Zona euro a inceput sa dea semne de revenire, dar statisticile sugereaza ca economia Marii Britanii s-a contractat in ultimele luni ale anului 2012.
Activitatea celor mai importante sectoare din Marea Britanie a scazut pentru prima oara in ultimii doi ani si la o rata mai rapida decat estimasera analistii chestionati de catre Reuters, in timp ce declinul firmelor din Franta, Italia si Spania a incetinit.
In Statele Unite, crearea de locuri de munca va avea o crestere modesta, iar in China s-a constatat o revigorare a mediului de afaceri. Europa va avea cresterea economica cea mai mica in 2013, potrivit Reuters.
Rob Wood, economistul sef al Berenberg Bank, a declarat ca economia Marii Britanii se contracta usor, iar aceasta situatie se va prelungi pentru urmatoarele doua trimestre.
Potrivit Reuters, cele mai recente statistici arata ca economia Marii Britanii a scazut cu 0,2% in ultimul trimestru din 2012.
Ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a declarat saptamana trecuta ca zona euro a depasit criza datoriilor. mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 17:00
Zona euro pare sa fi depasit cea mai dificila parte a crizei datoriilor suverane, dupa trei ani de ingrijorare privind Grecia si alte tari membre ale uniunii monetare, a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, publicatiei germane Bild.
"Cred ca am trecut de ce era mai rau", a spus Schauble pentru Bild.
Grecia si alte state au recunoscut ca pot iesi din criza doar daca adopta reforme, iar guvernul elen, care a primit doua pachete de imprumuturi externe, "stie ca nu poate impovara excesiv celelalte state din zona euro", a afirmat el.
Schauble este mai optimist decat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care a avertizat in decembrie ca nu trebuie sa se renunte la starea de alerta. Merkel a spus ca vede situatia cu optimism precaut, distantandu-se astfel de presedintele francez, Francois Hollande, care a declarat ca perioada de criza a zonei euro a fost depasita.
Pentru Germania, Schauble anticipeaza in continuare o crestere economica "adecvata" in 2013.
"Situatia este mai buna decat ne asteptam, ca urmare a legaturilor comerciale cu SUA si Asia", a spus el.
Guvernul de la Berlin asteapta o crestere economica de 1% pentru anul urmator, in timp ce banca centrala a inrautatit estimarea privind avansul PIB la 0,4% in decembrie. mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 09:00
Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea primi autoritatea de a inchide bancile cu probleme din zona euro, planul fiind dezbatut intens de BCE, Comisia Europeana si statele membre.
Planul prevede, de asemenea, ca BCE sa aiba competente asupra intregului sector bancar al zonei euro si nu doar pentru cele mai mari 25 de institutii de credit din zona euro, cum se anticipa anterior, au declarat surse europene pentru cotidianul The Guardian.
"Niciuna din problemele pe care le-am avut in trecut nu a fost legata de cele mai mari 25 de banci. Ar trebui sa fie vizate toate bancile. Cu cat sunt mai mici bancile, cu atat mai multe decizii vor fi luate la nivel local", a spus un oficial european.
Introducerea unui cadru de reglementare pentru o autoritate bancara cu puteri sporite este o componenta esentiala a constructiei unei uniuni bancare in UE sau zona euro, care ar permite tarilor sa formeze un front comun in lupta impotriva crizei datoriilor, considera specialistii din domeniu.
Planul urmeaza sa fie finalizat de executivul european in urmatoarele saptamani. Un anunt oficial privind implementarea acestuia va fi facut in luna septembrie. mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 17:40
Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a afirmat miercuri ca gaseste "foarte rezonabil" punctul de vedere al Germaniei cu privire la rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.
"Gasesc nedrept sa consideram ca Germania este, in prezent, singura sursa a problemei", a declarat Geithner in cursul unei dezbateri organizate la Washington.
"Ceea ce spune Germania este ca, pentru a face sa functioneze uniunea monetara, ea este dispusa sa isi asume un angajament substantial in termeni de resurse pentru a sustine efortul general. Dar pentru ca asta sa functioneze, trebuie un sprijin pentru reformele si schimbarile institutionale", a explicat el.
In opinia sa, "este o pozitie foarte rezonabila".
"Putem fi in dezacord privind multe elemente de strategie si asupra modului in care evolueaza", dar "sunt necesare reforme durabile alaturi de schimbari institutionale care sa para ireversibile", a subliniat secretarul Trezoreriei.
Berlinul refuza sa foloseasca marjele sale de manvera bugetare pentru a veni in sprijinul cererilor din zona euro atat timp cat tarile aflate in dificultate nu vor fi pus in aplicare reforme pentru ameliorarea competitivitatii si a finantelor lor publice.
Geithner le-a cerut europenilor sa ajunga la un acord privind masuri concrete.
"Pe masura ce ne apropiem de G20 (organizat in Mexic, luni si marti) si chiar in perspectiva summitului (Uniunii Europene, de la 28 si 29 iunie), lumea isi va indrepta privirile spre Germania si... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 11:31
Linistea din zona euro a durat doar cateva luni scurte. Acum, in ciuda unei a doua transe de salvare a Greciei, in valoare de 130 miliarde de dolari, un pact fiscal semnat de liderii zonei euro in decembrie si imprumuturi de 1 trilion de euro oferite de BCE, criza s-a intors.
In Franta, alegatorii au votat un nou presedinte, in persoana lui Francois Hollande, un mandat care va schimba drumul austeritatii ales de predecesorul sau, Nicolas Sarkozy, si Angela Merkel, cancelarul German, pentru a se axa pe crestere economica, scrie The Economist.
Merkel spune ca nu va schimba pactul fiscal, dar Hollande are nevoie de o dovada pe care sa o arate alegatorilor.
Mai infricosator este un al doilea tur se scrutin ce ar putea fi organizat in Grecia, unde partidele politice se lupta pentru formarea unui nou guvern. Daca majoritatea grecilor vor vota din nou impotriva taierilor de cheltuieli si a reformelor care vin mana in mana cu pachetul de salvare din partea Uniunii Europene, atunci Germania va fi pusa fata in fata cu o alegere pe care nu vrea sa o faca. Cancelarul Angela Merkel, fie va permite o departare a Greciei de traseul impus, creand o exceptie de la regula, ori, cel mai probabil, se va opune si va spune stop ajutorului promis.
Ipoteza unei parasiri haotice zonei euro, de catre Grecia, intr-o perioada in care problemele dintre Franta si Germania s-au intetit, ar trebui sa inspaimante pe toata lumea. Daunele pe care le-ar produce in economia globala nu pot fi... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 18:45
Bulgaria vrea in continuare sa intre in zona euro, dar numai daca tarile din uniunea monetara respecta reglementarile referitoare la limitarea datoriilor, a declarat ministrul Economiei, Traicho Traikov.
"Daca toate statele din zona euro vor respecta in viitor regulile referitoare la datorii, intrarea in uniunea monetara va ramane un obiectiv pe termen mediu pentru noi", a afirmat Traikov intr-un interviu acordat publicatiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Bulgaria vrea sa adopte moneda unica pentru reducerea costurilor de finantare ale companiilor locale, care platesc in prezent dobanzi de pana la 10%, a explicat Traikov.
Ministrul a avertizat insa ca bulgarii se vor opune cu vehementa ca tara lor sa sprijine financiar oricare stat bogat din zona euro, prin Mecanismul European de Stabilitate.
"Este greu de justificat de ce ar trebui Bulgaria sa ofere fonduri pentru facilitatea de salvare destinata unor tari cu o populatie mult mai bogata", a explicat el, adaugand ca pensiile din Grecia sunt de cinci ori mai mari decat cele din Bulgaria. mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 11:32
Zona euro a facut progrese spectaculoase spre iesirea din criza datoriilor din zona euro care afecteaza regiunea din decembrie 2009, a declarat vineri, la Davos, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
"Progresele sunt spectaculoase. Este uimitor, daca se compara situatia actuala cu cea de acum cinci luni, zona euro se afla intr-o alta lume", a afirmat Draghi la Forumul Economic Mondial.
El a aratat ca s-au intamplat multe lucruri pozitive pe pietele financiare, bancile au mai mult capital, mai putine datorii si "sunt intr-o anumita masura imunizate fata de caracteristicile perverse ale crizei financiare".
"Daca va uitati la progresele referitoare la pactul bugetar, acum trei luni nici macar nu se punea o astfel de problema", a spus Draghi.
Intrebat despre depozitele masive constituite de banci la BCE dupa ce institutia le-a acordat imprumuturi pe termen de trei ani in valoare de aproape 500 de miliarde de euro, Draghi s-a declarat linistit.
"Nu poate fi altfel. Banii circula si revin la BCE" a spus presedintele BCE.
In ceea ce priveste circulatia acestor bani in economie, Draghi s-a referit la mai multe elemente.
"In primul rand, bancile care s-au imprumutat de la BCE sunt diferite de cele care au facut depuneri", a aratat Draghi.
El a adaugat ca piata obligatiunilor, extrem de tensionata pana acum, s-a redeschis intr-o anumita masura, astfel incat sunt anumite dovezi privind intrarea in sistemul financiar a unor miliarde de... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 19:31
Moneda euro se depreciaza iar bursele cad cu 1%, din cauza temerile privind criza datoriilor de stat au afectat luni pietele europene, iar impactul a fost resimtit si pe bursele globale, cu o corectie de 2% pe pietele emergente, transmite Reuters.Investitorii "digera" o serie de vesti proaste privind criza din zona euro. Fitch a redus vineri ratingul datoriilor Greciei cu trei trepte, retrogradand statul elen in categoria investitiilor speculative, sau "junk", iar Standard & Poor's a revizuit sambata perspectiva ratingului Italiei de la "stabila" la "negativa".
Totodata, politicienii socialisti aflati la putere in Spania s-au confruntat cu pierderi majore in alegerile locale, pe fondul nemultumirii populatiei fata de masurile de austeritate. Guvernul spaniol trebuie sa gaseasca un echilibru intre rezolvarea problemelor acute acuzate de populatie, in principal somajul ridicat, apropiat de 20%, si solicitarile vehemente din partea investitorilor pentru masuri de austeritate.
Investitorii au reactionat la fluxul de evenimente negative prin reducerea pozitiilor de risc, iesind de pe euro si actiuni europene si emergente in favoarea titlurilor de stat SUA, aurului si dolarului.
Moneda euro a scazut la un minim record fata de francul elvetian, considerat un activ sigur.
Euro a pierdut 1% in raport cu dolarul si 1,2% fata de yenul japonez, temerile privind restructurarea datoriilor Greciei fiind un factor decisiv pentru aceasta evolutie.
Daca Grecia si-ar restructura... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 11:55
Eforturile statelor din zona euro de a redresa situatia bugetara a redus din intensitatea crizei datoriilor. Problemele de fond legate de sectorul bancar si gradul de indatorare ar putea reduce insa perioada de calm, informeaza AFP, citat de Mediafax.Criza din zona euro este pe cale de a fi depasita, apreciaza investitorul american George Soros.
"In prezent exista hotararea de a face ceea ce lipsea, anume o politica bugetara comuna sau administrarea unei trezorerii comune", a afirmat Soros.
Dupa un an de cosmar, in care euro a ajuns aproape de disparitie, statele europene se bucura de o perioada de liniste, noteaza AFP.
La revenirea calmului au contribuit mai multe emisiuni de obligatiuni reusite, lansate in special de Portugalia si Spania, dar si indicatorii economici incurajanti din state precum Germania, cea mai mare economie din Europa.
Tarile europene s-au pus, de asemena, pe treaba, infiintand in luna mai a anului trecut un fond de urgenta pentru sustinerea financiara a zonei euro.
Statele lucreaza la consolidarea mecanismului prin suplimentarea resurselor acestuia.
Totodata, membrii uniunii monetare vor sa inaspreasca disciplina bugetara, sa-si coordoneze mai bine politicile si masurile de imbunatatire a competitivitatii, pentru a face ca zona euro sa evolueze spre o veritabila guvernare economica.
Germania si Franta au propus semnarea unui pact in acest sens.
Propunerea este controversata, in conditiile in care mai multe state europene considera ca un asfel de pact... mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 17:16