dea lectii altora.
Ce generozitate germana? De fiecare data, Germania a profitat de Grecia extinzand imprumuturile la o dobanda superioara", puncteaza Piketty.
Francezul aminteste ca teutonii au... mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 13:17
6Presedintele bancii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a declarat ca Franta, ca stat "cu greutate" in zona euro, are o responsabilitate speciala in privinta tratarii cu seriozitate a regulilor UE privind reducerea deficitului bugetar.
Credibilitatea legislatiei din zona euro ar avea de suferit daca flexibilitatea sistemului va fi impinsa pana la limita, a aratat Weidmann intr-un interviu publicat sambata de ziarul Bild am Sonntag, citat de Reuters, preluat de CNBC.
"Evolutiile economice din unele tari au fost intr-adevar mai slabe decat se estima, iar regulile europene ofera un anumit grad de flexibilitate in astfel de cazuri", a declarat oficialul german, intrebat despre decizia Comisiei Europene de a acorda Frantei, Italiei si Sloveniei mai mult timp pentru a se incadra in criteriile de stabilitate, indeosebi reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB.
In urma crizei din 2008-2009, numeroase state UE au inregistrat deficite bugetare cu mult peste limita prevazuta in legislatia europeana. Avand in vedere circumstantele economice exceptionale, Comisia Europeana a decis sa acorde mai mult timp pentru reincadrare statelor unde derapajul fiscal s-a produs pe fondul incetinirii cresterii economice.
"Franta si Germania au o responsabilitate speciala ca jucatori de categoria grea in zona euro, de a lua in serios noile reguli privind reducerea deficitelor", a afirmat seful Bundesbank, precizand ca deficitul bugetar al Frantei este "cu mult peste 3%" din PIB.... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 09:46
Guvernatorul Bancii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a avertizat ca UE nu trebuie sa depinda de BCE in gestionarea crizei datoriilor din zona euro, apreciind ca programul de achizitionare a obligatiunilor este riscant pentru politica monetara.
Intr-un interviu acordat publicatiei finlandeze "Helsingin Sanomat", Weidmann, care este si membru in Consiliul guvernatorilor BCE, a afirmat:
"Programul poate fi extrem de riscant pentru politica monetara. Riscurile au fost pana acum limitate si prevenite", a afirmat Weidmann. Acesta a adaugat ca cel mai mare risc este ca creditele ieftine oferite de BCE sa intarzie reformele fiscale.
"In ultimii ani, bancile centrale au avut rolul de a gestiona crizele. Unii cred ca doar bancile centrale pot face asta. Consider ca aceasta idee este gresita si periculoasa", transmite Reuters.
De asemenea, seful Bundesbank a mai precizat ca actuala politica monetara doar cumpara timp. "Este ca un calmant care nu elimina motivele, dar poate cauza probleme si efecte secundare", a afirmat oficialul BCE, avertizand impotriva dependentei Europei de BCE in supervizarea bancilor europene. mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 09:53
Fondul de salvare din zona euro, constituit sub numele Mecanismul European de Salvare (MES) este vazut de numerosi analisti drept cheia spre salvarea tarilor de criza datoriilor suverane. Care sunt, insa, punctele slabe ale acestuia si ce alte solutii exista daca acesta va fi respins de magistratii germani?
Curtea Constitutionala din Germania se va exprima, pe 12 septembrie, in privinta compatibilitatii MES, destinat finantarii tarilor membre din zona euro aflate in dificultate, cu Constitutia germana, numeroase voci sustinand ca, prin ratificarea Mecanismului, se renunta la o parte din suveranitatea statului german.
In cazul in care judecatorii curtii germane ratifica Mecanismul, cei 500 de miliarde de euro ai fondului de salvare vor putea fi folositi pentru achizitia de titluri de stat sau pentru imprumuturi conditionate pentru statele cu probleme. Cu toate acestea, capacitatea acestuia de ajutor este limitata, mai ales daca situatia in state mari, precum Spania ori Italia, se inrautateste.
Incercarea lui Mario Draghi, seful BCE, de a convinge oficialii europeni sa confere MES capacitati bancare, a esuat. Daca Mecanismul ar fi avut astfel de calitati, atunci BCE ar fi putut asigura un flux continuu de bani in caz de nevoie, sporind astfel cantitatea de fonduri de care acesta dispune.
Pe de alta parte, Curtea Constitutionala ar putea alege sa nu ratifice MES, caz in care Uniunea Europeana trebuie sa gaseasca o alta solutie pentru rezolvarea crizei. Impactul... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 13:52
Italia nu are nevoie sa se imprumute pentru a traversa criza datoriilor, a afirmat marti premierul italian Mario Monti, in cursul unui interviu acordat postului german de radio ARD, intr-un moment in care au reaparut temerile cu privire la necesitatea acordarii unui ajutor acestei tari aflate in dificultate.
"Italia, chiar si in viitor, nu va avea nevoie de ajutorul Fondului de sustinere a zonei euro" (EFSF), a declarat Monti pentru ARD, potrivit presei italiene.
Fostul comisar european, care a dezmintit cu tarie zvonurile privind o eventuala contaminare a Romei de criza datoriilor suverane, a cerut pietelor si observatorilor "sa nu se lase condusi de clisee si prejudecati".
"Inteleg ca, in trecut, Italia a putut fi asociata cu imaginea unei tari indisciplinate", dar, "in prezent, este mult mai disciplinata decat multe alte tari europene", a subliniat el.
"Tara noastra plateste, prin intermediul contributiei sale proportionale (la UE), pentru a ajuta Grecia, Portugalia, Irlanda si in prezent Spania. Iar acum plateste si prin dobanzile extrem de ridicate din cauza tensiunilor de pe piete", a adaugat Monti.
Roma se lupta sa indeparteze temerile pietelor ca va fi urmatoarea tara afectata de criza datoriilor, dupa ajutorul promis Spaniei in cursul week-endului si inaintea alegerilor pline de riscuri ce vor avea loc duminica in Grecia. mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 10:16
Planul de 125 miliarde de dolari pentru salvarea bancilor spaniole nu va rezolva criza datoriilor din Europa si nu va atenua povara ratei somajului de 10% de pe continent, transmite AP.
Dar acordul va calma probabil pietele financiare si va "cumpara" timp pentru liderii europeni pentru a gestiona problemele altor economii slabe care ameninta stabilitatea zonei euro, se arata in analiza AP.
Sambata, zona euro a anuntat ca este pregatita "sa raspunda favorabil solicitarii de ajutor" venite din partea Spaniei pentru sustinerea sectorului sau bancar si sa-i acorde un imprumut in valoarea de pana la 100 de miliarde de euro.
Europa are inca dificultati in rezolvarea problemelor cu care se confrunta alte trei state care au primit asistenta financiara: Grecia, Portugalia si Irlanda. In Grecia, votantii ar putea alege saptamana viitoare un guvern care va refuza sa indeplineasca conditiile impuse in schimbul pachetelor de asistenta financiara de 170 miliarde de dolari. Portugalia se confrunta cu o combinatie toxica a datoriei ridicate si a ratei somajului, de 15%. Irlanda trebuie sa rezolve problemele cu care se confrunta sectorul bancar, asemanatoare cu ale Spaniei. Apoi Italia, a treia mare economie a zonei euro, unde datoria creste in timp ce economia stagneaza.
"Inca mai sunt de rezolvat unele probleme fundamentale. Avem nevoie de solutii mai radicale decat aceasta", a declarat Nicolas Veron, senior fellow la Breugel Economic Research Institute din Bruxelles.... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 15:26