Unul dintre cele mai apreciate filme din istoria cinematografiei romanesti este inclus de prestigioasa publicatie New York Times in topul celor mai bune pelicule ale acestui inceput de secol.
Este vorba despre "Moartea domnului Lazarescu", regizat de Cristi Puiu, care in anul 2005 a castigat, la Festivalul de la Cannes, premiul "Un Certain Regard".
"Cele mai bune filme ale secolului 21. Pana acum", este titlul articolului New York Times.
Cu mii de filme deja lansate in prima "sesime" din acest secol, este deja timpul pentru sortarea lor, noteaza autorii. In demersul realizarii topului, acestia au avut nevoie de ajutor din partea unor experti in cinema, de pe Facebook. Cele 25 de filme "sunt destinate sa fie clasice in viitor", mai noteaza New York Times.
Iata insa ce scrie sursa citata despre "Moartea domnului Lazarescu", plasat pe locul 5 in acest top:
"Titlul este un spoiler. Cand il intalnim pentru prima oara pe Dante Lazarescu, un pensionar din Bucuresti, de putin peste 60 de ani (desi pare mai batran), se plange de dureri de stomac. Putin mai mult de doua ore si jumatate mai tarziu - mai mult sau mai putin in timp real -, paraseste aceasta lume, fara sa fie jelit si neobservat.
De ce ne-ar pasa? Asta este intrebarea - deloc una retorica - pusa de Cristi Puiu in al doilea sau film, unul sumbru, captivant si ciudat de amuzant. La Festivalul de la Cannes, 'Moartea domnului Lazarescu' a fost o senzatie. 'Ati vazut filmul romanesc de trei ore? Trebuie sa... mai mult
Sambata, 10 Iunie 2017, ora 13:48
Cineastul roman Corneliu Porumboiu se regaseste pe lista celor 20 de tineri regizori care merita sa fie urmariti in viitor, alcatuita de The New York Times, informeaza site-ul acestei publicatii prestigioase.
Lista a fost alcatuita de Manohla Dargis si A. O. Scott, doi critici de film de la The New York Times, care au dorit sa analizeze situatia tinerilor regizori in curs de afirmare pe plan international.
Surplusul de divertisment de pe marile ecrane poate fi incantator, dar si descurajant, spun Manohla Dargis si A. O. Scott. The New York Times a publicat peste 700 recenzii de film anul trecut si este pe cale sa publice un numar la fel de mare de cronici de film si in acest an. Nu e de mirare ca marile studiouri cheltuiesc sume impresionante pentru a atrage atentia cinefililor asupra filmelor pe care le produc, inundand piata cu afise publicitate si campanii de marketing si "bombardand" cinematografele cu lansari si prezente spectaculoase pe covorul rosu.
In acelasi timp, filmele produse cu bugete mici si realizate cu putine efecte digitale sunt lansate in cinematografele mari unde sunt proiectate doar de cateva ori, pentru a genera cateva recenzii in publicatiile importante, inainte de a intra intr-un circuit cinematografic secundar, considerat mai profitabil. Din cauza acestei abundente de filme, nu e deloc surprinzator ca pana si cei mai talentati cineasti, in special cei din afara "mainstream-ului", sunt condamnati uneori la semiobscuritate. Arta lor vede... mai mult
Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 14:39
Regizorul roman Cristian Mungiu a declarat, intr-un interviu acordat recent publicatiei The New York Times, ca nu are "asteptari prea mari la Oscar", din cauza genului de filme pe care le face.
Potrivit jurnalistului Larry Rohter de la The New York Times, numele regizorului Cristian Mungiu este strans legat de istoria premiilor Oscar, decernate de Academia de film americana, desi cineastul roman nu a castigat deocamdata acest premiu.
In 2008, filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", regizat de Cristian Mungiu, o drama despre avorturile ilegale din perioada comunista a tarii noastre, care castigase cu un an inainte prestigiosul trofeu Palme d'Or atribuit la Festivalul de Film de la Cannes, era considerat unul dintre lungmetrajele favorite in cursa pentru premiul Oscar, la categoria "cel mai bun film strain", dar a fost trecut cu vederea de membrii cu drept de vot din Academia de film americana si nu a fost nominalizat. Aceasta scapare a condus la schimbarea regulamentului Academiei, care a decis ca nominalizarile la sectiunea "cel mai bun film strain" nu mai fie stabilite prin voturile tuturor membrilor ei, ci de catre un comitet special de cineasti, potrivit nytimes.com.
Cristian Mungiu, in varsta de 44 de ani, se afla din nou in acest an in cursa pentru Oscar, cu noul sau film, "Dupa dealuri", care a impresionat din nou la Cannes, unde a obtinut premiul pentru cel mai bun scenariu si premiul pentru interpretare, acordat ex aequo actritelor principale, Cristina... mai mult
Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 09:45