Opreste-te pentru un minut si evalueaza-ti succesul, apoi ia in calcul criteriile cu ajutorul carora l-ai masurat. Unii se uita la contul din banca, altii deschid dulapul cu haine de colectie, se raporteaza la titlurile obtinute sau la relatiile cu ceilalti.
Sunt acestia oameni realizati? Probabil. Au initiat afaceri profitabile, sunt bine vazuti in industria in care activeaza, au relatii solide cu oameni importanti si o vitrina plina de trofee.
Pe de alta parte, unii dintre ei nu au avut timp sa isi termine studiile, nu au pastrat legatura cu prietenii buni de altadata, nu au o relatie stabila si nu isi gasesc linistea sufleteasca. Este posibil ca, din perspectiva unor oameni, sa nu fie atat de realizati.
Tocmai de aceea, succesul este un termen relativ si depinde de optica fiecaruia dintre noi.
La un anumit punct, fara sa fim superficiali, intelegem ca ceea ce ne dorim cu adevarat este fericirea. Succesul are legatura cu realizarile de pe plan financiar, pozitia sociala si reputatia profesionala, dar implinirea nu se poate obtine intotdeauna prin aceste obiective traditionale.
Societatea a ajuns la concluzia ca bunurile materiale si faima ne vor aduce fericirea, dar, in realitate, acestea nu au neaparat o legatura directa. De aceea, termenul de "succes" a devenit foarte vag si este prezentat frecvent in atat de multe contexte, incat si-a pierdut considerabil din insemnatate.
Adevarul este ca oamenii pleaca de la ideea ca acele bunuri ii vor face sa se... mai mult
Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 12:16
In 1985, Tony Ryan, Christy Ryan si Liam Lonergan, fondatorii companiei aeriene low-cost Ryanair, aveau doar un avion cu care efectuau curse zilnice intre Londra si Irlanda.
Succesul nu a venit usor, iar, pentru a construi actualul imperiu low-cost, sefii companiei au taiat cu sange rece toate cheltuielile inutile care ar fi putut impovara pretul unui bilet de avion, relateaza portalul Startups.
O parte din aceste sfaturi pot fi adevarate lectii de succes in administrarea unei afaceri.
Renunta la tot ce poti renunta
Kell Ryan, fratele mai mic al lui Tony Ryan si unul dintre oamenii implicati in dezvoltarea afacerii Ryanair, isi aduce aminte de primele masuri draconice.
"La noi nu vei gasi o felie de lamaie in ginul tonic primit in avion, dar vei ajunge din punctul A in punctul B cu doar 40 de lire. Daca vrei, poti plati 600 de lire la British Airways pentru aceeasi calatorie si ei iti vor da cate lamai vrei", povesteste Kell Ryan.
"Costurile operationale sunt in centrul atentiei la Ryanair. Obisnuiam sa particip la toate sedintele consiliului directoral si primul punct de pe agenda era intotdeauna legat de costuri.
Chiar si acum cand avem in conturi 3 miliarde de lire si asteptam un profit de 700 de milioane in acest an, nu ne permitem sa luam piciorul de pe pedala si sa ne relaxam. Daca poti controla costurile vei putea infrunta orice criza financiara", crede fondatorul companiei.
Fost director executiv pana la sosirea in firma a lui Michael... mai mult
Sambata, 30 Ianuarie 2016, ora 00:00
Comunitatea de afaceri din Craiova va avea ocazia sa se conecteze si sa dezbata cele mai de interes teme pentru succesul in business, alaturi de 60 de speakeri de top din tara noastra (antreprenori in serie, manageri din companii de top, investitori, experti si specialisti in diverse domenii).
Discutiile vor fi prilejuite de cele 16 workshopuri, 4 conferinte si 4 mese rotunde din cele doua zile ale evenimentului, care este sustinut de peste 100 de parteneri si la care sunt asteptati 500 de participanti.
"Am ales sa organizam la Craiova editia cu numarul 11, pentru ca era firesc dupa ce am fost in celelalte regiuni economice ale tarii sa ajungem si in Oltenia," arata Laszlo Pacso, coordonatorul proiectului.
"Dorim sa intelegem cat mai bine care sunt provocarile managerilor si antreprenorilor din Oltenia, sa avem o imagine globala a antreprenoriatului din Romania. Asa vom putea ajuta mult mai targetat fiecare regiune cu cele necesare pentru dinamizarea si coagularea mediului de afaceri, mai ales in perspectiva in care vrem sa promovam si peste granitele tarii valorile si potentialul fiecarei regiuni, iar pentru asta este nevoie de interactiune, schimb de idei si de o intelegere profunda a mediului de business din fiecare regiune. Chiar daca traim cu totii in aceeasi tara, exista unele diferente, chiar semnificative, intre provocarile si stilul de business al oamenilor de afaceri din fiecare regiune," apreciaza Laszlo Pacso.
Evenimentul cu structura cea mai... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 11:37
Cei mai mari manageri din lume par sa aiba putine lucruri in comun, utilizand diverse stiluri de conducere si avand in vedere diverse scopuri. In ciuda diferentelor dintre ei, acesti manageri au o trasatura comuna: nu ezita sa incalce orice regula considerata sacra de catre intelepciunea conventionala.
Marcus Buckingham si Curt Coffman, autorii cartii "First, Break All the Rules: What the World's Greatest Managers Do Differently", au ajuns la aceasta concluzie analizand stilul de conducere al mai multor manageri care au inregistrat performante importante, indiferent de tipul sau marimea companiei pe care o conduc.
Ce cauta managerii de succes la viitorii lor angajati
Relatia dintre manageri si angajati poate fi abordata in diverse feluri, insa cei mai buni manageri din acest punct de vedere au renuntat la stilul conventional si cauta persoane cu care sa lucreze utilizand criterii diferite fata de cele clasice, iar raportarea la subordonati se face tinand cont de caracterul lor unic.
Managerii al caror stil de conducere este analizat in cartea "First, Break All the Rules: What the World's Greatest Managers Do Differently" nu cred ca o persoana poate obtine tot ceea ce isi propune daca beneficiaza de o pregatire intensa. Ei nu incearca sa ii ajute pe oameni sa isi depaseasca slabiciunile. Pur si simplu, acesti manageri desconsidera regula de aur in afaceri.
Talentul constituie un criteriu prioritar in procesul de selectie a angajatilor, fiind considerat... mai mult
Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 00:00
Turismul romanesc si reprezentantii acestuia trebuie sa invete de la modelele de succes din jurul sau.
Daca facem o comparatie intre Romania si Bulgaria, observam ca ambele tari au facut parte din blocul comunist, au iesit in acelasi timp din el, au o clima asemanatoare, tipul de turism cerut de relief este aproximativ acelasi si in ambele tari exista conditii pentru turismul cultural.
In plus, Romania are avantajul Deltei Dunarii, potrivit Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii.
Totusi, in conditii asemanatoare, cum a ajuns Bulgaria ca in 2011 sa atraga peste 9 milioane de turisti straini si asta intr-o perioada marcata de criza economica?
Reteta succesului bulgaresc
Pentru a intelege mai bine ascensiunea turismului bulgaresc trebuie sa pornim de la bazele lui. Bulgaria, ca si Romania, a pornit de la aceleasi hoteluri contruite pe timpul comunismului. Pentru a atrage turistii, in special pe cei germani, bulgarii au inceput sa achizitioneze licente de la marile lanturi hoteliere, precum LTI, ITS, Riu, Kempinski, Sol Melia.
Aceste licente insa nu au insemnat pentru hotelieri aducerea turistului german pentru a admira siglele celebre. Aceste licente s-au dat si se prelungesc si astazi pe criterii stricte.
O astfel de licenta se obtine printre altele prin obligativitatea licentiatului de a face investitii in unitatea hoteliera. In plus, de foarte multe ori, in hotel activeaza un manager din partea companiei ce atribuie licenta.
Personalul... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 14:20
Pentru o companie, notorietatea brandului si introducerea lui cu succes pe piata sunt prioritati. Totusi, in conditiile in care concurenta devine din ce in ce mai apriga, firmele trebuie sa se asigure ca au cateva avantaje fata de rivalii lor. Daca vrei sa stii cum iti poti promova brandul si cum il poti face indragit de public, poti citi sfaturile date de specialisti. Cei mai multi clienti aleg un produs dintre alte zeci expuse pe rafturi tinand cont de criterii personale, de cele mai multe ori greu de contabiliizat. Dincolo de acest aspect, anumite companii reusesc nu doar sa ii determine pe consumatori sa le cumpere produsele, ci chiar sa le indrageasca.
„Un brand care aduce bucurie si emotie este un lucru rar”, sustine Pierre Chandon, profesor de marketind la INSEAD, scoala internationala de business.
Aceste produse ofera un plus de valoare, fie hedonista, fie simbolica, pentru client, continua Chadon, care aminteste ca oamenii au tendinta sa se alinieze cu un brand care reflecta ceea ce ei vad atunci cand se uita in oglinda.
„Pentru multi, marcile de produse pe care le folosim reprezinta modul in care noi, ca oameni, suntem”.
Fa-i sa se simta ca un copil din nou
„Anumite companii stiu ca au o eticheta si ca se identifica in ochii publicului prin ceva anume, fie ca este vorba despre un anumit gust sau miros, care le aminteste clientilor de perioada copilariei.
Aceasta este prin definitie fericita si lipsita de griji”,... mai mult
Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 07:57
Managerul de top are intotdeauna o baza pentru succesul sau: educatia. In acest concept, putem include atat facultatile absolvite, diplomele de MBA, experienta acumulata, dar si un punct mai sensibil: educatia primita in copilarie. Parintii joaca un rol esential pentru succesul ulterior al copilului, explica Urania Cremene, trainer UBD si primul expert in parnting atestat in Romania.Oamenii de succes au anumite criterii, care se dovedesc a fi foarte greu de educat la varsta adulta, tocmai de aceea Urania Cremene a studiat indeaproape psihologia copilului si lucrurile care se creaza in noi ca si valori, principii, reguli din copilarie, convingeri, unele care ne ajuta mai departe ca si adulti, altele care, dimpotriva, ne pun bete in roate.
"Una dintre cheile succesului la adultii care ajung sa-si atinga potentialul maxim si ajung sa aiba succes sunt increderea in propriile puteri. Din pacate, increderea de sine se dobandeste foarte greu atunci cand esti adult. Are foarte mare legatura cu felul in care ai fost educat ca si copil", sustine consultantul.
Astfel, increderea in sine devine tot mai greu de dobandit, odata cu trecerea timpului si aici intervine rolul parintelui de a rezolva problema inca din perioada in care omul este cel mai maleabil, copilaria.
Cum sporim increderea copilului in propria persoana?
Procesul de sporire a increderii este unul mult mai complex decat isi imagineaza unii parinti. Laudele si expresiile de tipul "uite ce fata desteapta/baiat... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 14:51
Intr-un climat economic crispat, tinuta pe care o ai la un interviu de angajare ar putea sa faca diferenta intre primirea unei oferte si respingerea clara si definitiva.“Daca nu investesti cu adevarat in felul in care arati, acest lucru te poate costa slujba,” spune consultantul de imagine si stylistul David A. McKnight.
“Noua din zece angajatori spun, cand restul criteriilor de angajare sunt egale intre candidati, ca aleg candidatul cel mai atragator sau candidatul care se prezinta cel mai bine in fata lor.”
Iata sase sfaturi cu privire la stilul pe care ar trebui sa-l abordezi pentru a te asigura ca look-ul tau este in favoarea carierei tale si nu impotriva acesteia:
Creeaza-ti un CV “vizual”
Asigura-te ca tinuta ta transmite mesajul potrivit cu privire la abilitatile tale, sfatuieste Mary Lou Andre, consultant de imagine si autor al cartii “Ready to Wear: An Expert's Guide to Choosing and Using Your Wardrobe."
“Schimba-ti tiparul dupa care iti alegi tinuta, in functie de competentele tale. Vestimentatia trebuie sa fie strans legata de abilitatile tale, de comunicare, de respect si de limitele profesionale pe care e bine sa le trasezi inca de la inceput,” spune Andre. “Nu trebuie sa fii plictisitor, dar trebuie sa iti faci timp sa te gandesti si la asta.”
La costum
Daca nu ti se impune altceva, poarta intotdeauna un costum sau un deux-piece, in cazul femeilor, la primul interviu de angajare. Pentru... mai mult
Marti, 02 Martie 2010, ora 20:35