Summitul Uniunii Europene care urma sa aiba loc pe 17-18 octombrie a fost amanat pentru 23 octombrie, pentru a da mai mult timp statelor sa pregateasca un raspuns la criza datoriilor din zona euro, a anuntat luni presedintele UE, Herman Van Rompuy, potrivit Mediafax."Aceasta noua data ne va permite sa finalizam o strategie cuprinzatoare privind criza datoriilor din zona euro", a afirmat Van Rompuy intr-un comunicat.Presedintele UE spera ca prin aceasta amanare sa existe informatii clare privind concluziile misiunii troicii de inspectori in Grecia, care trebuie sa decida daca statul elen poate primi urmatoarea transa de ajutor financiar, de 8 miliarde de euro, fara de care intra in incetare de plati.Un alt subiect al intalnirii va fi planul de recapitalizare a bancilor europene.Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy s-au intalnit duminica la Berlin si au anuntat ca vor stabili masuri pentru stabilizarea zonei euro, inclusiv recapitalizarea bancilor, pana la sfarsitul lui octombrie.In aceste conditii, summitul programat pe 17 octombrie ar fi avut loc prea curand, a spus un diplomat.Reuniunea de pe 23 octombrie va fi precedata de o intalnire a ministrilor de Finante din UE, a precizat Van Rompuy.Schimbarea calendarului intalnirilor a fost decisa in urma consultarilor de saptamana trecuta si din acest weekend cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker.Surse europene au declarat luni ca... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 18:06
Miliardarul George Soros sustine ca modul in care a inceput criza, in 2008 si felul in care aceasta continuat ea pana in ziua de astazi ii aminteste de ultimii ani ai Uniunii Sovietice. "Ai o criza financiara unde pietele financiare s-au prabusit, dar au mentinute in viata, pe cale artificiala, de catre autoritati", subliniaza Soros.
Indicele MSCI World a cazut cu 15 procente, din iulie, pe fondul cresterii ingrijorarilor referitoare la efectele pe care le-ar avea un posibil faliment in zona euro. Investitorii se tem de o contagiune care s-ar putea raspandi nu doar in intreaga regiune, ci in toata lumea.
Quantum, fondul de investitii al miliardarului George Soros, estimat la o valoare de 25 de miliarde de dolari, a obtinut din 1969, o crestere medie de 20% anual. Soros a declarat ca nu stie sigur cum se vor rezolva problemele cu care se confrunta zona euro in prezent."Nu este atat de usor (sa oferi solutii n.red), exista foarte multa confuzie si eu sunt, de asemenea, confuz", a declarat Soros, intr-un interviu acordat Bloomberg.Soros, nascut in Ungaria, a sustinut opozitia regimului comunist din Rusia inainte ca acesta sa se prabuseasca, in 1991. Doi ani mai tarziu, a fondat Open Society Institute, pentru a ajuta fostele tari comuniste sa faca fata mai usor tranzitiei catre democratie.Cea mai mare greseala pe care au facut-o guvernele pentru a contracara efectele crizei din 2008 a fost faptul ca nu au aprobat norme care sa reglementeze bancile si nici alte... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 12:22
Valul de vanzari de pe bursele internationale, precipitat de posibilitatea unei noi runde de recesiune globala, si criza datoriilor de stat din zona euro au "inviat" spectrul exodului de capital, o amenintare care bantuie inca pietele emergente, in pofida stabilitatii cu care se lauda, scrie Reuters
La trei ani dupa ce prabusirea gigantului american Lehman Brothers a declansat iesirea panicata a investitorilor de pe active riscante, lasand in stare de soc economiile emergente dependente de capital strain, temerile unei reeditari a acelei perioade au reaparut in ultimele zile, in contextul unor pierderi masive pentru pietele emergente si pentru obligatiuni, acompaniate de slabirea accentuata a monedelor, se arata intr-o analiza Reuters.
Speranta persistenta ca economiile in dezvoltare pot sfida dificultatile Occidentului sunt pe cale sa fie descurajate pentru a doua oara in patru ani, amenintand sa prinda investitorii pe picior gresit care au pariat pe rezistenta acestor piete.
"Procesul abia a inceput, deoarece investitorii adevarati nu au iesit inca.
Toate ingredientele sunt pe pozitie pentru a declansa o criza similara. Intrebarea este, de ce magnitudine", comenteaza pentru Reuters strategul sef pentru piete emergente al bancii franceze Societe Generale, Benoit Anne.
De la 1 august, actiunile de pe pietele emergente s-au prabusit cu 22%, in timp ce bursele globale au coborat cu numai 15%.
Obligatiunile suverane "in moneda tare" trec prin cea mai slaba perioada din... mai mult
Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 14:56
Euro a avut cea mai mare depreciere fata de dolar din ultimul an ca urmare a speculatiilor ca Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea reduce dobanda pana la sfarsitul anului ca urmare a inrautatirii perspectivelor privind economia. Moneda unica a pierdut saptamana trecuta 3,9% fata de dolar, pana la o valoare de 1,3656 dolari.Problemele cu care se confrunta Europa au apasat in continuare asupra monedei euro si a burselor, care au inregistrat inca o saptamana de scaderi, scrie Bloomberg.
Dupa ce germanul Juergen Stark a surprins investitorii cu decizia de a demisiona din consiliul de conducere al BCE din cauza divergentelor de opinie privind programul de achizitii de obligatiuni emise de tarile cu probleme, bursele au avut din nou un final de saptamana dominat de scaderi puternice.
Indicele Stoxx Europe 600 a scazut cu 3,7%, pana la 224,59 puncte, fiind cu 23% sub varful atins la jumatatea lunii februarie. Toate cele 18 burse din Europa de Vest au scazut, cu exceptia celei elvetiene.
Astfel, indicele CAC 40 (Franta) a pierdut 5,5%, FTSE 100 (Marea Britanie) 1,5%, iar DAX (Germania) 6,3%.
Actiunile bancilor au fost in continuare cele mai afectate, Societe Generale scazand cu 21%, banca portugheza BCP cu 17%, iar Royal Bank of Scotland cu 13%.
In Statele Unite problemele din Europa au eclipsat planul in valoare de 450 de miliarde de dolari al presedintelui Barack Obama prin care intentioneaza sa reduca somajul. Indicele Dow Jones a pierdut 2,2%, iar Standard... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2011, ora 08:47
Cancelarul german, Angela Merkel, apreciaza ca moneda euro nu este in criza, insa uniunea monetara se confrunta cu o criza a datoriilor in unele state si cu probleme de competitivitate in altele, potrivit AFP, anunta Mediafax."Nu avem o criza a euro. Insa ceea ce avem este o criza a datoriilor in anumite state, iar in altele o problema de competitivitate. Trebuie sa facem in asa fel ca euro sa fie mai competitiv", a declarat Merkel pentru un post spaniol de televiziune.
Cancelarul a respins ideea emiterii de obligatiuni in comun de catre statele din zona euro pentru a rezolva problemele de finantare ale unora din membrii uniunii monetare.
"Nu cred ca euro-obligatiunile vor fi raspunsul corect deoarece acestea ar presupune ca toate statele sa plateasca aceleasi dobanzi pentru datorii, situatie care nu face clar cine depune cel mai mare sau cel mai mic efort", a mentionat Merkel.
Oficialul a precizat ca Germania va continua sa fie solidara cu statele partenere din zona euro si a insistat asupra nevoii aplicarii de reforme pentru imbunatatirea competitivitatii economice si a situatiei finantelor publice. mai mult
Joi, 03 Februarie 2011, ora 17:29
Planul Irlandei de a solicita UE sprijin financiar mai degraba amplifica decat tempereaza criza datoriilor suverane in Europa, intrucat investitorii se concentreaza pe statele cu deficite bugetare mari din sudul continentului, in frunte cu Portugalia, comenteaza Bloomberg, informeaza Mediafax.Decizia Irlandei de a solicita ajutor financiar de urgenta din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International (FMI) a contribuit prea putin la inversarea tendintei de crestere a costului imprumuturilor.
Spreadul obligatiunilor portugheze pe termen de zece ani fata obligatiunile germane a crescut marti cu 0,08 puncte, la 4,15%.
In cazul Spaniei, spreadul a urcat cu 0,14 puncte, la 2,23%, dupa ce Trezoreria a vandut titluri in valoare de 3,26 miliarde euro, sub obiectivul maxim fixat.
In timp ce liderii UE sustin ca programul financiar pentru Irlanda va preveni contagiunea in zona euro, investitorii isi indreapta atentia spre Portugalia, care nu a redus cheltuielile bugetare si a inregistrat o crestere economica limitata in ultimul deceniu.
Un plan de salvare pentru Portugalia ar spori presiunile si asupra Spaniei, al carei PIB este aproape de doua ori mai mare decat PIB-urile combinate ale Portugaliei, Greciei si Irlandei.
"Dupa Portugalia urmatoarea va fi Spania, urmata de Italia, Franta si apoi UE", a declarat Antonio Garcia Pascual, economist sef pentru regiunea de sud a Europei la Barclays Capital in Londra.
Spania este un pic prea mare pentru a fi sustinuta... mai mult
Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 16:58
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi , la TVR, ca vor fi cel putin doua tari UE care vor intra in dificultate in perioada urmatoare, mentionand, ca, in afara de acestea, si Portugalia "este in mare dificultate", informeaza Mediafax.Potrivit sefului statului, UE are probleme mari in ceea ce priveste extinderea, dar si probleme interne.
El a spus, intrebat cum se explica situatia din Irlanda, tara care a cerut ajutor financiar international desi a aplicat masuri de austeritate, ca nu a fost vorba despre masurile care nu au fost suficient de severe fata de realitatea acelei tari.
"Cred ca aici s-a facut o eroare, ca de altfel in multe alte tari, sunt convins ca ceea ce va voi spune va genera dezbateri extrem de largi, dar s-a incercat relansarea inainte de a se acoperi gaurile de drenare a resurselor financiare", a spus Basescu la TVR.
El a spus ca au fost finantate eronat, in Irlanda, consumul si "balonul imobiliar". "Noi am avut norocul extraordinar ca nu am ajuns la o paranoia a consumului inainte de criza", a spus Basescu. Presedintele a adaugat ca Romania are "o sansa extraordinara".
"In primul rand pentru ca nu a imprumutat bani sa simuleze o asa-zisa relansare economica inainte de a lua masurile de a-si reduce cheltuielile proprii. Veti vedea tari despre care s-a scris cu litere mari ce masuri extraordinare au luat, deci nu vorbesc despre Germania", a mai spus seful statului roman.
Intrebat daca ce se intampla acum in Irlanda poate afecta si Romania, Basescu a... mai mult
Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 23:18
Criza datoriilor din Europa a aparut din cauza gestionarii gresite a finantelor publice si nu reflecta slabiciunile din sistemul monedei unice, a declarat premierul francez, Francois Fillon, citat de Reuters, precizeaza Mediafax."Grecia a pus in pericol credibilitatea bugetelor, insa situatia finantelor publice din statele Uniunii Europene nu este mai rea decat cea din SUA sau Japonia.
Criza din Grecia a trezit temeri legate de viitorul euro. Aceasta criza nu a fost cauzata de slabiciunile sistemului monedei comune, ci este legata de managementul defectuos al finantelor publice", a spus Fillon.
El apreciaza, totodata, ca atacurile speculative asupra activelor elene nu au succes, iar problema datoriilor din Grecia are nevoie de timp pentru a se rezolva.
Premierul francez, aflat intr-o vizita la Tokyo, a facut apel la investitorii niponi sa nu ocoleasca euro.
Euro s-a apreciat joi pe bursa din New York cu 1,4% in fata dolarului, marcand cea mai buna performanta din ultimele doua saptamani.
Moneda unica europeana a inceput sa castige teren dupa ce guvernele din Grecia, Spania si Portugalia au reusit sa vanda fara probleme obligatiuni, ceea ce a redus ingrijorarile legate de problema datoriilor suverane. mai mult
Vineri, 16 Iulie 2010, ora 12:38
Scaderea preturilor pe bursa inceputa joi, in Europa, s-a extins pe Wall Street si in Asia, vineri, pe fondul temerilor ca batranul continent ar putea fi urmatorul punct de plecare al unei noi crize financiare. Problemele au aparut din cauza faptul ca Portugalia, Grecia si alte tari din zona euro se lupta cu muntii de datorii, acumulati in ultimii ani.Astfel, indicele bursier Dow Jones a scazut cu 2,61 de procente, iar valoarea actiunilor pe bursele din Europa a scazut cu pana la sase procente, in timp ce temerile ca si o tara mare precum Spania ar putea intra intr-o noua criza financiara a provocat scaderea euro la cel mai redus nivel din ultimele sapte luni, in raport cu dolarul american, de 1,37 de dolari/euro. Vineri, s-au resimtit si pietele asiatice, Nikkei si Hang Seng, acestea scazand cu cate 2,9 procente. "Intrebarea, in acest moment, este cat de mare va fi focul? Cat a scazut din cauza panicii si cat din cauza unor motive legitime? Nu stim inca acest lucru", a spus directorul de crestere globala la ING, Uri D. Landesman, citat de The New York Times. Ca si Statele Unite, Europa a iesit cu greu din recesiune, cu exceptia Frantei si a Germaniei.
Insa tari ca Spania, Irlanda, Portugalia si Grecia au probleme in a plati datoriile acumulate in anii de extindere bazata pe imprumuturi. In cel mai rau caz, aceste tari ar intra in incapacitate de plata, prelungind criza economica. Astfel, au aparut si temerile ca uniunea monetara ce a legat economiile europene pentru... mai mult
Sambata, 06 Februarie 2010, ora 09:23