Curtea Constitutionala discuta marti 33 de dosare in care bancile au ridicat exceptii de neconstitutionalitate cu privire la Legea darii in plata, din totalul de peste 500 de sesizari depuse de la intrarea in vigoare a actului.
Vor fi audiati reprezentanti ai bancilor, care vor expune argumente in favoarea declararii unor prevederi din lege neconstitutionale.
Potrivit uzuantei, CCR ar putea conexa toate aceste dosare, avand in vedere ca se refera la aceeasi lege, iar criticile ridicate de avocatii bancilor sunt similare.
Vrei sa beneficiezi de Legea darii in plata? Cat trebuie sa scoti din buzunar
In total, peste 500 de sesizari au fost facute de reprezentantii bancilor la acest act normativ, urmand ca judecatorii Curtii sa decida daca marti vor prelua criticile ridicate in toate aceste cazuri sau le vor dezbate in separat.
Numarul sesizarilor s-a dublat in mai putin de o luna. La mijlocul lunii septembrie, existau aproximativ 250 de astfel de sesizari.
Avand in ...citeste mai departe despre "Sesizarile bancilor privind Legea darii in plata, pe masa CCR" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Octombrie 2016, ora 07:31
Premierul Dacian Ciolos a declarat, luni, la Alba Iulia, ca sustine Legea darii in plata, dar ca aceasta trebuie sa vizeze concret cazurile sociale, si nu sa rezolve problemele speculatorilor imobiliari. El a atras atentia ca o asemenea lege "ar putea arunca in aer sistemul bancar daca nu este bine gandita".
Ciolos a spus, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul a trimis un punct de vedere Parlamentului prin care propune anumite modificari, astfel incat Legea darii in plata sa vizeze faptic cazurile sociale, care au probleme dupa ce au contractat un credit, potrivit News.ro.
Ciolos, criticat dur din PNL: Opriti minciuna, intoxicarea si abuzul impotriva legii darii in plata!
"Mie mi se pare, in primul rand, ca aceasta lege trebuie nu doar declarativ, ci si faptic sa vizeze intr-adevar cazurile sociale. Deci acele situatii in care creditorii au luat un credit de la banca, ca sa isi cumpere o casa, un apartament in care locuiesc si atunci cand au probleme de rambursare sa nu fie ...citeste mai departe despre "Darea in plata: Ciolos crede ca ar putea arunca in aer sistemul bancar" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 13:28
Legea privind darea in plata face inaplicabila Legea obligatiunilor ipotecare, adoptata la finalul anului trecut, dupa ce Romania a facut eforturi timp de 25 de ani pentru a indeplini conditiile necesare ca o astfel de lege sa fie functionala, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
CSM, despre Legea darii in plata: Principiul egalitatii a fost abandonat
"In decembrie 2015 a fost adoptata o lege pentru care am fost foarte multa vreme criticati la nivel european - Legea obligatiunilor ipotecare, sau Legea obligatiunilor acoperite sau garantate cu proprietati ipotecare.
De ce abia dupa 25 de ani? Pentru ca aveam cateva conditionalitati de indeplinit. (...) Asta s-a intamplat in decembrie, la o luna dupa ce a fost adoptata Legea privind darea in plata, care face pilaf Legea obligatiunilor ipotecare", a explicat luni Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte dedicata educatiei financiare organizata de Asociatia Romana a Bancilor si Institutul ...citeste mai departe despre "Isarescu: Legea privind darea in plata face pilaf Legea obligatiunilor ipotecare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Martie 2016, ora 12:59
A devenit deja traditie ca legile, cu cat sunt mai proaste si mai populiste, sa fie votate cu mai mare entuziasm.
Iar legea darii in plata, adoptata in unanimitate dupa reexaminarea din Senat, nu avea cum sa faca exceptie.
Este, probabil, una dintre reglementarile care vor lovi din greu nu atat sectorul bancar, ci pe toti cei care sperau sa isi ia o casa sau sa vanda o casa in perioada urmatoare.
Forma adoptata de Senat, legea criticata nu numai de BNR, ci si de Comisia Europeana, nu are decat o singura modificare: introducerea unui plafon de maximum 150 de mii de euro pentru creditele imobiliare care ar urma sa fie stinse prin aceasta lege. Un plafon decent pentru Capitala, dar urias pentru provincie.
Pentru ca stupizenia sa fie totala, amendamentul a fost introdus de un pesedist, deci social-democrat, deci cu poporul, nu de un liberal, care ar trebui sa fie atent cu echilibrele pietei libere.
Niciun alt amendament al BNR nu a fost admis si legea ramane o mare veselie:... citeste mai departe despre "Legea darii in plata - cadoul otravit" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Martie 2016, ora 12:02
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a transmis ca monitorizeaza cresterea avansului la creditele ipotecare, operate de cateva banci din Romania in ultima vreme, in contextul legii darii in plata.
El a spus ca deja a primit o plangere pe acest subiect, pe care o analizeaza, transmite Bursa.
Anterior, intr-o conferinta de presa organizata saptamana trecuta, Bogdan Chiritoiu a remarcat faptul ca este pentru prima data cand oficialii bancilor spun cu subiect si predicat care este strategia institutiilor financiare.
Pana acum, astfel de miscari nu erau anuntate cu foarte mult timp inainte, asa ca se pune problema daca nu exista o intelegere intre banci pentru a creste avansul la creditele ipotecrare, pentru a pune presiune pe leguitori sa nu adopte legea darii in plata.
Legea darii in plata: Bancherii sunt criticati ca fac presiuni
Proiectul de act normativ a fost trimis de presedintele Klaus Iohannis spre reexaminare in Parlament, in decembrie 2015, iar ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Consiliul Concurentei tine lupa pe banci" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Februarie 2016, ora 12:08
Federatia Asociatiilor de Consumatori dezaproba presiunea venita din randul bancherilor in legatura cu efectele nefaste ale legii darii in plata.
De asemenea, atrage atentia ca o decizie in acest sens sa nu fie luata din motive pur electorale, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
"Federatia Asociatiilor de Consumatori sustine proiectul de lege cunoscut sub denumirea de darea in plata ca mijloc european, dar si de echitate sociala, in contextul in care in Romania ultimilor 26 de ani partea de constientizare, educare si informare a fost numai la nivel declarativ, iar ceea ce s-a facut real a fost doar punctual si nesemnificativ la nivelul intregii populatii care se afla in contact cu serviciile financiar bancare.
Dezavuam in mod categoric practica de presiune exercitata in piata, inaintea dezbaterilor si aprobarii in forul legislativ a acestui proiect de lege si speram ca atat membrii comisiilor, cat si reprezentantii cetatenilor in forul suprem legislativ al tarii sa nu fie ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Bancherii sunt criticati ca pun presiune" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 16:40
Introducerea de masuri cu efect retroactiv, precum proiectul de lege privind darea in plata, risca sa compromita siguranta juridica si nu respecta principiul asteptarilor legitime, arata, vineri, Banca Centrala Europeana care precizeaza, totodata, ca documentul ar putea conduce la o deteriorare a increderii investitorilor straini din cauza observarii unei cresteri a nesigurantei juridice si a riscului de tara.
Mai mult, potrivit BCE, acordarea de drepturi generale ce nu sunt prevazute exclusiv pentru debitori care au nevoie de protectie sociala poate conduce la hazard moral si poate compromite oferta de creditare in viitor.
E oficial: Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - Ce critici a adus presedintele
"Astfel de drepturi pot incuraja debitorii care nu au cu adevarat nevoie de protectie sa profite de schimbarile preturilor bunurilor imobiliare si sa inceteze sa isi respecte obligatiile, chiar daca au posibilitatea de a si le indeplini in totalitate. In ...citeste mai departe despre "Banca Centrala Europeana se implica in scandalul legii darii in plata: Exista riscuri asupra intregii economii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 22:40
Presedintele Klaus Iohannis a retrimis in Parlament, pentru reexaminare, Legea darii in plata, vineri, seful statului avand critici legate de "terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii".
Initial, aceasta informatie a fost furnizata, joi, de surse din Administratia Prezidentiala.
Klaus Iohannis retrimite la reexaminare Legea darii in plata
"Principiul darii in plata (datio in solutum) este un principiu economic si juridic care induce partajarea riscurilor, in mod echitabil, intre creditor si debitor. Apreciem ca aplicarea acestui concept in legatura cu institutia creditului ipotecar este binevenita, insa trebuie sa aiba in vedere adaptarea institutiei darii in plata la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, ceea ce ar asigura premisele unor raporturi de creditare bazate pe sustenabilitate in evaluarea valorilor economice.
Asadar, darea in plata trebuie legiferata ...citeste mai departe despre "E oficial: Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - Ce critici a adus presedintele" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 16:19
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge Legea darii in plata, ci sa o retrimita in Parlament pentru reexaminare, motivand ca, in forma actuala, actul normativ poate avea efecte negative si va crea nedreptati pentru unii si privilegii pentru altii.
"BNR are trei tipuri de argumente pe baza carora propune presedintelui Romaniei o decizie de retrimitere a Legii catre Parlament si/sau de verificare a constitutionalitatii acesteia. Sunt argumente de stabilitate financiara, juridice si de natura etica", a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu.
Acesta a sustinut vineri o conferinta de presa in care a prezentat pozitia BNR privind Legea darii in plata, punct de vedere transmis si presedintelul Klaus Iohannis.
De cand proiectul de lege a fost adoptat in Parlament, la finalului lunii noiembrie, reprezentantii BNR au criticat prevederile acestuia, spunand ca sunt in dezavantajul bancilor. Vineri, Bogdan Olteanu ...citeste mai departe despre "BNR ii cere lui Iohannis sa nu promulge Legea darii in plata: Va avea consecinte dramatice" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 15:52