2016 a debutat cu stangul pe burse, inclusiv pe cea romaneasca. China a avut parte de doua zile in care pietele de capital au scazut cu 7%, fapt ce a dus la suspendarea completa a tranzactionarii si a trimis unde de soc in intreaga lume.
Insa cine castiga si cine pierde de pe urma acestei situatii? Analistul Radu Ciofu de la Admiral Markets incearca sa raspunda la intrebare.
"Pierzatorii" pietelor financiare
Actiunile si companiile care deruleaza afaceri cu China sau companiile care exploateaza resurse naturale, cum ar fi Exxon Mobile, Chevron etc.
Materiile prime, economiile emergente si valutele lor
O alta categorie importanta de "pierzatori" vor fi principalele economii emergente, cum ar fi Brazilia, India, Rusia, dar si tari ce se bazeaza pe exploatarea si exportarea materiilor prime, dar nu sunt in categoria emergente, cum ar fi Arabia Saudita, Australia, Canada, Noua Zeelanda.
China a fost si inca a ramas cel mai mare cumparator de materii prime din lume si acest ...citeste mai departe despre "Criza va macina lumea in 2016? Cine pierde, cine castiga si cum se va descurca leul" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 07:06
China merge cu frana de mana trasa, iar acest lucru a fost unul din motivele pentru care bursele din toata lumea au suferit o lovitura dura luna trecuta. Insa o tara europeana ar putea beneficia de pe urma crizei din tara asiatica.
"Credem ca o incetinire a cresterii economice din China (daca asa ceva se va intampla) va avea un impact modest asupra evolutiei produsului intern brut al Marii Britanii", sustin economistii Citi Bank, citati de Business Insider.
Ei arata ca Marea Britanie depinde mai mult de economiile dezvoltate decat cele emergente si ca exporturile in tara asiatica repreinta doar 0,8% din PIB, in timp ce investitiile chinezilor cumuleaza doar 0,5% din totalul investitiilor straine.
Influenta Chinei este mai mult indirecta, in special in ceea ce priveste preturile materiilor prime.
De cand Beijingul are probleme, aceste produse s-au ieftinit, ceea ce inseamna o veste buna pentru Marea Britanie.
"Criza din China a provocat ...citeste mai departe despre "Criza din China ar putea fi o veste buna pentru o tara europeana" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 22:30
Recenta fluctuatie a cursului de schimb al yuanului exemplifica tot ce este mai bun si mai rau intr-o societate globalizata, unde evenimentele in derulare de pe o piata pot hotari calculele politice si financiare ale altor guverne.
Fata de izolarea comunitatilor intalnita in urma cu un secol si jumatate, lumea de acum reactioneaza brusc la aflarea vestilor venite din orice colt al lumii.
Iar, fata de devalorizarea yuanului, pietele de pe tot globul vor reactiona in conformitate, chiar daca in mod diferit, reflecta o recenta analiza Stratfor.
Surpriza totala
Mai multe motive se ascund in spatele deciziei Beijingului de a ajusta cursul de schimb al monedei nationale, dar una peste alta, miscarea aceasta a venit ca o surpriza pentru restul lumii.
Ca o masura de stabilitate, China si-a stabilit un curs fix de schimb al monedei proprii in raport cu dolarul american inca din 1996.
La inceputul anilor 2000, miscarea s-a dovedit excelenta facand competitive marfurile din China pe piata internationala.
Odata cu criza economica din 2008, influenta scazuta a valutei occidentale a fost compensata cu un model de crestere al consumului intern.
Schimbarea aceasta de la un model economic al unei tari preponderent axate pe export la una condusa de consumul intern poate fi asemuita cu transformarea Germanei in Statele Unite ale Americii.
Totodata, China a incercat sa reproduca anumite avantaje pe care SUA si le-a creat de lungul timpului din aceasta postura.... mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 20:56
Unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri ai Norvegiei, John Fredriksen, se arata ingrijorat de turbulentele care se raspandesc din China pe intreaga piata globala si crede ca acestea ar putea avea efecte dezastruoase pentru sectorul transporturilor maritime.
Fredriksen, a carui avere este estimata la 10,2 miliarde de dolari, are investitii in nave petroliere, instalatii de foraj marin si ferme piscicole.
"Pare ca sunt probleme mari in China. Asta este cel putin o veste proasta pentru transportatorii maritimi", spune Fredriksen intr-un interviu Bloomberg.
Pierderile inregistrate pe pietele de capital din toata lumea odata cu devalorizarea yuanului chinezesc se ridica la aproximativ 5000 de miliarde de dolari.
Declinul economiei din China a impins si pretul materiilor prime la un minim al ultimilor 16 ani, dand si semnalul pentru deprecierea valutelor de pe pietele emergente.
Petrolul Brent a coborat la inceputul acestei saptamani sub pretul de 43 de dolari per baril, atingand cea mai scazuta cotatie a ultimilor 6 ani.
"Pentru navele petroliere este bine, dar pentru platformele de foraj lucrurile nu sunt asa imbucuratoare", considera miliardarul norvegian.
In acelasi timp, piata instalatiilor de foraj este si ea in cadere libera, cererea din partea companiilor petroliere scazand odata cu pretul petrolului.
Cauza o reprezinta deschiderea unor noi puturi de foraj care au supraalimentat piata cu petrol, dupa un deceniu in care exploatarile maritime... mai mult
Marti, 25 August 2015, ora 10:41
Fondul Monetar International a revizuit in scadere perspectiva de crestere economica globala pe anul in curs, ca urmare a unui prim trimestru cu o crestere anemica in Statele Unite si a pericolelor pe care le reprezinta in acest moment Grecia si China.
2015 va fi un an mai slab decat cel anterior, considera expertii FMI, care prognozeaza o crestere economica globala de doar 3,3 procente pe anul in curs, in scadere cu 0,2% fata de prognoza emisa in aprilie si cu 0,1% mai putin decat cresterea globala din 2014, arata agentia Bloomberg.
Riscuri majore
Pentru anul viitor, proiectia emisa de FMI ramane neschimbata, la 3,8% crestere economica globala. Expertii fondului au pastrat aceeasi prognoza ca si in aprilie si pentru pietele din zona euro si China, dar au subliniat riscurile majore prezentate de aceste economii.
In prezent, piata de capital din China se confrunta cu o prabusire fara precedent, de 28%, a indicilor bursieri, in timp ce intreaga zona euro poate fi destabilizata in cazul unei iesiri dezordonate a Greciei din uniunea monetara europeana.
"Balansul distrugator al preturilor activelor si o crestere continua a volatilitatii pietelor raman cele mai mari pericole pentru declansarea unei noi recesiuni", se mentioneaza in raportul FMI dat publicitatii joi.
O piatra de moara care atarna pe umerii economiei globale se dovedeste piata din Statele Unite, pentru care FMI a redus prognoza de crestere economica la doar 2,5% in acest an, de la 3,1% cat se... mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 17:53
"Asia trebuie sa ia in considerare masuri suplimentare pentru a evita o criza financiara intrucat problemele din zona euro s-ar putea > in regiunea asiatica", a declarat premierul japonez, Yoshihiko Noda.
Cu toate ca Asia s-a dovedit a fi rezistenta in propria criza financiara din 1997-1998 datorita unui management economic eficient, aceasta se pare ca este vulnerabila la problemele Europei, potrivit Reuters.
"Trebuie sa eitam vulnerablitatile la socurile externe. Avand in vedere eforturile de a efectua politici economice solide, regiunea se bucura in general de un excedent de cont curent, iar rezervele valutare sunt la un nivel ridicat. Prin urmare, putem fi rezistenti la socurile venite dinspre Europa", a mai precizat acesta.
Factorii de decizie din intreaga lume sunt ingrijorati din cauza incapacitatii Europei de a adopta o strategie, fapt care ar putea afecta economii la nivel global.
Grecia, Irlanda si Portugalia, tari periferice ale zonei euro, au fost deja fortate sa accepte planurile de salvare impuse de UE si FMI deoarece nu-si mai pot permite sa imprumute bani.
Costurile de imprumut ale Italiei au ajuns la niveluri nesustenabile, in timp ce Spania se apropie cu pasi rapizi spre aceeasi situatie dezastruoasa, iar criza incepe sa afecteze chiar si ratingul AAA al Frantei.
Premierul Japonez nu a dat detalii cu privire la masurile suplimentare pe care ar trebui sa le ia, insa a declarat ca o eventuala contracarare a crizei europene se poate realiza... mai mult
Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 12:05
O noua recesiune globala se va instala cu siguranta pe pietele financiare iar China trebuie sa se concentreze asupra problemelor interne, sustine vice-premierul chinez, Wang Qishan.
"Singurul lucru De care putem fi siguri, intre toate incertitudinile de pe piata financiara mondiala, este ca recesiunea economica globala cauzata de criza financiara internationala va afecta mult mai puternic pietele",a spus Wang transmite Reuters.
Comentariile lui Wang sunt cele mai dure previziunI pronuntate public de un membru al guvernului chinez.
Ingrijorarea guvernului de la Beijing privind inrautatirea situatiei economiei mondiale s-ar putea traduce prin pregatirile de crestere a policitilor de sustinere economica in interiorul tarii.
China a lansat un pachet de stimulare fiscala masiva, cu un pret de 4000 miliarde de yuani(650 miliarde dolari),la sfarsitul anului 2008 pentru a evita impactul pe care turbulentele internationale l-ar putea avea asupra economiei nationale.
Wang nu a vorbit de acesta data despre posibile schimbari majore in politica interna, dar a reiterat faptul ca bancile ar trebui sa fie mai flexibile la creditarea sectorului agricol si a firmelor mici.
"In ceea ce priveste tara noastra, care se bazeaza puternic pe cerintele externe, trebuie sa vedem situatia in mod clar si sa ne sustinem propria economie," a adaugat Wang, referindu-se la exporturi. mai mult
Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 10:50
Investitorii globali se pregatesc deja de sfarsitul cresterii economice spectaculoase din China, 45% fiind de parere ca vom asista la o criza financiara chineza in urmatorii cinci ani. Numai 7% din ei cred ca Beijingul va scapa de o criza.Alti 40% se asteapta la o criza in China abia dupa 2016, potrivit unui studiu la care au participat 1.000 de analisti, investitori si traderi."Nu exista nicio indoiala ca in China este o bula a creditelor care nu poate fi sustinuta", a declarat Stanislav Panis, strateg valutar la TRIM Broker in Bratislava.53% din respondenti au afirmat ca economia Chinei este o bula, in timp ce 42% nu au fost de acord cu afirmatia. Vecinii Chinei au fost, insa, cei mai ingrijorati.
60% din respondentii cu afaceri in Asia s-au aratat ingrijorati de viitorul celei de-a doua economii a lumii.
Vezi stirea intreaga pe www.ziare.com mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 00:08
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat ca economia mondiala a intrat intr-un proces de revenire, insa a avertizat ca esecul in redresarea dezechilibrelor din sistemul economic global ar putea conduce la noi crize.Obama s-a adresat duminica unui summit al liderilor din regiunea Asia Pacific, gazduit de Singapore. "Nu putem urma aceleasi politici care au condus la o crestere economica atat de dezechilibrata. Daca vom proceda asa, vom continua sa alunecam din criza in criza, pe un drum marcat de esecuri care a avut deja consecinte devastatoare pentru oameni, pentru afaceri si pentru Guverne", a afirmat Obama.
Potrivit unor surse oficiale prezente la reuniune, liderii prezenti la Singapore fac eforturi pentru a ajunge la o concluzie a summit-ului, pe fondul dezbaterilor aprinse dintre Statele Unite si China pe tema pietelor valutare si protectionismului comercial.
Oficialul citat de Reuters sustine ca declaratia comuna care ar marca finalul summit-ului este intarziata de discutiile dintre Washington si Beijing, subliniind tensiunile care isi vor face probabil aparitia saptamana viitoare, odata cu vizita lui Obama in China, marcata de decizia Guvernului american de a aplica accize pe importurile de anvelope auto chinezesti, premiera in relatiile comerciale dintre cei doi giganti ai economiei mondiale.
Beijingul se teme ca decizia partii americane stabileste un precedent pentru noi posibile accize pe marfuri din China care castiga cota de piata in SUA in... mai mult
Duminica, 15 Noiembrie 2009, ora 21:34