Programul de relaxare cantitativa initiat de presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, in urma cu un an, ar putea intra intr-o noua etapa a prelungirilor, data fiind instabilitatea economica si politica din regiune.
Nivelul de risc al investitiilor in titlurile de stat emise de Franta, de exemplu, a ajuns la cel atins in 2012, in plina criza a datoriilor din zona euro, iar alte semnale venite tot din flancul sudic al uniunii monetare nasc alte semne de ingrijorare, arata o analiza CNBC.
Pe fondul alegerilor care urmeaza sa aiba loc in Franta, Germania si Olanda, in acest an, stabilitatea zonei euro este zdruncinata de posibile scenarii in care forte eurosceptice vor dicta viitoarele politici economice ale unora dintre cele mai importante economii din regiune.
Neintelegerile dintre guvernul de la Atena si creditorii internationali, randamentul scazut al titlurilor de stat italiene si instabilitatea politica din Spania ori negocierea Brexitului, care ar trebui sa inceapa in cel mult o luna, sunt doar cateva din situatiile de risc major care zguduie Europa in acest moment.
Pentru cei mai multi investitori, titlurile de stat germane raman in acest moment singura optiune viabila, dupa cum recunoaste directorul Commerzbank, David Schnautz.
"Este o intreaga lista de evenimente in derulare si, pe masura ce devine mai lunga, titlurile de stat germane obtin tot mai mult suport, gratie securitatii si lichidatii pe care o prezinta acestea", afirma acesta.... mai mult
Marti, 14 Februarie 2017, ora 11:55
Din cauza dificultatilor financiare, autoritatile italiene intentioneaza sa inchirieze mii de cladiri, inclusiv cazarmi, inchisori si monumente culturale, releva ziarul francez Le Figaro.
Primele 350 cladiri, care vor fi concesionate pe termen lung, au fost deja selectate. In total, sunt prevazute sa fie oferite spre concesionare 4.300 de cladiri, printre care si castelul medieval ce a apartinut celebrei familii princiare Orsini.
Astfel, guvernul italian intentioneaza sa gaseasca mijloacele necesare pentru a-si plati datoriile. Italia urmeaza exemplul Greciei, care, de asemenea, in lupta cu criza datoriilor a decis sa-si inchirieze insulele.
Potrivit expertilor, concesionarea nu doar ca va conserva patrimoniul istoric, dar in acelasi timp va umple bugetul "extrem de gaurit" al Italiei si va contribui si la plata datoriilor.
Initial, autoritatile italiene intentionau sa scoata la mezat mai multe cladiri din patrimoniul de stat, insa vanzarea de proprietati la preturile actuale in domeniul imobiliar nu ar fi adus sumele scontate. In cele din urma, guvernul italian a considerat ca inchirierea pe termen lung, bunaoara pe o perioada de 40-50 de ani, ar putea aduce un profit mai substantial, de ordinul 1% din PIB pe an.
Conform planurilor executivului de la Roma, in acesta fel, Italia si-ar putea reduce datoria nationala cu 20 la suta, dupa cum scrie Le Figaro. mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 09:03
BCE nu se va folosi de posibilitatea sa de a tipari bani pentru a rezolva criza datoriilor din zona euro, a anuntat marti Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi.
Anuntul a fost facut in fata Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare a Parlamentului European, scrie AFP, citata de Mediafax.
"BCE nu se poate angaja in operatiuni de finantare monetara si nu poate inlocui actiunile statelor membre ale zonei euro. Este foarte usor sa crezi ca BCE poate inlocui actiunea guvernelor sau lipsa acesteia cu tiparirea de bani. Asa ceva nu se va intampla", a declarat Draghi.
Presedintele BCE a intarit ca este cruciala continuarea reformelor de consolidare a zonei euro.
"Fara indoiala, procesul de consolidare fiscala va afecta, si a afectat, activitatea economica in diferite parti ale zonei euro. Dar care este alternativa? Sa nu uitam ca actuala criza a inceput de la aversiunea investitorilor fata de risc, vizand anumite aspecte, intre care si nesustenabilitatea deficitelor si nivelurilor de indatorare", a mai adaugat acesta.
Mecanismul European de Stabilitate se lanseaza. Ce pregatesc liderii europeni
BCE a prezentat, la inceputul lunii septembrie, un program nelimitat de cumparare de obligatiuni suverane pentru a sprijini costurile de imprumut, devenite nesustenabile, ale unor state din zona euro.
Statele vor fi insa conditionate de a face o cerere oficiala pentru a obtine sprijinul Mecanismului European de Stabilitate si a-si asuma un program... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 12:49
Efectele negative pe care criza datoriilor din zona euro le are asupra Europei Centrale si de Est nu au fost analizate cu atentie de catre factorii de decizie, a declarat, luni, noul presedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti.
In luna iulie a acestui an, BERD si-a revizuit in scadere estimarile de crestere pentru tarile din Europa Centrala si de Est, citand legaturile comerciale si financiare stranse cu zona euro, transmite Reuters.
In luna iulie, BERD a scazut prognoza de crestere economica pentru Romania la 0,8%, de la 1,2%. Pentru anul 2013, BERD a coborat estimarea de crestere economica a Romaniei de la 2,6% la 1,85%.
Presedintele BERD a declarat ca este nevoie de un "plan de actiune" pentru a ajuta tarile din Europa Centrala si de Est, iar Banca Centrala Europeana trebuie sa fie implicata in aceste discutii, deoarece ar putea ajuta tarile din regiune.
O parte din tarile din regiune au negociat programe de asistenta financiara cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, in timp ce BERD promoveaza o initiativa denumita Vienna 2.0, in incercarea de a impiedica o retragere dezordonata a bancilor internationale din regiune. Suma Chakrabarti sustine insa ca initiativa Vienna 2.0 trebuie sa aiba un impact practic mai pronuntat.
"Vienna 2.0 este deocamdata mai degraba un subiect de discutie decat ceva vizibil pe teren. Vrem sa vedem un plan de actiune mai coordonat pe teren", a spus Chakrabarti. mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 17:43
Fondul de salvare din zona euro, constituit sub numele Mecanismul European de Salvare (MES) este vazut de numerosi analisti drept cheia spre salvarea tarilor de criza datoriilor suverane. Care sunt, insa, punctele slabe ale acestuia si ce alte solutii exista daca acesta va fi respins de magistratii germani?
Curtea Constitutionala din Germania se va exprima, pe 12 septembrie, in privinta compatibilitatii MES, destinat finantarii tarilor membre din zona euro aflate in dificultate, cu Constitutia germana, numeroase voci sustinand ca, prin ratificarea Mecanismului, se renunta la o parte din suveranitatea statului german.
In cazul in care judecatorii curtii germane ratifica Mecanismul, cei 500 de miliarde de euro ai fondului de salvare vor putea fi folositi pentru achizitia de titluri de stat sau pentru imprumuturi conditionate pentru statele cu probleme. Cu toate acestea, capacitatea acestuia de ajutor este limitata, mai ales daca situatia in state mari, precum Spania ori Italia, se inrautateste.
Incercarea lui Mario Draghi, seful BCE, de a convinge oficialii europeni sa confere MES capacitati bancare, a esuat. Daca Mecanismul ar fi avut astfel de calitati, atunci BCE ar fi putut asigura un flux continuu de bani in caz de nevoie, sporind astfel cantitatea de fonduri de care acesta dispune.
Pe de alta parte, Curtea Constitutionala ar putea alege sa nu ratifice MES, caz in care Uniunea Europeana trebuie sa gaseasca o alta solutie pentru rezolvarea crizei. Impactul... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 13:52
Exporturile Coreei de Sud, a patra economie ca marime din Asia, au scazut pentru a doua luna consecutiv, pe fondul crizei datoriilor din Europa si a aprecierii monedei nationale, care a determinat scaderea comenzilor.
Exporturile Coreei de Sud au scazut cu 6,2% in august comparativ cu aceeasi luna din 2011, dupa un declin de 8,8% in iulie, au declarat autoritatile din aceasta tara, citate de Bloomberg.
Criza datoriilor din Europa, rata somajului de aproximativ 8% din Statele Unite ale Americii si incetinirea cresterii economiei Chinei au dus la scaderea cererii pentru exporturile asiatice.
China: Crestere economica de numai 1,8% in T2
Banca Nationala a Coreei ar putea sa diminueaza previziunile de crestere economica pentru 2012, iar guvernul ar putea sa aplice masuri de stimulare a vanzarilor pe pietele externe, spun reprezentantii Nomura Holdings Inc. Estimarea de crestere economica a tarii ar putea fi redusa la 2,7% pentru acest an, fata de 3%, cat se estimase initial.
Won-ul, moneda nationala a Coreei de Sud, s-a apreciat cu 4% in ultimele trei luni, cea mai mare crestere inregistrata in randul monedelor asiatice.
Importurile in Coreea de Sud au scazut cu 9,8% in august, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Coreea de Sud a inregistrat o crestere economica de 2,4% in al doilea trimestru al acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, reprezentand cel mai scazut ritm de crestere din ultimii trei ani, potrivit unei estimari... mai mult
Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 12:17
Italia nu are nevoie sa se imprumute pentru a traversa criza datoriilor, a afirmat marti premierul italian Mario Monti, in cursul unui interviu acordat postului german de radio ARD, intr-un moment in care au reaparut temerile cu privire la necesitatea acordarii unui ajutor acestei tari aflate in dificultate.
"Italia, chiar si in viitor, nu va avea nevoie de ajutorul Fondului de sustinere a zonei euro" (EFSF), a declarat Monti pentru ARD, potrivit presei italiene.
Fostul comisar european, care a dezmintit cu tarie zvonurile privind o eventuala contaminare a Romei de criza datoriilor suverane, a cerut pietelor si observatorilor "sa nu se lase condusi de clisee si prejudecati".
"Inteleg ca, in trecut, Italia a putut fi asociata cu imaginea unei tari indisciplinate", dar, "in prezent, este mult mai disciplinata decat multe alte tari europene", a subliniat el.
"Tara noastra plateste, prin intermediul contributiei sale proportionale (la UE), pentru a ajuta Grecia, Portugalia, Irlanda si in prezent Spania. Iar acum plateste si prin dobanzile extrem de ridicate din cauza tensiunilor de pe piete", a adaugat Monti.
Roma se lupta sa indeparteze temerile pietelor ca va fi urmatoarea tara afectata de criza datoriilor, dupa ajutorul promis Spaniei in cursul week-endului si inaintea alegerilor pline de riscuri ce vor avea loc duminica in Grecia. mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 10:16
Planul de 125 miliarde de dolari pentru salvarea bancilor spaniole nu va rezolva criza datoriilor din Europa si nu va atenua povara ratei somajului de 10% de pe continent, transmite AP.
Dar acordul va calma probabil pietele financiare si va "cumpara" timp pentru liderii europeni pentru a gestiona problemele altor economii slabe care ameninta stabilitatea zonei euro, se arata in analiza AP.
Sambata, zona euro a anuntat ca este pregatita "sa raspunda favorabil solicitarii de ajutor" venite din partea Spaniei pentru sustinerea sectorului sau bancar si sa-i acorde un imprumut in valoarea de pana la 100 de miliarde de euro.
Europa are inca dificultati in rezolvarea problemelor cu care se confrunta alte trei state care au primit asistenta financiara: Grecia, Portugalia si Irlanda. In Grecia, votantii ar putea alege saptamana viitoare un guvern care va refuza sa indeplineasca conditiile impuse in schimbul pachetelor de asistenta financiara de 170 miliarde de dolari. Portugalia se confrunta cu o combinatie toxica a datoriei ridicate si a ratei somajului, de 15%. Irlanda trebuie sa rezolve problemele cu care se confrunta sectorul bancar, asemanatoare cu ale Spaniei. Apoi Italia, a treia mare economie a zonei euro, unde datoria creste in timp ce economia stagneaza.
"Inca mai sunt de rezolvat unele probleme fundamentale. Avem nevoie de solutii mai radicale decat aceasta", a declarat Nicolas Veron, senior fellow la Breugel Economic Research Institute din Bruxelles.... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 15:26
Premierul italian, Mario Monti, avertizeaza ca Spania ar putea reaprinde criza datoriilor de stat, din cauza dificultatilor pe care le intampina in privinta stabilizarii finantelor publice.
Oficialul recomanda guvernului de la Madrid sa se concentreze pe "taieri" in bugetul general.
"Nu este nevoie de prea mult pentru reaparitia riscurilor de contagiune", a spus Monti la o conferinta sustinuta duminica in Italia, la cateva zile dupa ce guvernul de la Roma a adoptat o lege de modificare a reglementarilor din domeniul muncii, potrivit Bloomberg.
Monti a laudat masurile luate de guvernul spaniol pentru "relaxarea" reglementarilor de pe piata muncii si a recomandat Spaniei sa dea mai multa atentie scaderii deficitelor din bugetul national.
Ministrii Finantelor din zona euro se pregatesc sa adopte in urmatoarele zile un acord de consolidare a mecanismelor de siguranta ale blocului monetar.
Oficialii se vor intalni vineri la Copenhaga pentru a pune la punct o intelegere care va ridica plafonul de 500 miliarde euro al fondurilor de urgenta ale zonei euro.
Simptomele crizei datoriilor de stat s-au redus in ultima perioada, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a injectat 1.000 miliarde euro prin doua operatiuni de refinantare pe trei ani destinate bancilor, efectuate in decembrie si februarie, iar Uniunea Europeana si FMI au aprobat cel de-al doilea acord de asistenta externa pentru Grecia, de 130 miliarde euro.
Pe de alta parte, zona euro pare ca se... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 14:29