Cedand presiunilor venite de la Banca Centrala Europeana si Uniunea Europeana, Bulgaria va incerca anul viitor sa adere simultan la uniunea bancara si la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera zonei euro, a declarat marti ministrul bulgar de Finante, Vladislav Goranov.
In urma cu doar cateva saptamani, acelasi Vladislav Goranov spunea ca autoritatile de la Sofia insista pentru ca Bulgaria sa adere la uniunea bancara abia dupa aderarea la ERM-2, transmite Bloomberg.
Se pare insa ca Guvernul celui mai sarac stat membru UE s-a pliat in cele din urma recomandarilor venite de la BCE si Comisia Europeana, care insista ca Sofia trebuie sa imbunatateasca guvernanta corporativa, economiile si bancile.
"Vom insista pentru ca ambele sa se intample in aceeasi zi", a spus marti Vladislav Goranov intr-o conferinta organizata la Sofia. Potrivit lui Goranov, in zilele urmatoare o delegatie de oficiali bulgari se va deplasa la sediul BCE pentru discutii intense cu privire la procedurile de aderare si calendarul pentru ambele institutii.
Goranov nu a precizat daca Guvernul de la Sofia intentioneaza sa isi respecte promisiunea anterioara de a depune cererea de aderare la ERM-2 pana la finele lunii iunie.
Bulgaria, cea mai saraca tara membra a Uniunii Europene, indeplineste toate criteriile economice pentru aderare la ERM-2. Moneda nationala, leva, este deja legata de euro, datoria publica este sub media din zona euro si sub limita de 60% din PIB ceruta de UE,... mai mult
Marti, 12 Iunie 2018, ora 23:33
Bulgaria, tara care in prezent detine presedintia rotativa a UE, spera sa demareze in prima jumatate a acestui an procedura care sa ii permita aderarea la zona euro, a anuntat joi ministrul bulgar de Finante, Vladislav Goranov, transmit Reuters si AFP.
Goranov a dezvaluit ca Bulgaria va cere statelor din zona euro sa isi exprime obiectiile fata de o eventuala aderare a sa la ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.) pana la mijlocul anului. "Discutam in mod intens cu BCE si cu statele membre. Strategia noastra este ca vrem sa obtinem asigurari din partea lor ca vor privi pozitiv cererea noastra", a declarat Goranov la ceremonia care a inaugurat preluarea de catre Bulgaria a presedintiei rotative a UE.
"Cel mai probabil vom depune o cerere la BCE in primul semestru. Exista discutii intense la nivel de Guvern, Banca Nationala a Bulgariei si BCE. Trebuie mai intai sa obtinem un raspuns de la BCE", a precizat Goranov, subliniind ca Bulgaria indeplineste criteriile formale si nu prezinta niciun risc pentru zona euro.
"Bulgaria are o moneda stabila, o crestere de 4%, o rata a somajului scazuta. Suntem gata sa intram in anticamera euro", a apreciat la randul sau premierul bulgar Boiko Borissov.
Mecanismul ERM II prevede ca evolutia cursului de schimb al monedei unei tari candidate trebuie sa ramana intr-un interval de variatie de plus/minus 15% fata de un nivel central agreat, timp de doi ani inainte de adoptarea euro.
Cea mai saraca tara membra a UE, Bulgaria... mai mult
Joi, 11 Ianuarie 2018, ora 15:59
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a reliefat, marti dimineata, cateva dintre problemele cu care se confrunta tara noastra.
"Vrem sa fim o economie bazata pe cunoastere, dar ne lipsesc unele elemente ale unei economii bazate pe factori de productie. Realist privind, si cu durere, remarcam ca, dupa atatia ani, nu avem macar o autostrada sa treaca muntii Carpati.
Nu avem nici o centura completa a Bucurestiului. Nu am terminat nici cei 16 kilometri care leaga DN1 de Autostrada 1. Si avem multe alte probleme de rezolvat. Jumatate dintre localitatile tarii nu au canalizare, nu au apa curenta. Toate acestea necesita investitii", a declarat Mugur Isarescu, intr-o conferinta organizata la BNR.
Cu toate acestea, el a mentionat ca indeplinim, pe hartie, aproape toate criteriile de convergenta nominala de aderare la zona euro, transmite B1 TV.
Printre criteriile respective se numara mentinerea deficitului ...citeste mai departe despre "Isarescu: Indeplinim aproape toate criteriile de aderare la euro, dar nu avem o autostrada peste Carpati" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Martie 2016, ora 11:24
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca la nivel politic exista consens ca aderarea Romaniei la euro ar putea avea loc in 2019, mentionand Presedintia, cat si Guvernul, dar nu a confirmat obiectivul, punctand mai degraba o serie de masuri care conditioneaza momentul.
"Romania poate sa anunte acum ca a ajuns la un consens politic privind aderarea la zona euro. Atat presedintele, cat si primul ministru au anuntat ca obiectivul de aderare poate fi 2019. Este un obiectiv ambitios care poate fi folosit ca ancora pentru politicile economice", a spus Isarescu la conferinta Euromoney.
Isarescu nu a confirmat ca BNR si-a asumat acest obiectiv, punand accent insa pe faptul ca beneficiile aderarii nu sunt neconditionate si presupun multe eforturi si reforme structurale care sa permita o cat mai mare convergenta reala, care s-a dovedit tot mai importanta dupa criza financiara din 2008.
El a aratat ca, desi in acest moment Romania sta bine in ceea ce priveste criteriile nominale stabilite la Maastricht, mentionand pozitia fiscala, curba dobanzilor si stabilitatea cursului, indicatorii reali sunt inca semnificativ sub media europeana.
Potrivit guvernatorului BNR, desi atingerea criteriului de stabilitate a preturilor este o problema de cateva luni, Romania mai are inca multe de facut in ceea ce priveste reformele structurale, dand ca exemplu piata fortei de munca.
"Unii economisti spun ca atingerea criteriilor nominale este in contradictie cu convergenta... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 14:05
Obiectivul Romaniei de a adera la zona euro in 2019 este "foarte ambitios", o data mai realista fiind dincolo de 2021, astfel incat Romania sa evite trecerea prematura la moneda europeana, in timp ce factorii de decizie par sa ignore provocarile si riscurile statutului de membru, potrivit Erste.
"ČŠn ultimii ani, aderarea Romaniei la zona euro a devenit o tinta miscatoare. Ultimul termen mentionat acum este 2019. Consideram acest nou termen ca fiind foarte ambitios si credem ca o data de aderare mai realista ar fi dincolo de 2021", se arata intr-un raport al Erste.
Planurile Romaniei de a adera la zona euro au ramas neschimbate chiar si in perioada de varf a crizei, cand a fost pusa sub semnul intrebarii existenta monedei europene, iar Ungaria si Polonia au pus acest obiectiv in asteptare.
Aderarea Romaniei la zona euro, o tinta aflata in miscare de la intrarea tarii in Uniunea Europeana, a fost utilizata ca "proiect istoric" necesar pentru a servi ca ancora pentru deciziile economice ale guvernelor, fiind sprijinita puternic in acest sens de Banca Nationala a Romaniei.
"In ultimele doua decenii, apetitul Romaniei pentru reforme a fost mai degraba moderat si, de aceea, obiective ambitioase precum aderarea la UE sau obtinerea centurii de siguranta a FMI au fost factorii motivanti care au facut Romania sa inghita chiar si pastilele mai amare ale reformelor, care altminteri ar fi fost refuzate, institutiile mentionate avand in acelasi timp si rolul de tapi... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 12:17
Presedintele Traian Basescu s-a declarat convins ca Romania va indeplini anul viitor toate cele cinci criterii pentru aderarea la zona euro, insa a precizat ca nu e suficient, un element extrem de important fiind competitivitatea economica.
"In ce priveste zona euro, cred ca anul viitor Romania va indeplini toate criteriile - cele cinci criterii de la Maastricht (...). In momentul de fata, Romania indeplineste patru din cele cinci criterii, insa experienta altor state care au intrat in zona euro ne arata ca indeplinirea celor cinci criterii nu este suficienta", a afirmat seful statului, potrivit Mediafax.
Seful statului a adaugat ca au fost state care au intrat in zona euro dupa care nu au rezistat in aceasta zona extrem de competitiva, ca urmare a lipsei de competitivitate a propriilor economii, el dand ca exemplu Grecia, Portugalia si Spania.
Traian Basescu a subliniat ca, pentru aderarea la euro, este obligatoriu un element extrem de important: competitivitatea economica. El a spus insa ca sunt motive de optimism din acest punct de vedere.
Romania a transmis Comisiei Europene noul program de convergenta, pentru perioada 2014-2017, anuntandu-i pe oficialii de la Bruxelles ca angajamentul de adoptare a monedei euro "va deveni un obiectiv realizabil si necesar" la data de 1 ianuarie 2019.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, declarat, la inceputul lunii mai, ca fixarea unui obiectiv ambitios precum aderarea la zona euro in 2019 ar putea... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 08:53
Criteriile de aderare la zona euro ar putea deveni atat de complicate, incat aderarea statelor sa fie posibila numai pe termen lung, a declarat, marti, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la o conferinta privind Piata Unica.
Leonard Orban a adaugat ca este necesara clarificarea conditiilor si a criteriilor de aderare la mecanismul unic de supraveghere bancara (Uniunea Bancara Europeana) pentru statele care nu au aderat la zona euro, conform Agerpres.
BCE devine autoritatea suprema de supraveghere a bancilor
Leonard Orban a atras atentia asupra diferitelor manifestari la nivelul zonei euro: la inceputul crizei acestea erau de tip izolationist, in timp ce acum se fac eforturi puternice pentru a consolida zona euro.
Statele aflate in afara zonei euro se confrunta cu riscul de a ramane la periferia UE, astfel ca se impune ca oficialii europeni sa vina cu propuneri prin care sa se evite separarea in doua sau mai multe grupe, a adaugat ministrul Afacerilor Europene.
Oficialul a mentionat ca Romania a sustinut constant demersurile de aprofundare ale pietei interne.
"Izolarea si protectionismul nu sunt in niciun caz un raspuns viabil in Uniunea pe care dorim sa o construim", a spus Ludovic Orban. mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 11:38
Aderarea la zona euro a Romaniei este pusa sub numeroase semne de intrebare. Ce sanse are Romania de indeplinire a criteriilor pre-aderare, tebuie Romania sa continue eforturile in acest sens si, cel mai important, in contextul european actual, va mai fi acceptata vreo tara in zona euro?
Claudiu Doltu, Secretar de Stat la Ministerul de Finante, doctor in economie, declara miercuri pentru Business24 ca Romania trebuie sa se gandeasca la viitor si sa continue procesul de aderare, iar momentul actual, plin de dificultati, trebuie depasit pentru a ne gandi la "ziua de maine".
Conform Secretarului de Stat insa, cu sau fara euro, realizarea si consolidarea conditiilor de trecere la euro trebuie sa devina prioritati pentru orice program de guvernare.
In ceea ce priveste criteriile amintite, Romania sta relativ bine, acestea avand sanse sa fie indeplinite in totalitate pana in 2015, anul la care statul ar dori sa inceapa trecerea catre moneda europeana.
Datoria publica si deficitul bugetar, sunt doua elemente care ar putea fi bifate de oficialii romani pana la data ceruta daca lucrurile evolueaza ca pana acum. Cea mai mare problema a noastra este insa nivelul inflatiei. "Acum suntem intr-o perioada in care avem o inflatie mult mai scazuta, iar inflatia la nivelul zonei euro a urcat un pic. Suntem la nivelul in care in sfarsit ne-am putea incadra in criteriul inflatiei. Celelalte criterii care tin de datoria publica si de sustenabilitatea finantelor publice, ar putea... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:41
Romania nu indeplineste niciunul din criteriile pentru aderarea la zona euro, respectiv stabilitatea preturilor, pozitia bugetara a guvernului, stabilitatea cursului de schimb si convergenta dobanzilor pe termen lung, intampinand insa si obstacole legislative, a anuntat Comisia Europeana (CE), informeaza Mediafax. Autoritatile romane au anuntat anul 2015 ca tinta oficiala pentru adoptarea monedei comunitare. Legislatia din Romania, mai ales Legea referitoare la Banca Nationala a Romaniei (BNR), nu este compatibila in totalitate cu articolele 130 si 131 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene si cu statutul Sistemului European al Bancilor Centrale/Banca Centrala Europeana, se arata in Raportul de Convergenta pentru 2010 al CE.
Incompatibilitatile privesc integrarea BNR in sistemul bancilor centrale europene la momentul adoptarii euro, independenta institutiei, dar si interzicerea acordarii de imprumuturi institutiilor financiare in cu exceptia "asistentei de urgenta".
Totodata, obiectivul secundar al BNR se refera la politica economica generala a statului, dar ar trebui sa contina prevederi despre politicile economice generale ale UE, acestea din urma avand prioritate fata de cele ale Romaniei.
In privinta criteriilor de convergenta, inflatia din Romania s-a situat peste valoarea de referinta, calculata la 12 luni, din Uniunea Europeana (UE) inca de la aderarea tarii la spatiul comunitar in 2007.
Avansul mediu al preturilor din Romania a fost de 5% in cele 12 luni... mai mult
Miercuri, 12 Mai 2010, ora 16:53