Statele Europei arunca anual peste 220 de milioane de tone de mancare la gunoi, in timp ce 1 miliard de oameni din lume mor de foame.
Ministrii agriculturii si factorii de decizie politica la nivel mondial au anuntat ca in tarile bogate exista multa risipa in ceea ce priveste produsele alimentare, de aceea vor fi demarate programe de educatie nutritionala, potrivit Bloomberg.
Consumatorii din tarile bogate dispun de 220 de milioane de tone de deseu alimentar, in fiecare an, cantitate egala cu totalul productiei alimentelor din Africa sub-sahariana, a precizat directorul general al ONU pentru Alimentatie si Agricultura, Jose Graziano da Silva.
"Trebuie sa ne schimbam modul de a gandi, sa fim mai educati. Fiecare aliment aruncat este o pierdere", a declarat ministrul german al Agriculturii.
O treime din alimentele produse in fiecare an sunt pierdute sau irosite, in timp ce potrivit ultimului raport aparut in 2010, 925 de milioane de oameni la nivel mondial sufera in prezent de foame.
"In Africa oamenii sufera de foame, in timp ce persoanele din tarile dezvoltate, avand prea multe alimente, sufera de obezitate", noteaza ministrul agriculturii din Indonezia, Suswono Asyraf.
Abundenta si omniprezenta produselor alimentare in economiile dezvoltate denota faptul ca multi consumatori iau masa fara a fi constienti de cata munca exista in salile de productie.
"Daca lasam aceste alimente sa putrezeasca, noi pierdem numeroase resurse financiare, risipim resurse... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 08:00
Criza alimentara a lovit intreaga lume, iar state dezvoltate precum Germania, Franta si Anglia asteapta ajutoarele alimentare din partea Romaniei. Devenit intre timp o forta economico-financiara, statul-roman s-a transformat in "cantina" care hraneste statele europene.
Acesta este scenariul unei Romanii dezvoltate peste 40 de ani, tablou conturat de politicienii Mircea Diaconu si Silviu Prigoana, pe de o parte si consultantul financiar Niels Schnecker, pe de alta parte.
"Daca vom juca cartea mancarii, atunci vom face jocuri mari in regiune. Peste 40 de ani, ca natie, vom semana cu Olanda, Elvetia sau Austria din prezent", crede politicianul Mircea Diaconu.
Cu creativitatea exuberanta specifica unui actor, Mircea Diaconu si-a conturat propriul scenariu pentru Romania urmatoarelor patru decenii. In opinia acestuia, inevitabilul necesar se va intampla: statul roman va intra in marea familie a SUE si va adopta moneda unica.
"Vom juca un rol foarte important pentru ca avem resurse imense incepand de la apa, trecand prin agricultura si ajungand la subsol. Daca nu se intampla niciun accident istoric pe traseu, iar "apa Europei" va curge la vale, atunci vom fi si noi o tara europeana cu adevarat, la fel ca celelalte", spune acesta.
Singura conditie, mai spune Mircea Diaconu este aceea de a avea inteligenta si flexibilitate pentru a nu mai cadea in accidente istorice.
Trambulina care va propulsa statul roman la rangul de putere economica ramane agricultura.... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 23:00
A cucerit Africa, Europa si acum se muta in America de Sud. Banii nu sunt o problema pentru omul de afaceri Ovidiu Tender, care deschide companii in toate cele patru zari ale lumii. Investeste in agricultura si pariaza totodata pe bogatiile ascunse ale solului.
Astazi, proiectele mele pentru viitor se refera la o zona care se numeste "toata lumea". Vreau sa creez centre in Dubai si in Hong Kong in conditiile in care
Africa o am, Europa o am si anul viitor mai am ca tinta America de Sud. Lumea este tinta mea", a declarat Ovidiu Tender intr-un interviu acordat Business 24.
In opinia acestuia, lumea se confrunta cu un lung sir de crize, de aceea urmatoarea pe lista omenirii va fi criza alimentara, care ar putea afecta lumea in urmatorii 6-7 ani.
Domnule Tender, care sunt avantajele derularii unei afaceri in Africa? Care este, de exemplu, costul fortei de munca in Africa?
Costurile cu forta de munca sunt normale pentru regiunea respectiva, ma refer la forta de munca necalificata. Nu sunt diferente semnificative ca intre Romania si Germania. Salariul normal al unui muncitor necalificat in acea zona este intre 100-200 de euro.
Nu pretul fortei de munca a fost determinant in decizia mea de a merge in Africa ci oportunitatea pe care o prezinta Africa in domenii de activitate precum resursele minerale si agricultura. Toata intreaga Africa este o oportunitate pentru ca exista o nevoie de crestere in absolut orice.
De cand ati inceput sa puneti Africa pe... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 13:39
Contrar asteptarilor, nu Africa ci India ar putea fi principalul rival al Chinei pe pozitia de super-putere economica in zona Asiei de Sud in anii 2025-2030.
Pe cat de numeroasa este, pe atat de mare este gradul de saracie al populatiei indiene, o treime din aceasta traind cu un dolar pe zi, iar doua treimi din populatie isi duce existenta cu mai putin de un dolar. PIB-ul/locuitor este de 1.000 de dolari/an, fapt ce plaseaza India pe locul 132 in lume, potrivit Forbes.
Cu toate acestea, India are marele avantaj de a detine o populatie tanara, spre deosebire de toate celelalte state ale lumii, unde procesul de imbatranire apasa destul de greu asupra economiilor.
In India, populatia sub 25 de ani reprezinta 50% din totalul populatiei, iar in 2025, potrivit unor studii, persoanele de peste 65 de ani vor reprezenta doar 6% din populatia statului asiatic.
Forta de munca tanara si ieftina care atrage investitorii straini reprezinta principalul atu al Indiei. Pe de alta parte, India este unul din marii exportatori de forta de munca ieftina in economiile dezvoltate.
Cu toate acestea, populatia tanara numeroasa va constitui in perspectiva anilor 2030 un excedent de forta de munca, intrucat domeniile prioritare in care se investeste in India - informatica, biotehnologie si industria farmaceutica- sunt cele care nu folosesc un numar mare de angajati.
Chiar daca peste 25 de ani India va avea avantajul demografic, aceasta se va confrunta cu doua mari probleme:... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 08:05
Viitorul nu suna deloc bine. Omenirea ar putea sa ramana fara hrana si fara petrol pana in anul 2100, potrivit unui raport ONU.
Chiar si in prezent, cu cei 7 miliarde de oameni, planeta se confrunta cu saracie severa, foamete, lipsa de resurse si probleme climatice. Business Insider si-a imaginat lumea peste 90 de ani, pe baza unor estimari realizate in urma unui raport ONU.
Pana in 2100, 80% din populatie va locui la oras
Urbanizarea in crestere va fi principala caracteristica a anului 2100. Imaginati-va o lume plina de mega orase cu populatii de peste 20 de milioane de locuitori.
Printre mega orasele viitorului se vor numara Beijing, Delhi, Jakarta, Mexico, Sao Paulo si Shanghai.
Se vor vorbi cel mult cateva sute de limbi
In prezent, exista peste 7000 de limbi vorbite. Cele mai putin cunoscute limbi vor disparea, in timp ce limba engleza va deveni cea mai utilizata forma de comunicare din intreaga lume.
22,3% din populatie va avea peste 65 de ani
Procesul de imbatranire avanseaza rapid, in conditiile in care in 2010, 7,6% din populatie avea peste 65 de ani. Prin urmare, povara tinerilor de a-i sustine pe cei batrani va fi din ce in ce mai mare.
Africa, continentul cu cea mai mare populatie
Populatia Africii va creste de la un miliard de persoane in 2010 la 3,6 miliarde in 2100.
Alte regiuni vor cunoaste o crestere mai lenta. De exemplu, populatia SUA va creste de la 311 milioane de oameni la 478 de milioane.
81 de ani, speranta... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 12:24
Oficialul german responsabil de problemele africane, Guenter Nooke, considera ca seceta dezastruoasa din Cornul Africii este rezultatul interventiei umane. Potrivit acestuia, achizitiile terenurilor din Africa de catre chinezi au amplificat criza alimentara, si asa destul de grava, generand conflicte si conditii grele pentru micii fermieri locali, informeaza France Presse.
"In cazul Etiopiei, exista suspiciunea ca politica de achizitii pe scara larga a terenurilor de catre companii straine sau state, cum este cazul Chinei, sunt atractive din punct de vedere financiar pentru mica elita africana", spune Nooke
"Ar fi mai de folos pentru populatie daca guvernul si-ar concentra eforturile pe constructia propriului sistem agricol si nu ar mai vinde pamantul strainilor", a mai afirmat acesta.
Ministrul chinez de Externe a negat informatiile potrivit carora au o politica agresiva de cumparare de terenuri pe continentul african.
Acesta spune ca exista doar 10 centre agricole asiatice in Africa si ca acolo sunt relocati 1.000 de experti pentru a-i educa pe oficialii locali.
Vineri, China a anuntat ca va ajuta zonele defavorizate de seceta cu 14 milioane de dolari.
Seceta si criza alimentara afecteza Somalia, Etiopia, Kenya si Uganda. Cel putin 12 milioane de oameni sunt amenintati de foamete. mai mult
Sambata, 30 Iulie 2011, ora 11:23
Colaps economic, criza alimentara, dezastru nuclear, incalzire globala sau pur si simplu...Apocalipsa. Toate acestea sunt motive de ingrijorare pentru toata lumea. Daca vrei sa te simti cat mai sigur, ar trebui sa stii care sunt locurile de pe glob care vor fi ocolite de orice dezastre.Business Insider a selectat 12 locuri de pe Terra care vor ramane fortarete de stabilitate, siguranta si prosperitate orice s-ar intampla.
Chiang Mai
Tot ce trebuie sa stii este ca acest oras idilic din Nordul Thailandei este locul in care isi construieste locuinta faimosul investitor Marc Faber. Acesta este unul dintre cei mai paranoici oameni din industria investitiilor, vorbind in continuu despre unde ar trebui sa locuiasca oamenii in caz de razboi (ferme rurale). De asemenea, Faber mai vorbeste despre faptul ca dolarul va ajunge o hartie fara valoare.
Sudul Asiei a fost in ultimii zeci de ani un punct fierbinte al conflictelor armate, traficului de heroina, masacrelor si turbulentelor politice. In acest timp, Chiang Mai a ramas o oaza de pace si stabilitate. Aceasta este o dovada a faptului ca poate supravietui in orice conditii.
Tristan da Cunha
Lantul islandez din sudul Atlanticului este de fapt cel mai indepartat arhipelag locuit. Are o populatie de doar 271 de oameni, asa ca nou venitii vor fi primiti cu bratele deschise. Este un loc cunoscut pentru piscicultura excelenta, o modalitate de supravietuire foarte eficienta in timpuri grele.
Guam
Patriotii americani se pot refugia... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 18:40
Dupa "socurile" petrolului si "incalzirea" Razboiului Rece, in popcultura s-a raspindit moda asa-numita "apocaliptica" sau "postapocaliptica". Seria "Mad Max" da tonul unei viziuni mai mult decit sumbre asupra viitorului umanitatii, dupa euforia post WW ll. Astazi expertii considera ca cele mai dure amenintari la adresa omenirii nu sunt nici macar terorismul sau armele biologice. Ele sunt, macar aparent, mai prozaice: hrana, energia si capitalul. Pina la urma nici unul dintre corifeii celor patru decenii de Razboi Rece nu a apasat faimosul "buton rosu". Nici robotii nu s-au emancipat si nu ne-au preschimbat in sclavi.
Nici o nava de lupta a vreunei civilizatii extraterestre, mult superioare tehnologic, nu a aterizat pe peluza Casei Albe, pentru a ne trasforma specia in scrum. Meteoritii ne-au ocolit norocoasa planeta, iar virusii nu au suferit mutatii capabile sa-i preschimbe in asasini in masa.
Asadar, cele mai multe dintre vizuinile apocaliptice s-au dovedit in timp simple spaime ancestrale, materializate in termeni moderni. Dupa cum viziunile euforice ale anilor '60, cind oamenii incepeau sa cucereasca spatiul cosmic, s-au vadit a fi la fel de adacadabrante.
Nu avem colonii pe Luna sau pe Marte, cum credeau bunicii nostri. Nu putem transplanta toate organele si nici opera mutatii genetice fundamentale. Extremele modului nostru de a ne imagina viitorul s-au anihilat reciproc.
Dar uneori realitatea poate juca feste celor mai inteligente minti. Pentru ca cele mai... mai mult
Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 23:57