Amazon.com Inc a anuntat, marti, ca a achizitionat 11 avioane Boeing 767-300 de la companiile aeriene Delta Air Lines si WestJet Airlines, pentru a-si accelera si majora capacitatea de livrare, in contextul cresterii comenzilor online, ca urmare a pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit AP si Reuters.
Compania americana, care nu a dorit sa dea publicitatii valoarea tranzactiei, a precizat ca este pentru prima data cand a cumparat aeronave pentru reteaua sa de livrare, dupa ce in ultimii ani a inchiriat aparate pentru aceste operatiuni.
Cele 11 aeronave, care vor fi transformate pentru a transporta marfuri, se vor alatura retelei de transport aerian a Amazon pana in 2022, se arata intr-un comunicat al celui mai mare retailer online global.
In iunie, Amazon a inchiriat 12 avioane Boeing 767-300 transformate pentru a transporta marfuri de la Air Transport Services Group Inc, astfel incat flota sa depaseste 80 de aparate.
"Avand aeronavele noastre si altele inchiriate in flota noastra in crestere putem sa ne gestionam mai bine operatiunile", a afirmat Sarah Rhoads, vicepresedinte Amazon Global Air.
In octombrie, gigantul american anunta ca investitiile sale masive in infrastructura necesara livrarii marfurilor vor continua probabil in urmatorii ani.
Analistii apreciaza ca Amazon isi poate permite astfel de cheltuieli pentru ca este una dintre putinele companii care nu au fost afectate de criza provocata de pandemie. Oamenii au apelat la serviciile... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 09:25
Constructorul aeronautic american Boeing poarta discutii cu bancile pentru a imprumuta o suma de cel putin 10 miliarde de dolari, in conditiile in care producatorul de avioane se confrunta cu o criza generata de prabusirea unor avioane 737 Max, informeaza CNBC citand surse din apropierea acestui dosar.
Potrivit surselor, Boeing si-a asigurat deja credite bancare in valoare de cel putin sase miliarde de dolari si discuta in continuare cu alte banci pentru noi imprumuturi.
Analistii estimeaza ca Boeing pierde aproximativ un miliard de dolari pe luna din cauza blocarii la sol a avioanelor 737 Max, iar pentru trimestrul al treilea al anului trecut a raportat un flux negativ de numerar de aproape trei miliarde de dolari.
In 2019, Boeing a livrat un numar total de 390 de avioane, mai putin de jumatate fata de numarul avioanelor livrate in anul 2018 si totodata cel mai mic numar de avioane livrate de Boeing in ultimii 11 ani.
Incepand din luna martie 2019, avioanele Boeing 737 MAX, cel mai bine vandut model al constructorului american, au interdictie de zbor la nivel mondial dupa doua catastrofe aeriene care au avut loc in decurs de cinci luni si in care a fost suspectata o functionare defectuoasa a sistemului automat de stabilizare in zbor (MCAS) menit sa impiedice intrarea avionului in picaj.
Grupul aeronautic american spera ca avionul sau va reintra in serviciu pana la finalul lui 2019, dupa modificarile efectuate la sistemele software si in programele de... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 10:28
Noul sef al Boeing, David Calhoun, a declarat luni ca este increzator in viitorul companiei, afectata de criza provocata de cele doua accidente in care au fost implicate avioane Boeing 737 MAX, transmite BBC.
Declaratia a fost facuta cu ocazia preluarii de catre acesta a functiei de director general.
Din martie 2019, avioanele Boeing 737 MAX, cel mai bine vandut model al constructorului american, au interdictie de zbor la nivel mondial dupa doua catastrofe aeriene care au avut loc in decurs de cinci luni si in care a fost suspectata o functionare defectuoasa a sistemului automat de stabilizare in zbor (MCAS), menit sa impiedice intrarea avionului in picaj.
Noul sef al Boeing le-a spus angajatilor ca "este un moment crucial pentru companie" si ca "se va concentra in principal" pe revenirea aeronavelor 737 MAX pe cer.
"Vad maretia acestei companii, dar si oportunitatile pentru a deveni mai buni. Cu echipa noastra solida, sunt increzator in viitorul Boeing, inclusiv 737 MAX", a spus Calhoun.
In varsta de 62 de ani, Calhoun a fost in Board-ul Boeing din 2009. Anterior, el a lucrat la Blackstone si la General Electric. El l-a inlocuit pe Dennis Muilenburg, care a fost demis, luna trecuta, "pentru restabilirea increderii in companie", conform comunicatului Consiliului de Administratie.
Dennis Muilenburg va parasi compania cu 62 de milioane de dolari, reprezentand compensatii si prestatii de pensie, dar nu va primi indemnizatie de concediere.
Calhoun ar putea... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 11:47
Airbus a devenit cel mai mare producator de avioane din lume pentru prima oara din 2011, cu 863 de aeronave livrate in 2019, devansand rivalul americana Boeing, care are probleme mari in urma consemnarii la sol a avioanelor 737 MAX la nivel mondial, dupa doua prabusiri fatale, au declarat surse citate de Reuters.
O inversare a ierarhiei intre cei doi giganti aeronautici era asteptata, in conditiile in care criza de la Boeing, ale carei avioane 737 MAX sunt consemnate la sol la nivel mondial, din luna martie, continua in 2020. Datele companiei aeriene europene scot in evidenta distanta pe care Boeing trebuie sa o parcurga pentru a-si recastiga pozitia de lider.
Airbus, care in octombrie a fost obligata de propriile probleme sa reduca tinta referitoare la livrari in 2019 cu 2-3%, a alocat resurse suplimentate pentru a atinge un nivel de 863 de avioane livrate in 2019, peste obiectivul revizuit de 860 de avioane.
Astfel, livrarile au crescut cu 7,9%, de la 800 de avioane in 2018.
Airbus a refuzat sa comenteze datele, care trebuie audiate inainte de a fi finalizate si publicate.
Producatorii de avioane primesc majoritatea veniturilor la momentul livrarii avioanelor, minus platile primite in avans, astfel incat performantele referitoare la livrari sunt urmarite cu atentie de catre investitori.
Numarul de avioane livrate de Airbus, care au inclus circa 640 de avioane cu o singura punte, a doborat recordurile din industrie, dupa ce compania a redistribuit mii de... mai mult
Joi, 02 Ianuarie 2020, ora 12:42
Boeing a transmis luni seara Comisiei pentru transporturi a Congresului american noi documente ce "par sa arate o imagine foarte ingrijoratoare" a raspunsului companiei la problemele de securitate ale avionului sau 737 MAX, a declarat marti un consilier al legislativului federal.
Boeing a trimis documentele "tarziu in cursul serii" de luni, la doar cateva ore dupa anuntul demisiei imediate a directorului sau executiv, Dennis Muilenburg, a precizat asistentul comisiei.
Aceasta desfasoara in prezent o ancheta cu privire la 737 MAX, consemnat la sol incepand de pe 13 martie in urma a doua grave accidente aviatice.
Consilierul nu a precizat daca documentele se refereau la situatia de dinainte sau de dupa accidentele in care au fost implicate aeronave 737 MAX ale companiilor Lion Air si Ethiopian Airlines, la 28 octombrie 2018 si, respectiv, 10 martie 2019.
El a mentionat ca Boeing a transmis din proprie initiativa documentele, al caror continut nu a fost dezvaluit.
"Personalul continua sa examineze aceste dosare, dar, la fel ca alte dosare dezvaluite anterior de Boeing, ele par sa arate un tablou foarte ingrijorator despre doua preocupari exprimate de angajatii Boeing, despre angajamentul companiei privind securitatea, si eforturile anumitor angajati pentru a se asigura ca proiectele de productie ale Boeing nu sunt periclitate de agentiile de reglementare sau de altii", a explicat el.
Multiplele anchete desfasurate in Indonezia si Etiopia au pus in cauza... mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2019, ora 08:54
Directorul general al Boeing, Dennis Muilenburg, a fost demis luni, pe fondul escaladarii crizei provocate de prabusirea a doua aeronave 737 MAX, care a obligat cel mai mare producator de avioane din lume sa opreasca productia celui mai bine vandut avion al sau, transmite Reuters.
Concedierea a avut loc in timp ce Boeing incearca sa amelioreze relatiile tensionate cu autoritatile de reglementare, care trebuie sa aprobe revenirea in serviciu a avioanelor 737, consemnate la sol la nivel mondial.
Presedintele consiliului de administratie, David Calhoun, va deveni director general si presedinte al grupului pe 13 ianuarie, a anuntat compania, adaugand ca schimbarea liderului este necesara pentru refacerea increderii.
Actiunile companiei, care au scazut cu peste 20% in ultimele noua luni, au crescut luni cu aproape 4%.
Decizia vine dupa o saptamana dramatica pentru Boeing, de la masura de a opri productia de avioane 737, criticile publice exprimate de Administratia Federala pentru Aviatie, retrogradarea ratingului si un esec stanjenitor al unui zbor test al unei noi capsule pentru astronauti, care nu a reusit sa ajunga pe orbita Statiei Spatiale Internationale.
O sursa apropiata Boeing a spus ca grupul avea nevoie sa faca o schimbare si sa recastige increderea, in timp ce traverseaza cea mai grava criza din istoria sa de peste 100 de ani.
737 MAX este consemnat la sol din luna martie, in urma prabusirii a doua avioane, in Indonezia si Etiopia, intr-un interval... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 22:08
Compania aeriana irlandeza Ryanair, cel mai mare operator low-cost din Europa, a anuntat marti ca si-a revizuit estimarile privind numarul de pasageri pe care ii va transporta in vara anului 2020 din cauza intarzierilor in livrarea avioanelor Boeing 737 MAX, transmite Reuters.
Incepand de la mijlocul lunii martie, avioanele Boeing 737 MAX au fost blocate la sol dupa doua catastrofe aeriene in care au fost implicate aceste avioane. Desi investigatiile sunt inca in desfasurare, este suspectata o functionare defectuoasa a sistemului automat de stabilizare in zbor menit sa impiedice intrarea avionului in picaj, denumit MCAS (Manoeuvering Characteristics Augmentation System).
Ryanair a explicat ca livrarile preconizate de avioane Boeing 737 MAX comandate vor suferi intarzieri. In consecinta, grupul irlandez estimeaza ca va primi doar 30 de avioane de acest tip fata de 58 cat estima initial. In aceste conditii, Ryanair si-a revizuit estimarile privind ritmul de crestere inregistrat in vara lui 2020 pana la 3%, de la 7% cat estima initial, ceea ce inseamna ca traficul total de pasageri pentru anul fiscal care se va incheia in luna martie 2021 va fi de aproximativ 157 milioane de pasageri, fata de 162 milioane de pasageri.
"Aceasta lipsa de avioane livrate ne va obliga sa ne reducem activitatile pe unele baze si chiar inchiderea unor baze in vara lui 2020, dar si a calendarului pentru iarna lui 2019", a declarat directorul general de la Ryanair, Michael O'Leary.... mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 11:49
Principalele trei companii aeriene chineze au solicitat in mod oficial despagubiri de la producatorul american de avioane Boeing pentru blocarea la sol si intarzierea livrarilor de avioane 737 MAX, dupa doua catastrofe aeriene in care au fost implicate aceste avioane, a anuntat miercuri mass media de stat din China, transmite AFP.
Potrivit postului public de televiziune CCTV, companiile aeriene China Southern Airlines, China Eastern Airlines si Air China au cerut sa fie despagubite de producatorul american de avioane, o solicitare care intervine intr-un moment de escaladare a razboiului comercial dintre Washington si Beijing.
"Un responsabil de la Air China a confirmat astazi ca transportatorul a trimis o cerere oficiala de despagubire catre Boeing, din cauza pierderilor suferite ca urmare a interdictiei zborurilor si a imposibilitatii Boeing de a-si onora la timp livrarile de 737 MAX", a informat CCTV. Postul de televiziune a adaugat ca si celelalte doua companii aeriene au trimis cereri similare catre producatorul american, dar nu a dezvaluit valoarea despagubirilor solicitate.
China Southern este cea mai mare companie aeriana din Asia, dupa flota sa, China Eastern este a doua mare companie aeriana din China iar Air China este transportatorul national.
In data de 11 martie 2019, China a fost prima tara din lume care a ordonat companiilor sale aeriene sa suspende zborurile avioanelor Boeing 737 MAX din motive de securitate, dupa tragediile aviatice din... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2019, ora 11:08
Publicitatea negativa generata de imobilizarea la sol a avioanelor Boeing 737 MAX in intreaga lume dupa doua catastrofe aeriene ar urma sa conduca la deprecierea cu 12 miliarde dolari a valorii marcii constructorului american de avioane, a estimat luni firma britanica de consultanta Brand Finance.
Brand Finance a precizat ca si-a revizuit o prima estimare a valorii brandului Boeing, dupa un mesaj publicat pe Twitter de presedintele SUA, Donald Trump in care acesta a invitat grupul Boeing sa remedieze deficientele modelului 737 MAX si sa-i faca un "rebranding".
Anterior, Brand Finance a estimat la 7,5 miliarde dolari pagubele provocate reputatiei Boeing, imediat dupa ce catastrofa avionului Boeing 737 MAX apartinand companiei Ethiopian Airlines a provocat 157 de victime in data de 10 martie, la cinci luni dupa ce un accident al unui avion similar apartinand companiei Lion Air a provocat 189 de victime.
Potrivit Brand Finance, Boeing are cea mai valoroasa marca din sectorul aerospatial, aceasta crescand cu 61% in 2018 pana la 32 de miliarde dolari.
Avionul Boeing 737 MAX, dat in exploatare in mai 2017, a cunoscut in mai putin de sase luni doua accidente mortale. Desi investigatiile sunt inca in desfasurare, este suspectata o functionare defectuoasa a sistemului automat de stabilizare in zbor menit sa impiedice intrarea avionului in picaj, denumit MCAS (Manoeuvering Characteristics Augmentation System).
Vezi si:
Un avion cu 157 de oameni la bord s-a prabusit... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2019, ora 21:00