Comisia Europeana ar trebui sa ia in considerare criza refugiatilor in momentul in care evalueaza bugetele unora dintre tarile sale membre, a afirmat luni presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
"Pentru unele tari, exista un risc de deraiere a bugetului si in aceste cazuri Comisia Europeana va trebui sa ia in considerare aceste circumstante exceptionale si cred ca o va face", a declarat Dijsselbloem in cursul unei intalniri cu presa la Haga, potrivit AFP.
"Unele tari aproape ca nu primesc refugiati, in timp ce altele au o marja fiscala suficienta" pentru a-i primi fara sa depaseasca bugetul. "Trebuie sa existe o legatura directa intre cheltuielile suplimentare si numarul mare de refugiati primiti", a adaugat el, fara sa numeasca tarile vizate.
Tsipras, atac la liderii UE pe criza imigrantilor: Varsa lacrimi ipocrite de crocodil. Ma simt rusinat!
Evocand insulele unde debarca in ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor Seful Eurogrup: Pentru unele tari, exista un risc de deraiere a bugetului" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 17:42
Cea mai buna exemplificare a ce mai inseamna democratia in acest moment in Europa este felul in care Grecia a fost practic distrusa saptamana trecuta. Liderii zonei euro au ingenuncheat Grecia cu propuneri extrem de aspre.
Este un dictat al bancherilor care nu suporta nici macar o democratie de fatada, scrie Seumas Milne intr-un comentariu pentru The Guardian.
Autorul argumenteaza ca, dupa cinci ani de austeritate impusa de creditorii internationali, grecii saraciti s-au revoltat si au ales un guvern anti-austeritate. Dupa luni de negocieri, tara a votat impotriva celor mai noi propuneri de taieri, reduceri si privatizari. Raspunsul liderilor zonei euro a fost sa adanceasca imediat durerea. Pentru ca a indraznit sa supuna propunerile unui referendum, Atena trebuia pedepsita, este de parere autorul materialului.
Merkel, acuzata ca se joaca cu reputatia Germaniei de dupa razboi: Pedepseste fara rusine Grecia
Amenintat cu expulzarea din zona euro si colapsul economic dupa ce ...citeste mai departe despre "Crucificarea Greciei ucide proiectul european" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Iulie 2015, ora 08:15
Banca Transilvania pregateste un set de masuri pentru clientii Volksbank Romania care au credite in franci elvetieni si care sunt afectati de aprecierea puternica a monedei elvetiene, estimand ca va putea oferi solutii viabile in aproximativ trei luni, dupa finalizarea preluarii Volksbank.
Consiliul Concurentei a emis, la cererea Bancii Transilvania, o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurentei, astfel incat institutia de credit sa se poata implica in activitatea Volksbank Romania si Volksbank Services Romania inainte de obtinerea autorizatiei din partea autoritatii de concurenta pentru preluarea acestora.
Cele mai mari banci, despre solutia propusa pentru romanii cu credite in franci: Doar in cazuri extreme!
"Salutam decizia Consiliului Concurentei de a ne acorda mai repede accesul la datele clientilor Volksbank Romania. Dorim sa ajutam clientii Volksbank Romania care s-au imprumutat in franci. Practic, vrem sa replicam bunele practici ale Bancii Transilvania in ...citeste mai departe despre "Banca Transilvania pregateste solutii pentru clientii Volksbank care au credite in franci" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 23:04
Lichiditatile din Europa Centrala si de Est (ECE) sunt in scadere, in conditiile in care bancile occidentale isi reduc expunerea, ceea ce va duce la o crestere consistenta a costului imprumuturilor in 2012, daca vor mai fi acordate, intre tarile vulnerabile fiind si Romania.
Anul viitor, companiile din regiunea ECE trebuie sa refinanteze imprumuturi cumulate de 17,55 miliarde de dolari, potrivit datelor Thomson Reuters, pe piete vulnerabile la continuarea exodului de lichiditati si la o posibila noua criza a creditelor, din cauza ponderii mari a bancilor straine in sistemele bancare.
Polonia, tara cu cele mai mari imprumuturi angajate de companii
Tarile cu cel mai mare volum al imprumuturilor angajate de companii si care au scadenta in 2012 sunt Polonia, cu 4,55 miliarde de dolari, Kazahstan, cu 2,42 miliarde de dolari, Ucraina cu 1,69 miliarde de dolari si Romania cu 1,53 miliarde de dolari.
CDS-urile (costul asigurariii datoriilor) Poloniei si Kazahstanului sunt de circa 3%, ale Romaniei de 4,74%, iar ale Kazahstanului de 8,85%.
"Fie bancile nu vor da deloc imprumuturi, fie o vor face la pretul pietei, iar beneficiarii vor suporta altfel de costuri", a spus un bancher european.
Chiar daca volumul imprumuturilor ajunse la maturitate va scadea in regiunea ECE la 8,67 miliarde de dolari in 2013 si la 7,89 miliarde de dolari in 2014, majorarile de costuri nu vor disparea.
Retrogradarea Ungariei va duce la cresterea marjelor imprumuturilor... mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 19:37
Angajamentele vagi si lipsa de masuri din partea statelor membre G7 au subliniat diferendele dintre Europa si Statele Unite, dar si spatiul redus de manevra in fata celei mai grave crize de incredere de la criza creditelor, potrivit NewsIn.Dupa saptamani de turbulente pe pietele financiare, ministrii de Finante si sefii bancilor centrale din G7au promis un raspuns coordonat, la intalnirea care s-a desfasurat vineri noapte si sambata la Marsilia, dar nu au oferit masuri clare si au avut pozitii diferite in privinta crizei din Europa.in timp ce SUA a cerut celor mai mari economii europene sa asigure sprijin "neconditionat" statelor de la periferie, confruntate cu o criza a datoriilor care ameninta recuperarea la nivel global, Germania, principala forta financiara a zonei euro, a afirmat ca prioritara este reducerea deficitelor."Nu exista nicio directie, situatie asteptata de altfel, avand in vedere ca nu exista un acord in privinta politicilor fiscale intre SUA si Europa, la fel cum nu exista o intelegere in privinta celor monetare", a declarat Gilles Moec, economist la Deutsche Bank Londra."intr-un fel, comunicatul este o lista a problemelor pe care le intampina autoritatile", a spus Moec referitor la un comunicat de presa remis de G7 la finalul intalnirii in urma insistentelor Frantei.Desi initial a anuntat ca nu este necesar un comunicat, Franta a considerat in final ca ar fi utila transmiterea unui semnal de unitate pietelor financiare, dupa ce Wall Street a scazut cu... mai mult
Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 13:22
Liderii europeni lucreaza la un "plan radical" pentru a preveni o noua criza a creditelor in Europa, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana luand in calcul oferirea unor garantii pentru anumite tipuri de obligatiuni emise de banci, potrivit Sunday Times, preluat de CNBC, potrivit NewsIn.Fara a preciza sursele informatiilor, ziarul britanic noteaza ca mai multe banci europene nu mai au acces la finantare pe pietele internationale.
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute la conferinta anuala a Federal Reserve de la Jackson Hole, Wyoming, ca bancile europene cu probleme trebuie recapitalizate urgent.
"Evolutiile din aceasta vara au indicat ca am intrat intr-o faza noua, periculoasa. Mizele sunt clare. Riscam sa asistam la deraierea unei reveniri fragile, asa ca trebuie sa actionam acum", a afirmat Lagarde.
Actiunile bancilor europene sunt in scadere de cateva saptamani, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat si perspectivelor economice incerte. mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 13:15
Problema datoriilor suverane din zona euro are consecinte financiare pe intregul glob. Investitorii se tem de o noua criza a creditelor, asemanatoare cu cea care a pus la pamant sistemul bancar international, in urma cu trei ani. "Vedem deja semnele inceputului", spune un profesor de la Universitatea Columbia. "Mecanismul si jucatorii sunt altii, insa dinamica este aceeasi din 2008".
Actiunile bancilor europene au scazut saptamana trecuta, ca urmare a vestii ca o banca a imprumutat miliarde de dolari de la BCE.
Teama din piata este generata de faptul ca bancile ar putea avea probleme in a obtine finantari pe termen scurt de la surse precum bilete la ordin sau fonduri de piata monetara. In 2008, aceleasi surse de lichiditate au intampinat probleme, astfel ca bancile au fost nevoite sa opreasca creditarea.
Cu toate acestea, indicatorul traditional de imprumut interbancar nu este inca la un nivel periculos. LIBOR a crescut cu 6 puncte in ultimele luni, insa ramane la niveluri scazute, fata de varful crizei din 2008.
Unii economisti vad totusi si diferentele intre cele doua situatii. "Probabil ca nu vom vedea o revenire a crizei din 2008. Institutiile financiare si bancile centrale sunt mai bine pregatite, iar sursele problemelor sunt mai transparente", spun cei de la IHS Global.
De altfel, amenintarea la adresa sesctorului bancar european este de aceasta data mai usor de cuantificat.
Oricum, nimeni nu se asteapta ca BCE sa lase vreo banca sa cada. Prabusirea... mai mult
Marti, 23 August 2011, ora 12:35
Oamenii de afaceri sustin ca viitorul nu este prea optimist, in conditiile in care investitiile straine in Romania s-au diminuat, guvernul a impus masuri de austeritate iar fondurile europene au inregistrat o slaba absorbtie."Viitorul nu suna deloc bine, companiile vor avea in continuare probleme. Ceea ce trebuie sa faca fiecare om de afaceri este sa se orienteze numai pe proiecte profitabile si pe recuperarea de creante", a precizat Cristian Ionescu, country cluster manager in cadrul Coface Romania, Bulgaria si Slovacia.
Evolutia mediocra a economiei romanesti in ultimul an a schimbat perceptia asupra rolului functionarilor din banci, iar frica de creditori i-a determinat pe retaileri, care inainte se extindeau agresiv pentru a castiga cota de piata, sa-si solicite singuri intrarea in insolventa, transmite Mediafax.
"Desi Romania nu a mai prezentat interes pentru investitorii straini in ultimii ani, sentimentul colapsului dispare, nu mai exista frica.
Ceea ce au facut statele finantand bancile a ajuns la nivelul functionarului bancar , a carui misiune principala devine cum sa restructureze un credit, nu cum sa dea un credit", a spus Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), in cadrul unei conferinte organizate de compania Coface, cu activitati in domeniul asigurarilor de credit comercial, colectarii creantelor, ratingului si al informatiilor de afaceri sau factoring.
mai mult
Luni, 27 Septembrie 2010, ora 09:22
Bancile americane implicate in cele mai riscante operatiuni de creditare ipotecara, factor care a contribuit la declansarea crizei financiare in 2007, au fost cei mai activi oponenti ai inaspririi legislatiei privind creditarea, potrivit unui raport al FMI.Studiul, numit "A Fistful of Dollars: Lobbying and the Financial Crisis", nu mentioneaza nume de banci, insa sugereaza ca institutiile care s-au opus cel mai activ modificarii legislatiei creditelor ipotecare sunt cele mai mari institutii de credit si case de brokeraj din SUA.
"Creditorii care au facut cel mai intens lobby asupra acestor probleme au standarde de creditare mai relaxate, din punct de vedere al raportului imprumut-venit (...) si portofolii care cresc mai rapid", potrivit studiului.
Analiza este prima care arata cum activitatiile de lobby au contribuit la incurajarea asumarii de riscuri excesive pe piata ipotecara din SUA, potrivit analistilor FMI Deniz Igan, Prachi Mishra si Thierry Tressel.
La peste doi ani de la aparitia celei mai grave crize de dupa Marea Depresiune din anii '30, administratia presedintelui SUA, Barack Obama, insista sa implementeze legi mai severe pentru sistemul financiar, cu scopul de a descuraja bancile sa revina la politica de asumare de riscuri excesive.
Creditorii care au cheltuit milioane de dolari in activitatile de lobby asteapta, de asemenea, tratament preferential din partea autoritatilor, au indicat analistii FMI.
"Tratamentul preferential ar putea insemna o... mai mult
Duminica, 03 Ianuarie 2010, ora 23:58