In Cipru, bancile locale au adoptat politici investitionale foarte riscante, au fost prost supravegheate si slab capitalizate, in special cu fonduri ale actionarilor autohtoni, a declarat directorul general executiv al OTP Bank Romania, Laszlo Diosi.
"In Cipru, a fost vorba despre un caz clasic de faliment al unei banci, care a implicat un potential risc de a-si pierde economiile pentru cei care aveau depozite negarantate mai mari de 100.000 de euro. Pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro, aceasta amenintare a fost, practic, inexistenta. Sa nu uitam ca aceasta initiativa (de taxare a depozitelor - n.r.) a apartinut exclusiv Guvernului cipriot, nicidecum autoritatilor de la nivelul Uniunii Europene.
Asadar, ce s-a intamplat mai exact acolo? Bancile locale au adoptat politici investitionale foarte riscante, au fost prost supravegheate si slab capitalizate, in special cu fonduri ale actionarilor autohtoni. Atunci cand si-au pierdut investitiile (credite, titluri de stat grecesti), au ajuns in incapacitatea de a nu mai putea atrage capital nou si, prin urmare, au falimentat", a spus Diosi.
Potrivit acestuia, "taxarea" a venit ca o oferta foarte buna pentru marii deponenti care, in asemenea cazuri, pierd, de obicei, totul peste 100.000 de euro.
"Este foarte important sa intelegem intocmai ce s-a intamplat in Cipru. In Romania, pe de alta parte, avem un sistem de garantare a depozitelor foarte bine pus la punct, suntem foarte strict monitorizati de catre BNR,... mai mult
Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 15:13
Cotatia unciei de aur a scazut luni cu peste 116 dolari (7,7%), continuand declinul puternic de la sfarsitul saptamanii trecute, cauzat de informatiile ca Cipru ar fi convenit in acordul cu zona euro sa vanda aur din rezervele bancii centrale pentru a obtine fondurile necesare restructurarii bancilor.
Piata metalelor a fost afectata puternic si de publicarea unor date sub asteptari privind economia Chinei, unul dintre cei mai mari importatori de materii prime, potrivit MarketWatch. Pretul cuprului a pierdut 2%, iar cotatia petrolului a scazut, de asemenea.
Contractele pentru aur cu livrare in iunie au recuperat o parte din pierderi si se tranzactionau in scadere cu 7,43%, la 1.389,9 dolari pe uncie, dupa ce au atins un declin maxim de 7,75% pe parcursul zilei, respectiv 160,4 dolari, la 1.385 dolari pe uncie. Saptamana trecuta aurul a pierdut 4,7%, cu o scadere de 4,1% vineri.
Traderii si analistii au invocat mai multe motive pentru declinul aurului din ultimele zile.
Increderea a fost afectata de mai multe taieri ale preturilor tinta pentru aur de catre mari grupuri bancare, precum si de retragerea unor investitori de pe produse financiare legate de aur.
"Orice trader care se astepta la o revenire a aurului luni a fost luat pe nepregatite, intrucat a coborat chair si sub minimul de 1.481 dolari pe uncie al zilei de vineri", a scris intr-o nota pentru investitori Stan Shamu, analist la firma IG Markets din Melbourne.
Declinul aurului are la baza in... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 14:06
Deponentii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor afla in luna septembrie cu exactitate cat vor pierde din sumele care depasesc acest prag de garantare, banca centrala din Cipru anticipand un procent intre 37,5% si 60%.
Deponentii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depasesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% daca va fi nevoie de mai multi bani pentru salvarea bancii, potrivit unor clarificari prezentate marti de banca centrala din Cipru, care reconfirma unele informatii publicate anterior.
Astfel, 22,5% din fondurile care depasesc 100.000 de euro in conturile constituite la Bank of Cyprus vor fi inghetate timp de 90 de zile, pana cand se va decide daca este nevoie de mai multi bani pentru salvarea bancii.
Sumele preluate in vederea salvarii Bank of Cyprus vor fi convertite automat in actiuni cu drept de vot si dividende la banca, la un pret inca necunoscut.
Restul fondurilor din conturi, reprezentand aproximativ 40% din sold, vor fi inghetate pentru o perioada din considerente de lichiditate, dar vor continua sa acumuleze dobanda obisnuita plus 10 puncte de baza (0,1 puncte procentuale), potrivit anuntului publicat marti de banca centrala din Cipru.
Banii for fi folositi in cadrul procedurii de "bail-in" (salvare din resurse proprii) derulata la Bank of Cyprus in urma acordului de finantare externa de 10 miliarde euro incheiat de guvernul cipriot cu guvernele... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 17:47
Confuzia care s-a produs, odata cu criza din Cipru, in jurul statutului bancilor straine din Romania si a reglementarilor in privinta garantarii depozitelor detinute de acestea, poate fi considerat si un "esec de comunicare al Bancii Nationale a Romaniei", a declarat guvernatorul Mugur Isarescu.
"De fiecare data cand am zis banci romanesti cu capital strain insemna ca sunt inregistrate si reglementate in Romania, iar bancile straine, in alta parte. Poate fi considerat si acesta un esec de comunicare al BNR. Nu am gasit cuvantul potrivit", a spus Isarescu. Mai exact, guvernatorul a dorit sa sublinieze autoritatea limitata a BNR in cazul sucursalelor bancilor straine din Romania, dar si riscurile la care se supun clientii care constituie depozite mai mari decat suma garantata de stat.
"Depozitele sunt garantate pana la 100.000 de euro. Punct. Dupa 100.000 de euro nu mai sunt garantate", a adaugat Isarescu.
Depozitele clientilor Bank of Cyprus Romania, care depasesc valoarea garantata prin lege, ar putea fi afectate, in situatia in care nu se va ajunge la o intelegere cu un cumparator pentru preluarea sucursalei cipriote din Romania.
Bank of Cyprus detine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar romanesc (circa 600 milioane de euro), iar fiind o sucursala a unei banci din Uniunea Europeana, garantarea depozitelor de pana la 100.000 de euro este asigurata prin schema de garantare din tara de origine, adica din Cipru. Depozitele constituite la banca... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 19:14
Termenii programului de ajutor financiar pentru Cipru ar putea cauza incetinirea cresterii economice in Europa de Est, prin legaturi comerciale si bancare, in cazul in care determina iesiri importante de capital din tarile din zona euro cu indatorare ridicata, anunta BERD.
O noua runda de incertitudine in criza datoriilor din Europa ar putea creste costurile de finantare pentru banci si ar putea declansa iesiri de depozite mari si fonduri din tarile cu banci mai slabe sau cu guverne aflate intr-o pozitie fiscala mai dificila, a declarat adjunctul economistului sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Jeromin Zettelmeyer, citat de Bloomberg.
Europa de Est s-a bazat pe capitalul strain si accesul usor la credit si piete de export pentru o crestere economica de peste 5% pe an inainte de criza din 2008.
Acordul de ajutor financiar pentru Cipru, in care tarile zonei euro si FMI au impus pierderi asupra depozitelor mari din bancile cipriote in schimbul unui pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro, ar putea conduce la iesiri de capital si crestere mai slaba in tari precum Italia sau Spania, a spus Zettelmeyer.
"Acestea sunt tari foarte importante si foarte mari, astfel ca daca in UE va avea loc o incetinire din acest motiv, vor fi afectate si tarile din Europa de Est in care activeaza BERD. Riscurile sunt mai ridicate decat am crezut", a spus el.
Dependenta redusa fata de depozitele bancare mare, avantajul Europei de Est
BERD a... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 12:45
Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat ca efectul situatiei din Cipru va conduce bancile din Romania sa execute milioane de oameni care au credite, el aratand ca bancile trebuie sa-si asaneze portofoliile.
"(...) teama mea este ca la nivelul corpului politic din Romania, daca nu ne intoarcem rapid catre problemele cu adevarat dificile si periculoase care sunt legate de economie, de locuri de munca, de saracia care creste, de volumul imens de oameni care in 2013 vor fi executati fara mila de banci, pentru ca efectul situatiei din Cipru va conduce bancile din Romania sa execute - ceea ce pana acuma nu s-a intamplat - milioane si milioane de oameni care au credite la banci", a spus Geoana, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani".
Moderatorul a intervenit si, apreciind ca afirmatia facuta de Geoana este una destul de grava, l-a intrebat pe acesta de ce bancile ii vor executa pe cetateni.
"Pentru ca, pur si simplu, trebuie sa-si asanaze portofoliile, pentru ca au credite neperformate si pentru ca tot ce inseamna reglementare europeana in acest moment, inclusiv ce inseamna impactul Ciprului, va indemna bancile mama sa mearga catre o forma de clarificare a portofoliilor, inclusiv in Romania", a raspuns Geoana.
Intrebat de moderator daca vrea sa spuna ca aceia care au intarzieri la plata nu vor mai primi reesalori, sau cei care pana acum primeau reesalonari urmeaza a fi acum scosi afara din casa, Geoana a precizat: "Eu sunt convins ca impactul crizei din Cipru asupra... mai mult
Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 12:55
Prabusirea sectorului bancar cipriot ar putea genera pierderi anuale de 15 miliarde de euro din profitul celor mai mari banci europene, potrivit analistilor Barclays.
Pierderile impuse de creditorii externi deponentilor la primele doua mari banci din Cipru cu plasamente mai mari de 100.000 de euro, limita pana la care sunt garantate in Europa, pot determina retrageri masive de bani din bancile din intreaga Europa, noteaza Financial Times.
In opinia lui Simon Samuels, analist la Barclays Bank, bancile pot contrabalansa acest risc majorand ratele de dobanda pentru depozitele care depasesc pragul de 100.000 de euro, pentru a incuraja loialitatea clientilor.
Astfel, dobanda ar trebui sa creasca cu pana la 0,5% la bancile vulnerabile de la periferia zonei euro. Impactul negativ asupra profitabilitatii va fi de 8 miliarde de euro la nivelul sectorului bancar european, iar costuri in valoare de alte 7 miliarde de euro vor proveni din implementarea planului Uniunii Europene privind prefinantarea fondurilor de garantare a depozitelor.
Citeste mai multe despre Criza din Cipru ar putea lovi puternic bancile mari din Europa pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 11:28
Andreas Artemis, presedintele Bank of Cyprus, prezenta si in Romania, si-a prezentat demisia, a anuntat o sursa din interiorul celei mai mari banci cipriote.
"Andreas Artemis si-a trimis in aceasta dimineata cererea de demisie, care va fi analizata de Comitetul de conducere al Bank of Cyprus", a declarat sursa anonima pentru Reuters.
Depozitele importante ar putea fi impozitate chiar cu 40%
Michael Sarris, ministrul cipriot de finante, a declarat marti la BBC ca depozitele semnificative de la bancile din Cipru ar putea fi impozitate cu aproximativ 40%, ca parte a pachetului de asistenta financiara de 10 miliarde de euro acordat Nicosiei pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata.
"Ar putea fi in jurul acestui nivel, dar nu vreau sa anticipez", a afirmat Sarris, adaugand ca cifra exacta inca nu a fost decisa. "Dar ce am vazut sugereaza o cifra in jurul acestui nivel", a explicat oficialul de la Nicosia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Luni, un purtator de cuvant al guvernului de la Nicosia a anuntat ca depozitele Bank of Cyprus (BoC) de peste 100.000 de euro (130.000 de dolari) ar putea fi impozitate cu aproximativ 30%.
Ciprul va intra intr-o recesiune puternica, iar somajul va creste semnificativ
Ministrul cipriot al muncii, Harris Georgiades, a estimat, intr-un interviu aparut marti in Bild, ca tara sa se va confrunta cu o recesiune puternica si o crestere clara a somajului din cauza masurilor prevazute in planul de salvare a insulei,... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 13:44
Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, va participa duminica la o "reuniune de rang inalt" la Bruxelles, organizata de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu scopul de a "facilita o solutie pentru Cipru", a afirmat un purtator de cuvant al lui Rompuy.
Purtatorul de cuvant nu a dat detalii despre persoanele care vor participa la reuniunea organizata de Rompuy si nici despre ora la care aceasta va avea loc. Potrivit unor surse europene, intalnirea ar urma sa aiba loc la 12:30 GMT (14:30 ora Romaniei), urmand sa fie prezent si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de AFP.
Anastasiades se va intalni, separat, si cu directorul FMI, Christine Lagarde, si cu presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
Discutiile cu oficialii UE, FMI si BCE vor avea loc inainte de reuniunea ministrilor de Finante din zona euro, programata pentru duminica la 17:00 GMT (19:00 ora Romaniei).
Lagarde si Draghi vor fi, de asemenea, prezenti la reuniunea Eurogroup. Anastasiades a plecat duminica dimineata la Bruxelles, dupa discutii lungi pe parcursul noptii la Nicosia cu reprezentanti ai UE, BCE si FMI.
Negocierile dintre politicienii ciprioti si reprezentantii UE, FMI si BCE au continuat duminica, dupa ce nu au reusit sa ajunga sambata la un acord asupra unui pachet de masuri care sa deblocheze imprumuturi de 10 miliarde de euro de la statele din uniunea monetara catre Cipru.
Criza din Cipru s-a agravat dupa ce parlamentul de... mai mult
Duminica, 24 Martie 2013, ora 13:46