Bitcoin a ajuns sa fie considerat aurul secolului 2021, dupa ce numai in ultimul an a crescut de 10 ori, cei care au investit in criptomoneda ajungand sa faca averi fabuloase de pe urma ei. Optimismul i-a cuprins atat de investitorii institutionali cat si pe cripto-specialisti care prevad pentru Bitcoin un viitor foarte luminus pentru acest an.
Denumirea de "aurul secolului 21" a venit dupa ce un raport al Citibank s-a "scurs" in presa, documentul vorbind despre o predictie mai mult decat optimista a evolutiei Bitcoin. Se vorbea ca in decembrie 2021, moneda virtuala ar putea ajunge la o valoare de 318.000 dolari per unitate.
Aceasta nu este singura estimare atat de optimista legata de Bitcoin, in conditiile in care si alti investitori majori spuneau ca are sanse sa ajunga la o cota de 200-300.000 de dolari, dar de abia anul viitor sau pana in 2024. Cu toate acestea, au fost si predictii mai "rezervate" care au ridicat Bitcoin "doar" pana la 100.000 de dolari.
Pe de alta parte, nu mai departe de acum doua saptamani, analistii financiari de la JP Morgan vedeau o evolutie a criptomonedei cu cota de 146.000 de dolari, preconizand ca Bitcoin va lua rolul aurului de safe-haven (investitie de siguranta).
"Bitcoin ar putea trece cu usurinta de 100.000 de dolari pana la finele lui 2021. Am vazut un interes ridicat pentru Bitcoin, ca niciodata, lucru care duce si la cresterea altor criptomonede pe platform noastra", afirma Alex Althausen, CEO-ul platformei StormGain.... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2021, ora 10:19
Valoarea de piata a tuturor criptomonedelor a crescut, joi, pentru prima data, peste pragul de 1.000 de miliarde de dolari, in conditiile in care cotatia Bitcoin a atins un nou record, arata datele publicate de firmele care urmaresc evolutia criptomonedelor CoinMarketCap si CoinGecko, informeaza Reuters.
La nivel global, exista peste 4.000 de criptomonede, insa monedele cu cea mai mare valoare de piata sunt Bitcoin, Ethereum, Tether, XRP si Bitcoin Cash.
Joi, cotatia Bitcoin a urcat pana la un nivel record de 38.655 dolari, ceea ce inseamna o crestere de peste 900% comparativ cu valoare de 3.859 de dolari inregistrata in luna martie a anului trecut, pe masura ce guvernele au majorat cheltuielile pentru a contracara impactul economic al coronavirusului. Aceasta majorare a cheltuielilor a alimentat temerile privind inflatia si devalorizarea dolarului american.
In plus, criptomonedele castiga teren si in randul investitorilor obisnuiti, care sunt din ce in ce mai convinsi ca Bitcoin va fi un activ de durata si nu o bula speculativa, cum se tem unii analisti si investitori.
In aceste conditii, joi capitalizarea de piata a tuturor criptomonedelor a crescut cu 10% pana la 1.042 de miliarde de dolari, arata datele furnizate de CoinMarketCap. Din valoarea totala, capitalizarea Bitcoin este responsabila pentru 69%, urmata de Ethereum cu o cota de 13%.
"Desi outsideri pot considera ca o capitalizare de piata de peste 1.000 de miliarde de dolari pentru industria... mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2021, ora 20:13
Infractorii au devenit tot mai soficticati in folosirea criptomonedelor in spalarea de bani, sute de milioane de dolari trecand in 2019 prin portofele electronice care permit utilizatorilor sa le ascunda urma, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare a sectorului monedelor digitale Elliptic, transmite Reuters.
Cel putin 13% din toate castigurile ilicite in bitcoin au trecut in 2020 prin portofele electronice private, ceea ce face mai dificila urmarirea tranzactiilor cu criptomonede, in crestere de la 2% in 2019, arata studiul.
In timp ce tranzactiile cu criptomonede au loc sub pseudonim, acestea sunt inregistrate in blockchain, ceea ce usureaza urmarirea parcursului fondurilor. In ultimele decenii, autoritatile de aplicare a legii au devenit mai eficiente in urmarirea activitatilor ilicite prin sistemul blockchain.
Dar portofelele private, care sunt de mai multe tipuri, combina, amesteca si anonimizeaza tranzactiile cu criptomonede, complicand urmarirea banilor.
Cea mai mare parte a monedelor bitcoin in valoare de 120.000 de dolari stranse printr-o operatiune a hackerilor pe Twitter, in luna iulie, au mers intr-un portofel privat, ca si o parte din criptoactivele de 280 de milioane de dolari furate in septembrie de pe platforma asiatica KuCoin, a descoperit Elliptic.
Studiul mai descrie utilizarea unor platforme de schimb descentralizate, care nu sunt gestionate de o anumita companie, pentru spalarea de fonduri.
In timp ce volumul total al... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 09:48
Intr-o perioada in care investitiile pe termen lung sunt vazute ca o necesitate pentru un viitor financiar stabil, sa cumperi bitcoin devine un trend la care adera tot mai multi romani. In lume, exista peste 4.600 de criptomonede, iar Bitcoin Romania tranzactioneaza primele 10 cele mai utilizate monede. Monedele cu cea mai mare valoare de piata sunt Bitcoin, Ethereum, XRP si Bitcoin Cash.
Dar ce este de fapt Bitcoin? Este o moneda virtuala, un activ digital care utilizeaza criptografia pentru efectuarea tranzactiilor si care nu se bazeaza pe autoritati financiare, gen banci sau organizatii guvernamentale. Criptomoneda a fost creata in 2009 si a cunoscut, de-a lungul timpului, cresteri si scaderi semnificative.
Principalul mister in jurul existentei Bitcoin este legat de creatorul sau. Satoshi Nakamoto este pseudonimul folosit de persoana care a dezvoltat Bitcoin. Creatorul virtual s-a facut insa nevazut dupa doi ani de la lansarea celei mai tranzactionate criptomonede din lume. De-a lungul timpului, a existat o intreaga lista de persoane care ar sta in spatele Bitcoin, inclusiv fondatorul Tesla, Elon Musk.
De ce sa cumperi Bitcoin?
Potrivit unui studiu realizat in urma cu doi ani, singurul de acest gen realizat in tara noastra, majoritatea romanilor vad moneda Bitcoin ca pe o investitie (68%) sau un instrument de plata online (23%). Potrivit studiului, unul din 10 romani detinea in 2018 criptomonede, in timp ce 33% dintre ei voiau sa cumpere.
Daca o privesti... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 11:59
Criptomoneda bitcoin a urcat joi 5 noiembrie la peste 15.000 de dolari, atingand cel mai ridicat nivel consemnat dupa 1 ianuarie 2018, pe fondul incertitudinilor provocate de alegerile prezidentiale din Statele Unite, transmite CNBC.
Cea mai cunoscuta criptomoneda din lume a fost tranzactionata joi la un pret de 15.233 de dolari pe unitate potrivit datelor oferite de site-ul CoinDesk.
Valoarea bitcoin s-a dublat in acest an, in contextul masurilor de stimulare fara precedent adoptate de guverne si de bancile centrale in timpul pandemiei de coronavirus, care, potrivit unor membri ai industriei, au facut moneda virtuala mai atractiva decat monedele oficiale, precum dolarul.
"Bitcoin a fost creata in parte din cauza temerilor ca masurile de stimulare devalorizeaza monedele la nivel global. Drept rezultat, atunci cand bancile centrale anunta planuri de amploare pentru a pompa bani in economiile lor, multi investitori din comunicatea criptomonedelor interpreteaza acest lucru ca un semnat major ca cumparare de bitcoin", a explicat Simon Peters, analist in domeniul criptoactivelor la platforma de investitii eToro. ...citeste mai departe despre "Criptomoneda bitcoin a depasit 15.000 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 09:19
Industria online a gamblingului este inca la inceputul perioadei favorabile. Abia la mijlocul anilor 90 au luat nastere cazinourile online si a fost nevoie sa mai treaca cativa ani pentru ca aceasta practica sa devina mainstream. Chiar si in 2002, majoritatea jucatorilor de jocuri online au preferat sa viziteze agentiile terestre sau chiar sa parieze prin telefon. Intr-un foarte scurt timp insa, gamblingul online a trecut prin cateva schimbari majore. Mai intai a venit epoca loteriilor instant, apoi a venit epoca mobilului, iar acum este epoca bitcoin casino.
Bitcoin, criptomonede si industria gamblingului
In prezent, monedele precum Bitcoin sunt vazute ca metoda de plata perfecta pentru jocurile din industria hazardului online. Sunt rapide, sigure si complet anonime - exact ceea ce asteptau jucatorii.
Industria gamblingului online functioneaza pe o serie de retele si licente. Daca doriti sa lansati un online cazino, nu este nevoie sa va creati propriile sisteme de plati, jocuri si machete; pur si simplu achizitionati licente de taiere a cookie-urilor care va fac treaba.
Cand Bitcoin a intrat pe piata, aceste sisteme de taiere a cookie-urilor pur si simplu nu erau pregatite pentru aceasta. Din aceasta cauza, cazinourile Bitcoin moderne au oferit Bitcoin doar ca metoda de plata, acesta fiind motivul de respingere de catre companiile majore de software precum Playtech si Microgaming in favoarea software-ului proprietar si a software-ului obscur.
Schimbarea... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2020, ora 12:32
Transalpina este cea mai spectaculoasa, mai frumoasa si mai inalta sosea din Romania, ajungand in Pasul Urdelor la o altitudine de 2145 m. Supranumita si Drumul Regelui, Transalpina este soseaua care ne poarta printre nori de aproape 2000 de ani, strabatand 5 judete: Alba, Sibiu, Hunedoara, Valcea si Gorj.
Soseaua traverseaza Muntii Parang de la Nord la Sud, este paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului, fiind situata de altfel intre acestea, si leaga localitatea Sebes din judetul Alba de localitatea Novaci din judetul Gorj.
Transalpina gazduieste nenumarate obiective turistice de poveste, precum: Pestera si Manastirea Polovragi (situate la 15 km de Novaci, in Muntii Capatana), Pestera Muierilor (prima pestera electrificata din Romania), Ranca (cea mai populara statiune turistica de la Transalpina, aflata la o altitudine de 1600m, la poalele Varfului Papusa), Lacul Galcescu (cel mai mare lac glaciar din Muntii Parang, la o altitudine de 1925 m), Iezerul Muntinului, Lacul Oasa (panorame spectaculoase) si, nu il ultimul rand, Valea Frumoasei.
Fiind vizitata anual de catre mii de turisti din Romania si din strainatate, locurile de cazare si restaurantele se regasesc, totusi, intr-un numar destul de restrans. Unul dintre putinele hoteluri de pe Transalpina este Hotelul Popasul Regelui Transalpina, hotel de 3 stele cu o capacitate de 50 de locuri si un restaurant cu capacitate de 160 de locuri, plus terasa de 100 de locuri care incanta in fiecare vara turistii cu... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2018, ora 09:40
Tehnologia criptomonedelor ar trebui sa fie reglementata, sa o intelegem, sa vedem care sunt partile ei bune si sa vedem cum poate fi implementata in economia reala, sustine Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
"Cred ca este o piata cu o dinamica speciala. Atunci cand discutam despre criptomonede, discutam in primul rand de bitcoin. Este o piata mult mai volatila decat o piata normala. Lucrul acesta poate sa atraga pe deoparte mari investitori, asta se si intampla.
Este un nou sistem care se bazeaza foarte mult pe increderea celor care folosesc blockchain, celor care folosesc moneda. Este putin diferit fata de alte actiuni listate sau alte proprietati pe care ai putea sa le achizitionezi prin intermediul burselor de valori", a declarat, Laufer, pentru Agerpres.
El crede in ideea de criptomonede si este de parere ca viitorul si modul in care tranzactionam va fi afectat de aceasta industrie.
"Cred foarte tare in ideea de criptomonede si cred ca viitorul si modul in care tranzactionam, modul in care bancile se comporta va fi afectat inclusiv de dezvoltarea acestei noi industrii. Este un challenge pentru sistemul bancar pentru ca aceasta zona nu este foarte bine reglementata si cred ca ar trebui sa fie totusi. Este o zona in care circula foarte multi bani, capital, dar pe de alta parte este o noua tehnologie.
Trebuie sa o intelegem si sa vedem care sunt partile ei bune si cum poate sa fie implementata in economia reala.... mai mult
Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 16:39
Monero, criptomoneda care are deja doi ani de cand se afla pe piata, a inregistrat o crestere considerabila in ultima luna, aceasta fiind din ce in ce mai preferata de cei care doresc sa-si protejeze si mai mult activitatea ilegala in mediul virtual.
Noua criptomoneda face astfel concurenta serioasa Bitcoin, cea mai populara criptomoneda din lume, cu o valoare totala de 9,1 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.
Totusi, spre deosebire de Bitcoin, al carei sistem e din ce in ce mai amenintat de interventia autoritatilor si de investigatorii particulari care urmaresc tranzactiile in retea si dau de urma conturilor bancare folosite pentru a converti bunurile digitale in si din valute traditionale precum dolarul si euro, Monero implementeaza un sistem ce presupune o combinatie de tranzactii ...citeste mai departe despre "Monero, criptomoneda care face concurenta Bitcoin, vine puternic din urma" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 August 2016, ora 17:27