Cinci persoane au fost retinute, 37 de imobile au fost perchezitionate si 39 de servere au fost ridicate in urma unor activitati desfasurate la cea mai ampla operatiune de lupta impotriva criminalitatii informatice desfasurate la nivel mondial, se arata intr-un comunicat de presa transmis, joi, de IGPR.
Potrivit IGPR, au fost identificate victime din 180 de tari ale caror calculatoare au fost infectate cu malware. De asemenea, 220 de servere au fost trecute offline prin notificari de folosire abuziva trimise providerilor de servicii de hosting.
Politia Romana a participat alaturi de autoritati de aplicare a legii din alte 29 de state, sprijinite de organizatii internationale de aplicare a legii, la operatiunea de lupta impotriva criminalitatii informatice.
Aceasta a fost cea mai ampla operatiune de acest gen, peste 800.000 de domenii web fiind indisponibilizate, blocate sau scoase de sub controlul infractorilor informatici.
In Romania, politistii specializati in combaterea ...citeste mai departe despre "Operatiunea Avalanche - 800.000 de domenii web au fost inchise, dupa o ancheta globala care a durat cinci ani" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Decembrie 2016, ora 21:30
Crimnalitatea informatica a crescut in intensitate in ultimii ani si mari organizatii internationale criminale se orienteaza catre acest domeniu, pentru ca este mai profitabil decat traficul de droguri, a declarat miercuri Iulian Fota, consilier prezidential pe probleme de securitate.
"Si spionajul cibernetic si alte feluri de atacuri ma astept sa creasca. Sunt ingrijorat de cresterea in intensitate a criminalitatii informatice. E noul business pe care organizatiile de crima organizata il identifica ca fiind profitabil. Este mai profitabil decat traficul de droguri. Sunt deja organizatii criminale de mare acoperire internationala care renunta la activitati clasice, de tip trafic de droguri, si se orienteaza pe criminalitatea cibernetica, extrem de profitabila", a afirmat Fota la un seminar pe tema securitatii cibernetice organizat de grupul UTI, transmite Mediafax.
El a adaugat ca a vazut recent niste cifre, care arata o rata de profitabilitate a criminalitatii informatice halucinanta.
"Vorbim de cifre de genul 500-600%, ceea ce nici traficul de droguri nu produce, in cele mai bune conditii ale lui, adica in tarile slabe, unde nu exista un control eficient al statului", a mai spus Fota.
La randul sau, Teodor Cimpoesu, director la compania de securitate cibernetica certSIGN din cadrul UTI, a aratat ca, in Romania, atacurile cibernetice nu sunt facute doar de romani, ci si de catre straini.
"Este o amenintare, pe de o parte, pentru utilizatorul individual,... mai mult
Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 13:35
Economia mondiala pierde anual 445 miliarde de dolari din cauza criminalitatii informatice, cea mai mare parte a acestor pierderi fiind rezultate in urma furtului de proprietate intelectuala, aproape duble ca valoare fata de cele cauzate de hackeri.
O estimare precauta a pierderilor ar fi de 375 de miliarde de dolari, in timp ce maximul ar putea ajunge la 575 miliarde de dolari, arata studiul, publicat de Center for Strategic and International Studies in colaborare cu firma de software de securitate McAfee, citat de Mediafax.
"Criminalitatea informatica reprezinta o taxa pe inovatie si incetineste acest proces la nivel global reducand castigurile pentru cei care inventeaza si inoveaza. Pentru tarile dezvoltate, criminalitatea informatica are implicatii serioase asupra pietei muncii", se arata in studiu.
Cele mai mari pierderi sunt inregistrate de marile economii
Pentru Statele Unite, China, Japonia si Germania, pierderile au totalizat 200 de miliarde de dolari pe an, aproape jumatate din cele la nivel global.
Pierderile legate de furtul unor date personale, precum informatii despre carduri de credit, sunt estimate la 150 de miliarde de dolari pe an.
In SUA, 40 de milioane de oameni, aproximtiv 15% din populatie, au fost victime ale furtului de informatii personale de catre hackeri. In Germania au fost afectate 16 milioane de persoane, iar in China 20 de milioane. mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 08:29
Prin Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica, Executivul a achizitionat, recent, servicii informatice, de formare, de asistenta pentru Guvern, pachete software si sisteme informatice, dar si servere pentru proiectul "Cyber Crime". Proiectul este "conectat" la serviciile secrete si la ministere precum Justitia, Apararea si Internele.
In contextul in care atacurile cibernetice, atat la nivel guvernamental cat si organizational, au devenit din ce in ce mai sofisticate si, unele din ele, chiar dirijate de alte state, Executivul s-a hotarat sa faca investitii pentru combaterea acestui fenomen. Un prim pas consta intr-o investitie de aproape un milion de euro (910.000 de euro) pentru inzestrarea Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica.
Arsenal anti-cyber crime
Firma care s-a calificat pentru inzestrarea Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica este CERTSIGN SA, firma care s-a impus cu oferta in fata alto doi concurenti. Valoarea contractului este de 4 milioane de lei. Pentru acesti bani, firma CERTSIGN SA se obliga sa livreze un mic arsenal de lupta impotriva criminalitatii cibernetice. Este vorba de consultanta pentru definirea indicatorilor de criminaliate informatica si analiza situatiei actuale. De asemenea, firma castigatoare trebuie sa dezvolte si sa implementeze soltii informatice, dar si echipamentele aferente.
In baza aceluiasi contract, Guvernul va beneficia de un set... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 12:19
Europol, agentia europeana de cooperare politieneasca, si-a deschis vineri, la Haga, un nou centru de combatere a criminalitatii cibernetice, ocazie cu care Uniunea Europeana si Statele Unite au semnat un acord pentru consolidarea cooperarii in acest domeniu.
Noul centru (EC3), instalat in sediul Europol, va avea ca misiune sa ofere expertiza in anchete si sa coordoneze informatii, dar nu va putea sa rezolve cazurile in locul fortelor nationale de politie, relateaza AFP si AP.
Cu un buget de 4,6 milioane de euro pentru 2013, EC3 va avea ca prioritati urmarirea organizatiilor care comercializeaza imagini cu acte de pedofilie, comit actiuni de "phishing" (furt de coduri, parole si date bancare) si practica fraude online.
Comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom a declarat vineri ca noul centru se va lupta cu organizatiile de crima organizata, care se bucura de o "Epoca de Aur".
Autorii de infractiuni online "sunt inaintea noastra cand vine vorba de imaginatie si cooperare", a spus Malmstrom, potrivit AP. Europol dispune de experti care monitorizeaza traficul pe internet si au capacitatea de a recupera date ale utilizatorilor pe care acestia le-au sters de pe telefoanele mobile sau hard-disk-uri.
Potrivit agentiei, in fiecare an sunt comise fraude la platile online cu cardul in valoare de 1,5 miliarde de euro, in timp ce recentele investigatii internationale asupra traficului pe internet de imagini cu abuzuri asupra copiilor au condus la... mai mult
Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 11:17
Comisia Europeana (CE) a propus infiintarea unui centru european de combatere a criminalitatii informatice, care sa contribuie la protejarea cetatenilor si a intreprinderilor europene impotriva amenintarilor informatice tot mai frecvente, a anuntat miercuri CE..
Centrul va fi instituit in cadrul Oficiului European de Politie, Europol, la Haga (Olanda). Potrivit CE, activitatea centrului ar putea incepe anul viitor, in luna ianuarie. Pentru ca centrul sa poata fi creat, propunerea Comisiei trebuie acum adoptata de autoritatea bugetara a Europol.
"Se estimeaza ca, in lume, peste un milion de persoane sunt in fiecare zi victime ale criminalitatii informatice. Costul criminalitatii informatice ar putea atinge o valoare totala de 388 de miliarde de dolari la nivel mondial", se arata in comunicat.
Centrul va fi punctul focal european in combaterea criminalitatii informatice si va viza activitatile ilegale online desfasurate de grupuri organizate de infractori, in special pe cele care genereaza venituri ilegale importante, cum ar fi frauda online in care sunt implicate carti de credit si detaliile de identificare a contului bancar.
Expertii Uniunii Europene vor desfasura, de asemenea, activitati menite sa impiedice criminalitatea informatica ce afecteaza operatiunile bancare pe internet si sistemele de rezervare online, sporind astfel nivelul de incredere al consumatorilor online.
Unul dintre obiectivele centrului european de combatere a criminalitatii informatice... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2012, ora 20:17
Amploarea infractiunilor informatice este legata in mod direct de dezvoltarea tehnologica permanenta, fenomenul depasind spatiul PC-urilor si afectand portalurile de socializare si dispozitive mobile precum smartphone-uri si tablete.
In acest context, autoritatile din Romania au demarat dezvoltarea unor mecanisme guvernamentale si juridice de protectie, insa este nevoie, in special, de o campanie de educatie digitala, considera Andrei Petrus, product manager Bitdefender.
Motivul: succesul infractiunilor isi are "sursa intre scaun si tastatura", fiind vorba de factorul uman, a precizat reprezentantul Bitdefender.
Cititi mai multe despre Sursa crimelor informatice: Intre scaun si tastatura pe Ziare.com. mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 10:13
Criminalitatea informatica la nivel mondial este estimata la 388 miliarde dolari pe an, mai mult decat traficul de marijuana, de cocaina si de heroina la un loc, a declarat marti Ioana Vasiu, manager de Proiect FP7 al Comisiei Europene (CE) si co-autoar al cartii "Criminalitatea in Cyberspatiu".
"Lumea virtuala nu este nici mai sigura, nici mai putin sigura decat lumea fizica, ci la fel are cele doua parti, pe care va trebui sa le lamurim. Daca noi spunem ca acum criminalitatea informatica valoreaza mai mult decat traficul de marijuana, de cocaina si de heroina la un loc, adica este de 388 miliarde de dolari pe an si se apropie de valoarea traficului de droguri, care se ridica la 411 miliarde de dolari, ne vom da seama unde s-au mutat de fapt criminalii acestei lumi", a mentionat Ioana Vasiu, in cadrul unei conferinte de specialitate la BNR.
Aceasta a mentionat ca, anul trecut, firma Norton a facut o analiza, fiind chestionati 120.000 de oameni din 24 de tari. Potrivit acestei analize, un adult este de trei ori mai expus sa cada tinta unui atac informatic decat unui atac fizic ca furt sau talharie. mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 15:03
In 2011, cele mai interesante atacuri cibernetice au avut ca tinta reteaua Sony, clientii Citi Bank din SUA si chiar Fondul Monetar International. Vezi cine a avut de suferit de pe urma hackerilor si ce metode au folosit acestia.Anul acesta hackerii nu s-au lasa mai prejos decat in 2010. Companiile, agentiile internationale si guvernele se confrunta cu o inundatie a asa-numitelor "Amenintari Avansate Persistente". AAP se refera la un grup de hackeri foarte bine finantati si capabili, care detin o agenda specifica si personalizata pe fiecare tara.
Numai China are sase "birouri tehnice de recunoastere" unde angajatii pornesc razboaie cibernetice cu tinte selectate de Guvern.
De asemenea, anul acesta am asistat si la noi atacuri paramilitare. Nu se stie cum a enervat Sony grupul de hackeri LulzSec. Drept urmare, criminalii informatici au downloadat informatiile a milioane de utilizatori.
Iata unele dintre cele mai interesanta atacuri cibernetice din acest an, selectate de Business Insider.
Informatiile bancare a 70 de milioane utilizatori de Playstation, in pericol
Pe 26 aprilie 2011, Sony Playstation a anuntat ca reteaua sa si Qriocity au fost atacate de hackeri intre 17 si 19 aprilie. Acestia au avut acces la datele a 70 de milioane de utilizatori.
Criminalii au obtinut tot: numele utilizatorilor, adresele, datele nasterii, adresele de email, parolele, datele de profil, istoricul cumparaturilor si al chitantelor si raspunsurile la intrebarile de securitate.
Compania a... mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 15:07