Daca Statele Unite nu gasesc o solutie pentru rezolvarea datoriei publice, dar si problemele cu care se confrunta Europa, ar putea genera o "criza economica mondiala majora", a declarat directorul Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
In lipsa unei rezolutii, va aparea criza, "datorita marimii economiilor celor doua (n.r. SUA si Europa) si a relatiilor lor cu alte tari, in ceea ce priveste comertul si investitiile", a spus Lagarde, citata de Bloomberg.
Dupa mai multe saptamani tensionate, Camera Reprezentantilor a Statelor Unite - condusa de republicani - a adoptat marti, 1 ianuarie, un plan menit sa evite intrarea in recesiune a economiei SUA, aproband, printre altele, o marire a nivelului de impozitare a americanilor cei mai instariti.
SUA a ajuns la sfarsitul anului trecut la o datorie publica de 16,4 trilioane de dolari.
In Europa, cresterea economica a incetinit considerabila, in contextul in care criza datoriilor a continuat in randul anumitor tari, pentru al treilea an la rand.
Problemele din SUA si Europa vor afecta tarile in curs de dezvoltare, inclusiv pe cele africane care, de asemenea, se confrunta cu riscuri, din cauda preturilor ridicate la alimente.
"In acest context, va fi esential ca tarile africane sa aiba cadre puternice macroeconomice, imbunatatirea capacitatii institutionale si sa poata asigura o crestere durabila si favorabila incluziunii, in scopul de a mentine performantele economice impresionante din ultimii 10 ani",... mai mult
Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 11:43
Plafonul legal al datoriei publice a Statelor Unite va fi atins luni, 31 decembrie, si vor fi luate "masuri exceptionale" pentru a evita incapacitatea de plata a tarii, a anuntat miercuri secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, citat de AFP.
Aceste masuri acorda, "in timp normal", o marja de manevra de doua luni Trezoreriei, insa "incertitudinea" negocierilor cu privire la zidul bugetar al Statelor Unite impiedica prezicerea duratei lor de viata, a subliniat Geithner intr-o scrisoare adresata mai multor membri ai Congresului.
Datoria statului american a depasit marti pragul de 15.000 miliarde de dolari, reprezentand 99% din PIB-ul SUA pentru anul 2011, si ar putea ajunge la 115% in anul 2016.
Datoria publica americana a depasit pragul de 10.000 de miliarde de dolari in luna septembrie 2008. Datoria SUA ar putea ajunge pana la sfarsitul anului la 100% din PIB, 105% in anul 2012 si 115% in anul 2016. mai mult
Joi, 27 Decembrie 2012, ora 13:00
Planul de 125 miliarde de dolari pentru salvarea bancilor spaniole nu va rezolva criza datoriilor din Europa si nu va atenua povara ratei somajului de 10% de pe continent, transmite AP.
Dar acordul va calma probabil pietele financiare si va "cumpara" timp pentru liderii europeni pentru a gestiona problemele altor economii slabe care ameninta stabilitatea zonei euro, se arata in analiza AP.
Sambata, zona euro a anuntat ca este pregatita "sa raspunda favorabil solicitarii de ajutor" venite din partea Spaniei pentru sustinerea sectorului sau bancar si sa-i acorde un imprumut in valoarea de pana la 100 de miliarde de euro.
Europa are inca dificultati in rezolvarea problemelor cu care se confrunta alte trei state care au primit asistenta financiara: Grecia, Portugalia si Irlanda. In Grecia, votantii ar putea alege saptamana viitoare un guvern care va refuza sa indeplineasca conditiile impuse in schimbul pachetelor de asistenta financiara de 170 miliarde de dolari. Portugalia se confrunta cu o combinatie toxica a datoriei ridicate si a ratei somajului, de 15%. Irlanda trebuie sa rezolve problemele cu care se confrunta sectorul bancar, asemanatoare cu ale Spaniei. Apoi Italia, a treia mare economie a zonei euro, unde datoria creste in timp ce economia stagneaza.
"Inca mai sunt de rezolvat unele probleme fundamentale. Avem nevoie de solutii mai radicale decat aceasta", a declarat Nicolas Veron, senior fellow la Breugel Economic Research Institute din Bruxelles.... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 15:26
Probleme politice, datorii mari, dobanzi foarte mici la obligatiuni, o populatie in continua imbatranire si amenintari cu reducerea ratingului de tara sunt aspecte ce picteaza un portret destul de corect al Statelor Unite, in aceasta perioada.
Insa aceleasi caracteristici se regasesc si in Japonia, tara aratata cu degetul de toti expertii drept exemplu negativ despre ce se poate intampla daca pastrezi datorii publice mari pentru o perioada prea lunga de timp.
Inca de la criza bursiera si bancara din urma cu 20 de ani, Japonia a suferit din cauza unei cresteri economice anemice, in timp ce datoriile sale au crescut exponential. Pana la sfarsitul acestui an, datoriile Japoniei sunt estimate sa ajunga la 239 la suta din produsul intern brut.
Statele Unite se descurca, deocamdata, ceva mai bine, datoriile sale fiind putin peste 100 la suta din PIB.
Citeste mai multe despre SUA, pe urmele Japoniei? pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 26 Mai 2012, ora 09:43
Datoria statului american a depasit marti pragul de 15.000 miliarde de dolari, reprezentand 99% din PIB-ul SUA pentru anul 2011, si ar putea ajunge la 115% in anul 2016.
Informatia vine in contextul in care Comisia mixta a Congresului american, insarcinata cu reducerea deficitului bugetar, are in vedere sa propuna un act normativ pentru realizarea de economii la bugetul de stat de cel putin 1.200 de miliarde de dolari in urmatorii 10 ani, potrivit cifrelor publicate miercuri de Departamentul Trezoreriei.
Fitch Ratings a avertizat ca ar putea reduce din ratingul statului din cauza expunerii bancilor din SUA pe pietele europene afectate de criza datoriilor suverane.
"Daca actuala criza a datoriilor din zona euro nu va fi rezolvata la timp si in mod ordonat, perspectiva pentru bancile americane se va inrautati. Riscurile pentru un soc negativ sunt in crestere", a avertizat Fitch.
Datoria publica americana a depasit pragul de 10.000 de miliarde de dolari in luna septembrie 2008. Datoria SUA ar putea ajunge pana la sfarsitul anului la 100% din PIB, 105% in anul 2012 si 115% in anul 2016. mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 10:14
Intr-o reuniune recenta, Grupul celor 8 tari puternic industrializate a convenit ca acestea se vor concentra pe reducerea deficitelor bugetare si a datoriilor publice odata ce revenirea dupa recesiunea mondiala "capata putere si se poate sustine singura".Aceasta decizie ia partea pozitiei exprimate de peste un an de zile de tarile dezvoltate din Vestul Europei care, indeosebi la insistentele Germaniei, considera ca pericolul deficitelor bugetare mari si datoriilor publice nesustenabile - determinate coplesitor de administrarea unor stimulentel fiscale si monetare in ultimii doi ani pentru contracararea recesiunii - a devenit net superior neajunsurilor lancezelii economiei.
Caci, de fapt, in ciuda stimulentelor fiscale si monetare masive, fara precedent, economia pe ansamblul lumii occidentale recupereaza incet si extrem de fragil.
Ceea ce spune comunicatul G8 este o fortare a realitatilor pentru justificarea unei optiuni care, in noua conceptie prevalenta din Occident, reprezinta raul mai putin rau.
Aceasta deoarece, cu exceptia notabila a Germaniei, toata lumea occidentala continua sa lancezeasca economic si perspectivele sunt mai degraba innegurate decat imbarbatatoare.
Revenirea este departe de a se sustine singura. Problema este insa ca, printr-o eventuala continuare a politicilor de stimulente care sa incerce a o impinge sa faca ceea ce dovedeste ca nu poate singura, este foarte posibil sa iasa si mai rau!
Statele Unite - campionul absolut al politicii de stimulente,... mai mult
Sambata, 09 Iulie 2011, ora 00:05
Urmatoarea posibila criza dupa Grecia ar puta fi cea a cresterii limitei de indatorare a statului american, de 14.300 de miliarde de dolari pana la data de 2 august 2011, dupa care SUA nu se va mai putea imprumuta, informeaza Mediafax.Guvernul american a atins, pe 16 mai, pragul maxim al indatorarii, iar Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august.
Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.
Potrivit presedintelui SUA, Barack Obama, 2 august marcheaza data la care Trezoreria va epuiza toate manevrele financiare de care dispune pentru a efectua plati, noteaza postul de televiziune CNBC.
SUA ar putea continua sa-si onoreze datoriile si dupa aceasta data, insa ar trebui sa renunte la anumite obligatii, precum plata unor ajutoare sociale, a asigurarii de somaj sau a salariilor militarilor, potrivit postului de televiziune.
Oricat de dezastruoasa ar fi o astfel de situatie pentru familiile afectate, ar pali in comparatie cu problemele generate de o reactie a pietelor financiare.
Odata cu apropierea limitei de 2 august, eventuali investitori in titluri ale Trezoreriei, cu precadere banci centrale straine, ar putea cere randamente mai mari pentru a compensa riscul majorat de neplata.
Autoritatile federale ale SUA risca singurul lucru care a tinut SUA pana acum departe de dezastru, respectiv costurile scazute de finantare.... mai mult
Vineri, 01 Iulie 2011, ora 00:19
FMI avertizeaza SUA cu privire la riscurile pe care le prezinta amanarea deciziei cu privire la cresterea limitelor datoriei publice; dupa doua zile de proteste, Parlamentul grec a aprobat noul plan de asuteritate care netezeste drumul banilor internationali in Grecia - aceastea sunt principalele stiri din presa economica internationala de joi.Fondul Monetar International a avertizat cu privire la "socul sever" pe care l-ar putea inregistra pietele financiare in situatia in care Statele Unite nu adopta rapid o modificare a limitelor de imprumut, astfel incat sa poata sa acceseze in continuare bani din resursele internationale. In cadrul raportului anual cu privire la politica economica a SUA, FMI-ul a citat "rezultatele fiscale nefavorabile" ca fiind unul dintre principalele pericole la adresa stabilitatii economica a SUA, informeaza Financial Times. "Aceste pericole pot lua forma unor cresteri bruste ale dobanzilor sau chiar retrogradarea ratingului de tara daca politicienii nu ajung la un acord cu privire la cresterea limitelor datoriilor publice", se arata in raportul FMI. "Situatia ar putea avea urmari globale grave, dat fiind rolul central al titlurilor de stat americane in pietele internationale de bonduri", se mai arata in comunicat.
Trezoreria americana a decalrat ca daca Congresul nu aproba cresterea limitelor datoriilor publice - situata in prezent la 14.300 miliarde de dolari - Statele Unite vor ramane fara bani pentru plata datoriilor si ar putea intra in... mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 14:14
Toata lumea financiara si nu numai sta cu sufletul la gura asteptand ce se intampla cu marii indatorati ai zonei euro, de la Grecia, Irlanda si Portugalia, care deja au explodat, la cei ale caror datorii de asemenea supradimensionate ameninta sa faca incendiul incontrolabil, cum sunt Spania sau chiar Italia. Exista analisti occidentali care, facandu-se de fapt ecoul ingrijorarii unor cercuri financiare internationale, avertizeaza ca totusi preocuparea principala ar trebui sa se indrepte peste Ocean, unde datoria publica americana, care a scapat si ea caii, risca sa arunce curand-curand intreaga economie mondiala intr-o recrudescenta fara precedent a crizei, incomparabil mai grava decat cea a ultimilor doi-trei ani si oricum mai distrugatoare decat cea pe care ar provoca-o defectiunile ajunse la suprafata din zona euro.
Datoria publica americana n-a depasit inca teribilele cote din tarile supraindatorate ale lumii (250% din PIB in Japonia, 140% din PIB in Grecia sau 115% din PIB in Italia), aflandu-se deocamdata la cota de 91% din PIB.
Deocamdata, pentru ca, adaugandu-se fabulosul deficit bugetar pe anul fiscal ce a inceput la 1 aprilie, cota PIB-ului va fi curand depasita, deficitul cu pricina, care a facut de altfel obiectul unor ascutite dispute intre democrati si republicani in perspectiva infruntarilor electorale de anul viitor, incluzand majorari cu mult peste cresterile posibile ale PIB-ului.
Problema nu este insa aceasta cota in sine. Chiar si la actuala... mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 23:21