Par fragile in fata unei noi crize financiare, dar realitatea tinde sa fie cu totul alta. In 2015, cele mai mari banci din Europa au reusit sa depoziteze profituri de 25 de miliarde de euro in conturile subsidiarelor din mai multe paradisuri fiscale.
Informatia apare in cel mai nou recent raport Oxfam, citat de Bloomberg, 20 dintre marile institutii de credit din UE fiind supuse analizei efectuate de expertii ONG-ului britanic.
Primele 20 de banci europene nu au platit niciun eurocent impozit pe aproximativ 383 de milioane de euro profit, banii fiind plasati in 7 paradisuri fiscale din toata lumea, in vreme ce sucursalele lor din Luxemburg au raportat, tot in 2015, un profit de 4,9 miliarde de euro, mai mult decat cel obtinut in Marea Britanie, Suedia sau Germania, arata raportul.
Sucursalele deschise in tari cu un nivel de impozitare redus tind sa fie de doua ori mai profitabile decat orice alta subsidiara a bancilor, iar productivitatea angajatilor tinde sa fie de 4 ori mai mare, acestia generand profituri de 171.000 euro per angajat, comparativ cu media de 45.000 euro inregistrata pe alte piete cu o politica fiscala normala, dupa cum constata analistii Oxfam si Fair Finance Guide International.
Transferul profiturilor se face pe diverse canale, destinatiile alese de bancheri fiind deja celebrele paradisuri din Insulele Bermude, Cayman ori din Irlanda.
Practica este una des folosita de marile corporatii, expertii OCDE reclamand faptul ca firmele folosesc... mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 13:42
"Profitabilitatea bancilor europene: Munca grea sau o cauza pierduta?" este titlul dat de KPMG celei mai recente analize asupra sectorului bancar din Europa si se dovedeste mai mult decat sugestiv pentru situatia in care se gasesc institutiile de credit de pe continent, in frunte cu Deutsche Bank.
Bancile din Europa sunt prinse intr-o spirala a profitabilitatii reduse si, pentru moment, nu se intrevede nicio scapare, considera analistii firmei de audit, citati de The Telegraph.
Punct nevralgic
Conform analizei, raportul costuri/venituri inregistrat la nivelul institutiilor de credit de pe piata europeana ramane in continuare ridicat, trecerea de la prevederile acordului Basel II la noile reguli mai stricte ale Basel IV putand adauga inca 0,5% la costul total de finantare al bancilor de pe continent.
Anii crizei financiare au lasat si ei o mostenire dureroasa in sistemul bancar, in acest moment procentul creditelor neperformante fiind de aproape 5%, mult peste nivelul de 1,5% intalnit in 2007.
Rentabilitatea medie a capitalurilor proprii a bancilor din Europa este de doar 3 procente, in vreme ce costul capitalului in zona euro este de cuprins intre 10-12%, se mai arata in raportul KPMG.
In acelasi timp, marja dobanzii nete din sistemul bancar European este de 1,2%, sub nivelul de 3 procente intalnit in Statele Unite si chiar sub rezultatul de 2% inregistrat de bancile canadiene.
Dincolo de slaba profitabilitate a bancilor europene, efectele se resimt la... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 15:23
Laureatul premiului Nobel pentru Economie Joseph Stiglitz sutine ca moneda unica europeana este sursa tuturor relelor care se petrec in acest moment in uniunea monetara de pe continent: stagnare economica, somaj si ascensiunea extremistilor pe scena politica.
Pentru economist, politica monetara care a dus la crearea monedei euro a fost una eronata de la bun inceput si este, din pacate, perpetuata de liderii Bancii Centrale Europene, relateaza Hurriyet Daily News.
"Au pus caruta inaintea boilor. Au creat moneda euro inainte de a avea institutiile prin care aceasta putea fi controlata", a afirmat Stiglitz intr-un interviu acordat agentiei France Presse.
Din punctul sau de vedere, euro nu avantajeaza decat anumite persoane "si pe bancherii care pot transfera rapid banii dintr-o parte in alta", dar se dovedeste o adevarata povara pentru indivizii obisnuiti, care sunt nevoiti sa se confrunte cu anemia economiilor din regiune si un nivel ridicat al somajului.
"Economiile noastre stagneaza, iar noi nu ne dezvoltam. Aceasta a dat un avant deosebit miscarilor politice din spectrul de dreapta", a afirmat Stiglitz, vizand ascensiunea rapida a partidelor de extrema-dreapta din Franta, Olanda, Germania sau Austria.
Stiglitz crede ca politica si economia care stau la baza regulilor fiscale si monetare din zona euro ar trebui rapid schimbate.
"Nu sunt niste reguli ca cele date de Dumnezeu pe Muntele Sinai. Daca regulile sunt gresite, atunci rezultatul poate fi... mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 13:44
Votul pro-Brexit dat la referendum de britanici a provocat ingrijorari in doua mari economii de pe Batranul Continent, iar unii analisti sustin ca tarile de la periferie vor fi lovite puternic de iesirea acestei tari din Uniunea Europeana.
Saptamana trecuta, Italia era vazuta drept "copilul bastard" al Brexit. Jucatorii de pe piata financiara si-au exprimat ingrijorarile legate de efectele pe care votul dat pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana le-ar avea asupra bancilor din tara peninsulara.
Insa acum atentia se indreapta catre Portugalia - si nu numai pentru ca a castigat EURO 2016.
Statul iberic ar putea avea parte de un soc, avand in vedere ca datele macroeconomice nu arata prea bine, relateaza Business Insider.
"Referendumul din UK a lovit sistemul bancar din zona euro, care era deja slabit. Institutiile financiare din Italia sunt 'in bataia pustii', dar situatia din Portugalia incepe sa se incinga", a mentionat Marc Chandler, care conduce divizia de ...citeste mai departe despre "Unda de soc la periferia UE: A doua tara care tremura in fata Brexit" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 08:20
Criza din zona euro se muta din zona economica in cea politica, iar acest lucru se arata extrem de periculos si capabil sa rupa legaturile din interiorul Uniunii Europene, avertizeaza lordul Mervyn King, fost guvernator al Bancii Angliei.
Ziarul britanic The Telegraph a prezentat fragmente dintr-un volum proaspat lansat de fostul sef al Bancii Angliei, in care acesta avertizeaza ca pasii facuti pentru realizarea unei uniuni fiscale in interiorul zonei euro nu vor linisti tensiunile existente in grupul celor 19 state membre.
Spre o criza politica
In presiunile exercitate de elitele financiare ale Europei si Americii de Nord asupra zonei euro, Mervyn King intrevede pericolul unei crize economice si politice, alimentata si de sirul nesfarsit de programe bailout si de austeritate.
Actualul proces de consolidare a nucleului Uniunii Europene poate semana discordie intre statele din zona euro, pe masura ce acestea sunt obligate sa cedeze suveranitatea lor si sa se supuna dictatelor venite de la Bruxelles, crede fostul guvernator al Bancii Angliei.
"Va conduce nu doar la o criza economica, ci si la una politica. Uniunea monetara a creat un conflict intre o elita centralizata pe de o parte si fortele democratiei si ale nationalismului, de cealalta parte. Este o evolutie extraordinar de periculoasa", considera lordul King.
O povara prea mare
Fostul guvernator al Bancii Angliei considera ca, pentru tarile aflate in pozitia Greciei, o eventuala "retrogradare" din... mai mult
Luni, 29 Februarie 2016, ora 11:40
Bancile care utilizeaza fonduri absorbite prin operatiunile de refinantare pe termen lung (LTRO) cu maturitatea la trei ani derulate de Banca Centrala Europeana (BCE) vor fi penalizate in cadrul testelor de stres care vor fi derulate anul viitor de autoritatile UE, potrivit Financial Times.
Decizia subliniaza presiunile din sectorul bancar, autoritatile incercand sa mentina un nivel adecvat de lichiditate pentru banci si, in acelasi timp, sa reduca dependenta institutiilor de credit de "banii ieftini" injectati de BCE in piata.
Autoritatea Bancara Europeana (ABE) intentioneaza sa masoare, in cadrul testelor de stres de anul viitor, gradul in care fiecare banca se bazeaza pe operatiunile de refinantare pe termen lung ale BCE, au declarat pentru FT surse apropiate situatiei.
Structura testelor de stres nu a fost inca definitivata, insa ABE are de gand sa acorde punctaje mai slabe bancilor care utilizeaza LTRO, prin compararea costului redus de finantare din cadrul acestor operatiuni cu ratele reale la care s-ar fi imprumutat din piata.
O astfel de decizie risca sa stigmatizeze utilizarea programului LTRO al BCE, considera analistii.
Seful BCE a dorit prin aceste masuri sa reduca din nesiguranta pietelor cu privire la sectorul bancar
BCE a efectuat, la finele anului 2011 si inceputul lui 2012, doua runde de LTRO la trei ani la costuri de finantare reduse, apropiate de dobanda cheie, bancile comerciale din zona euro absorbind aproximativ 1.100 miliarde euro.... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:36
Consiliul Ministrilor de Finante din UE a adoptat, in noaptea de miercuri spre joi, un proiect de Directiva Europeana privind gestionarea bancilor ajunse in prag de insolventa.
Acest proiect include procedura de bail-in, cu taxarea depozitelor negarantate, utilizata in cazul Bank of Cyprus.
Ministrii Finantelor, au stabilit, dupa sapte ore de negocieri la Bruxelles, mecanismul prin care vor fi distribuite pierderile in randul creditorilor privati ai unei banci aflate in colaps si cadrul de reglementare pentru un eventual sprijin din banii publici.
De asemenea, acordul descrie modalitatea in care pot interveni guvernele nationale in sprijinul bancilor si stabileste rolul Mecanismului European de Stabilitate, fondul de urgenta de 500 miliarde euro creat de zona euro.
Oficialii au aratat ca adoptarea planurilor ar trebui sa consolideze increderea investitorilor si sa contribuie la solutionarea crizei datoriilor de stat.
Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca intelegerea reprezinta un pas important in vederea garantarii ca actionarii si creditorii bancilor vor fi primii care pierd daca o institutie se prabuseste.
Liderii europeni se vor intalni joi la Bruxelles pentru discutii pe probleme economice, vizand inclusiv reforma sectorului financiar si progresele inregistrate in directia uniunii bancare.
Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa preia anul viitor rolul de supraveghetor unic al bancilor din UE, prima etapa care va... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 11:30
pania ar putea servi ca "model de urmat" pentru viitoarea recapitalizare a bancilor din zona euro, chiar daca uniunea bancara a inzestrat Mecanismul European de Stabilitate (ESM) cu posibilitatea de a recapitaliza direct bancile, a afirmat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, intr-un interviu acordat publicatiei germane "Die Welt".
Rehn a dat detalii privind situatia din Spania - unde bancile au inceput sa-si majoreze capitalul din surse private, daca se confruntau cu probleme financiare, operatiune urmata de recapitalizari la nivel national. Doar ca "al treilea" mijloc trebuie luata in calcul recapitalizarea directa a institutiilor de creditare prin intermediul ESM, scrie MNI.
Rehn a admis ca exista "incertitudini considerabile" asupra detaliilor prin care vor fi conectate in UE recapitalizarea directa si mecanismul de decizie privind bancile.
Presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a provocat temeri cand a sugerat ca pachetul de asistenta financiara pentru Cipru, care a inclus pierderi masive pentru cei cu depozite bancare de peste 100.000 de euro, ar putea fi folosit in viitor ca model pentru asistenta financiara din zona euro.
Economia zonei euro da semne de revenire, dar sunt inca slabe
"Regulile jocului trebuie clarificate rapid, astfel incat sa putem merge mai departe cu aceasta discutie privind recapitalizarea directa", a afirmat Rehn, exprimandu-si speranta ca Eurogrupul ar putea adopta reglementarile privind... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 13:59
O serie de oficiali europeni au criticat-o pe Christine Lagarde pentru "atacul confuz si nechibzuit" asupra bancilor europene dupa comentariile acesteia de la conferinta Fed, conform Mediafax.Lagarde a declarat, in timpul discursului sustinut la conferinta anuala a Fed de la Jackson Hole, Wyoming, ca bancile europene aflate in situatii dificile au nevoie "urgenta" de recapitalizare, iar sprijinirea acestor institutii de credit este cheia pentru "taierea lanturilor de contagiune" din zona euro.
Oficialii europeni considera insa ca, prin aceste declaratii, Lagarde a demonstrat ca nu intelege dificultatile actuale ale bancilor europene.
"Problema cheie este finantarea. Bancile din unele tari au avut probleme in ultimele saptamani sa obtina lichiditate, iar presiunea se va acumula. Sa vorbesti despre capital este un mesaj confuz.
Toata lumea - politicieni, autoritati de reglementare, alti oficiali - este foarte ingrijorata", a afirmat pentru FT un oficial al unei banci centrale.
Oficialii citati, ingrijorati ca afirmatiile lui Lagarde vor induce si mai multa teama pe pietele financiare, au afirmat ca ii vor cere acesteia sa-si clarifice comentariile.
Politicienii si agentiile de reglementare din Europa incearca sa puna la punct un plan care sa calmeze temerile investitorilor privind expunerea bancilor pe datoriile de stat din sudul zonei euro.
Testele de stres derulate in Europa de autoritatile UE nu au aplanat tensiunile din pietele financiare privind capacitatea bancilor de... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 13:13