Martie a fost a treia luna consecutiva de crestere a pretului alimentelor la nivel global. Romania importa 70% din mancare, asa ca impactul crizei alimentare nu poate fi evitat.
Dupa apogeul atins de pretul alimentelor in luna februarie a anului trecut, indicele FAO, care masoara fluctuatiile de pret ale mancarii, a scazut, pentru a-si relua panta ascendenta la inceputul acestui an. Astfel, martie a fost a treia luna de crestere consecutive a indicelui Organizatiei pentru Alimente si Agricultura (FAO) din cadrul ONU, cel mai mare avans inregistrandu-se la preturile uleiurilor vegetale si cerealelor.
Conform organizatiei, cresterea preturilor alimentelor poate antrena presiunile inflationiste, intr-o perioada de relaxare extrema a conditiilor de politica monetara din economiile dezvoltate, precum SUA si zona euro.
Motivele care au stat la baza acestor cresteri au fost determinate in principal de situatia din Iran, care cumpara masiv cereale la preturi peste nivelul pietei din cauza sanctiunilor economice instituite de Vest.
Diverse voci din toata lumea au lansat avertismente sumbre in ultimul an in legatura cu iminenta crizei alimentare. Fenomenul afecteaza intr-o masura foarte mare pietele care sunt dependete de importuri, cum este si cea a Romaniei.
Procentul de alimente importate consumate de romani este cuprins undeva intre 70 si 90%. "Criza alimentara incepe sa se simta in Romania, care importa alimente intr-o proportie uriasa, ceea ce duce la o... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 12:16
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat luni, intr-o conferinta de presa la Timisoara, ca in Romania nu exista "niciun fel de probleme privind o pretinsa criza alimentara", afirmand ca o astfel de criza va fi daca oamenii uita sa semene.
"Foarte multi au cantat prohodul agriculturii inainte de a semana si ara, nu este asa. Data certa pentru a da o prognoza agricola este 1 aprilie, pentru ca atunci putem face bilantul apei in sol. Nu exista niciun fel de probleme privind o pretinsa criza alimentara. Va fi o criza alimentara daca uitam sa semanam", a spus Tabara.
El a spus ca, din punctul lui de vedere, dupa productia record de anul trecut, problema Romaniei este de a se mentine ca jucator pe piata internationala.
"Problema este alta: sa ne mentinem pe piata internationala ca jucatori. Romania poate fi al treilea mare jucator dupa Rusia si Ucraina" , a afirmat Tabara. mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 17:34
Criza alimentara a lovit intreaga lume, iar state dezvoltate precum Germania, Franta si Anglia asteapta ajutoarele alimentare din partea Romaniei. Devenit intre timp o forta economico-financiara, statul-roman s-a transformat in "cantina" care hraneste statele europene.
Acesta este scenariul unei Romanii dezvoltate peste 40 de ani, tablou conturat de politicienii Mircea Diaconu si Silviu Prigoana, pe de o parte si consultantul financiar Niels Schnecker, pe de alta parte.
"Daca vom juca cartea mancarii, atunci vom face jocuri mari in regiune. Peste 40 de ani, ca natie, vom semana cu Olanda, Elvetia sau Austria din prezent", crede politicianul Mircea Diaconu.
Cu creativitatea exuberanta specifica unui actor, Mircea Diaconu si-a conturat propriul scenariu pentru Romania urmatoarelor patru decenii. In opinia acestuia, inevitabilul necesar se va intampla: statul roman va intra in marea familie a SUE si va adopta moneda unica.
"Vom juca un rol foarte important pentru ca avem resurse imense incepand de la apa, trecand prin agricultura si ajungand la subsol. Daca nu se intampla niciun accident istoric pe traseu, iar "apa Europei" va curge la vale, atunci vom fi si noi o tara europeana cu adevarat, la fel ca celelalte", spune acesta.
Singura conditie, mai spune Mircea Diaconu este aceea de a avea inteligenta si flexibilitate pentru a nu mai cadea in accidente istorice.
Trambulina care va propulsa statul roman la rangul de putere economica ramane agricultura.... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 23:00
"Goana dupa profituri uriase ale celor care sunt in piata va pune agricultura pe butuci. Daca nu se stabilizeaza pretul si nu se gasesc solutii pentru lucrarile agricole vom avea mari probleme. (...)In 3-4 ani, daca o tinem tot asa, vom deveni dependenti de importuri si vom asista la o criza alimentara determinata de cresterea preturilor", a declarat presedntele Agrostar, Stefan Niculae, intr-un interviu acordat Business24.
In urmatorii ani se vorbeste despre o adancire a crizei petrolului. Cum va amplifica aceasta, criza alimentara despre care la fel se stie este urmatoarea dupa criza financiara?
Avem o mare problema datorita pretului la combustibilul destinat agriculturii. Deja motorina destinata agriculturii a ajuns la 30% din costurile la hectar. In contextul in care Guvernul nu va gasi o solutie adecvata in ceea ce priveste scaderea pretului pentru sectorul agricol, vom asista la diminuarea suprafetelor cultivate si la diminuarea efectivelor de animale.
Chiar daca in acest an am avut o productie agricola buna, in comparatie cu 2010 vom vedea ca suprafetele cultivate s-au diminuat, ceea ce este un semnal de alarma.
Cresterea preturilor la noi e ceva anormal. Suntem singura tara care creste pretul la motorina doar de dragul de a-l creste.
Goana dupa profituri uriase ale celor care sunt in piata va pune agricultura pe butuci. Daca nu se stabilizeaza pretul si nu se gasesc solutii pentru lucrarile agricole vom avea mari probleme.
Impactul imprevizibil al... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 18:05
Alianta Confederatiei Patronale din Romania (ACPR) avertizeaza ca in maxim doi ani, Romania va fi afectata de o criza alimentara si a propus o serie de masuri care sa poata ajuta la diminuarea efectelor crizei alimentare.Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei, considera ca printre solutiile care ar putea diminua efectele crizei alimentare, se numara scaderea TVA la 5% pentru intregul lant al productiei agricole si introducerea tichetelor de masa in sectorul de stat."Ca solutie pentru urmatoarea criza care va afecta Romania, criza alimentara, manifestata prin cresterea intre-un ritm accelerat a preturilor produselor, ACPR propune, din nou, dupa ce a facut-o si in urma cu un an, scaderea TVA de la 24% la 5% in domeniul agricol si pe tot lantul, astfel incat sa se simta si in supermarket-uri", a afirmat Agathon, citat de Agerpres.
De asemenea, patronatele au propus majorarea valorii tichetului de masa si introducerea acestora in institutiile de stat. Acesta a mai precizat ca va propune solutia impotriva crizei alimentare Ministerului Muncii si Guvernului, dupa ce masura a fost refuzata de Ministerul Finantelor Publice, conform Evenimentul Zilei.
"Valoarea de noua lei pentru un tichet de masa pe zi este inacceptabila. Propunem majorarea la 12 lei, luand in calcul TVA si inflatia. Acestea ar trebui sa fie introduse si in institutiile de stat, asa cum se intampla in tari precum Franta, Germania, tarile nordice, Ungaria, Spania, Slovacia si in multe... mai mult
Marti, 21 Iunie 2011, ora 15:39
Criza alimentara a inceput sa schimbe meniul zilnic pentru toata lumea, la nivel global, arata studiile: oamenii nu mai mananca aceleasi lucruri si nu mai mananca la fel de des.Majoritatea oamenilor (54%) spun ca nu mai mananca acelasi lucru ca in urma cu doi ani, iar 39% spun ca motivul este pretul crescut la alimente, arata un studiu realizat in 17 tari, pe un esantion de peste 16.000 de persoane de agentia Oxfam.
Rezultatele difera insa in functie de tara. In Kenya, spre exemplu, 76% dintre respondenti sustin ca si-au schimbat dieta, iar 79% dintre acestia spun ca preturile sunt de vina. In Marea Britanie, doar 46% dintre participanti au spus ca sunt afectati de criza alimentara, 41% spunand ca de vina sunt preturile la alimente.
66% dintre respondentii din toate tarile au spus ca sunt ingrijorati din pricina cresterii pretului la alimente, pe cand 43% au spus ca ii preocupa si valoarea nutritionala a alimentelor consumate. In tarile sarace, accesul la alimente este o problema mai mare decat valoarea nutritionala: 57% dintre respondentii din Kenya si 45% dintre cei din Tanzania spun ca le este teama sa nu ramana fara alimente.
"Dieta zilnica se schimba rapid, iar pentru multi este o schimbare in rau. Multi oameni, in special in tarile sarace, renunta la cantitate sau la calitatea alimentelor din pricina cresterii preturilor", a declarat Jeremy Hobbs, director executiv al Oxfam.
Sondajele realizate de Oxfam mai arata ca multe persoane din tarile in curs de... mai mult
Duminica, 19 Iunie 2011, ora 23:21
Valeriu Tabara nu crede ca Romania poate intra intr-o criza alimentara, iar problema aceasta nu este una noua, fiind dezbatuta la nivel mondial.
"Problema alimentelor si a productiei agricole in lume nu este una noua. Problema alimentatiei este grava, peste 1,1 miliarde de oameni sufera de malnutritie. Romania nu poate intra in criza alimentara. De aceea am discutat despre crearea canalului Siret-Baragan, caci numai astfel am putea iriga un milion de hectare", a declarat Tabara, conform Ziare.com.
Din contra, Valeriu Tabara ne asigura ca agricultura Romaniei se echilibreaza.
"Ce s-a intamplat in 2010 a fost o iesire mai buna pe piata a fermierilor. Mai sunt insa probleme privind organizarea pietelor. Pietele din marile municipii nu sunt organizate asa cum ar trebui. Pietele de gros ar trebui sa functioneze pe alte principii decat au functionat pana acum", a mai spus Ministrul Agriculturii.
Tabara spera ca Romania va reusi anul acesta sa exporte carne de porc.
"Speram sa iesim si cu carnea de porc la export, pentru ca ani de zile am avut interdictie din cauza unor probleme legate de pesta porcina. Trebuie sa cerem aprobarea Comisiei Europene". (...)
Cel mai mare import a fost pe carnea de porc, de 35-36%. Exista producatori romani care pot furniza carnea de porc. Atat timp cat Romania a avut un randament in productie de 35-40%, numai prin cresterea randamentului putem face sa avem piata bine asigurata si disponibilitati pentru piata... mai mult
Duminica, 19 Iunie 2011, ora 11:32
Valeriu Tabara, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, a declarat ca Romania nu risca o criza alimentara, productia agricola din 2011 anuntandu-se a fi una foarte buna, si ca nu exista temeri privind influenta pe care vremea o va avea asupra culturilor, conform NewsIn. "Pana la aceasta data nu au fost probleme deosebite din punct de vedere climatic. S-au cultivat peste doua milioane de hectare in plus fata de de anul trecut, iar pana in prezent, culturile de toamna arata foarte bine", a spus Tabara.
Potrivit acestuia, Romania nu poate intra intr-o criza alimentara, "pentru ca are totul facut la aceasta data bine".
"Romania nu poate intra intr-o criza alimentara, pentru ca are totul facut la aceasta data bine, si asta e meritul agricultorilor. E meritul APIA, ca a dat banii la timp, e meritul bancilor, ca au reluat o relatie buna cu agricultorii, este meritul unei piete pe care am aparat-o(...)Unii producatori trebuie sa aiba o responsabilitate mai mare fata de ceea ce inseamna productia interna si piata interna, inclusiv modul in care isi livreaza productia, pentru ca sunt dintre ei care livreaza la negru. Si asta e o problema valabila si pentru unii din FNPAR", a precizat ministrul agriculturii.
Tabara crede ca "2011 va fi un an agricol bun pentru Romania".
Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) a avertizat ca in perioada urmatoare produsele alimentare se vor scumpi din cauza conditiilor meteo, dar si pentru ca Ministerul... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 13:05
"Prima criza in care am intrat si nu ne-am dat seama este criza alimentara. A fost suficient un an agricol prost in China pentru ca pretul graului sa creasca. (…) Evenimentele din Orient, dar si cele din Japonia determina o crestere masiva a consumului si o majorare a pretului petrolului. Daca revolutiile din Orient se extind in Arabia Saudita, cel mai mare producator si exportator de titei din lume, atunci ne asteapta al III-lea Razboi Mondial", a declarat pentru Bloombiz.ro Dan Matei Agathon, purtator de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).Potrivit Bancii Mondiale, 44 de milioane de oameni de pe glob au coborat sub pragul saraciei din cauza cresterii preturilor la alimente.
"Cresterea preturilor la mancare este in prezent cea mai mare amenintare pentru saraci. Suntem la numai un soc distanta de o criza de amploare.
In multe cazuri stocurile sunt scazute. Un singur eveniment major legat de vreme in unele din aceste regiuni ar putea impinge oamenii peste limite", a declarat Zoellick in timpul unei conferinte de presa organizata la finalul unei serii de intalniri intre reprezentanti ai BM si Fondului Monetar International.
Problemele meteorologice si dezastrele naturale au facut ravagii in productia agricola in multe zone de pe glob in ultimii doi ani, iar pretul petrolului a inceput sa creasca dramatic.
Intreaga economie globala s-a bazat pe utilizarea unor cantitati uriase de petrol pentru a produce bunuri alimentare pe care sa le... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2011, ora 14:54