Orice afacere, indiferent de domeniu, va trece la un moment dat printr-o criza. Fie ca ne referim la pandemii, crize financiare sau poate chiar o mai putin relevanta criza de personal, diferenta se va face nu prin magnitudinea pericolului, ci prin modul in care-l vei gestiona. Daca vrei ca afacerea ta sa supravietuiasca oricarui tip de provocare, trebuie sa te pregatesti temeinic. Nu exista un ghid pus la punct despre cum sa gestionezi o criza economica, dar iti putem oferi cateva sfaturi despre cum sa-ti ajuti afacerea in acest sens.
Pastreaza-ti flexibilitatea
Pe masura ce activitatea ta progreseaza, mentalitatea ta trebuie sa tina pasul cu ea. Ce daca la inceput ai avut magazin fizic si plateai chiria si utilitatile? Cand asta nu mai functioneaza, vine timpul sa te muti in online si sa investesti in servicii de IT, de exemplu. Nu te crampona de felul in care faceai lucurile sau de strategiile care mergeau anul trecut, ci incearca sa descoperi mereu noi moduri de a avea succes.
In acest sens ar putea fi folositor sa aduci in firma oameni cu o mentalitate orientata catre gasirea solutilor si mai putin catre gasirea celor vinovati. Incearca sa ramai deschis la orice tip de feedback si nu te teme sa aplici si strategii cu care nu ai intrat in contact pana la acest punct.
Da-ti timp de gandire
Daca in viata de zi cu zi merita sa-ti asculti primul instinct, in afaceri o decizie pripita s-ar putea sa te coste mai mult decat realizezi pe moment. Mai ales in... mai mult
Miercuri, 27 Octombrie 2021, ora 14:01
Premierul Florin Citu a declarat luni ca rata somajului a scazut in fiecare luna din 2021 si a afirmat ca economia Romaniei are, datorita activitatii bune a Guvernului pe care il conduce, "cea mai rapida revenire dupa o criza economica din ultima suta de ani".
"Rata somajului a scazut in fiecare luna din 2021. INS a anuntat ca rata somajului in luna mai a ajuns la 5,5% si la cel mai mic numar de persoane in somaj din martie 2020. O economie in care cresc investitiile si salariile este o economie in care creste numarul locurilor de munca (in mediul privat)", a scris premierul, pe Facebook.
El a adaugat ca economia Romaniei are, datorita activitatii bune a Guvernului pe care il conduce, cea mai rapida revenire dupa o criza economica din ultima suta de ani. ...citeste mai departe despre "Premierul Citu sustine ca Romania a avut cea mai rapida revenire dupa o criza economica din ultima suta de ani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Iulie 2021, ora 11:36
Lipsa circuitelor integrate (cipuri utilizand, la baza, semiconductori) a generat blocaje in industria auto romaneasca, la uzinele Dacia si Ford, dar si in plan mondial, in ultimele trimestre.
Piata se va reechilibra in cele din urma, dar lunile urmatoare, pana la reglarea asimetriilor, pot aduce opriri sau diminuari semnificative, desi temporare ale productiei in domeniul auto, atat pentru Dacia si Ford cat si pentru furnizorii lor, sau alti producatori de componente, afirma Claudiu Cazacu, consulting strategist.
Problema nu afecteaza numai producatorii auto: recent, chiar si CEO-ul Nokia a vorbit despre aceasta, desi pentru compania sa, situatia este gestionabila.
"De ce au fost, totusi, mai mari efectele in industria auto, desi componentele respective sunt utilizate pe scara larga in variate domenii? Pentru ca, pur si simplu din perspectiva prioritatii, producatorii au preferat sa reorienteze cipurile, mai rare, spre domeniile unde valoarea adaugata este mai mare. In plus, producatorii auto, vazand prabusirea vanzarilor la inceputul inchiderii economiei, anul trecut, au redus comenzile si stocurile; astfel, revenirea rapida i-a pus intr-o situatie delicata: fara stocuri, si fiind nevoiti sa concureze pentru cipuri cu alte domenii unde cererea era inalta", a declarat analistul financiar.
Trei producatori detin aproape 75% din productia mondiala
Piata producatorilor de cipuri este foarte concentrata: TSMC (Taiwan), SMIC (China) si Samsung (Coreea de Sud)... mai mult
Vineri, 26 Martie 2021, ora 06:00
Dupa ce in martie 2020 toate bursele au cazut mai puternic decat in 2008, acum ne uitam la fiecare veste care vine dinspre companiile farmaceutice. Vestile ca se pregateste un vaccin nu mai impresioneaza bursele. In schimb, unul aparut anul acesta ar vindeca si economia mondiala care ar evita o criza severa ce va aparea odata cu prelungirea lockdown-urilor de pe mapamond, avertizeaza strategul consultant al XTB Romania, Claudiu Cazacu.
"Bursele sunt pe crestere de cateva saptamani, a crescut indicele S&P cu vreo 12 procente, in mai putin de o luna, ceea ce este foarte mult. Apoi a venit vestea aceasta cu vaccinul care a dus la un plus de aproape 5% pentru S&P, la un moment dat. A ajuns la noi maxime istorice si problema este ca nu au putut fi mentinute aceste maxime istorice si s-a intrat pe vanzare. De ce? Pentru ca primul val de euforie, generat de vestea vaccinului, s-a suprapus peste rezultatul alegerilor si a lasat locul unor intrebari precum "Este de ajuns aceasta veste pentru a iesi din criza actuala?", a declarat Claudiu Cazacu.
Daca ne uitam in teren, situatia nu este deloc imbucuratoare, nici in SUA si nici in Europa, din punct de vedere al numarului de noi cazuri care apar in fiecare zi. Anuntul venit din partea companiei farmacuetice Pfizer ca vaccinul sau experimental pentru tratarea Covid-19 a fost eficient cu peste 90%, inca nu a confirmat daca medicamentul este sigur si cat timp va proteja oamenii, doua piese esentiale care lipsesc din acest puzzle.... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 00:01
Cand eram eleva, ma intrebam ce-ar fi fost daca ciobanasul din Miorita isi facea un plan de aparare cand a aflat despre complotul celorlalti ciobani? Cum ar fi sunat balada in acest caz? Nu am primit raspuns la aceasta intrebare in scoala.
Problema e ca Miorita nu este doar o balada, ci un mod de abordare in Romania, complet acceptat de marea majoritate a societatii. Cred ca modul fatalist de a privi problemele a condus la multe din situatiile cu care ne confruntam. Negam existenta unor probleme stringente si intarziem sa gasim o rezolvare pana cand problemele se transforma in adevarate crize.
Suntem experti in negarea problemelor
Va aduceti aminte cand premierul Orban spunea ca alegerile locale se pot organiza fara a creste riscul de transmitere a coronavirusului? Oare nu stiam ce se va intampla? Ba da! Daca am fi analizat ce efecte a avut organizarea alegerilor in timpul pandemie in alte tari, precum Franta, Polonia si Serbia, inainte de alegerile din Romania, ne-ar fi aratat ca numarul de infectari a crescut in aceste state la doua saptamani dupa scrutin. Dar a fost mai convenabil pentru guvern sa nege realitatea. La noi, infectarile au crescut, de la 1.438 de cazuri in 27 septembrie, la mai mult decat dublu. Mai exact, la 2.880 de cazuri noi, doua saptamani mai tarziu.
Negam si problemele de mediu, chiar si atunci cand cifrele ne spun clar ca avem o problema. In urma cu cateva zile, retele independente de monitorizare a calitatii aerului au aratat ca... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 00:00
Bursele europene au inregistrat luni cea mai slaba evolutie din ultimele trei luni, din cauza impactului avut de temerile legate de aparitia unui al doilea val de cazuri de Covid-19 asupra actiunilor companiilor din sectorul calatoriilor si vacantelor, in timp ce titlurile bancilor au scazut in urma raportului referitor la transferurile de fonduri suspecte in valoare de circa 2.000 de miliarde de dolari de catre cele mai mari institutii de credit, transmite Reuters.
Principalul consultant in domeniul sanatatii al guvernului britanic a avertizat ca numarul cazurilor de coronavirus din Marea Britanie ar putea creste pana la 50.000 infectii pe zi, pana la jumatatea lunii octombrie, daca pandemia va continua in ritmul actual. Duminica, ministrul britanic al Sanatatii, Matt Hancock, a declarat ca este posibil sa fie introduse noi restrictii la nivel national.
"Suspectam ca actiunile vor scadea puternic si fara discriminare, intr-un mod similar cu ceea ce s-a intamplat in februarie-martie sau in iunie, daca cresterea numarului de cazuri noi in Europa va submina serios redresarea economiei globale", a declarat Simona Gambarini, economist la Capital Economics.
Indicele londonez FTSE 100 a fost cel mai afectat indice din Europa, inregistrand un declin de 3,4%, cel mai puternic din ultimele trei luni.
Indicele pan-european STOXX 600 a scazut cu 3,2%, un declin care nu a mai fost intalnit de la inceputul lunii iunie.
Indicele european al companiilor din sectorul... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2020, ora 08:10
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, afirma ca in momentul de fata ne aflam intr-o criza economica suprapusa peste criza sanitara, dar ca nu se asteapta sa urmeze "o criza imensa".
"Suntem in criza economica, dar suntem intr-o criza care este suprapusa peste o criza sanitara. Nu as spune ca urmeaza o criza imensa, este o criza economica suprapusa peste criza sanitara", a declarat ministrul Energiei vineri, intr-o conferinta de presa desfasurata in localitatea argeseana Bascov, transmite Agerpres.
El a precizat ca intreprinderile mici si mijlocii vor beneficia in continuare de sustinere.
"Ati vazut primul pas pe care l-am facut vizavi de intreprinderile mici si mijlocii, de capitalul autohton, cu acel miliard de euro pe care dorim sa-l introducem in economie pana pe 31 decembrie. Lucram in momentul de fata la directiile strategice si suntem in negocieri foarte clare cu Comisia Europeana pentru Planul national de rezilienta, practic vorbim de alte 30 de miliarde de euro (...) si ne batem la Comisia Europeana si cred ca vom obtine acceptul acesteia (...) ca din acest plan de rezilienta sa fie finantat un capitol special pentru intreprinderi mici si mijlocii", a mai explicat ministrul Economiei.
Ministrul Economiei a afirmat, totodata, ca ii incurajeaza pe intreprinzatorii romani sa-si dezvolte afacerile inclusiv in afara granitelor tarii.
"Incurajam investitiile straine in Romania, dar pe de alta parte (...) incurajez intreprinderile romanesti care vor sa se... mai mult
Sambata, 19 Septembrie 2020, ora 18:14
Guvernul din Costa Rica a anuntat ca a solicitat Fondului Monetar International un instrument de asistenta financiara in suma de 1,75 miliarde dolari pentru a combate criza provocata de pandemia COVID-19, informeaza agentia EFE.
Presedintele Bancii Centrale din Costa Rica, Rodrigo Cubero, si ministrul Finantelor, Elian Villegas, au trimis o scrisoare directorului general al FMI, Kristalina Georgieva, pentru a solicita "inceperea negocierilor pentru un acord de asistenta financiara pe trei ani in cadrul unui instrument de servicii extinde, in valoare de circa 1,75 miliarde dolari", conform unui comunicat oficial.
"Acordul ar oferi o ancora politica planurilor noastre de consolidare fiscala pentru perioada necesara in vederea obtinerii unui excedent primar si situarii datoriei pe o clara traiectorie descendenta, in plus fata de faptul ca este necesar pentru a asigura o viguroasa recuperare economica dupa pandemie si o mai buna traiectorie de crestere economica pe termen mediu", se mentioneaza in scrisoarea Guvernului catre FMI.
Conform datelor Bancii Centrale, Costa Rica va suferi o cadere a economiei sale de 5% anul acesta ca urmare a crizei provocate de pandemie, in timp ce deficitul fiscal ar putea ajunge la 9% din PIB si datoria la circa 70% din PIB.
"Acest acord pe termen mediu cu FMI va furniza resurse importante Guvernului Central in conditii favorabile si va permite accesul la resurse financiare aditionale din partea organismelor financiare... mai mult
Duminica, 30 August 2020, ora 11:06
Redresarea economica din zona euro din cea mai grava criza din istorie a incetinit in august, in special in sectorul serviciilor, in urma reducerii cererii puternice consemnate in iulie, pe fondul revenirii cazurilor de coronavirus, potrivit datelor publicate vineri de IHS Markit, citate de Reuters.
Dupa relaxarea multora dintre restrictii, activitatile economice din zona euro au inregistrat cea mai mare crestere dupa jumatatea anului 2018. Dar, ca urmare a cresterii numarului de cazuri, in unele dintre regiuni, unele dintre masuri au fost reintroduse.
In aceste conditii, indicele compozit privind intentiile de achizitii ale managerilor calculat de IHS Markit, considerat un indactor al sanatatii economiei, a scazut in august la 51,6, de la nivelul final din iulie, de 54,9, confirmand ingrijorarile guvernantilor legate de sansele in scadere ale unei redresari rapide, in V.
In timp ce indicele este inca peste pragul de 50, care separa cresterea de contractie, nivelul acestuia este sub estimarile analistilor intervievati de Reuters, care se asteptau la un nivel similar lunii iulie.
"Redresarea din zona euro a incetinit in august, ceea ce scoate in evidenta slabiciunea cererii provocata de pandemia de Covid-19.
"Redresarea a fost subminata de semnele de crestere a numarului de cazuri de coronavirus in diverse parti ale zonei euro", a aratat Andrew Harker, director pentru economie la IHS Markit.
Un indice care masoara noile afaceri a scazut de la 52,7 la... mai mult
Vineri, 21 August 2020, ora 14:11