Termenii programului de ajutor financiar pentru Cipru ar putea cauza incetinirea cresterii economice in Europa de Est, prin legaturi comerciale si bancare, in cazul in care determina iesiri importante de capital din tarile din zona euro cu indatorare ridicata, anunta BERD.
O noua runda de incertitudine in criza datoriilor din Europa ar putea creste costurile de finantare pentru banci si ar putea declansa iesiri de depozite mari si fonduri din tarile cu banci mai slabe sau cu guverne aflate intr-o pozitie fiscala mai dificila, a declarat adjunctul economistului sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Jeromin Zettelmeyer, citat de Bloomberg.
Europa de Est s-a bazat pe capitalul strain si accesul usor la credit si piete de export pentru o crestere economica de peste 5% pe an inainte de criza din 2008.
Acordul de ajutor financiar pentru Cipru, in care tarile zonei euro si FMI au impus pierderi asupra depozitelor mari din bancile cipriote in schimbul unui pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro, ar putea conduce la iesiri de capital si crestere mai slaba in tari precum Italia sau Spania, a spus Zettelmeyer.
"Acestea sunt tari foarte importante si foarte mari, astfel ca daca in UE va avea loc o incetinire din acest motiv, vor fi afectate si tarile din Europa de Est in care activeaza BERD. Riscurile sunt mai ridicate decat am crezut", a spus el.
Dependenta redusa fata de depozitele bancare mare, avantajul Europei de Est
BERD a... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 12:45
Miliardarul american George Soros spune ca Germania este de departe cel mai mare si mai sanatos stat din zona euro, dar poarta o mare parte din vina pentru criza prelungita din Europa.
"Am trecut din criza in criza. Germania a facut minimul care a fost necesar pentru a mentine moneda euro, dar nimic mai mult! Si asta este ceea ce a mentinut conditiile de criza, care acum sunt vechi de patru ani", a declarat Soros la Forumul Liderilor Mondiali din aceasta saptamana, arata CNBC.
Miliardarul considera ca Germania se afla pe scaunul soferului si chiar daca nu dicteaza politica economica, nicio decizie majora nu poate fi propusa si luata fara acordul sau.
Citeste mai multe despre Soros invinuieste Germania pentru criza din Europa pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 09:01
Efectele negative pe care criza datoriilor din zona euro le are asupra Europei Centrale si de Est nu au fost analizate cu atentie de catre factorii de decizie, a declarat, luni, noul presedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti.
In luna iulie a acestui an, BERD si-a revizuit in scadere estimarile de crestere pentru tarile din Europa Centrala si de Est, citand legaturile comerciale si financiare stranse cu zona euro, transmite Reuters.
In luna iulie, BERD a scazut prognoza de crestere economica pentru Romania la 0,8%, de la 1,2%. Pentru anul 2013, BERD a coborat estimarea de crestere economica a Romaniei de la 2,6% la 1,85%.
Presedintele BERD a declarat ca este nevoie de un "plan de actiune" pentru a ajuta tarile din Europa Centrala si de Est, iar Banca Centrala Europeana trebuie sa fie implicata in aceste discutii, deoarece ar putea ajuta tarile din regiune.
O parte din tarile din regiune au negociat programe de asistenta financiara cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, in timp ce BERD promoveaza o initiativa denumita Vienna 2.0, in incercarea de a impiedica o retragere dezordonata a bancilor internationale din regiune. Suma Chakrabarti sustine insa ca initiativa Vienna 2.0 trebuie sa aiba un impact practic mai pronuntat.
"Vienna 2.0 este deocamdata mai degraba un subiect de discutie decat ceva vizibil pe teren. Vrem sa vedem un plan de actiune mai coordonat pe teren", a spus Chakrabarti. mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 17:43
Exporturile Coreei de Sud, a patra economie ca marime din Asia, au scazut pentru a doua luna consecutiv, pe fondul crizei datoriilor din Europa si a aprecierii monedei nationale, care a determinat scaderea comenzilor.
Exporturile Coreei de Sud au scazut cu 6,2% in august comparativ cu aceeasi luna din 2011, dupa un declin de 8,8% in iulie, au declarat autoritatile din aceasta tara, citate de Bloomberg.
Criza datoriilor din Europa, rata somajului de aproximativ 8% din Statele Unite ale Americii si incetinirea cresterii economiei Chinei au dus la scaderea cererii pentru exporturile asiatice.
China: Crestere economica de numai 1,8% in T2
Banca Nationala a Coreei ar putea sa diminueaza previziunile de crestere economica pentru 2012, iar guvernul ar putea sa aplice masuri de stimulare a vanzarilor pe pietele externe, spun reprezentantii Nomura Holdings Inc. Estimarea de crestere economica a tarii ar putea fi redusa la 2,7% pentru acest an, fata de 3%, cat se estimase initial.
Won-ul, moneda nationala a Coreei de Sud, s-a apreciat cu 4% in ultimele trei luni, cea mai mare crestere inregistrata in randul monedelor asiatice.
Importurile in Coreea de Sud au scazut cu 9,8% in august, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Coreea de Sud a inregistrat o crestere economica de 2,4% in al doilea trimestru al acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, reprezentand cel mai scazut ritm de crestere din ultimii trei ani, potrivit unei estimari... mai mult
Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 12:17
Planul de 125 miliarde de dolari pentru salvarea bancilor spaniole nu va rezolva criza datoriilor din Europa si nu va atenua povara ratei somajului de 10% de pe continent, transmite AP.
Dar acordul va calma probabil pietele financiare si va "cumpara" timp pentru liderii europeni pentru a gestiona problemele altor economii slabe care ameninta stabilitatea zonei euro, se arata in analiza AP.
Sambata, zona euro a anuntat ca este pregatita "sa raspunda favorabil solicitarii de ajutor" venite din partea Spaniei pentru sustinerea sectorului sau bancar si sa-i acorde un imprumut in valoarea de pana la 100 de miliarde de euro.
Europa are inca dificultati in rezolvarea problemelor cu care se confrunta alte trei state care au primit asistenta financiara: Grecia, Portugalia si Irlanda. In Grecia, votantii ar putea alege saptamana viitoare un guvern care va refuza sa indeplineasca conditiile impuse in schimbul pachetelor de asistenta financiara de 170 miliarde de dolari. Portugalia se confrunta cu o combinatie toxica a datoriei ridicate si a ratei somajului, de 15%. Irlanda trebuie sa rezolve problemele cu care se confrunta sectorul bancar, asemanatoare cu ale Spaniei. Apoi Italia, a treia mare economie a zonei euro, unde datoria creste in timp ce economia stagneaza.
"Inca mai sunt de rezolvat unele probleme fundamentale. Avem nevoie de solutii mai radicale decat aceasta", a declarat Nicolas Veron, senior fellow la Breugel Economic Research Institute din Bruxelles.... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 15:26
Criza datoriilor din zona euro escaladeaza si poate deraia revenirea economica globala, dupa cum a avertizat Fondul Monetar International (FMI), marti, cerand masuri urgente pentru rezolvarea situatiei.
FMI a scazut estimarile pentru cresterea globala, in 2012, pana la 3,3 procente, de la 4%, cat era in urma cu doar trei luni, spunand ca perspectivele s-au inrautatit in majoritatea regiunilor, conform mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 19:24
Marea Britanie va fi cea mai afectata de criza datoriilor suverane din zona euro, de aceea bancile trebuie sa isi majoreze rezervele de capital, potrivit Comitetului pentru Politica Financiara, informeaza NewsIn.
Institutia de reglementare nou infiintata in Marea Britanie functioneaza in conditii de interimat, pana la aprobarea sa legala, anul viitor.
Guvernatorul Bancii Angliei si presedinte al noului comitet (FPC), Mervyn King, a declarat ca este inca necesar un plan care sa arate pietelor ca exista o iesire din criza datoriilor elene.
Primul set de recomandari al FPC se concentreaza pe riscurile implicate de statele puternic indatorate din zona euro.
Liderii Uniunii Europene (UE) au promis joi ca vor salva Grecia de la faliment, stabilizand economia zonei euro, cu conditia ca premierul elen George Papandreou sa adopte si sa treaca prin parlament, saptamana viitoare, un pachet de masuri de austeritate de 78 miliarde euro.
"Datoriile suverane si presiunile din sectorul bancar reprezinta cel mai real si imediat pericol", a spus King.
Raportul publicat de FPC nu impune limite pentru platile bancilor catre actionari, asa cum s-a intamplat in Statele Unite. mai mult
Vineri, 24 Iunie 2011, ora 16:45
Criza datoriilor a luat sfarsit in Spania si Europa, apreciaza premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, intr-un articol publicat de Wall Street Journal, preluat de AFP si citat de Mediafax."Cred ca problemele datoriilor din Spania si zona euro au fost depasite, in general", a afirmat Zapatero.
Aprecierea intervine dupa ce agentia japoneza de evaluare financiara JCR a atribuit Spaniei ratingul suveran "AAA", cu perspectiva stabila, decizie laudata de ministrul spaniol al Economiei, Elena Salgado.
Zapatero considera ca una dintre lectiile care trebuie trase dupa turbulentele din ultimele luni de pe pietele financiare este ca Uniunea Europeana are nevoie de o mai mare convergenta in ceea ce priveste relansarea competitivitatii si de principii mai puternice pentru executarea unor politici economice si fiscale echilibrate.
Seful guvernului considera, totodata, ca increderea a fost restabilita, in special datorita testelor de stres la care au participat bancile spaniole la finele lunii iulie.
Situatia economica a Spaniei a ingrijorat investitorii in primavara si la inceputul verii, ceea ce a determinat cresterea costurilor imprumuturilor guvernului de pe pietele de obligatiuni.
In prezent, bancile locale au reinceput sa se imprumute de pe pietele interbancare, iar emisiunile de obligatiuni ale Madridului beneficiaza de o cerere puternica. mai mult
Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 13:32
Secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, s-a declarat increzator ca Europa va rezolva criza datoriilor de stat si considera ca economia americana este suficient de puternica pentru a rezista oricaror efecte ale situatiei din zona euro, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax."Europa are capacitatea de a solutiona aceasta situatie. Cred ca o vor rezolva", a declarat Geithner intr-un interviu la Bloomberg Television.
Oficialul a mai afirmat ca nu crede ca problemele din Europa vor afecta Statele Unite, deoarece "economia noastra este tot mai solida. Vedem multa putere, crestere si incredere".
Bursa de la New York a fost afectata de criza datoriilor de stat din Europa, inregistrand scaderi importante in ultima perioada, la fel ca alte piete din intreaga lume, pe fondul temerilor ca Europa nu va putea controla criza.
Indicele Standard & Poor's 500 a pierdut 1,9% din valoare in sedinta de vineri, in timp ce moneda euro a scazut sub pragul de 1,24 dolari pentru prima data din octombrie 2008.
Geithner a calificat fondul de 750 miliarde euro (1.000 miliarde de dolari) pregatit de UE si FMI pentru stabilizarea pietelor financiare drept "un pas enorm de important" care va ajuta statele din zona euro sa reduca deficitele bugetare. mai mult
Duminica, 16 Mai 2010, ora 23:43