Fondul de salvare din zona euro, constituit sub numele Mecanismul European de Salvare (MES) este vazut de numerosi analisti drept cheia spre salvarea tarilor de criza datoriilor suverane. Care sunt, insa, punctele slabe ale acestuia si ce alte solutii exista daca acesta va fi respins de magistratii germani?
Curtea Constitutionala din Germania se va exprima, pe 12 septembrie, in privinta compatibilitatii MES, destinat finantarii tarilor membre din zona euro aflate in dificultate, cu Constitutia germana, numeroase voci sustinand ca, prin ratificarea Mecanismului, se renunta la o parte din suveranitatea statului german.
In cazul in care judecatorii curtii germane ratifica Mecanismul, cei 500 de miliarde de euro ai fondului de salvare vor putea fi folositi pentru achizitia de titluri de stat sau pentru imprumuturi conditionate pentru statele cu probleme. Cu toate acestea, capacitatea acestuia de ajutor este limitata, mai ales daca situatia in state mari, precum Spania ori Italia, se inrautateste.
Incercarea lui Mario Draghi, seful BCE, de a convinge oficialii europeni sa confere MES capacitati bancare, a esuat. Daca Mecanismul ar fi avut astfel de calitati, atunci BCE ar fi putut asigura un flux continuu de bani in caz de nevoie, sporind astfel cantitatea de fonduri de care acesta dispune.
Pe de alta parte, Curtea Constitutionala ar putea alege sa nu ratifice MES, caz in care Uniunea Europeana trebuie sa gaseasca o alta solutie pentru rezolvarea crizei. Impactul... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 13:52
Italia nu are nevoie sa se imprumute pentru a traversa criza datoriilor, a afirmat marti premierul italian Mario Monti, in cursul unui interviu acordat postului german de radio ARD, intr-un moment in care au reaparut temerile cu privire la necesitatea acordarii unui ajutor acestei tari aflate in dificultate.
"Italia, chiar si in viitor, nu va avea nevoie de ajutorul Fondului de sustinere a zonei euro" (EFSF), a declarat Monti pentru ARD, potrivit presei italiene.
Fostul comisar european, care a dezmintit cu tarie zvonurile privind o eventuala contaminare a Romei de criza datoriilor suverane, a cerut pietelor si observatorilor "sa nu se lase condusi de clisee si prejudecati".
"Inteleg ca, in trecut, Italia a putut fi asociata cu imaginea unei tari indisciplinate", dar, "in prezent, este mult mai disciplinata decat multe alte tari europene", a subliniat el.
"Tara noastra plateste, prin intermediul contributiei sale proportionale (la UE), pentru a ajuta Grecia, Portugalia, Irlanda si in prezent Spania. Iar acum plateste si prin dobanzile extrem de ridicate din cauza tensiunilor de pe piete", a adaugat Monti.
Roma se lupta sa indeparteze temerile pietelor ca va fi urmatoarea tara afectata de criza datoriilor, dupa ajutorul promis Spaniei in cursul week-endului si inaintea alegerilor pline de riscuri ce vor avea loc duminica in Grecia. mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 10:16
Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, si-a incheiat sambata vizita in China, in timpul careia a incercat sa convinge Beijingul de capacitatea Europei de a depasi criza datoriilor.
In timpul vizitei sale de trei zile, Merkel a laudat atuurile monedei unice europene si i-a solicitat Chinei sa faca presiuni asupra Iranului si sa condamne Siria in cadrul ONU.
"Euro in calitate de moneda comuna a facut Uniunea Europeana (UE) mai puternica", a dat asigurari cancelarul german, "etaland" in fata gazdelor chineze "marile progrese pe care UE si tarile care au adoptat euro le-au facut in acesti ultimi doi ani".
Angela Merkel, pe care autoritatile chineze au impiedicat-o sa aiba intrevederi cu jurnalisti si cu un cunoscut avocat, si-a incheiat vizita oficiala la Canton, mare metropola din sudul Chinei. Aici, ea a asistat impreuna cu premierul chinez Wen Jiabao la un forum comercial.
"China nu are nici intentia, nici capacitatea de a "cumpara Europa", a declarat acesta din urma.
China detine peste 550 de miliarde de dolari din datoria suverana europeana, potrivit informatiilor vehiculate de experti, dar neconfirmate la nivel oficial. mai mult
Sambata, 04 Februarie 2012, ora 13:02
"Contururile" unei iesiri din criza datoriei suverane iau forma datorita 'evolutiei' de la Berlin cu privire la ideea unei consolidari a fondului de ajutor, favorizata de eforturile depuse de Italia, a apreciat miercuri seful guvernului italian Mario Monti.
"Cadrul este in evolutie.[..] Contururile unei posibile iesiri din criza grava care a atins Europa incepe sa ia forma", a declarat Monti in fata Senatului.
"Anumite piese ale mozaicului incep sa se apropie incet de locul lor", a adaugat el, citat de France Presse.
Mario Monti a punctat in special existenta "unei evolutii pozitive in Germania si in alte tari" in legatura cu resursele fondului european de salvare. Seful guvernului italian si-a "permis sa observe cu toata modestia" ca aceasta evolutie a fost favorizata de eforturile depuse de Italia.
"In continuarea actiunilor guvernului precedent, ne-am intensificat eforturile pentru ca restul zonei euro sa poata percepe Italia ca fiind printre cei care pot /.../ contribui la gasirea de solutii si nu doar ca principala amenintare", a subliniat el, cu trimitere la planul de austeritate adoptat in decembrie si la planul de liberalizare a economiei adoptat vinerea trecuta.
Aceasta "favorizeaza o evolutie, ce nu poate fi decat lenta si graduala, spre o pozitie mai putin inflexibila in ceea ce priveste resursele financiare ale 'firewallurilor' anticriza", a apreciat el. mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 16:07
Europa poate rezolva fara ajutorul Chinei criza datoriilor suverane, care a lovit puternic mai multe economii din zona euro, a declarat, luni, Ewald Nowotny, membru al Consiliului Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE).
"Exista un grad ridicat de incertitudini, care afecteaza si China, dar opinia mea este ca Europa este si trebuie sa fie capabila sa-si rezolve problemele singura. Daca exista investitii din China, sunt binevenite, dar acesta este un trend pe termen lung. Pe perioada scurta si medie, Europa este si trebuie sa fie complet capabila sa rezolve aceasta situatie", a spus Nowotny, care face parte din conducerea BCE din postura de guvernator al bancii centrale a Austriei, citat de Bloomberg.
Liderii europeni incearca sa controleze o criza a datoriilor suverane care a fortat Grecia, Irlanda si Portugalia sa ceara ajutor extern si ameninta acum cu extinderea catre Italia si Spania.
Dupa ce liderii europeni au convenit in octombrie suplimentarea resurselor fondului de urgenta al zonei euro, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a declarat ca intentioneaza sa discute cu omologul sau chinez, Hu Jintao, o implicare financiara a Chinei. Potrivit informatiilor aparute in presa, China ar conditiona ajutorul financiar de unele concesii din partea Europei, precum acordarea statului de economie de piata. mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 19:21
Pe masura ce criza datoriilor suverane din Europa continua sa se intensifice, scenariul adoptarii euro obligatiunilor devine din ce in ce mai plauzibil.Expertii avertizeaza ca euro obligatiunile nu vor rezolva toate problemele financiare din Europa, mai ales ca acestea au nevoie de sprijinului liderilor cheie din zona euro, potrivit CNN Money.
De fapt, rezistenta cea mai acerba vine chiar de la cea mai puternica economie din UE, Germania, care priveste cu suspiciune ideea infiintarii euro obligatiunilor.
“Euro obligatiunile sunt, din punct de vedere politic, impracticabile. Acestea trebuie ratificate in toate cele 17 state membre ale zonei euro, iar fara sprijinului lui Merkel, este literalmente imposibil”, a precizat Michael Hewson, analist CMC Markerts din Londra.
Cancelarul german, Angela Merkel, a reiterat saptamana trecuta ca adoptarea euro obligatiunilor reprezinta o modalitate "absolut gresita" de a dezamorsa criza datoriilor europene.
De asemenea, alte economii din Europa care folosesc moneda euro- Austria, Franta, Finlanda- Luxemburg, Olanda si Finlanda- au respins ideea.
De ce exista o opozitie atat de puternica?
Obligatiunile euro ar combina toate datoriile celor 17 natiuni care folosesc moneda euro si care ar fi responsabile in mod colectiv de plata aceste datorii.
Acest lucru ar insemna ca Germania, care are un nivel scazut al datoriei, de doar 50% din economie, va fi incarcata de datoria Greciei, care insumeaza mai mult de 150% din economie.
In... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2011, ora 13:43
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, avertizeaza ca in prezent criza datoriilor suverane in zona euro se extinde dincolo de periferia zonei euro, informeaza NewsIn.Barroso le cere guvernelor UE sa acorde "un sprijin deplin" zonei euro. In opinia presedintelui CE, guvernele trebuie sa reevalueze Fondul European pentru Stabilitate Financiara, ca sa reduca riscul contagiunii in zona euro.Acordul privind Fondul European pentru Stabilitate a intervenit la 21 iulie, ca raspuns la criza din Grecia, dar nu a fost ratificat inca de statele membre.Un purtator de cuvant al Ministerului german de Finante a declarat ca tarile europene ar trebui sa se concentreze mai degraba pe ratificarea actualelor acorduri decat pe modificarea lor.
"Nu este clar cum redeschiderea dezbaterii, la numai doua saptamani dupa summit, ar contribui la calmarea pietelor", a spus purtatorul de cuvant in ceea ce ar parea sa fie o critica voalata la adresa lui Barroso.
Presedintele CE a spus guvernelor europene ca trebuie sa accelereze procedurile de aprobare pentru implementarea deciziilor (luate la summit), atfel incat sa consolidarea Fondului sa devina operationala foarte curand. El a mai spus ca evolutiile in ceea ce priveste piata obligatiunilor pentru Spania si Italia sunt "un motiv de mare ingrijorare".Fondul de Stabilitate ar urma sa functioneze ca o companie care incearca sa mentina stabilitatea zonei euro imprumutand statelor membre 440 de miliarde de euro. mai mult
Joi, 04 August 2011, ora 23:54
Dupa un an greu, marcat de scandaluri personale si esecuri pe plan politic, Silvio Berlusconi a inceput un proces de transfer de putere, numindu-l pe ministrul de Justitie al Italiei in fruntea Partidului Poporul Libertatii. Lumea prezenta a aplaudat dar nu instaurarea unui succesor al lui Berlusconi, ci plecarea acestuia, scrie Financial Times.
"Guvernul nu poate rezista, este clar. Trebuie sa-l convingem pe Berlusconi sa plece", a declarat unul dintre participantii la conferinta care anunta succesiunea, adaugand ca guvernul Italiei si-a pierdut credibilitatea.
Ca italienii sunt dezamagiti de elita politica nu este o noutate. Insa nivelul la care s-a ajuns aminteste de perioada din 1993, cand partidele cu radacini au fost rase din cauza unui val de scandaluri de coruptie, in mijlocul unei crize economice.
Criza datoriilor suverane din zona euro dar si cresterea datoriilor Italiei, ajunse la cel mai inalt nivel de la adoptarea euro in 1999, ii face pe italieni sa se gandeasca la inlocuitor pentru premier.
"Berlusconi isi petrece prea mult timpul cautand legi care sa-l apere pe el, este prea prins de propriile probleme", spun contestatarii.
Planurile de indepartare a lui Berlusconi nu mai sunt un secret pentru nimeni. Chiar si jurnalistii din imperiul sau mediatic raporteaza aceste situatii, fara a da nume.
Puterea acestuia de a-si proteja apropiatii a stirbit. Saptamana trecuta, parlamentarii au votat pentru ridicarea imunitatii unui membru al... mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 20:11
China a inceput sa se indeparteze de dolarul american, cumparand in schimb datoriile suverane ale tarilor europene, potrivit Financial Times. Rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 200 miliarde de dolari in primele 4 luni ale anului, o treime din cifra fiind deja directionata catre investitii externe, in orice altceva in afara de dolari.
"Se pare ca statul chinez isi diversifica detinerile valutare, indepartandu-se de dolarul american", potrivit unui analist citat de FT.
In ultimii sase ani, Beijingul a continuat sa cumpere datoriile guvernului american, in ciuda declaratiilor oficialilor asiatici, care spuneau ca vor sa reduca rezervele in dolari.
Intre decembrie 2007 si martie 2011, rezervele valutare ale Chinei s-au dublat, atingand 3.044 miliarde de dolari.
Beijingul a investit prin intermediul centrelor financiare externe, cele mai importante fiind cele din Londra si Hong Kong, pentru a masca afacerile offshore.
Liderii chinezi au afirmat de mai multe ori ca sunt dispusi sa ajute tarile europene care trec printr-o criza a datoriilor suverane, in ultimele luni.
"Mutarea interesului nu inseamna ca statul chinez se teme de situatia fiscala a SUA sau a dolarului american.
Contextul european este mult mai atractiv pentru China, care doreste sa-si diversifice investitiile", este de parere analistul citat de publicatia economica. mai mult
Marti, 21 Iunie 2011, ora 11:33