Este forfotă mare pe piață criptomonedelor, iar interesul oamenilor pentru activele digitale a explodat anul acesta. De la Bitcoin și Ethereum, la Dogecoin și Tether, există o sumedenie de criptomonede diferite, ceea ce poate face copleșitor universul monedelor virtuale chiar și pentru cunoscători.
Am văzut că bitcoin a atins un nou record după mai multe luni, se poartă discuții de reglementare cu impact mare asupra industriei și mai multe achiziții instituționale de la companii importante. Este, realmente, un subiect fierbinte nu numai în rândul mediului de business, ci și rândul oamenilor, în general, de la investitori de calibru (remarcăm impactul pe care îl au declarațiile lui Elon Musk asupra pieței de criptomonede) până la elevul de liceu care are cont de Facebook.
În multe privințe, prima jumătate a anului 2021 a fost ca o „mare descoperire”, este de părere șeful dezvoltării globale Gemini, un cunoscut schimb de criptomonede, Dave Abner, potrivit time.com. „Se acordă o atenție imensă industriei cripto, în acest moment.”
Dar industria este doar la început și evoluează constant, sunt de părere specialiștii în domeniu. Este dificil de prezis în ce direcție se îndreaptă lucrurile pe termen lung, dar în următoarele luni experții sunt canalizați pe subiectele de interes, de la reglementare până la adoptarea instituțională a plăților cu monede virtuale pentru a încerca să obțînă o mai bună... mai mult
Marti, 24 August 2021, ora 04:00
Marti, 22 iunie, piata criptomonedelor s-a prabusit pe fondul mai multor vesti venite dinspre China, dar si din cauza unor decizii luate de autoritatile americane care par ca se indrepta spre o reglementare a tranzactionarii monedelor virtuale.
Ziare.com a calculat cam cati bani ati fi castigat in mai putin de 24 de ore daca ati fi cumparat principalele criptomonede la cotele scazute de ieri, fata de cotele de tranzactionare miercuri, 23 iunie.
Bitcoin
Principala criptomoneda si-a diminuat valoarea ieri pana sub 30.000 de dolari, ajungand undeva la 29.240 de de dolari. Dupa acest nivel, Bitcoin a inceput sa-si revina, iar la ora redactarii acestui material, a ajuns sa depaseasca 34.000 de dolari. Astfel ca profitul pentru vanzarea unui Bitcoin, desi nu o recomandam la aceste cote, ar fi adus vanzatorului un profit frumusel de aproape 5.000 de dolari.
Ethereum
Despre Ethereum se vorbeste tot mai mult ca va ajunge sa depaseasca Bitcoin pentru ca blockchainul sau are o aplicabilitate tot mai mare in lume. La cel mai jos punct al sau de ieri, Ethereum se tranzactiona cu 1.718 dolari, iar astazi, criptomoneda a depasit si 2.000 de dolari, dar in prezent se tranzactioneaza undeva sub acest nivel, adica la 1.997 dolari. Pentru vanzarea unui Ethereum cumparat ieri, astazi ati fi inregistat un profit de 270-280 de dolari.
Binance Coin
Cea de-a treia moneda dupa capitalizare, Binance Coin, cazut ieri pana la 228 de dolari, iar astazi a ajuns undeva la 291 de... mai mult
Miercuri, 23 Iunie 2021, ora 22:50
Tot mai multi investitori de talie mare din piata criptomonedelor au inceput sa isi doneze 1% din castigurile anuale rezultate din tranzactiile cu monede virtuale catre caritate. Astfel ca, zilele trecute, patru veteran din acest domeniu s-au alaturat initiative Founders Circle, un grup ce sustine The Giving Block, o organizatie de caritate.
Cripto Giving Pledge incurajeaza investitorii si companiile in criptomonede sa doneze cel putin 1% din participatiile lor catre organizatii caritabile in fiecare an. Initiativa face parte din mandatul The Giving Block de a creste donatiile caritabile si de a permite mai multor organizatii nonprofit sa accepte donatii de criptomonede.
Giving Block a reunit Founders Circle pentru a promova initiativa si a invitat mai multi lideri din industrie sa se alature. In ultima saptamana, Founders Circle a intampinat patru noi membri, incepand cu Ryan Selkis, fondatorul si CEO al Messari, pe 27 aprilie.
De asemenea, a raspuns apelului Dan Matuszewski, fondatorul CMS Holdings si fost sef al Circle Trade, si Qiao Wang de la DeFi Alliance. Ieri, Haseeb Qureshi, directorul general al Dragonfly Capital, a fost prezentat ca al patrulea membru al grupului industrial.
"Comunitatea criptografica a fost incredibil de generoasa cu mine si sunt norocos sa pot inapoia o parte din aceasta generozitate. Sunt incantat sa donez unor organizatii caritabile de mare impact - si, asa cum se intampla, cripto este cel mai bun mod de a face acest lucru", a... mai mult
Miercuri, 05 Mai 2021, ora 13:54
Deputatii iau in aceasta saptamana in discutie legea care va reglementa protectia pentru detinatorii de moneda virtuala (criptomoneda), anunta Catalin Tenita, antreprenor digital si deputat USR PLUS.
Pana acum nu exista o reglementare clara care sa asigure de pilda ca "furtul" de cryptomoneda prin mijloace electronice este pedepsit.
"Sigur, se putea recurge la invocarea altor infractiuni din domeniu cum ar fi accesul ilegal intr-un sistem informatic, insa sustragerea in sine nu era pedepsita", scrie Tenita
Pe ordinea de zi de miercuri de la Comisia pentru Drepturile Omului avem avizul pentru Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum si pentru dispunerea unor masuri de transpunere a Directivei (UE) 2019/713 a Parlamentului European si a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind combaterea fraudelor si a contrafacerii in legatura cu mijloacele de plata fara numerar si de inlocuire a Deciziei-cadru 2001/413/JAI a Consiliului.
"Adica pentru transpunerea in legislatia interna, in Codul Penal, a Directivei Non-cash a UE, cea care reglementeaza domeniul combaterii fraudei si a infractiunilor inrudite cu privire la moneda electronica si virtuala. In teorie, pana la finalul acestei sesiuni (final de iunie), ar trebui ca aceasta lege importanta nu doar pentru posesorii de criptomoneda, dar si pentru combaterea phishingului sa fie votata in plen si sa fie trimisa la Presedintie pentru promulgare", mai scrie Tenita.... mai mult
Luni, 03 Mai 2021, ora 20:53
Dupa ce Ethereum a depasit recordul de 3.000 de dolari, in cursul zilei de luni, 3 mai, au inceput sa apara din nou discutiile cum ca a doua criptomoneda din piata ar putea ajunge pana la finele anului la o valoare de 10.000 de dolari.
Acesta discutii sunt vechi inca de acum doi ani, dar au fost temperate de criza sanitara si de faptul ca, anul trecut, Ethereum ajunsese sa se tranzactioneze si la sub 100 de dolari.
Acum, Ethereum a devenit mai performanta ca ritm de crestere si decat Bitcoin, iar marii investitori pariaza ca tehnologia din spatele acestei monede virtuale va deveni viitorul sistemul financiar descentralizat.
Succesul pe care l-a inregistrat pana acum Ethereum se datoreaza si imbunatatirilor aduse blockchain-ului, care se indreapta tot mai mult catre piata financiara descentralizata. Aceasta se refera la tranzactiile in afara sistemului traditional bancar pentru care Ethereum reprezinta o platforma extrem de importanta.
Cu cat discutiile legate de piata descetralizata prind un mai mare contur, cu atat pretul Ethereum creste, mai ales ca investitorii prind incredere in criptomonede si vad Ethereum ca o moneda virtuala foarte sigura, chiar si de pe locul 2.
Ethereum ar putea ajunge la 10.000 de dolari
In ultima luna, a doua criptomoneda din piata, dupa capitalizare, a crescut cu 40%, in timp ce Bitcoin nu a inregistrat decat o majorare de 5%. Mai mult, analistii deja vad o trecere de la Bitcoin catre Ethereum si catre alte segmente precum... mai mult
Luni, 03 Mai 2021, ora 16:23
XRP, criptomoneda Ripple Labs, a dat fiori reci celor care au ales sa investeasca in ea, inainte de decembrie 2020, dupa ce a ajuns sa fie implicata intr-un proces cu arbitrul financiar din SUA, Comisia de Schimb si Active Mobiliare (SEC).
Cu toate acestea, in ultimele zile, criptomoneda a crescut cu aproape 100%, dupa ce au aparut primele semne pe baza carora, Ripple ar putea sa castige procesul cu SEC. Astfel ca, astazi a atins o cota de 1,05 dolari, dupa ce, in urma cu o saptamana aceasta se tranzactiona undeva la 55 de centi.
Se pare ca zilele acestea, datorita faptului ca Bitcoin si-a consolidat pozitia intre 55.000 si 60.000 de dolari a oferit investitorilor un moment de respiro. In acest timp, unii dintre ei si-au incasat castigurile de pe urma criptomonedei dominate si au ales sa investeasca in monede digitale mai mici. Una dintre ele este XRP.
Mai mult, ieri, unul dintre judecatorii implicati in procesul dintre SEC si Ripple a obligat autoritatea de reglementare sa prezinte documente potrivit carora Bitcoin si Ethereum nu sunt active mobiliare.
"Pe baza informatiilor culese pana in prezent, este clar ca SEC a fost informata de participantii sofisticati de pe piata ca XRP nu era un activ moniliar si a solicitat feedback cu privire la aceasta pozitie, dar nu a furnizat o declaratie publica contrara pana cand nu si-a depus acuzatiile in acest caz in decembrie 2020. Cunoscand toate informatiile despre aceste fapte (fie prin comunicari interne sau... mai mult
Joi, 08 Aprilie 2021, ora 00:30
Prima criptomoneda romaneasca, Elrond, deja face o impresie buna pe piata internationala a monedelor virtuale, avand in vedere ca a ajuns la o capitalizare de 2,8 miliarde de dolari.
In momentul de fata aceasta se tranzactioneaza la 162-164 de dolari, iar analistii mai multor platforme de tranzactionare se intrec in predictii legate de pretul acesteia de-a lungul urmatorului an.
Astfel ca, in timp ce unele sunt pesimiste si spun ca exista si sansa ca aceasta sa scada undeva la 90 de dolari, majoritatea vad Elrond tranzactionandu-se la 450 - 500 de dolari. Un astfel de pret, iar oferi si o capitalizare de peste 8 miliarde de dolari. Deci nu mai este nici un dubiu ca Elrond este al doilea unicorn romanesc, dupa UiPath.
In cazul in care nu sunteti familiari cu termenul, un unicorn, in afaceri, este o companie care a depasit o cifra de afaceri de 1 miliard de dolari.
Cum este vazuta prima criptomoneda romaneasca
Capitain Altcoin vorbeste despre Elrond si arata cativa indicatori la care un investitor ar trebui sa se uite. De la comunitatea care si-a construit-o in jur, echipa care a fondat compania, volumul de tranzactionare pana la potentialul speculativ si alti cativa. Per total, criptomoneda romaneasca a iesit foarte bine in aceasta analiza, dar cum spuneam si mai sus, investitiile in criptomonede prezinta si riscuri, nu numai avantaje.
La nivel mondial, desi este o moneda digitala tanara, Elrond se afla in top 50, mai precis, pe locul 43, cu o capitalizare... mai mult
Marti, 06 Aprilie 2021, ora 00:05
Pentru ca ai pierdut trenul investitiilor in Bitcoin si vrei si tu sa faci bani asemeni celor care au fost ceva mai inspirati, atunci poate ar fi mai bine sa investesti in criptomonede cu valoare mica si foarte mica. Aici vorbesc de monede virtuale care valoareaza cel mult cativa dolari sau, mai bine, cativa centi.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa investesti cu cap in criptomonede.
Desi acestea au un potential de crestere foarte mare, dupa cum ne-a aratat istoria ultimelor sase luni, in care astfel de criptomonede au crescut exponential, unele si de zeci de ori, exista si anumite riscuri pentru investitia in acestea.
In primul rand, monedele cu valoare mica si foarte mica, nu au o capitalizare foarte mare, adica nu au o circulatie destul de solida. Mai mult, acestea pot disparea oricand de pe piata, la fel de subit precum au aparut. In acest caz te vei trezi ca toti banii tai investiti se vor pierde.
Mai mult, in cazul unor astfel de criptomonede obscure, care nu sunt nici macar in top 100 dupa capitalizare, ar fi bine sa verifici si tehnologia care sta in spatele blockchain-ului lor si care sunt planurile de viitor.
Nu acelasi lucru se poate spune despre monede precum Bitcoin, Ethereum, Litecoin sau altele.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cardurile de criptomonede, valuta virtuala buna in toata lumea
Ce bunuri nu pot fi executate silit
Creditul de pandemie - banca nici nu... mai mult
Joi, 01 Aprilie 2021, ora 08:30
Peste 400.000 de crypto-fraude au fost documentate doar in anul 2020, fiind inregistrata o crestere cu 40% fata de 2019, potrivit unui studiu al companiei de prevenire a fraudelor, Bolster.
In conditiile in care criptomonedele castiga tot mai mult interes din partea utilizatorilor de retail, din cauza familiilor care inca mai sufera financiar pe seama pandemiei, oficialii Bolster afirma ca in 2021 fraudele cu criptomonede vor creste cu 75%.
Directorul de tehnologie si co-fondator al companiei, Shashi Prakash este de parere ca fraudele cu monede virtuale au avut printre cele mai rapide cresteri in categoria de infractiuni mondiale. Prakash mai spune ca, atata timp cat industria criptomonedelor, vor fi si mai multe campanii de fraudare a oamenilor.
"Acesti crypto-infractori sunt foarte oportunisti si creeaza escrocherii cu legatura stransa cu proiectele de criptomonede in trend pentru ca stiu ca aceste proiecte sunt noi, in general", a afirmat co-fondatorul Bolster.
Si cei de la Chainalysis au postat un studiu asemanator legat de furturile de monede virtuale. Documentul arata ca industria escrocheriilor cu criptomonede valora mai mult de 2 miliarde de dolari, iar Bitcoin este un semnal luminos pentru acesti criminali.
Bitcoin a scos la lumina industria criptomonedelor
Bitcoin a reusit de unul singur sa scoata industria criptomonedelor dintr-un con de umbra in atentia publicului. Principala criptomoneda reprezinta doua treimi din capitalizarea pietei, iar... mai mult
Luni, 29 Martie 2021, ora 19:35