Infractorii cibernetici si-au schimbat treptat strategia si au trecut de la infectarea victimelor cu ransomware la amenintari care genereaza bani virtuali.
O analiza efectuata de specialistii in securitate cibernetica de la Bitdefender arata ca, in ultimele sase luni, ponderea raportarilor lunare de aplicatii care mineaza moneda virtuala in Romania s-a triplat, de la 8% din totalul ultimelor sase luni in septembrie, la 24% in luna februarie.
In aceeasi perioada de timp, atacurile ransomware au inregistrat o usoara scadere, de doua procente, ceea ce arata ca infractorii cibernetici se orienteaza spre o metoda mult mai facila de a castiga bani.
Criminalii informatici au fost intodeauna motivati de sumele castigate, iar minatul de moneda virtuala este cea mai noua tendinta de a genera bani, mizand pe aceiasi vectori de atac folositi anterior pentru a disemina ransomware.
Aprecierea recenta a valorii monedei virtuale Bitcoin, de pana la 19.000 de dolari per unitate, a determinat infractorii sa se reorienteze spre minatul banilor virtuali, in detrimenul livrarii de ransomware.
Spre deosebire de ransomware, unde infectarea presupune blocarea datelor personale si apoi solicitarea unei recompense care poate fi platita sau nu de victima, aplicatiile de minat moneda virtuala sunt mai usor de monetizat.
Acestea folosesc puterea de procesare a dispozitivului victimei pentru a genera bani, iar atacatorul raporteaza castiguri la doar cateva minute dupa ce utilizatorul... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2018, ora 17:02
Prin Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica, Executivul a achizitionat, recent, servicii informatice, de formare, de asistenta pentru Guvern, pachete software si sisteme informatice, dar si servere pentru proiectul "Cyber Crime". Proiectul este "conectat" la serviciile secrete si la ministere precum Justitia, Apararea si Internele.
In contextul in care atacurile cibernetice, atat la nivel guvernamental cat si organizational, au devenit din ce in ce mai sofisticate si, unele din ele, chiar dirijate de alte state, Executivul s-a hotarat sa faca investitii pentru combaterea acestui fenomen. Un prim pas consta intr-o investitie de aproape un milion de euro (910.000 de euro) pentru inzestrarea Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica.
Arsenal anti-cyber crime
Firma care s-a calificat pentru inzestrarea Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica este CERTSIGN SA, firma care s-a impus cu oferta in fata alto doi concurenti. Valoarea contractului este de 4 milioane de lei. Pentru acesti bani, firma CERTSIGN SA se obliga sa livreze un mic arsenal de lupta impotriva criminalitatii cibernetice. Este vorba de consultanta pentru definirea indicatorilor de criminaliate informatica si analiza situatiei actuale. De asemenea, firma castigatoare trebuie sa dezvolte si sa implementeze soltii informatice, dar si echipamentele aferente.
In baza aceluiasi contract, Guvernul va beneficia de un set... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 12:19
Confruntati cu o proliferare a fraudelor informatice organizate din Romania, agenti locali si ai FBI duc o lupta zilnica pentru a dejuca actiunile retelelor de criminalitate cibernetica, ce au metode din ce in ce mai sofisticate.
"Criminalitatea informatica este un fenomen care evolueaza rapid, trebuie tot timpul sa fim la curent cu ultimele evolutii", a declarat Virgil Spiridon, seful serviciului de lupta contra criminalitatii cibernetice din cadrul Politiei romane.
In Romania, acest flagel a gasit un teren fertil, favorizat pe de o parte de nivelul ridicat de cunostinte informatice din invatamant, iar pe de alta parte de numarul mare de tineri care nu isi gasesc locuri de munca la finalul studiilor si sunt sedusi de sansa de a se imbogati rapid.
Fraudele cele mai dese sunt falsele licitatii pe Internet, al caror succes depinde de credulitatea victimelor, subliniaza Spiridon.
O alta frauda curenta este cea de tip phishing, care permite obtinerea numerelor de carti de credit prin inselarea victimelor, care sunt facute sa creada ca se afla pe site-ul unei banci sau al unui magazin online.
"Sunt fara indoiala mai multi romani care comit fraude online cu carti de credit decat alti cetateni din aceasta parte a Europei", fara a se putea insa "stabili un clasament", a afirmat Spiridon.
"Criminalitatea cibernetica dispune de retele foarte specializate care se compun si se recompun in mod dinamic si au o capacitate extraordinara de adaptare", a declarat intr-un... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 12:40
Comisia Europeana va evalua aplicarea de catre statele membre a directivei referitoare la stocarea datelor, potrivit NewsIn. In Romania, legea aferenta, a fost declarata neconstitutionala in 2009 si nu a fost inlocuita intre timp. Raportul in cauza evalueaza impactul asupra operatorilor si consumatorilor avut de directiva 2006/24/EC privitoare la pastrarea datelor generate sau prelucrate in legatura cu furnizarea serviciilor de comunicatii electronice accesibile publicului.
La mai mult de trei ani de la intrarea in vigoare a directivei, este esential sa fie luate in considerare ultimele evolutii din domeniul tehnologiei comunicatiilor electronice, precum si statisticile obtinute de Comisia Europeana. Raportul va determina daca este necesara amendarea prevederilor directivei.
In plus, raportul evalueaza implicatiile directivei asupra drepturilor fundamentale, in contextul criticilor formulate cu privire la pastrarea datelor in general.
Datele pastrate privind telecomunicatiile pot fi utilizate de politie si procurori pentru investigarea infractiunilor si trimiterea in judecata a responsabililor, in cazul in care ele ar fi necesare in anchete penale sau pentru combaterea terorismului.
Uniunea Europeana a incercat in ultimii 10 - 15 ani, printr-un numar de directive, sa reglementeze obligatia serviciilor de telecomunicatii si a furnizorilor de retele de a pastra datele cu privire la utilizarea serviciilor oferite pentru o anumita perioada de timp.
Directiva privind pastrarea... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2011, ora 11:25