Aproape toate infractiunile grave comise in prezent au la baza folosirea tehnologiei de varf, printre acestea numarandu-se falsificarea de documente, spalarea de bani si tranzactionarea online de produse ilegale, releva Europol intr-un raport referitor la crima organizata publicat joi.
"Aceste amenintari infractionale transfrontaliere fac posibile si inlesnesc cele mai multe, daca nu toate, tipurile de infractionalitate grava si organizata", cum sunt traficul de droguri si de persoane, indica raportul, ce descrie un tablou ingrijorator al tehnologiei ca "facilitator primar" al incalcarilor legii.
O sursa majora de ingrijorare a devenit asa-numitul "ransomware", care blocheaza computerul unei persoane sau al unei companii pana la plata unei rascumparari.
Europol constata insa ca si infractiuni "traditionale" se bazeaza tot mai mult pe noua tehnologie, asa cum se intampla in cazul folosirii dronelor pentru traficul de droguri sau a retelelor de socializare de catre bande de hoti din locuinte.
Potrivit Europol, in prezent se afla sub ancheta in jur de 5.000 de grupari infractionale internationale, cu membri din peste 180 de state.
Traficul de droguri continua sa genereze cea mai profitabila piata neagra din UE, cu venituri anuale de circa 24 miliarde de euro.
De asemenea, au crescut profiturile din traficul de persoane, in contextul conflictelor si tulburarilor din Orientul Mijlociu si din Africa, care au determinat un numar record de persoane sa incerce sa... mai mult
Joi, 09 Martie 2017, ora 23:05
Celulele jihadiste din Europa si gruparile infractionale de pe continent sunt acum in stransa legatura, pana si mesajul si metodele teroristilor Statului Islamic aducand tot mai mult cu cele ale gansterilor clasici, concluzioneaza autorii unui studiu referitor la securitatea de pe continent.
Lansat sapatamana aceasta, raportul Centrului International pentru Studii de Radicalizare si Violenta Politica (ISCR) analizeaza transformarea a 79 de infractori europeni in teroristi ai gruparii jihadiste, care demonstreaza existenta unui bazin de recrutare comun atat pentru ISIL, cat si pentru gruparile mafiote, anunta Newsweek.
Mana in mana
"Este un cerc complet creat acum intre aceste medii sociale, iar mesajul Statului Islamic seamana mai mult cu unul specific gangsterilor, indreptat indeosebi spre arme.
Nu mai e ca acum 10-15 ani, cand Al Qaeda folosea mesaje religioase pentru a-si justifica actiunile", remarca Peter Neumann, director ISCR si co-autor al raportului.
Din cei 79 de sustinatori ai gruparii teroriste supusi analizei, 45 (57%) au fost condamnati inainte de a fi radicalizati, fapt care demonstreaza ca inchisorile sunt un mediu propice pentru propagarea mesajelor jihadiste.
Analistii ISCR cred totusi ca doar in cazul a 12 teroristi se poate vorbi de radicalizarea lor in perioada detentiei. Legaturile cu gruparile criminale de pe continent sunt insa mult mai vaste.
40% din atentatele planificate in Europa au fost finantate prin intermediul... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2016, ora 20:00