Spania se confrunta cu o criza politica de proportii, in cele 7 luni de la expirarea mandatului guvernului Rajoy, liderii partidelor politice parlamentare nefiind in stare sa formeze o coalitie care sa aiba un larg suport legislaltiv.
Situatia in care se afla regatul iberic l-a fortat pe regele Felipe al VI-lea sa ia taurul de coarne si sa se implice in negocierile derulate intre cele 6 partide reprezentate in Parlamentul de la Madrid, anunta Bloomberg.
Mariano Rajoy, premierul in functie, incearca sa isi pastreze locul in fruntea guvernului, dar echilibrul din parlamentul spaniol se dovedeste destul de fragil in acest sens.
Regele Felipe i-a chemat la negocieri pe liderii fortelor parlamentare: socialistii lui Pedro Sanchez, extrema stanga Podemos, condusa de Pablo Iglesias si formatiunea Ciudadanos a lui Albert Rivera, inainte de a se intalni cu prim-ministrul.
Un nou esec in negocieri ar putea duce la organizarea celui de-al treilea scrutin electoral pentru a limpezi apele.
Spania, una din tarile din flancul sudic al zonei euro confruntate cu o criza a datoriilor izbucnita in 2010, a dat semne de revigorare economica in ultimii 2 ani, dar eforturile facute in acest sens de guvernul Rajoy ar putea fi zadarnicite de actualul blocaj politic in care s-a afundat tara, ca si de o eventuala ascensiune la putere a gruparilor nationaliste si anti-austeritate.
"Rezultatul negocierilor purtate in prezenta regelui vor demonstra ca fructul politic din Spania este... mai mult
Joi, 28 Iulie 2016, ora 10:08
Banca Centrala a Spaniei a anuntat ca gradul de indatorare a tarii a depasit usor produsul intern brut (PIB) al regatului.
In prezent, datoria Spaniei se ridica la 1.009 miliarde de euro, suma ce reprezinta 101% din valoarea economiei spaniole pe anul 2015, anunta Daily Sabah.
Guvernul de la Madrid estimeaza totusi o scadere a gradului de indatorare cu aproape 2% pana la sfarsitul acestui an.
Criza datoriilor regatului spaniol a fost un motiv constant de ingrijorare inca de la declansarea crizei economice din 2008.
Pana in 2013, Spania a inregistrat doua perioade de recesiune, dar a reusit sa iasa din criza spre sfarsitul acelui an, insa cu pretul a aproximativ 5 milioane de locuri de munca pierdute.
In prezent este una dintre cele mai bine ancorate economii din flancul sudic al zonei euro, unde Italia, Portugalia si Grecia dau inca semne de slabiciune. mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 14:02
Uniunea monetara din interiorul UE ar putea sa fie din nou scena unei inclestari politice pe tema austeritatii impuse de Berlin, dupa ce Grecia si Portugalia au ridicat primele obiectii in aceasta privinta.
Rezultatul alegerilor generale din Spania au adus pe scena forte noi, precum Podemos sau Ciudadanos, nascand temeri ca tara se va dovedi neguvernabila si prea putin dispusa sa isi respecte angajamentele economice asumate in cadrul programului bailout, anunta The Telegraph.
Gata cu politica dictata de Berlin!
Podemos, o miscare radicala condusa de Pablo Iglesias, a facut deja cunoscut, prin vocea liderului sau, ca nu mai accepta ca regula jocului sa fe dictata de lideri de la Berlin, Bruxelles sau de Banca Centrala Europeana.
"Mesajul nostru pentru Europa este clar. Spania nu va mai fi niciodata periferia Germaniei. Vom lupta sa redam intelesul termenului de suveranitate in aceasta tara", a declarat Iglesias.
Actiunile bancilor spaniole au fost primele care au avut de suferit, investitorii temandu-se ca o eventuala intrare la guvernare a Podemos ar putea anula programul de capitalizare al institutiilor de credit si ar duce la o cerere de restructurare a datoriei publice.
Banco Popular si Caixabank au fost printre marile perdante, actiunile lor depreciindu-se cu 7% intr-o singura zi. Indicele IBEX s-a depreciat cu 2,5% dupa aflarea rezultatului alegerilor.
Riscul s-a extins si asupra obligatiunilor de stat cu termen la 10 ani emise de Guvernul... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2015, ora 12:40
Premierul spaniol Mariano Rajoy si omologul sau italian Mario Monti s-au angajat joi, la Madrid, sa actioneze impreuna si sa-si consolideze colaborarea in scopul rezolvarii crizei datoriilor care ameninta zona euro si afecteaza cele doua tari, informeaza AFP.
Intentionam "sa ne consolidam cooperarea stransa pentru a rezolva criza care ne afecteaza", a declarat Mariano Rajoy, in cadrul unei conferinte de presa comune cu Mario Monti.
"Cele doua tari doresc sa actioneze impreuna" pentru aplicarea acordurilor europene pentru stabilizarea zonei euro, a mai spus seful guvernului spaniol.
"Solutia nu poate fi gasita decat daca ne vom indeplini toate sarcinile" privind reformele, a spus la randul sau Mario Monti.
"Suntem constienti ca le cerem eforturi mari cetatenilor nostri, insa stim ca aceasta este singura cale de a iesi" din criza, a insistat Mariano Rajoy.
Mai inainte, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat ca o eventuala interventie a BCE va avea loc cu conditia ca tarile care se confrunta cu probleme sa faca o solicitare in acest sens, provocand o noua prabusire a pietelor si o revenire a ratelor de imprumut la niveluri record pentru Italia si Spania.
Totodata, cei doi sefi de guvern au respins inca o data orice plan de salvare pentru tarile lor, Mario Monti afirmand doar ca trebuie sa "examineze" modalitatile de a se recurge la fondurile de ajutor european inainte de o eventuala decizie de a apela sau nu la acestea. mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 20:46
Bancile spaniole au primit vineri o speranta din partea ministrilor de finante din zona euro, care si-au dat acordul final pentru sustinerea lor cu un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro. Economia Spania se zdruncina insa, iar urmarile sunt adanci.
Bancile spaniole primesc o mana de ajutor
Bancile Spaniei vor primi o prima transa, de 30 de miliarde de euro, prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF). Planul de salvare a institutiilor financiare spaniole face parte din eforturile Spaniei de mentinere a accesului pe pietele financiare si de tinere sub control a crizei datoriilor.
Banii vor fi directionati prin fondul guvernamental de bailout pentru banci, ceea ce inseamna ca la inceput ajutorul va majora datoria nationala.
Dupa ce liderii UE pun la punct un sistem central de supraveghere bancara pentru zona euro, imprumuturile cu scadenta intre 12 ani si sase luni si 15 ani vor merge direct la banci.
Ajutorul financiar nu va veni pur si simplu. Fiecare banca care va primi ajutor din partea Uniunii Europene va fi fortata sa aplice reforme specifice. Spania va trebui sa-si reformeze sistemele de supraveghere si reglementare din sistemul bancar.
Spania a primit o gura de oxigen in plus, pentru ca ministrii de finante din zona euro i-au dat un ragaz suplimentar, de un an, pana in 2014, pentru a atinge o tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit The Wall Street Journal.
Guvernul spanil va tinti in 2012 un deficit de... mai mult
Sambata, 21 Iulie 2012, ora 11:44
Liderii UE incearca in Spania o noua strategie de combatere a crizei datoriilor de stat, acordand un termen mai indelungat pentru reducerea deficitului bugetar, dupa ce masurile dure de austeritate au starnit valuri de proteste si o nemultumire profunda in Grecia, potrivit unei analize Bloomberg.
Termenul pana la care premierul spaniol Mariano Rajoy trebuie sa reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB a fost extins cu un an, pana in 2014. Guvernul de la Madrid a anuntat recent noi masuri de austeritate cu un impact de 65 miliarde euro asupra deficitului, precum cresterea TVA de la 18% la 21%, scaderea ajutoarelor de somaj si reducerea numarului consilierilor de pe langa autoritatile locale cu o treime.
Totodata, Europa a acceptat sa ridice tinta de deficit bugetar a Spaniei pentru acest an la 6,3% din PIB, de la 5,3% din PIB, insa au recomandat Madridului sa accelereze scaderea indicatorului.
Concesiile acordate Spaniei de UE incurajeaza sperantele Irlandei si Portugaliei ca ar putea obtine la randul lor mai mult timp pentru ajustarea finantelor publice, dupa ce strategia dura promovata de Germania in cazul Greciei a declansat miscari violente impotriva austeritatii.
"Europenii invata din propriile greseli. Batul este necesar, dar momeala este si ea de folos", comenteaza Christian Schultz, senior economist la Berenberg Bank, Londra, si fost oficial al Bancii Centrale Europene (BCE).
Actiunile spaniole au inchis miercuri in urcare, iar costurile de... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 09:46
Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, se confrunta cu cea mai dificila saptamana de la investirea in urma cu trei luni, intrucat trebuie sa anunte vineri reduceri de cheltuieli de pana la 40 miliarde de euro pentru a respecta tinta de deficit bugetar pentru acest an.
Rajoy a fost fortat recent de ceilalti lideri europeni sa adopte o tinta de deficit bugetar de 5,3% pentru acest an, dupa ce Spania si-a stabilit unilateral ca obiectiv un deficit mai ridicat, de 5,8%, potrivit cotidianului The Guardian.
Unii lideri europeni si pietele financiare au semnalat deja situatia din Spania ca cea mai importanta amenintare in acest moment pentru stabilitatea zonei euro.
Comisarul UE pentru afaceri monetare, Olli Rehn, a invinuit tentativele Spaniei, a patra mare economie a zonei euro, de a relaxa masurile de reducere a cheltuielilor pentru noile presiuni asupra datoriei suverane.
"Deoarece exista perceptia ca Spania isi relaxeaza obiectivele fiscale pentru acest an, a existat deja o reactie pe pietele de capital de cateva zecimi de punct procentual in privinta randamentelor tarii. Asta arata cat de fragila este inca situatia. Pentru a reveni la crestere sustenabila, o conditie este asigurarea sustenabilitatii finantelor publice", a declarat Rehn.
Economistii spanioli au descris tinta de deficit ca "misiune imposibila" pentru o tara cu somaj de 24% si care aluneca din nou in recesiune. Acestia au avertizat asupra consecintelor devastatoare daca Rajoy, care a impus deja... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 16:42
Premierul italian, Mario Monti, avertizeaza ca Spania ar putea reaprinde criza datoriilor de stat, din cauza dificultatilor pe care le intampina in privinta stabilizarii finantelor publice.
Oficialul recomanda guvernului de la Madrid sa se concentreze pe "taieri" in bugetul general.
"Nu este nevoie de prea mult pentru reaparitia riscurilor de contagiune", a spus Monti la o conferinta sustinuta duminica in Italia, la cateva zile dupa ce guvernul de la Roma a adoptat o lege de modificare a reglementarilor din domeniul muncii, potrivit Bloomberg.
Monti a laudat masurile luate de guvernul spaniol pentru "relaxarea" reglementarilor de pe piata muncii si a recomandat Spaniei sa dea mai multa atentie scaderii deficitelor din bugetul national.
Ministrii Finantelor din zona euro se pregatesc sa adopte in urmatoarele zile un acord de consolidare a mecanismelor de siguranta ale blocului monetar.
Oficialii se vor intalni vineri la Copenhaga pentru a pune la punct o intelegere care va ridica plafonul de 500 miliarde euro al fondurilor de urgenta ale zonei euro.
Simptomele crizei datoriilor de stat s-au redus in ultima perioada, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a injectat 1.000 miliarde euro prin doua operatiuni de refinantare pe trei ani destinate bancilor, efectuate in decembrie si februarie, iar Uniunea Europeana si FMI au aprobat cel de-al doilea acord de asistenta externa pentru Grecia, de 130 miliarde euro.
Pe de alta parte, zona euro pare ca se... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 14:29
Spania a devenit principalul camp de batalie in lupta pentru stabilizarea criza datoriilor din Europa si pentru limitarea efectului de contagiune.Pentru a castiga aceasta batalie, Spania trebuie sa-si restructureze rapid bancile de economii regionale, fara sa destabilizeze finantele publice, sunt de parere analistii internationali. Succesul Spaniei este extrem de important pentru restul zonei euro.
Daca Spania nu reuseste sa treaca singura de criza, mecanismul de salvare existent ar fi supraincarcat si ar ridica indoieli cu privire la sustenabilitatea tarilor mai putin dezvoltate din zona euro, precum Grecia, Irlanda si Portugalia. De asemenea, ar pune noi presiuni asupra monedei unice europene, asupra intereselor germane si asupra credibilitatii si integritatii Bancii Centrale Europene. Vestea buna este ca, spre deosebire de Grecia, Spania nu are o problema directa cu finantele publice. Datoriile publice se ridica la 60 la suta din produsul intern brut, fiind pe jumatate cat cele din Grecia, prin urmare pot fi gestionate destul de usor. Astfel, luand in calcul doar finantele publice, Spania nu pare sa aiba o problema care ar putea submina cresterea. Insa problemele Spaniei provin din datoriile indirecte, din cele pe care Guvernul ar putea hotari sa le preia, pentru a nu pune in pericol dezvoltarea si pentru a se asigura ca nu exista situatii financiare dificile. mai mult
Duminica, 06 Februarie 2011, ora 01:01