Planul lui Draghi nu poate functiona cand guvernele nationale nu cer ajutorul si nu sunt pregatite sa adopte politici de crestere economica.
Banca Centrala Europeana este cea mai in masura sa influenteze politica financiara si monetara a continentului, dar nu poate face nimic in legatura cu problemele politice la nivel national.
Pietele au aratat entuziasm la anuntul BCE cu privire la planul lui Mario Draghi care prevede achizitia obligatiunilor tarilor cu probleme si sa realizeze uniunea bancara europeana. Criza datoriilor suverane parea sa fie pe punctul de a fi rezolvata, comenteaza Business Insider.
Protestele din aceasta saptamana arata clar ca si guvernele si institutiile europene sunt neputincioase in fata lipsei de coeziune la nivel national din tarile membre.
BCE nu poate sprijini Spania daca prim-ministrul Mariano Rajoy nu cere ajutorul, fiindu-i teama de separarea Cataloniei sau daca guvernul grec nu poate impune politici de austeritate de teama protestelor.
Mediul politic european devine tot mai instabil, iar lipsa de incredere in insitutiile statului sau cele ale Uniunii Europene duce la o crestere tot mai mare a sentimentelor nationaliste si extremiste.
Guvernele europene, incapabile sa actioneze decisiv
La intalnirea de sambata cu Hollande, Angela Merkel nu s-a aratat dispusa sa ia vreo hotarare clara in legatura cu problemele de pe agenda discutiei, in special realizareaunei uniuni bancare europene si aprobarea planului lui Mario... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 13:09
Criza din zona euro se agraveaza, lipsa de reactie a politicienilor europeni apasa pe umarul sistemului bancar, iar tot mai multi specialisti spun ca, in acest ritm, in Europa nu se mai poate vorbi de o cresterea economica sustenabila in urmatorii doi-trei ani.
Multe din dezechilibrele care au generat criza globala treneaza, de aceea revenirea la cresterea economica sustenabila in urmatorii doi-trei ani este putin probabila a fost concluzia rezultata la Forumul economic international, care s-a desfasurat saptamana trecuta la Sankt Petersburg.
Specialistii prezenti la Formum au concluzionat ca principala problema vizeaza datoriile si ca astazi mergem pe un camp minat. Acest camp trebuie deminat, aceasta inseamna ca de la asteptari si elaborarea unor decizii trebuie sa trecem la un plan concret: pornind de la modul de reducere a datoriilor suverane ale Spaniei si Italiei, pana la recapitalizari sau decapitalizarea bancilor care nu pot sa-si mentina singure capitalul.
Am trait pe datorie, acum trebuie sa achitam
Cei prezenti in Sankt Petersburg au criticat cheltuielile exagerate si acumularea de datorii in perioada de bunastare, afirmand ca "acum parcurgem o perioada nefavorabila si, daca am trait pe datorie, a venit momentul achitarii" ei.
Economistii prezenti la Formu au pledat pentru revizuirea politicilor financiare ale statelor si implementarea unui nou model de dezvoltare in sfera sociala, pentru reducerea dezechilibrelor intre consumul masiv si... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 08:01
Italia nu are nevoie sa se imprumute pentru a traversa criza datoriilor, a afirmat marti premierul italian Mario Monti, in cursul unui interviu acordat postului german de radio ARD, intr-un moment in care au reaparut temerile cu privire la necesitatea acordarii unui ajutor acestei tari aflate in dificultate.
"Italia, chiar si in viitor, nu va avea nevoie de ajutorul Fondului de sustinere a zonei euro" (EFSF), a declarat Monti pentru ARD, potrivit presei italiene.
Fostul comisar european, care a dezmintit cu tarie zvonurile privind o eventuala contaminare a Romei de criza datoriilor suverane, a cerut pietelor si observatorilor "sa nu se lase condusi de clisee si prejudecati".
"Inteleg ca, in trecut, Italia a putut fi asociata cu imaginea unei tari indisciplinate", dar, "in prezent, este mult mai disciplinata decat multe alte tari europene", a subliniat el.
"Tara noastra plateste, prin intermediul contributiei sale proportionale (la UE), pentru a ajuta Grecia, Portugalia, Irlanda si in prezent Spania. Iar acum plateste si prin dobanzile extrem de ridicate din cauza tensiunilor de pe piete", a adaugat Monti.
Roma se lupta sa indeparteze temerile pietelor ca va fi urmatoarea tara afectata de criza datoriilor, dupa ajutorul promis Spaniei in cursul week-endului si inaintea alegerilor pline de riscuri ce vor avea loc duminica in Grecia. mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 10:16
FMI incepe sa joace un rol din ce in ce mai important in eforturile Europei de a rezolva criza datoriilor suverane, sperand sa contracareze contagiunea care se raspandeste in intreaga lume si care pune in pericol cresterea la nivel mondial.
Incertitudinea se transforma in frustare si panica in randul politicienilor din afara Europei de vreme ce economii mari precum Italia, Franta si Spania intra sub atacul pietelor financiare iar stresul financiar se agraveaza, scrie Reuters.
Pana in prezent, Europa a incercat sa iasa din criza pe cont propriu, iar FMI a asistat doar ca partener de salvare in troica formata cu Comisia Europeana si BCE pentru salvarea statului elen.
Insa rabdarea statelor din afara Europei a ajuns la limita. Masurile adoptate in aceasta saptamana ar putea consolida rolul FMI in gestionarea crizei din Europa.
FMI a declarat in cursul zilei de joi ca nu va fi sustinut de catre oficialii UE sau BCE atunci cand va efectua o reviziure in profunzime a economiei Italiei si a reformelor fiscale si structurale necesare pentru a contracara criza, actiuni care va avea loc la sfarsitul lunii noiembrie.
Prin faptul ca va fi lasat singur, FMI isi va exercita rolul de lider si va insufla pietelor o mai mare incredere in economia italiana.
Dupa acest anunt a urmat o alta "mutare" surpriza - demisia directorului european al FMI, Antonio Borges. Acesta va fi inlocuit cu o persoana influenta, Reza Moghadam, care a lucrat pana acum in spatele "scenei"... mai mult
Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 14:30
Dupa mai multe zile de tensiuni, apele se linistesc, partial, pe frontul din Europa. Grecia are un nou premier iar Italia voteaza masurile de austeritate. Optimismul se reflecta in bursele din intreaga lume. Totusi, criza este departe de final.
Odata cu numirea unui premier interimar in Grecia si imprumutului pe care a reusit sa il faca Italia, la o rata mai mica decat cea estimata de investitori, traderii din America si Asia si-au recapatat optimismul. Europenii erau indecisi vineri dimineata, dar dadeau semnale pozitive.
Lucas Papademos va depune juramantul vineri la pranz si va prelua comanda unui cabinet intermiar care va trebui sa conduca Grecia prin momente foarte dificile. Atena trebuie sa implementeze cat mai repede masurile de austeritate, pentru a primi banii din transele convenite cu liderii europeni. Papademos este un economist de incredere, fost presedinte al Bancii Nationale din Grecia si fost vice-presedinte al Bancii Centrale Europene.
De aici inainte, toti ochii vor fi indreptati spre Italia care, prin datoria de 120% din PIB pe care o are, le da fiori investitorilor. Rata de imprumut atinsese joi un procent record de aproape 7,5%, mult peste pragul sustenabilitatii, dar trezoreria a reusit sa se imprumute la o rata mai mica de 7%.
Totodata, vin din ce in ce mai multe semnale ca Mario Monti, economist si fost comisar european, va conduce un nou guvern, in locul lui Berlusconi. Acesta ar putea fi instalat in functie pana duminica.
Astazi,... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 13:15
Managerii de fond din Statele Unite dau tarcoale Marii Britanii si zonei euro gata sa cumpere active ale firmelor de investitii puse la vanzare in Europa din cauza crizei datoriilor suverane.
Expertii din industrie afirma ca managerii americani asteapta pentru a evalua impactul acordului final al statelor din zona euro, care ar urma sa fie anuntat miercuri, pentru a identifica bancile care ar putea fi fortate sa vanda repede active, noteaza presa internationala,citata de Mediafax.
"Nu poate trece neobservat ca unii competitori din Europa au avut dificultati care i-ar putea transforma in tinte atractive pentru achizitie", a spus seful diviziei de servicii de management pentru investitii la SEI, Steve Meyer.
Grupurile de servicii financiare Northern Trust si SEI Investments au admis, ambele, odata cu anuntarea rezultatelor financiare pentru trimestrul al treilea, ca privesc spre Europa pentru tinte de achizitie si ca alte companii rivale procedeaza la fel.
Saptamana trecuta, Meyer a declarat analistilor ca "grupul ar analiza o oportunitate potrivita pentru extinderea afacerilor pe noi piete".
"Investitori precum cei de la SEI si Northern Trust sunt candidati evidenti. Au bani de cheltuit si o situatie destul de stabila. O eventuala tinta pentru ambele ar fi Dexia Asset Management. Dexia are o gama larga de produse, care s-ar potrivi Northern Trust si SEI. Niciunul nu este in Europa atat de puternic cum si-ar dori", a afirmat Jon Little, seful companiei britanice de... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 16:45
Angajamentele vagi si lipsa de masuri din partea statelor membre G7 au subliniat diferendele dintre Europa si Statele Unite, dar si spatiul redus de manevra in fata celei mai grave crize de incredere de la criza creditelor, potrivit NewsIn.Dupa saptamani de turbulente pe pietele financiare, ministrii de Finante si sefii bancilor centrale din G7au promis un raspuns coordonat, la intalnirea care s-a desfasurat vineri noapte si sambata la Marsilia, dar nu au oferit masuri clare si au avut pozitii diferite in privinta crizei din Europa.in timp ce SUA a cerut celor mai mari economii europene sa asigure sprijin "neconditionat" statelor de la periferie, confruntate cu o criza a datoriilor care ameninta recuperarea la nivel global, Germania, principala forta financiara a zonei euro, a afirmat ca prioritara este reducerea deficitelor."Nu exista nicio directie, situatie asteptata de altfel, avand in vedere ca nu exista un acord in privinta politicilor fiscale intre SUA si Europa, la fel cum nu exista o intelegere in privinta celor monetare", a declarat Gilles Moec, economist la Deutsche Bank Londra."intr-un fel, comunicatul este o lista a problemelor pe care le intampina autoritatile", a spus Moec referitor la un comunicat de presa remis de G7 la finalul intalnirii in urma insistentelor Frantei.Desi initial a anuntat ca nu este necesar un comunicat, Franta a considerat in final ca ar fi utila transmiterea unui semnal de unitate pietelor financiare, dupa ce Wall Street a scazut cu... mai mult
Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 13:22
China a inceput sa se indeparteze de dolarul american, cumparand in schimb datoriile suverane ale tarilor europene, potrivit Financial Times. Rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 200 miliarde de dolari in primele 4 luni ale anului, o treime din cifra fiind deja directionata catre investitii externe, in orice altceva in afara de dolari.
"Se pare ca statul chinez isi diversifica detinerile valutare, indepartandu-se de dolarul american", potrivit unui analist citat de FT.
In ultimii sase ani, Beijingul a continuat sa cumpere datoriile guvernului american, in ciuda declaratiilor oficialilor asiatici, care spuneau ca vor sa reduca rezervele in dolari.
Intre decembrie 2007 si martie 2011, rezervele valutare ale Chinei s-au dublat, atingand 3.044 miliarde de dolari.
Beijingul a investit prin intermediul centrelor financiare externe, cele mai importante fiind cele din Londra si Hong Kong, pentru a masca afacerile offshore.
Liderii chinezi au afirmat de mai multe ori ca sunt dispusi sa ajute tarile europene care trec printr-o criza a datoriilor suverane, in ultimele luni.
"Mutarea interesului nu inseamna ca statul chinez se teme de situatia fiscala a SUA sau a dolarului american.
Contextul european este mult mai atractiv pentru China, care doreste sa-si diversifice investitiile", este de parere analistul citat de publicatia economica. mai mult
Marti, 21 Iunie 2011, ora 11:33
"Este suficient ca un grup mare de decidenti sa aiba o perceptie negativa ca acest lucru sa se transforme in profetii autodefinite. (…) Nu vreau sa fac pe Cassandra si nici sa fiu prevestitorul relelor, dar este posibil sa se intample orice. Trebuie sa fim pregatiti pentru orice fel de miscare", a declarat Valentin Lazea, economist sef BNR, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.
Cresterea economica la nivel global se va orpi in 2013, potrivit lui Nouriel Roubini…
Nu sunt numai previziunile lui Nouriel Roubini.
Exista un curent mai larg de opinie care spune ca lectiile crizei nu au fost bine invatate si ca acele masuri de tip quantitative easing 1 sau 2 nu fac decat sa prelungeasca criza si s-o amane pentru viitor.
Au loc dezbateri mari atat in SUA cat si in Europa cu privire la metodele cele mai bune de iesire din criza, sau daca nu cumva injectarea de lichiditate pe scara mare n-ar trebui retrasa.
Pietele de capital sunt tot mai nervoase si penalizeaza acele grupuri de tari care nu dau dovada ca si-ar ajusta finantele si care nu-si pun in ordine sistemele bancare si cele financiare.
Nimeni nu este profet in tara lui, dar nu putem exclude acest scenariu de reoprire a economiei.
Cu totii isi rostogolesc datoriile publice si private. Cum s-ar putea intoarce acest lucru impotriva noastra?
Asta ar fi intr-adevar un scenariu nefericit, acela in care noi ca tara sa ne fi facut temele, sa ne realizam tintele de deficit, dar din cauza faptului ca alte tari din... mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 18:14