Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, este de parere ca Grecia a ajuns sa vada in sfarsit luminita de a capatul tunelului austeritatii.
"A fost dur, dar a fost necesar", a explicat oficialul european, referindu-se la programul de reforme impus de creditori, informeaza Hurriyet Daily News.
"Grecia fost prinsa intr-o furtuna economica si financiara de proportii incredibile. Astazi, lucrurile stau, probabil, mai bine", a comentat Moscovici, facand referire la somajul in scadere si ratingul mai bun obtinut de economia elena in ultimele luni.
"A trebuit sa asiguram un mediu care sa dea incredere investitorilor si am facut acest lucru. A fost o masura prea dura? Probabil. A fost si necesara? Bineinteles", a tinut Pierre Moscovici sa mentioneze la Radio France International, cu doar o zi inainte de intalnirea sa cu premierul elen Alexis Tsipras.
Pentru greci este al saptelea an de austeritate severa, dupa ce criza datoriilor a dus tara in prag de colaps la inceputul anului 2010.
Cu toate asigurarile date de oficialul european, somajul nu a inregistrat decat o scadere a ratei de 1,9%, ramanand in continuare la un ingrijorator nivel de 21,7%.
Economia da totusi semne de dezmortire, treecand de la o crestere de 0%, in 2016, la o estimare de 2,1% pentru anul in curs.
In cele din urma, pana si forul de conducere al FMI a acceptat sa acorde un imprumut de 1,8 miliarde de dolari, necesar pentru revenirea Greciei pe piata de obligatiuni,... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 06:41
1Recapitalizarea bancilor grecesti s-ar putea dovedi o operatiune mai putin costisitoare decat asteptau creditorii europeni ai tarii, a recunoscut un oficial de la Bruxelles.
Dupa testul de stres efectuat de Banca Centrala Europeana s-a descoperit ca bancile elene au nevoie doar de 10 miliarde de euro, o suma reprezentand doar 40% din cele 25 de miliarde preconizate a fi folosite in acest scop prin Mecanismul de Stabilitate Europeana, anunta Reuters.
Perspective incurajatoare
Dupa retragerea masiva a capitalului din bancile elene, liderii eurpeni se asteptau ca acestea sa fie pe puncul de a se prabusi la orice soc al pietei.
In schimb, situatia actuala arata ca intreg sectorul bancar din Grecia are nevoie de o infuzie de 14,4 miliarde de euro, doua treimi din suma urmand sa fie acoperite din fondurile puse la dispozitia Greciei de creditorii europeni, iar restul din surse proprii.
Deja Banca Nationala a Greciei, cea mai mare institutie privata de credit din tara, a anuntat ca va scoate la vanzare sucursala din Turcia pentru a acoperi suma necesara recapitalizarii bancii-mama.
"Se pare ca, din pachetul de 25 de miliarde de euro, 10 miliarde vor fi suficienti pentru moment", a admis unul dintre oficialii europeni.
Suma va fi alocata de BCE catre Banca Greciei pana la 15 noiembrie, restul banilor din pachetul destinat recapitalizarii sectorului bancar elen urmand sa fie directionat catre guvernul elen dupa finalizarea primelor verificari efectuate de... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 12:30
Indaratnicia cu care reprezentantii Germaniei s-au opus unei restructurari a datoriei inregistrate de Grecia a facut sa curga rauri de cerneala, de cele mai multe ori contra acestei optiuni, mai ales ca nemtii au fost beneficiarii unor astfel de masuri dupa Primul si al Doilea Razboi Mondial.
Intr-un editorial Project Syndicate, Christoph Schmidt, presedintele Consiliului de Experti Economici din Germania, arata care sunt cu adevarat, in acest moment, pericolele unei stergeri de datorii pentru Grecia.
Pe scurt, nu!
Laureatul Premiului Nobel, Paul Krugman, alaturi de secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, ba chiar si expertii FMI solicita in cor o reducere a datoriei Greciei.
Poate insa aceasta abordare sa reprezinte medicamentul miraculos capabil sa puna capat crizei elene?
"Pe scurt, raspunsul este nu!", spune expertul. In vreme ca gradul de indatorare al Greciei este fara indoiala la un nivel ridicat, iar exemplele arata ca o datorie mare poate bloca cresterea economica, elenii se confrunta cu alte poveri mai periculoase: o vulnerabilitate structurala si o politica dusa pe marginea prapastiei.
De fapt, Grecia va sta in mod frecvent la mana finantarilor externe in anii ce urmeaza, finantari ce vor fi conditionate de planul de reforme indeplinit de Atena si nu de gradul de indatorare al tarii.
Datoria Greciei va conta abia in momentul in care tara va fi capabila sa reintre pe piata creditelor internationale negociind in termeni reali aceste... mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 17:08
1Tarile din zonele euro au incercat sa opreasca publicarea ultimului raport al FMI privind datoria Greciei, au precizat vineri surse apropiate acestui caz.
Se pare ca tarile euro ar fi incercat in zadar sa impiedice publicarea de catre FMI a unei analize sumbre despre datoria Greciei, care a dat un motiv in plus guvernului de stanga de la Atena sa strige ca este indreptatit apelul catre alegatori de a vota "nu" la referendum, transmite agentia Reuters, care citeaza sursele.
Se pare ca cei care au insistat pentru publicarea raportului in aceasta saptamana au fost americanii.
Premierul grec Alexis Tsipras s-a adresat din nou natiunii, vineri, sustinand ca cel mai recent raport al FMI demonstreaza ca are dreptate cand spune ca datoria tarii trebuie restructurata.
El i-a indemnat pe greci sa vina cu calm la referendum si sa aleaga calea pe care vor merge cantarind argumentele, nu sloganurile, si in acest fel sa vada ca singurul vot corect este "nu".
Raportul FMI a expus pe ...citeste mai departe despre "Criza in Grecia: Zona euro a incercat sa opreasca un raport FMI, americanii au insistat sa fie publicat - surse" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 22:12
Negocierile dintre delegatia elena si creditorii internationali ai tarii au reinceput, pe masa fiind depuse atat noile concesii facute de guvernul de la Atena, cat si cerintele stricte impuse de creditori.
Impasul negocierilor dintre cele doua parti s-a prelungit deja pe cinci luni, iar Atena are termen sa ajunga la o intelegere cu FMI si UE pana pe 30 iunie, in caz contrar riscand falimentul. Insa, chiar si semnarea unui acord nu exclude in totalitate aceasta varianta, remarca ziarul The Independent.
Pensii taiate, TVA crescut
Grecii au acceptat cu jumatate de gura unele cerinte ale creditorilor. Pana si in programul de guvernare acestea sunt trecute cu jumatate de masura.
Pensiile vor fi taiate incat sa asigure o economie de 0,4% din PIB, fata de un procent, cat solicitase FMI.
La fel, TVA-ul adus la cote normale pentru anumite zone si servicii turistice din Grecia poate sa realizeze economii de 0,4% din PIB.
In total, economiile estimate de guvernul de la Atena ar urma sa ajunga la 1,5% din PIB anul acesta, in 2016 nivelul urmand sa creasca pana la 2,9%.
Grecii au lasat-o ceva mai moale si cu cererea de restructurare a datoriei, discutia urmand sa fie repusa pe tapet dupa semnarea acordului.
Amenintarea falimentului persista
Nu sunt foarte multe indicii care sa arate ca, odata semnat acordul intre eleni si creditori, norii negri ai falimentului se vor risipi de pe cerul Greciei. Atena are de platit pana pe 30 iunie o suma de 1,6 miliarde de... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 16:33
Guvernul de la Atena a reusit sa impinga epilogul crizei negocierilor cu creditorii pana spre sfarsitul lunii iunie. Cu toate acestea, mai multi analisti sunt de parere ca suntem departe de a vedea actul final al crizei datoriilor Greciei.
Chiar si cu un acord care sa deblocheze cei 7,2 miliarde de euro din ultima transa a programului de asistenta financiara, premierul Tsipras va avea nevoie de o alta infuzie de bani in economia tarii in scurt timp, arata reporterii Bloomberg.
A treia sansa
Dupa aproape cinci luni de negocieri la sange, o eventuala intelegere intre delegatia elena si creditorii internationali nu ar reprezenta decat preambulul pentru deschiderea discutiilor pentru un al treilea program de asistenta financiara.
Lefteris Farmakis si Dimitris Drakopoulos, doi dintre analistii Nomura International, cred ca Grecia va avea nevoie de inca 30 de miliarde de euro pentru a iesi din impas.
Valoarea totala a imprumutului acordat Greciei va depinde doar de decizia celorlalte state din zona euro privind restructurarea datoriei inregistrate de statul elen si sub ce forma va fi aplicata aceasta.
Prim-ministrul Alexis Tsipras sustine ca un nou imprumut trebuie facut in termenii dictati de Atena, nu in cei ai guvernelor europene care au pompat bani in Grecia in ultimii 5 ani.
Impasul negocierilor dintre greci si creditorii europeni au generat o criza a lichiditatilor, impingand economia in recesiune.
Totodata, situatia a dus si la cresterea sumei... mai mult
Luni, 08 Iunie 2015, ora 14:21
Criza datoriilor din Grecia ofera o buna oportunitate de investitii pentru companiile din China, in conditiile in care guvernul elen privatizeaza active, a declarat ambasadorul chinez Luo Linquan, transmite Reuters.Una dintre conditiile noului program de ajutor international destinat Greciei, de 159 miliarde de dolari, este privatizarea unor active de 50 de miliarde de euro, pana in 2015.
Ambasadorul a declarat agentiei Xinhua ca efectul crizei datoriilor asupra comertului dintre China si Grecia va fi limitat, iar companiile chineze vor incerca sa profite de situatie.
"Grecia are nevoie de reforme structurale si privatizare. Unele active in domeniul transporturilor, energiei regenerabile, electricitatii, apei vor fi scoase la licitatie", a aratat Luo Linquan.
"Acestea sunt proiecte la care companiile chineze sunt destul de bune", a adaugat el.
Multi bancheri din Europa sunt ingrijorati ca programul de privatizare, care urmeaza sa inceapa cu vanzarea companiei de jocuri de noroc OPAP, este prea ambitios si ar putea fi afectat de birocratie.
Luo crede insa ca "Grecia se confrunta cu multe dificultati, dar tarile din zona euro nu vor sta sa se uite cum se agraveaza sau se extinde criza".
Autoritatile din China au afirmat in mod repetat ca au incredere in euro si in capacitatea Europe de a rezolva criza. mai mult
Luni, 25 Iulie 2011, ora 09:53
Criza datoriilor ameninta infectarea bancilor, iar semnalele de risc pentru stabilitatea financiara din zona euro arata culoarea rosie, potrivit BCE, informeaza NewsIn."Eu as spune ca da, semnalele de risc sunt rosii", a precizat Trichet, dupa o intalnire a Consiliului European de Risc Sistemic (ESRB), care avut loc la Frankfurt.
"Mesajul Consiliului este ca legatura dintre problema datoriilor si banci reprezinta cea mai serioasa amenintare asupra stabilitatii financiare a Uniunii Europene", a mai spus presedintele BCE.
Trichet, care prezideaza ESRB, a facut aceste remarci in contextul intalnirii liderilor europeni, de la Bruxelles, care vor discuta modalitatile de a impiedica falimentul Greciei, precum si conditiile pentru acordarea unui al doilea ajutor financiar acestei tari.
Uniunea Europeana incearca sa evite repetarea crizei financiare care a urmat prabusirii, in 2008, a bancii americane Lehman Brothers, determinand guvernele europene sa aloce mai mult de 5.000 de miliarde de dolari pentru a sustine sistemul bancar. mai mult
Joi, 23 Iunie 2011, ora 13:13
Dupa ce problemele Greciei si Irlandei au dat peste cap orice estimari privind economia zonei euro si iesirea din criza, este randul Portugaliei si Spaniei sa ingrijoreze pietele. Amenintate de o criza a datoriilor sunt, de asemenea, Italia si Franta. Anuntul privind o posibila interventie din partea UE si FMI pentru a usura povara datoriei irlandeze se pare ca nu a linistit investorii, care vad un efect de domino cu privire la acese probleme. Portugalia, in prima linieIn Portugalia, nici macar asigurarile premierului nu inspira credibilitate oamenilor de afaceri, cu toate ca, spre deosebire de Irlanda, Lisabona nu se confrunta cu nicio criza majora a sectorului bancar sau cu un balon imobiliar.
"Nu exista nicio relatie intre Portugalia si Irlanda", a spus Jose Socrates, premierul socialist portughez.Dar Portugalia se confrunta cu un model de crestere economica nesustenabila si cu o lipsa de competitivitate. Timp de 10 ani, tara a inregistrat o crestere lenta, iar pietele sunt sceptice cu privire la capacitatea Guvernului de a reduce deficitul bugetar de la 9,3% in 2009, la 7,3% pana la sfarsitul anului. Preocuparea s-a nascut si ca urmare a perspectivelor sumbre privind anul 2011. In momentul in care majoritatea masurilor de austeritate vor intra in vigoare, tara ar putea plonja in recesiune. In aprilie-iunie, refinantarea unor imprumuturi in valoare de 9,46 de miliarde de euro va fi un test, scrie Le Point.Spania, la marginea recesiuniiGuvernatorul... mai mult
Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 10:10