Olivier Blanchard, economist sef al FMI pana acum doua saptamani si unul dintre cei implicati in gasirea solutiilor la cea mai grava criza economica din ultimele decenii, se arata dezamagit de slabele performante ale economiei europene.
Pentru Blanchard, transferul suveranitatii fiscale de la guverne catre Bruxelles in asa zisa uniune fiscala nu are rolul de a vindeca bolile cronice ale zonei euro, cata vreme aceasta nu da semne de prosperitate, relateaza ziarul The Telegraph.
Trezirea la realitate
Comentariile lui Blanchard sunt un adevarat dus rece pentru liderii europeni care si-au pus sperantele in crearea unui "superstat UE" bazat pe o politica fiscala comuna.
Initiativa crearii unor noi institutii supra-statale in cadrul uniunii monetare europene, trezoreria zonei euro si un minister de Finante, au fost avansate inca din vara, dupa ce telenovela datoriilor Greciei a fost la un pas de a declansa o criza de proportii in regiune.
Printre initiatori se numara presedintele freancez Francois Hollande, presedintele CE Jean Claude Junker si cel a Bancii Centrate Europene, Mario Draghi, toti sustinand ca acesta este pasul urmator in completarea programului de unificare economica si monetare inceput acum 15 ani.
Pentru fostul economist sef al FMI, uniunea fiscala, desi necesara, nu va rezolva mare lucru in privinta dezechilibrului economic inregistrat in interiorul uniunii monetare.
"Uniunea fiscala nu este un panaceu. Trebuie facuta, dar acest lucru nu... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2015, ora 13:15
O stagnare a creditarii, in urmatoarele noua luni, este anticipata, pentru piata bancara romaneasca, cu o usoara crestere pe segmentul de companii, se arata intr-o analiza a companiei Ernst & Young.
"In Romania, ne asteptam mai degraba la o stagnare a creditarii in urmatoarele noua luni, cu o usoara crestere pe companii si una ceva mai pronuntata pe credite ipotecare, dar si o scadere a creditelor de consum. Aceasta situatie se datoreaza neincrederii consumatorilor si a decidentilor din companii in perspectivele pe termen scurt ale economiei, dar si apetitului limitat si selectiv al unora dintre jucatori.
Oricum, chiar si o usoara evolutie pozitiva a creditarii nu ar fi suficienta sa alimenteze cresterea economica in asemenea masura, incat sa contribuie semnificativ la stoparea evolutiei creditelor neperformante. Astfel, desi mai lent, acestea vor continua sa creasca in urmatoarele sase-noua luni. Practic, in ceea ce priveste evolutia creditarii si a creditelor neperformante ramanem, intr-o oarecare masura, intr-un cerc vicios", arata Gelu Gherghescu, Partener Assurance & Advisory la Ernst & Young Romania.
Criza din Cipru arata ca zona Euro are, in continuare, probleme
In zona euro, sectorul financiar-bancar a inceput sa se stabilizeze, iar din 2014 ar trebui sa inceapa sa creasca, insa criza datoriei cipriote ramane un semn ca problemele Zonei Euro nu s-au incheiat, iar recuperarea economica din regiune ramane inca una fragila si cu o traiectorie nesigura.... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 12:00
Un renumit economist american a declarat, in cadrul Davos, ca Europa s-ar putea confrunta cu o noua criza a datoriilor, daca liderii europeni nu se vor misca mai repede pentru a rezolva problemele.
In timp ce guvernele europene si pietele au respirat mai usor in ultimele luni dupa ani de turbulente, Barry Eichengreen, cel care a studiat posibilele implicatii ale unei eventuale disparitii a monedei euro, afirma ca nu este timp pentru a sarbatori.
"Nimic nu s-a rezolvat in zona euro, unde pietele au trecut brusc de la la un pesimism exagerat la un optimism prematur", afirma acesta intr-un interviu acordat Associated Press la Forumul economic mondial.
El atrage atentia ca acea criza a datoriilor care au impovarat guvernele si bancile din statele zonei euro ar putea "izbucni din nou in anul 2013".
In acest sens, Eichengreen considera ca este necesar ca liderii zonei euro sa urmeze sfaturile sale in privinta asanarii sistemului bancar si sa nu permita ca bancile falite sa mareasca datoriile publice ca urmare a unor ajutoare acordate de stat pentru salvarea lor.
Liderii europeni prezenti la Davos incearca sa convinga investitorii si directorii de corporatii ca tarile lor sunt pe calea cea buna dupa distrugatoarea criza a datoriilor.
Statele foarte indatorate, precum Spania si Italia, s-au confruntat anul trecut cu niste costuri foarte ridicate la imprumuturile de pe pietele financiare secundare.
Ratele dobanzilor la aceste imprumuturi au scazut dupa... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 14:43
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat ca "norii cei mai intunecati" de deasupra zonei euro s-au risipit, indicand ca Europa a depasit cel mai dificil moment al crizei datoriilor de stat.
"Putem incepe 2013 cu ceva mai multa incredere, tocmai datorita progreselor semnificative reusite in timpul lui 2012. Norii cei mai intunecati de deasupra zonei euro s-au risipit. Liderii europeni au recunoscut ca uniunea monetara trebuie completata de o uniune financiara, una fiscala, o uniune economica autentica si, in final, o uniune politica mai profunda", a afirmat Draghi intr-un discurs sustinut marti seara la Frankfurt, transmite Bloomberg.
Astfel, Draghi se arata inca odata increzator ca criza datoriilor de stat din zona euro a fost adusa sub control, iar uniunea monetara are sansa sa iasa din recesiune in acest an.
Oficialul a aparat totodata programul de achizitii de obligatiuni lansat anul trecut de BCE, notand ca este conform cu mandatul privind mentinerea stabilitatii preturilor si nu ameninta independenta institutiei. Desi programul nu a fost accesat de niciun stat membru, temerile privind o posibila destramare a zonei euro au disparut de pe pietele financiare.
"BCE este devodata ferm mandatului principal de asigurare a stabilitatii preturilor. Toate masurile noastre sunt gandite pentru a indeplini acest obiectiv. Analizand ratele curente si estimate ale inflatiei, nu exista nicio dovada care sa sustina temerile ca ar putea avea loc... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 14:29
Guvernul de la Berlin a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Germaniei, cea mai mare din Europa, din cauza efectelor crizei datoriilor.
Produsului Intern Brut al Germaniei va inregistra anul acesta o crestere de doar 0,4%, dupa ce in octombrie guvernul estimase un avans de 1% in 2013. Pentru 2014 cresterea se va accelera, la 1,6%.
Ministrul german al economiei, Philipp Roesler, a declarat miercuri ca economia se va redresa dupa evolutia lenta din aceasta iarna. 'Estimam ca perioada de slabiciune din aceasta iarna va fi depasita in cursul anului si economia se va redresa', a afirmat oficialul german.
De asemenea, executivul prevede un deficit bugetar de 0,5% din PIB in 2013 si 2014.
Noile estimari ale guvernului de la Berlin privind cresterea economiei in 2013 sunt in linie cu prognoza de luna trecuta a Bancii Centrale a Germaniei, Bundesbank.
Germania si-a dovedit rezistenta la cei trei ani de criza din Europa, care au dus la intrarea in recesiune a partenerilor comerciali ai Berlinului. In plus, incetinirea ritmului de crestere a economiei mondiale si mai ales a celei europene a redus cererea pentru exporturile germane.
Dupa o crestere de 0,5, 0,3% si 0,2%% in primele trei trimestre din 2012, economia Germaniei s-a contractat cu 0,5% in ultimele trei luni ale anului trecut.
Ritmul de crestere al economiei Germaniei a incetinit in 2012 la 0,7%, de la 3% in 2011 si 4,2% in 2010, potrivit datelor preliminare publicate marti de Oficiul... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 17:18
Criza zonei euro nu s-a terminat, iar statele membre trebuie sa controleze mai strict bugetele si sa implementeze o uniune bancara, pentru a lasa in urma o "lume a basmelor" care a permis dezvoltarea problemelor, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
Criza datoriilor din uniunea monetara va continua si anul urmator, a declarat Draghi, la Paris, pentru postul de radio Europe 1, preluat de CNBC.
"Nu am iesit inca din criza. Recuperarea pentru cea mai mare parte a zonei euro va incepe in 2013" a spus Draghi.
Seful BCE a adaugat ulterior, la o conferinta cu oficiali importanti din sectorul financiar, ca actuala criza "a aratat ca am trait intr-o lume a basmelor". Datoriile nesustenabile, bancile nesigure si slaba coordonare a deciziilor au condus la declansarea crizei in urma cu trei ani, a spus el.
Conducerea BCE are programata saptamana urmatoare intalnirea lunara de politica monetara, iar analistii se asteapta la mentinerea ratei cheie la minimul record de 0,75%. Bancherii sunt, insa, divizati in privinta unei posibile reduceri a dobanzii anul urmator.
Presedintele BCE a subliniat ca programul de achizitii nelimitate de obligatiuni anuntat de banca a ajutat la stabilizarea conditiilor din piata financiara. Programul BCE este pregatit pentru a cumpara obligatiuni ale statelor care se imprumuta prea scump, insa poate incepe doar dupa ce primeste o cerere oficiala pentru ajutor din partea unui guvern.
Anuntarea planului a fost,... mai mult
Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 14:22
Efectele negative pe care criza datoriilor din zona euro le are asupra Europei Centrale si de Est nu au fost analizate cu atentie de catre factorii de decizie, a declarat, luni, noul presedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti.
In luna iulie a acestui an, BERD si-a revizuit in scadere estimarile de crestere pentru tarile din Europa Centrala si de Est, citand legaturile comerciale si financiare stranse cu zona euro, transmite Reuters.
In luna iulie, BERD a scazut prognoza de crestere economica pentru Romania la 0,8%, de la 1,2%. Pentru anul 2013, BERD a coborat estimarea de crestere economica a Romaniei de la 2,6% la 1,85%.
Presedintele BERD a declarat ca este nevoie de un "plan de actiune" pentru a ajuta tarile din Europa Centrala si de Est, iar Banca Centrala Europeana trebuie sa fie implicata in aceste discutii, deoarece ar putea ajuta tarile din regiune.
O parte din tarile din regiune au negociat programe de asistenta financiara cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, in timp ce BERD promoveaza o initiativa denumita Vienna 2.0, in incercarea de a impiedica o retragere dezordonata a bancilor internationale din regiune. Suma Chakrabarti sustine insa ca initiativa Vienna 2.0 trebuie sa aiba un impact practic mai pronuntat.
"Vienna 2.0 este deocamdata mai degraba un subiect de discutie decat ceva vizibil pe teren. Vrem sa vedem un plan de actiune mai coordonat pe teren", a spus Chakrabarti. mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 17:43
Economia americana a "derapat" si a inregistrat o incetinire puternica, declansand temerile referitoare la o recesiune de tip "double-dip". Economistii si-au inrautatit estimarile pentru restul anului in curs, dar si pentru 2012, pe fondul ratei mari a somajului, al problemelor legate de datoriile din Europa si incertitudinilor politice.Economia este mult mai vulnerabila acum, la socuri, in comparatie de cum era cu un an in urma, scrie yahoo news. Totusi, din actualul context economic exista si oameni care au de castigat.
Datornicii
Ratele dobanzilor, de obicei, inregistreaza cresteri, dupa perioadele de recesiune, pentru ca instiutiile bancare coboara dobanzile cheie, determinand o crestere a interesului pentru creditare. Dar acest lucru nu se va intampla prea curand. Federal Reserve a anuntat, recent, ca va pastra, pe termen scurt, ratele dobanzilor la minimele inregistrate, cel putin pana in 2013.
Acest lucru nu poate decat sa ii bucure pe cei care au rate, mai ales ca daca economia se scufunda si mai mult, ratele ar putea scadea si mai mult, ca urmare a deprecierii dobanzilor de politica monetara.
Soferii si transportatorii
Preturile la petrol variaza in functie de multi factori externi, de la evolutia pietelor bursiere, pana la confictele armate (cum este cel din Libia, din prezent).
Dar, in general, tendinta este ca preturile se creasca, in momentele in care economia mondiala este puternica si sa scada, cand aceasta este slaba. Economia afectata de criza a... mai mult
Miercuri, 24 August 2011, ora 12:09
Reactiile presei internationale in urma aprobarii pachetului de salvare a Greciei in valoare de 109 miliarde de euro au fost diferite si, in cele mai multe cazuri, inadecvate. Vezi ce precedente creeaza, de fapt, decizia luata ieri de oficialii UE.Declaratiile vin din atat de multe directii (eurocrati, presedinti de tari, oficiali greci, portughezi si irlandezi etc) incat este foarte dificil sa le pui cap la cap pentru a trage o concluzie coerenta.
Si pentru a ne baga complet in ceata, discutiile de ieri au fost bazate pe o serie de "ciorne" care s-au dovedit a fi foarte diferite de declaratia finala.
Decizia legata de soarta Greciei este o salvare, dar si o "scufundare", conform Reuters. Grecia primeste cele 109 miliarde de euro necesare pentru acoperirea deficitului financiar, dar atat sectorul privat cat si cel de stat vor suporta consecintele conditiilor mai relaxate de rambursare.
Drept urmarea, salvarea Greciei creeaza cel putin doua precedente foarte importante. In primul rand, statelor din zona li se va permite sa falimenteze. In al doilea rand, Greciei i se construieste o cu totul alta arhitectura financiara. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a denumit-o "inceputul unui Fond Monetar European".
Prin natura lor, intelegerile financiare internationale atat de ample nu se intampla doar o data.
Se spune ca aceasta decizie este facuta doar in beneficiul Greciei, insa in declaratia finala nu au fost explicate adevaratele efecte ale fenomenului.
Un lucru este... mai mult
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 12:02