In programul de guvernare al cabinetului Florin Citu se specifica in mod clar un punct important: aderarea Romaniei la zona euro. Economistii nu dau insa sanse prea mari indeplinirii acestui obiectiv atat de important.
"Obiectivul principal al Romaniei il reprezinta cresterea convergentei reale cu economiile europene, prin atingerea unui PIB pe cap de locuitor la paritatea de cumparare standard de 85% din media UE 27, la orizontul anului 2024. Obiectiv specific: Convergenta reala se poate atinge in final prin adoptarea de catre Romania a monedei Euro. Un prim pas il reprezinta aderarea la ERM II ce ar reduce variabilitatea cursului de schimb, contribuind la stabilitatea monetara a Romaniei", se arata in programul de guvernare 2020-2024.
Economistii avertizeaza ca Romania are sanse aproape zero pentru a reusi o performanta pe care se chinuie sa o atinga de 13 ani, mai ales in conditiile in care doar in doi ani din 2007 incoace a reusit sa indeplineasca principalele conditii pentru a trece la urmatorul pas necesar adoptarii monedei europene.
"Va fi foarte greu, chiar imposibil, sa aderam la zona euro. Exista motive obiective, sunt acei indicatori in care trebuie sa ne incadram si in care nu ne-am incadrat decat in doi ani din 2007 incoace, cand am aderat la UE. Doar in 2015 si 2016 am indeplinit criteriile pentru trecerea la etapa de aderare la euro, in rest, niciodata nu au reusit sa indeplinim indicatorii. Calul de bataie pentru noi a fost intotodeauna inflatia,... mai mult
Joi, 24 Decembrie 2020, ora 00:05
In afara de cele 5 criterii nominale stabilite pentru a gira trecerea cu succes la moneda unica europeana, mai exista si asa-numitele criterii reale de convergenta.
E vorba de nivelul de trai masurat la nivelul PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumparare standard (ajustat pe masura preturilor din respectiva tara in raport cu preturile medii la nivel european), gradul de deschidere a economiei, ponderea comertului derulat cu statele membre UE, structura economiei pe sectoare de activitate s.a.
Dintre aceste criterii de convergenta reala, cel mai important este nivelul de trai masurat la nivelul PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumparare standard, pragul acceptat in mod conventional fiind de 60% din media UE.
La o medie a economiei informale de circa 14% pe ansamblul UE, Romania are in prezent un nivel de trai exprimat sintetic la nivelul PIB/locuitor de 55% din media Uniunii (exprimat la paritatea puterilor de cumparare standard), dar un nivel al economiei informale... citeste mai departe despre "Romania si intrarea in zona euro: Un indice important e tras in jos de economia subterana" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Septembrie 2015, ora 09:25
Obiectivul Romaniei de a adera la zona euro in 2019 este "foarte ambitios", o data mai realista fiind dincolo de 2021, astfel incat Romania sa evite trecerea prematura la moneda europeana, in timp ce factorii de decizie par sa ignore provocarile si riscurile statutului de membru, potrivit Erste.
"Ȋn ultimii ani, aderarea Romaniei la zona euro a devenit o tinta miscatoare. Ultimul termen mentionat acum este 2019. Consideram acest nou termen ca fiind foarte ambitios si credem ca o data de aderare mai realista ar fi dincolo de 2021", se arata intr-un raport al Erste.
Planurile Romaniei de a adera la zona euro au ramas neschimbate chiar si in perioada de varf a crizei, cand a fost pusa sub semnul intrebarii existenta monedei europene, iar Ungaria si Polonia au pus acest obiectiv in asteptare.
Aderarea Romaniei la zona euro, o tinta aflata in miscare de la intrarea tarii in Uniunea Europeana, a fost utilizata ca "proiect istoric" necesar pentru a servi ca ancora pentru deciziile economice ale guvernelor, fiind sprijinita puternic in acest sens de Banca Nationala a Romaniei.
"In ultimele doua decenii, apetitul Romaniei pentru reforme a fost mai degraba moderat si, de aceea, obiective ambitioase precum aderarea la UE sau obtinerea centurii de siguranta a FMI au fost factorii motivanti care au facut Romania sa inghita chiar si pastilele mai amare ale reformelor, care altminteri ar fi fost refuzate, institutiile mentionate avand in acelasi timp si rolul de tapi... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 12:17
Presedintele Traian Basescu s-a declarat convins ca Romania va indeplini anul viitor toate cele cinci criterii pentru aderarea la zona euro, insa a precizat ca nu e suficient, un element extrem de important fiind competitivitatea economica.
"In ce priveste zona euro, cred ca anul viitor Romania va indeplini toate criteriile - cele cinci criterii de la Maastricht (...). In momentul de fata, Romania indeplineste patru din cele cinci criterii, insa experienta altor state care au intrat in zona euro ne arata ca indeplinirea celor cinci criterii nu este suficienta", a afirmat seful statului, potrivit Mediafax.
Seful statului a adaugat ca au fost state care au intrat in zona euro dupa care nu au rezistat in aceasta zona extrem de competitiva, ca urmare a lipsei de competitivitate a propriilor economii, el dand ca exemplu Grecia, Portugalia si Spania.
Traian Basescu a subliniat ca, pentru aderarea la euro, este obligatoriu un element extrem de important: competitivitatea economica. El a spus insa ca sunt motive de optimism din acest punct de vedere.
Romania a transmis Comisiei Europene noul program de convergenta, pentru perioada 2014-2017, anuntandu-i pe oficialii de la Bruxelles ca angajamentul de adoptare a monedei euro "va deveni un obiectiv realizabil si necesar" la data de 1 ianuarie 2019.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, declarat, la inceputul lunii mai, ca fixarea unui obiectiv ambitios precum aderarea la zona euro in 2019 ar putea... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 08:53
Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, crede ca sunt necesari 20-30 de ani pentru ca tara noastra sa poata indeplini criteriile de convergenta reala pentru aderarea la zona euro.
"Depinde din ce punct de vedere privim lucrurile. Din perspectiva convergentei nominale, probabil ca in cativa ani am fi gata, daca implementam o agenda de reforme foarte serioasa. Din perspectiva convergentei reale probabil ca ne trebuie mult timp si discutam de 20 - 30 de ani, ca sa putem fi pregatiti pe deplin", a spusDumitru, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, nicio tara nu a fost pregatita, pe deplin, atunci cand a aderat la zona euro si, in final, trebuie facut un compromis intre cei doi factori, nevoia de convergenta reala si mentinerea unui catalizator pentru a putea implementa reformele structurale necesare in economie.
Premierul Victor Ponta a declarat luni ca anul 2015 nu este "batut in cuie" pentru aderarea Romaniei la zona euro si a subliniat ca este important ca eforturile privind indeplinirea criteriilor de convergenta sa fie mentinute. mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 18:05
Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei, considera ca statul roman trebuie sa urmeze exemplul Poloniei in legatura cu aderarea la zona euro.
"De cele mai multe ori sunt de acord cu guvernatorul Mugur Isarescu. Cred ca este important sa ne mentinem mai departe eforturile pentru a indeplini criteriile de convergenta, criteriile nominale, care tin de deficit - si asta am respectat - care tin de inflatie - si respectam - care tin de criteriile nominale, insa criteriile reale, cele care arata care este puterea de cumparare a romanilor fata de tarile din zona Euro si celellate, care tin de oportunitate - trebuie sa le gandim cu foarte mare atentie", a spus Ponta, citat de Mediafax.
El a apreciat ca Romania trebuie sa adopte conduita Poloniei in ceea ce priveste acest subiect.
"Romania trebuie sa mearga pe drumul pe care a mers Polonia si anume: spune foarte clar ca este in favoarea unei Europe cat mai bine inchegate, ca doreste sa intre in Euro, insa anul 2015 nu este un reper batut in cuie, ca sa fiu foarte diplomat", a spus Ponta.
Romania nu mai poate adopta euro in 2015. Care sunt motivele
Trecerea la moneda euro in anul 2015 acum nu intra in discutie, dar incercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv mentinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este un bun exercitiu de disciplina economica, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de New York Times.
Tinta de aderare in 2015 acum "nu intra in discutie", a spus Isarescu,... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 14:47
Aderarea la euro in 2015 este un deziderat promovat atat de mediul politic cat si de reprezentantii BNR.
In acelasi timp, aceiasi oficiali observa ca Romania nu este pregatita pentru aceasta etapa majora, ridicand astfel intrebarea care ar fi de fapt data realista cand tara noastra ar putea sa faca parte din zona euro.
Presedintele Traian Basescu a reiterat importanta acestui pas pentru Romania si mentinerea tintei ca tara noastra sa adere la euro in 2015, de mai multe ori pe parcursul acestui an.
Aderarea la euro, o obligatie
Basescu, la finalul summitului UE: Suntem reticenti la o uniune fiscala
Basescu a aratat ca pentru Romania nu se pune problema de a respecta sau nu conditiile de aderare la zona euro, deoarece acest proces reprezinta o conditie a Tratatului prin care Romania a devenit membra UE. Problema este, conform declaratiilor presedintelui dupa Consiliul European de toamna, cat de repede tara noastra va reusi sa-si tina promisiunile pentru care deocamdata a primit o derogare din partea partenerilor europeni.
Traian Basescu a declarat, dupa aceeasi reuniune, ca a insistat ca Romania sa devina parte atat a uniunii bancare, cat si a Tratatului fiscal, pentru ca altfel riscam ca tara noastra sa ramana "decuplata" de la ce se intampla in zona euro, iar orice intarziere "este o pierdere pentru Romania".
Tot presedintele a observat insa ca "trebuie sa existe corelare intre ce vrem si angajam si ce facem acasa", iar prin faptul ca inca nu facem... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 12:16
Aderarea la zona euro a Romaniei este pusa sub numeroase semne de intrebare. Ce sanse are Romania de indeplinire a criteriilor pre-aderare, tebuie Romania sa continue eforturile in acest sens si, cel mai important, in contextul european actual, va mai fi acceptata vreo tara in zona euro?
Claudiu Doltu, Secretar de Stat la Ministerul de Finante, doctor in economie, declara miercuri pentru Business24 ca Romania trebuie sa se gandeasca la viitor si sa continue procesul de aderare, iar momentul actual, plin de dificultati, trebuie depasit pentru a ne gandi la "ziua de maine".
Conform Secretarului de Stat insa, cu sau fara euro, realizarea si consolidarea conditiilor de trecere la euro trebuie sa devina prioritati pentru orice program de guvernare.
In ceea ce priveste criteriile amintite, Romania sta relativ bine, acestea avand sanse sa fie indeplinite in totalitate pana in 2015, anul la care statul ar dori sa inceapa trecerea catre moneda europeana.
Datoria publica si deficitul bugetar, sunt doua elemente care ar putea fi bifate de oficialii romani pana la data ceruta daca lucrurile evolueaza ca pana acum. Cea mai mare problema a noastra este insa nivelul inflatiei. "Acum suntem intr-o perioada in care avem o inflatie mult mai scazuta, iar inflatia la nivelul zonei euro a urcat un pic. Suntem la nivelul in care in sfarsit ne-am putea incadra in criteriul inflatiei. Celelalte criterii care tin de datoria publica si de sustenabilitatea finantelor publice, ar putea... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:41
Romania nu indeplineste niciunul din criteriile pentru aderarea la zona euro, respectiv stabilitatea preturilor, pozitia bugetara a guvernului, stabilitatea cursului de schimb si convergenta dobanzilor pe termen lung, intampinand insa si obstacole legislative, a anuntat Comisia Europeana (CE), informeaza Mediafax. Autoritatile romane au anuntat anul 2015 ca tinta oficiala pentru adoptarea monedei comunitare. Legislatia din Romania, mai ales Legea referitoare la Banca Nationala a Romaniei (BNR), nu este compatibila in totalitate cu articolele 130 si 131 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene si cu statutul Sistemului European al Bancilor Centrale/Banca Centrala Europeana, se arata in Raportul de Convergenta pentru 2010 al CE.
Incompatibilitatile privesc integrarea BNR in sistemul bancilor centrale europene la momentul adoptarii euro, independenta institutiei, dar si interzicerea acordarii de imprumuturi institutiilor financiare in cu exceptia "asistentei de urgenta".
Totodata, obiectivul secundar al BNR se refera la politica economica generala a statului, dar ar trebui sa contina prevederi despre politicile economice generale ale UE, acestea din urma avand prioritate fata de cele ale Romaniei.
In privinta criteriilor de convergenta, inflatia din Romania s-a situat peste valoarea de referinta, calculata la 12 luni, din Uniunea Europeana (UE) inca de la aderarea tarii la spatiul comunitar in 2007.
Avansul mediu al preturilor din Romania a fost de 5% in cele 12 luni... mai mult
Miercuri, 12 Mai 2010, ora 16:53