Criza zonei euro nu s-a terminat, iar statele membre trebuie sa controleze mai strict bugetele si sa implementeze o uniune bancara, pentru a lasa in urma o "lume a basmelor" care a permis dezvoltarea problemelor, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
Criza datoriilor din uniunea monetara va continua si anul urmator, a declarat Draghi, la Paris, pentru postul de radio Europe 1, preluat de CNBC.
"Nu am iesit inca din criza. Recuperarea pentru cea mai mare parte a zonei euro va incepe in 2013" a spus Draghi.
Seful BCE a adaugat ulterior, la o conferinta cu oficiali importanti din sectorul financiar, ca actuala criza "a aratat ca am trait intr-o lume a basmelor". Datoriile nesustenabile, bancile nesigure si slaba coordonare a deciziilor au condus la declansarea crizei in urma cu trei ani, a spus el.
Conducerea BCE are programata saptamana urmatoare intalnirea lunara de politica monetara, iar analistii se asteapta la mentinerea ratei cheie la minimul record de 0,75%. Bancherii sunt, insa, divizati in privinta unei posibile reduceri a dobanzii anul urmator.
Presedintele BCE a subliniat ca programul de achizitii nelimitate de obligatiuni anuntat de banca a ajutat la stabilizarea conditiilor din piata financiara. Programul BCE este pregatit pentru a cumpara obligatiuni ale statelor care se imprumuta prea scump, insa poate incepe doar dupa ce primeste o cerere oficiala pentru ajutor din partea unui guvern.
Anuntarea planului a fost,... mai mult
Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 14:22
Aproximativ 50 de sefi de stat si de guvern din Europa si Asia se reunesc luni in Laos, intalnire intre reprezentanti de pe vechiul continent, sufocat de criza datoriilor, si din Asia, zona ce vrea sa se impuna ca motor al cresterii economice mondiale, transmite AFP.
Europa va trebui sa treaca la ofensiva diplomatica pentru a-si convinge partenerii asiatici ca nu este in pericol sa se scufunde si ca se bazeaza pe fortele proprii pentru a-si reveni.
"Consideram ca Asia devine cu fiecare zi ce trece mai importanta in termeni de dezvoltare economica", a afirmat seful Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso.
"Europa este unul dintre partenerii cei mai importanti in Asia ca investitii si comert", a adaugat el la Bangkok inainte de apleca spre Vientiane. "Vom discuta despre oportunitatile pentru investitii si comert, dar si despre provocarile la adresa stabilitatii si securitatii in regiune", a mai spus Barroso.
Presedintele UE, Herman van Rompuy, cel francez, Francois Hollande, si premierul italian, Mario Monti, se vor afla si ei printre participantii la acest summit care se tine, din 1996, o data la doi ani. In schimb, cancelarul german, Angela Merkel, va fi reprezentata de ministrul de externe Guido Westerwelle.
Francois Hollande a mentionat ca obiectivul deplasarii sale in Asia, primul dupa alegerea sa, este de "a convinge in cadrul dialogului Europa-Asia ca Europa este in continuare o putere economica".
"Exista o temere in Asia cu privire la... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 08:34
Efectele negative pe care criza datoriilor din zona euro le are asupra Europei Centrale si de Est nu au fost analizate cu atentie de catre factorii de decizie, a declarat, luni, noul presedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti.
In luna iulie a acestui an, BERD si-a revizuit in scadere estimarile de crestere pentru tarile din Europa Centrala si de Est, citand legaturile comerciale si financiare stranse cu zona euro, transmite Reuters.
In luna iulie, BERD a scazut prognoza de crestere economica pentru Romania la 0,8%, de la 1,2%. Pentru anul 2013, BERD a coborat estimarea de crestere economica a Romaniei de la 2,6% la 1,85%.
Presedintele BERD a declarat ca este nevoie de un "plan de actiune" pentru a ajuta tarile din Europa Centrala si de Est, iar Banca Centrala Europeana trebuie sa fie implicata in aceste discutii, deoarece ar putea ajuta tarile din regiune.
O parte din tarile din regiune au negociat programe de asistenta financiara cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, in timp ce BERD promoveaza o initiativa denumita Vienna 2.0, in incercarea de a impiedica o retragere dezordonata a bancilor internationale din regiune. Suma Chakrabarti sustine insa ca initiativa Vienna 2.0 trebuie sa aiba un impact practic mai pronuntat.
"Vienna 2.0 este deocamdata mai degraba un subiect de discutie decat ceva vizibil pe teren. Vrem sa vedem un plan de actiune mai coordonat pe teren", a spus Chakrabarti. mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 17:43
Exporturile Coreei de Sud, a patra economie ca marime din Asia, au scazut pentru a doua luna consecutiv, pe fondul crizei datoriilor din Europa si a aprecierii monedei nationale, care a determinat scaderea comenzilor.
Exporturile Coreei de Sud au scazut cu 6,2% in august comparativ cu aceeasi luna din 2011, dupa un declin de 8,8% in iulie, au declarat autoritatile din aceasta tara, citate de Bloomberg.
Criza datoriilor din Europa, rata somajului de aproximativ 8% din Statele Unite ale Americii si incetinirea cresterii economiei Chinei au dus la scaderea cererii pentru exporturile asiatice.
China: Crestere economica de numai 1,8% in T2
Banca Nationala a Coreei ar putea sa diminueaza previziunile de crestere economica pentru 2012, iar guvernul ar putea sa aplice masuri de stimulare a vanzarilor pe pietele externe, spun reprezentantii Nomura Holdings Inc. Estimarea de crestere economica a tarii ar putea fi redusa la 2,7% pentru acest an, fata de 3%, cat se estimase initial.
Won-ul, moneda nationala a Coreei de Sud, s-a apreciat cu 4% in ultimele trei luni, cea mai mare crestere inregistrata in randul monedelor asiatice.
Importurile in Coreea de Sud au scazut cu 9,8% in august, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Coreea de Sud a inregistrat o crestere economica de 2,4% in al doilea trimestru al acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, reprezentand cel mai scazut ritm de crestere din ultimii trei ani, potrivit unei estimari... mai mult
Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 12:17
Europa de Est a depasit cele mai dure efecte ale crizei datoriilor de stat din zona euro, este de parare directorul general al Erste Group Bank, Andreas Treichl.
Erste Bank Group activeaza si in Romania prin intermediul Bancii Comerciale Romane.
"Nu ma astept sa se inrautateasca situatia, insa este destul de rau in acest moment. In principal deoarece cresterea creditului este relativ slaba pentru moment, lucru de inteles in sensul ca sentimentul general care a afectat Europa a afectat si Europa Centrala si de Est", a afirmat Treichl intr-un interviu acordat Bloomberg la Alpbach, in Austria.
El a adaugat ca marjele si randamentele care pot fi obtinute in Europa Centrala si de Est sunt semnificativ mai bune decat in Europa de Vest.
"Randamentul total al bancilor de pe acele piete este mult mai bun decat acasa", a continuat seful Erste.
Europa de Est poate "spera la crestere", a adaugat el.
El a descris intrarea grupului rus Sberbank in regiune drept "un semn bun", deoarece arata ca rusii "cred in viitorul regiunii". Sberbank a preluat operatiunile internationale ale Volksbank, cu exceptia celor din Romania, care au ramas in portofoliul grupului austriac. mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 16:39
Presedintele american Barack Obama a facut apel luni la tarile europene pentru o "coordonare mai eficienta" cu scopul de a opri criza datoriilor in zona euro, recunoscand ca ceea ce se intampla in Grecia are "un impact asupra Statelor Unite".
"Cel mai important este ca Europa sa recunoasca ca proiectul euro inseamna mai mult decat o moneda si ca trebuie sa existe o coordonare mai eficienta pe planul politicii monetare si fiscale, pe de o parte, si in ceea ce priveste cresterea economica, in general", a declarat presedintele Obama in cadrul unei conferinte de presa in incheierea summitului NATO.
Acesta a fost intrebat despre recentul summit G8 de la Camp David, Maryland (est), de vineri si sambata, unde liderii statelor industrializate au pledat in favoarea unei cresteri economice pentru a compensa efectul austeritatii bugetare si au solicitat la randul lor mentinerea Greciei in zona euro.
Obama a reafirmat luni aceasta sustinere refuzand sa speculeze cu privire la ce s-ar intampla daca Atena ar iesi din zona euro.
Insa acesta a spus ca "ceea ce se petrece in Grecia are un impact asupra Statelor Unite".
Aceasta dezbatere cu privire la datoriile europene are loc pe fondul unor grave preocupari privind Grecia, unde criza economica s-a dublat cu un blocaj politic. Grecii sunt chemati din nou la urne la 17 iunie iar iesirea lor din zona euro este discutata deschis. mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 08:14
Fondul temporar de salvare al statelor europene, ridicat in urma cu doua saptamani, la 800 miliarde de euro este insuficient. Acesta ar trebui sa fie aproape triplu, a declarat economistul Daniel Daianu, pentru Business 24.
Chiar daca solutia pentru iesirea Europei din criza nu este continuarea creditarii statelor cu probleme, zidul de protectie, adica Mecanismul Permanent de Stabilitate, ar trebui sa fie aproape triplu fata de valoarea pe care o are in acest moment, potrivit lui Daianu.
"Mecanismul de Stabilitate Europeana ar trebui sa aiba o dotare financiara mult peste ce are acum, valoarea actuala fiind foarte mica in raport cu situatia din zona euro", a declarat Daianu. "Acest firewall european ar trebui sa fie de cel putin 2.000 miliarde de euro. Aceasta dotare ar avea o functie care ar detensiona pietele si ar reduce apetitul investitorilor de a realiza presiuni".
La sfarsitul lunii trecute, guvernele europene au cazut de acord asupra valorii totale a Mecanismului Permanent de Stabilitate, de 800 miliarde de euro, suma ce include cele 300 de miliarde destinate ajutarii Greciei, Irlandei si Portugaliei.
Acest zid de protectie nu contine si restul de 240 miliarde euro ramase in cuferele Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (FESF), fondul temporar de salvare a statelor europene. Astfel, puterea de creditare a UE se ridica la peste 700 miliarde euro.
Problema Europei: discrepanta
Dupa parerea lui Daianu, cea mai mare problema a Europei... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 12:08
Liderii tarilor din G20 sunt atat de ingrijorati ca criza din Europa se va extinde in restul lumii incat este probabil ca summitul de la inceputul lui noiembrie se va concentra pe acest risc, potrivit unor oficiali de rang inalt din UE, informeaza Mediafax."Europa va fi in centrul atentiei la summitul de la Cannes", afirma presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, intr-o scrisoare adresata celorlalti lideri comunitari.Ei au adaugat totusi ca la reuniune se va discuta si despre riscurile pentru dezvoltarea mondiala provenite din Statele Unite si economiile emergente."Perceptia partenerilor din G20 este ca daca Europa nu rezolva criza datoriilor se vor produce efecte periculoase petnru economia mondiala. Trebuie sa le aratam ca UE este hotarata sa faca tot ceea ce este necesar pentru a depasi dificultatile actuale", au spus cei doi lideri.G20 reuneste cele mai puternice state dezvoltate si in curs de dezvoltare din lume.In scrisoare se arata ca multe dintre dezechilibrele mondiale de dinaintea crizei datoriilor din zona euro exista in continuare, fiind mentionate yuanul subevaluat din China si cheltuielile mari din SUA."Din acest motiv trebuie sa aiba loc o discutie echilibrata despre diversele riscuri pentru economia mondiala, inclusiv cele provenite din SUA si economiile emergente. Toate tarile trebuie sa contribuie", potrivit scrisorii.Textul reitereaza un apel din partea ministrilor de Finante din UE... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 16:35
Secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, s-a declarat increzator ca Europa va rezolva criza datoriilor de stat si considera ca economia americana este suficient de puternica pentru a rezista oricaror efecte ale situatiei din zona euro, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax."Europa are capacitatea de a solutiona aceasta situatie. Cred ca o vor rezolva", a declarat Geithner intr-un interviu la Bloomberg Television.
Oficialul a mai afirmat ca nu crede ca problemele din Europa vor afecta Statele Unite, deoarece "economia noastra este tot mai solida. Vedem multa putere, crestere si incredere".
Bursa de la New York a fost afectata de criza datoriilor de stat din Europa, inregistrand scaderi importante in ultima perioada, la fel ca alte piete din intreaga lume, pe fondul temerilor ca Europa nu va putea controla criza.
Indicele Standard & Poor's 500 a pierdut 1,9% din valoare in sedinta de vineri, in timp ce moneda euro a scazut sub pragul de 1,24 dolari pentru prima data din octombrie 2008.
Geithner a calificat fondul de 750 miliarde euro (1.000 miliarde de dolari) pregatit de UE si FMI pentru stabilizarea pietelor financiare drept "un pas enorm de important" care va ajuta statele din zona euro sa reduca deficitele bugetare. mai mult
Duminica, 16 Mai 2010, ora 23:43