Zona euro este intr-o situatie financiara mai buna decat in urma cu un deceniu, dar nu este suficient de solida pentru a face fata unei alte crize economice, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, transmit AFP si Reuters.
Uniunea monetara "nu este suficient de rezilienta" pentru a rezista "unor turbulente economice neasteptate", a afirmat Lagarde, la o conferinta desfasurata la Paris.
"Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economica este mai ridicata, per ansamblu, dar beneficiile cresterii nu sunt impartasite suficient", a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizata de Banca Centrala a Frantei.
Avertismentul vine pe fondul multiplicarii incetinirii cresterii, in special in primele economii ale zonei euro, Germania si Franta.
Referindu-se la banci, Lagarde a explicat ca "avem nevoie de un sistem bancar european care se poate inclina in caz de furtuna fara a intra in colaps, avem nevoie de un sistem bancar care diversifica intr-adevar riscurile si sprijina avansul economiei".
Seful FMI le-a cerut liderilor din zona euro "sa reinceapa discutiile, sa negocieze cu buna credinta si sa ajunga la un compromis dificil pentru a debloca intregul potential al uniunii bancare".
De asemenea, Lagarde a afirmat ca bancile trebuie sa infiinteze "un fond comun de garantare a depozitelor" pentru a face fata unor turbulente economice neasteptate. Un astfel de sistem trebuie... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 18:10
Fostul guvernator al Bancii Angliei Mervyn King se arata circumspect in privinta sanselor monedei unice de a rezista in fata presiunilor politice din zona euro.
Aflat intr-un turneu de promovare a celui mai nou volum al sau de analiza economica, King a dezvaluit in platoul postului BBC ca retragerea Germaniei din uniunea monetara ar fi singura sansa de salvare a monedei euro, informeaza Bloomberg.
"Ma ingrijoreaza faptul ca acest lucru se va transforma intr-o batalie intre vointa politica a unei elite, care a creat acest sistem, dar nu vrea sa recunoasca ca a fost o greseala, si simpla aritmetica economica", a comentat Mervyn King ultimele evolutii din zona euro.
"Vom suferi cu totii de pe urma acestui fapt", a mai spus fostul guvernator al Bancii Angliei in platoul emisiunii "Andrew Marr Show".
Printre concluziile dure trase de King se numara si una care poate parea surprinzatoare: Germania ar trebui sa se retraga din zona euro. Aceasta, desi economistul britanic admite ca motivele care au stat la baza crearii monedei unice au fost dintre cele mai bune.
"Germanii au vrut sa lege soarta tarii lor de Europa in asa fel incat nimeni din Europa sa nu se mai teama vreodata de Germania.
Rezultatul a fost exact invers, iar daca privesti la atitudinea Greciei de azi sau a Italiei fata de Germania vei vedea ca s-au strans tensiuni si temeri mai mari decat inainte. Iar aceasta da dureri de cap Germaniei", considera King.
Fostul guvernator al Bancii Angliei nu... mai mult
Luni, 07 Martie 2016, ora 15:15
Bancile care utilizeaza fonduri absorbite prin operatiunile de refinantare pe termen lung (LTRO) cu maturitatea la trei ani derulate de Banca Centrala Europeana (BCE) vor fi penalizate in cadrul testelor de stres care vor fi derulate anul viitor de autoritatile UE, potrivit Financial Times.
Decizia subliniaza presiunile din sectorul bancar, autoritatile incercand sa mentina un nivel adecvat de lichiditate pentru banci si, in acelasi timp, sa reduca dependenta institutiilor de credit de "banii ieftini" injectati de BCE in piata.
Autoritatea Bancara Europeana (ABE) intentioneaza sa masoare, in cadrul testelor de stres de anul viitor, gradul in care fiecare banca se bazeaza pe operatiunile de refinantare pe termen lung ale BCE, au declarat pentru FT surse apropiate situatiei.
Structura testelor de stres nu a fost inca definitivata, insa ABE are de gand sa acorde punctaje mai slabe bancilor care utilizeaza LTRO, prin compararea costului redus de finantare din cadrul acestor operatiuni cu ratele reale la care s-ar fi imprumutat din piata.
O astfel de decizie risca sa stigmatizeze utilizarea programului LTRO al BCE, considera analistii.
Seful BCE a dorit prin aceste masuri sa reduca din nesiguranta pietelor cu privire la sectorul bancar
BCE a efectuat, la finele anului 2011 si inceputul lui 2012, doua runde de LTRO la trei ani la costuri de finantare reduse, apropiate de dobanda cheie, bancile comerciale din zona euro absorbind aproximativ 1.100 miliarde euro.... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:36
Parlamentarii europeni au acordat joi noi puteri Bancii Centrale Europene (BCE), aceasta urmand sa se ocupe de supervizarea celor aproape 6.000 de banci din zona euro, primul pas in constituirea uniunii bancare, transmit AFP si Reuters.
Parlamentul European si presedintia irlandeza a Uniunii Europene s-au pus deja de acord, la mijlocul lunii martie, asupra liniilor principale din acest dosar insa eurodeputatii erau cei care aveau ultimul cuvant.
Cu 556 de voturi pentru si 54 contra, eurodeputatii au aprobat joi crearea unui mecanism unic de supervizare bancara. Aceasta etapa a durat mai mult timp decat se preconiza iar votul, programat initial pentru ziua de marti, a fost amanat cu doua zile in conditiile in care Parlamentul a cerut dreptul de a urmari activitatile viitorului supervizor bancar.
Pentru a obtine aprobarea Parlamentului au avut loc negocieri intre presedintii Parlamentului European si Bancii Central Europene, Martin Schulz si Mario Draghi. Potrivit termenilor acordului, BCE va trebui sa prezinte Parlamentului cele mai importante informatii din procesul verbal al autoritatii de supervizare. De asemenea, nominalizarea primilor doi oficiali ai acestei autoritatii va trebui aprobata de eurodeputati.
Martin Schulz a salutat "un acord inedit in Uniunea Europeana". La randul sau, comisarul european pentru Servicii Financiare, Michel Barnier, a estimat ca acesta este "cel mai important vot pentru Europa de la crearea euro", subliniind ca crearea unui... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 17:00
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat miercuri ca zona euro trebuie sa continue sa curete sectorul financiar si sa inchida unele banci, daca va fi necesar, relateaza AFP.
"Prioritatea trebuie sa fie continuarea curatarii sistemului bancar, recapitalizarea si restructurarea acestuia si, daca va fi necesar, inchiderea anumitor banci", a afirmat Lagarde intr-o conferinta la New York.
Cipru a acceptat, in schimbul unui ajutor financiar de 10 miliarde de euro, restructurarea drastica a sectorului bancar, care include inchiderea Laiki, a doua mare banca din tara.
Lagarde a aratat ca mai multe banci de la periferia zonei euro abia incep sa fie redresate si sufera inca de lipsa unui capital suficient si ponderea prea mare a creditelor neperformante.
"Chiar si in afara periferiei zonei euro, bilantul bancilor trebuie redus, iar modelul lor economic imbunatatit", a adaugat sefa FMI.
Din cauza slabiciunii sectorului financiar, politica monetara europeana functioneaza in gol, iar dobanzile reduse nu aduc avantaje celor care au nevoie de ele, a mai aratat Lagarde. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 08:51
Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea primi autoritatea de a inchide bancile cu probleme din zona euro, planul fiind dezbatut intens de BCE, Comisia Europeana si statele membre.
Planul prevede, de asemenea, ca BCE sa aiba competente asupra intregului sector bancar al zonei euro si nu doar pentru cele mai mari 25 de institutii de credit din zona euro, cum se anticipa anterior, au declarat surse europene pentru cotidianul The Guardian.
"Niciuna din problemele pe care le-am avut in trecut nu a fost legata de cele mai mari 25 de banci. Ar trebui sa fie vizate toate bancile. Cu cat sunt mai mici bancile, cu atat mai multe decizii vor fi luate la nivel local", a spus un oficial european.
Introducerea unui cadru de reglementare pentru o autoritate bancara cu puteri sporite este o componenta esentiala a constructiei unei uniuni bancare in UE sau zona euro, care ar permite tarilor sa formeze un front comun in lupta impotriva crizei datoriilor, considera specialistii din domeniu.
Planul urmeaza sa fie finalizat de executivul european in urmatoarele saptamani. Un anunt oficial privind implementarea acestuia va fi facut in luna septembrie. mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 17:40
Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a afirmat miercuri ca gaseste "foarte rezonabil" punctul de vedere al Germaniei cu privire la rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.
"Gasesc nedrept sa consideram ca Germania este, in prezent, singura sursa a problemei", a declarat Geithner in cursul unei dezbateri organizate la Washington.
"Ceea ce spune Germania este ca, pentru a face sa functioneze uniunea monetara, ea este dispusa sa isi asume un angajament substantial in termeni de resurse pentru a sustine efortul general. Dar pentru ca asta sa functioneze, trebuie un sprijin pentru reformele si schimbarile institutionale", a explicat el.
In opinia sa, "este o pozitie foarte rezonabila".
"Putem fi in dezacord privind multe elemente de strategie si asupra modului in care evolueaza", dar "sunt necesare reforme durabile alaturi de schimbari institutionale care sa para ireversibile", a subliniat secretarul Trezoreriei.
Berlinul refuza sa foloseasca marjele sale de manvera bugetare pentru a veni in sprijinul cererilor din zona euro atat timp cat tarile aflate in dificultate nu vor fi pus in aplicare reforme pentru ameliorarea competitivitatii si a finantelor lor publice.
Geithner le-a cerut europenilor sa ajunga la un acord privind masuri concrete.
"Pe masura ce ne apropiem de G20 (organizat in Mexic, luni si marti) si chiar in perspectiva summitului (Uniunii Europene, de la 28 si 29 iunie), lumea isi va indrepta privirile spre Germania si... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 11:31
Agentia de evaluare financiara, Moody's ar putea reduce ratingul tarilor din zona euro, pe fondul crizei din Grecia si Spania.
Evolutia situatiei din aceste doua tari ar putea determina Moody's Investors Service sa revizuiasca in scadere ratingul mai multor tari din zona euro, a avertizat agentia de evaluare financiara intr-un comunicat dat publicitatii vineri, citat de AFP.
Reprezentantii agentiei sustin ca evolutia situatiei din Spania si Grecia ar putea conduce la masuri ce vor afecta ratingul mai multor tari din zona euro, Moody's precizand ca, in cazul iesirii Greciei din zona euro, va reevalua aprecierile tarilor care, in prezent, beneficiaza de nota maxima AAA, cum ar fi Germania si Franta.
O iesire a Greciei din zona euro ar putea pune presiuni suplimentare asupra ratingurilor statelor din regiune, continua agentia.
Aceasta s-ar traduce in pierderi substantiale pentru investitorii si titlurile grecesti atat din cauza conversiei din euro in moneda locala, cat si din cauza puternicelor perturbari macroeconomice care ar urma, apreciaza Moody's.
Riscul unei iesiri a Greciei din zona euro ameninta mai ales ratingurile de credit pentru Cipru (Ba1, perspectiva negativa), Portugalia (Ba3, perspectiva negativa), Irlanda (Ba1, perspectiva negativa), Italia (A3, perspectiva negativa) si Spania (A3, perspectiva negativa).
Celelalte state ale zonei euro care beneficiaza de ratingul maxim Aaa din partea Moody's sunt Austria, Finlanda, Luxemburg si Olanda.... mai mult
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 09:35
Iesirea Greciei din zona euro ar expune Banca Centrala Europeana (BCE) si statele din blocul monetar, actionarii institutiei, la pierderi greu de calculat, de ordinul sutelor de miliarde de euro, potrivit unei analize.
Plecarea Greciei ar impinge Europa in "ape neexplorate" din punct de vedere juridic, iar marimea potentialelor pierderi ale celorlalte tari din zona euro si ale bancilor serveste cu siguranta drept un stimulent puternic pentru eforturile de mentinere a statului elen la moneda unica.
"In cazul unei iesiri, Grecia va intra in default. Pierderea presupusa de default va fi probabil foarte mare, suficient de mare incat sa epuizeze capitalul BCE. Institutia ar putea avea nevoie de recapitalizare de la guverne, care nu se regasesc chiar in cea mai buna situatie pentru furnizarea de capital suplimentar", comenteaza pentru Reuters, Andrew Bosomworth, senior portfolio manager la Pimco, cel mai mare fond de obligatiuni din lume.
Iesirea Greciei din zona euro are mai multe implicatii
Pierderile la care sunt expuse BCE si guvernele din zona euro in scenariul plecarii Greciei din blocul monetar, nu se opresc insa aici.
Chiar si dupa iesirea statului elen din clubul euro, costurile imputate statelor vecine vor continua sa se acumuleze, deoarece Europa va dori sa evite o prabusire totala a economiei elene, pentru a preveni propagarea crizei pe continent.
"Ar fi necesara o interventie la scara larga a BCE pentru stabilizarea sistemului, impreuna cu o... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 20:12