Doar 1.6% dintre microintreprinderi si 4.3% dintre intreprinderile mici au inregistrat cresteri, in perioada Covid-19, semn ca au avut mai multa flexibilitate in a se adapta noilor cerinte si conditii.
Este rezultatul final al studiului din cadrul campaniei "Construim impreuna #ViataDupaCOVID19" initiata de Ingenius Hub si la care au participat peste 800 de organizatii.
Cu toate problemele inregistrate, firmele mici nu au apelat la somaj tehnic si nu intentioneaza sa o faca, daca isi revin in perioada verii. Desi au cautat solutii sa ramana operationale intr-o proportie cat mai mare, firmele mici se afla in dificultate din punct de vedere financiar si au resurse pentru una-doua luni. 25% dintre ele spun ca sunt in risc de a-si declara insolventa daca nu primesc sprijin pentru redresare pe parcursul urmatorului trimestru. Aproape 10% dintre intreprinderi au putut opera complet in perioada starii de urgenta datorita digitalizarii.
O alta concluzie a cercetarii este faptul ca, pe masura ce trecem de la microintreprinderi la intreprinderi mari, creste procentul celor care nu au inregistrat pierderi majore. 69% dintre intreprinderile mari au declarat ca nu sunt afectate de dificultati financiare.
Mai multe date corelate din cercetarea Ingenius HUB pot fi consultate pe www.ingeniushub.ro.
Rezultatele obtinute in urma cercetarii initiate de Ingenius HUB in cadrul campaniei "Construim impreuna #ViataDupaCOVID19" au facut posibila identificarea celor mai acute... mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 16:01
Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, ca in proiectul de buget pe anul viitor au fost prevazute sumele necesare pentru marirea pensiilor de la 1 septembrie, potrivit legii pensiilor, dar si pentru maririle de salarii, prevazute in legea salarizarii unitare.
"Noi am prevazut in legea bugetului de stat si in legea bugetului asigurarilor sociale de anul viitor, pentru ca asta e obligatia noastra, sa construim bugetul pe legile in vigoare, am prevazut sumele necesare pentru cresterea de la 1 septembrie a pensiilor, asa cum dispune legea. La fel si pentru salarii. Cum a gandit PSD legea salarizarii unitare in sectorul public? Ei au spus, asta e salariul in 2018, vreau sa aduc salariul in 2022 la atat, sa il dublez, sa il triplez.
Au scazut din salariul din 2022 salariul din 2018, a rezultat o suma si aceasta suma a fost impartita in patru si in fiecare an, intre 2018 si 2022, a fost prevazuta o crestere cu cate un sfert din suma respectiva. Am prevazut banii pentru a putea asigura aceasta crestere, pentru ca ea este prevazuta in legea salarizarii", a spus Orban la TVR 1.
El a adaugat ca anul 2020 va fi consacrat unei analize extrem de serioase a sistemului de pensii, unei analize comparative cu alte sisteme de pensii, pentru a vedea care sunt cele mai bune sisteme de pensii care functioneaza, astfel incat Guvernul sa vina la un moment dat cu un proiect de lege "care sa stea in picioare".
"Unde ati mai vazut asa ceva? Nu exista nicaieri in lumea asta sa te apuci... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 22:54
Presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, recomanda amanarea unor noi cresteri de venituri/salarii, stoparea promisiunilor ce creeaza asteptari nerealiste cetatenilor si restructurarea aparatului de stat in conditiile in care, potrivit acestuia, deficitul acut de spatiu fiscal este tot mai periculos.
Daniel Daianu sustine, intr-un articol publicat pe site-ul institutiei, ca a avut loc o ajustare bugetara majora in intervalul 2012-2015, costisitoare din punct de vedere social si nu numai (a alimentat probabil inclinatia de plecare din tara), deficitul bugetului consolidat ajungand la sub 1% din PIB in 2015. Potrivit sursei citate, aceasta corectie s-a vazut in deficitul de cont curent ce a gravitat in jur de 1% din PIB catre finele perioadei.
Tendinta a fost insa inversata dupa 2015, cand s-a intrat intr-o suita de reduceri de taxe si impozite, care a adus veniturile fiscale la minim istoric, la sub 26% din PIB in 2018 (cu CAS nivelul se mentine peste 26%), subliniaza presedintele Consiliului Fiscal.
Astfel, fara a fi un "paradis fiscal" precum Irlanda, Romania a ajuns penultima in UE ca nivel al veniturilor fiscale, explica sursa citata care arata, de asemenea, ca in UE media veniturilor fiscale este de 39-40% din PIB, in timp ce in economii emergente din Est trece de 34-35% din PIB.
"Veniturile fiscale au mers in jos prin omisiune si comisiune. Prin decizii publice care au schimbat regimul fiscal, o pozitie imbratisata de cam tot spectrul politic; unele... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 18:08
Bucurestenii vor plati taxe mai mari, anul viitor, pentru locuinte si masini. Primaria Capitalei transmite insa ca nu majoreaza darile pentru locuitori, ci doar pune in aplicare noi prevederi ale Codului Fiscal.
Astfel, cresterile pentru locuinte sunt de 1-2 lei pentru o garsoniera; 2 lei pentru apartament cu 2 camere; 2-4 lei pentru apartament cu 3 camere si 2-5 lei pentru apartament cu 4 camere.
Cresterile pentru mijloacele de transport se diferentiaza in functie de capacitatea cilindrica. Pentru autoturisme cu capacitatea cilindrica de pana la 2.000 cmc nu exista crestere intrucat coeficientul de indexare este mic, iar pentru autoturisme cu capacitatea cilindrica de peste 2.000 cmc cresterile variaza intre 13 si 84 de lei.
Nivelul impozitului pentru autovehiculele cu masa maxima autorizata, egala sau mai mare de 12 tone, nu a fost indexat.
Primaria Capitalei precizeaza, insa, referindu-se la Proiectul de Hotarare "privind stabilirea nivelurilor impozitelor si taxelor locale in Municipiul Bucuresti incepand cu anul 2019", aprobat in sedinta CGMB de joi, ca, potrivit legii, Consiliul General adopta hotarari privind impozitele si taxele locale pentru anul urmator, punctand ca PMB pune in aplicare prevederile Codului fiscal.
"Primaria Municipiului Bucuresti nu majoreaza taxele si impozitele, ci doar pune in aplicare prevederile Codului Fiscal. (...) Dupa cum Primaria Capitalei a anuntat public si in luna februarie a acestui an, NU Primarul General, Gabriela... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2018, ora 07:55
Prognoza de primavara 2017 a Comisiei Nationale de profil, aflata in subordinea Guvernului, a reevaluat de la simplu la dublu cresterea salariului real pentru perioada 2016 - 2019.
Pe scurt, de la 19% in urma cu un an, s-a ajuns la 38%, ceea ce constituie cea mai mare modificare a estimarilor din toate timpurile.
Recordul a fost stabilit pentru anul 2017, cand in loc de un modest 3,0% avansat in primavara trecuta, s-a anuntat o valoare mai mult decat tripla, respectiv 9,9%.
Precizam ca aceste cresteri ale salariului real echivaleaza cu cele ale puterii de cumparare, adica tin cont nu doar de majorarea nominala a sumelor incasate de angajati dar si de inflatia care ar urma sa fie consemnata pe perioada analizata. Care depinde si de evolutia cursului de schimb la care se importa o buna parte din marfurile din cosul de consum, se aduc resurse energetice si se tarifeaza telefonia.
Citeste si
Comisia Europeana a scazut prognoza de crestere pentru Romania: Legea salarizarii - risc semnificativ. Ce spune PSDOficial BNR: In SUA doar taxele si moartea sunt sigure. In Romania, cresterile salariale si reducerile de taxe
Cat despre ratele la creditele luate in valuta, inca destul de multe (peste 40%) nu mai are rost sa insistam.
Desigur, se pot lua in calcul modificari importante in strategia economica si ar fi chiar de admirat ajustarea rapida a prognozelor pentru a se pune de acord cu evolutiile din economie si politica economica. De aceea, hai sa vedem din care... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 10:41
In America, numai taxele si moartea sunt sigure, iar in bugetul Romaniei, cresterile salariale si reducerile de taxe, insa pentru o crestere sustenabila a economiei, de 5% pe an, este nevoie de reforme structurale, a declarat, joi, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Daca Romania vrea sa se modernizeze si sa devina o tara europeana si daca vrem ca economia sa creasca sustenabil cu 5% trebuie sa luam toate aceste masuri (din Strategia 'Romania Competitiva', n.red.). Exista vreun partid politic care sa respinga aceste masuri? Nu. Toti le au pe hartie. Unde sunt banii? Iar aici este veriga lipsa. Nu este suficient sa spunem ca vrem sa facem asta si asta si aceea, daca nu avem un buget atasat. Asa ca va rog sa imi aratati banii, cum spun americanii.
Iar aici vine partea mai grea. Daca iei toate masurile propuse de Guvern, de acest Guvern sau de Opozitie, si le pui pe harta pana in 2020 trebuie sa adaugi 12 miliarde de euro pentru reduceri de taxe si cresteri salariale, iar pentru aceste masuri (din strategie, n.red.) este nevoie de 18 miliarde de euro. Bugetul, in cel mai bun scenariu pana in 2020, va avea o crestere de 15 miliarde de euro. Deci proiectam o crestere a bugetului de 15 miliarde, dar 12 sunt promise. Cum spun americanii: numai taxele si moartea sunt certe. In bugetul Romaniei, numai cresterile salariale si reducerile de taxe sunt certe", a explicat Valentin Lazea, la conferinta "Emerging Funding for the Real Economy".
Economistul sef... mai mult
Joi, 11 Mai 2017, ora 15:16
Seful misiunii FMI in Romania, Reza Baqir, sustine ca, desi Romania si-a intarit foarte mult economia dupa criza, cresterea economica poate fi afectata de taierile de taxe si cresterile de salarii ale Guvernului Grindeanu.
"Taierile succesive de taxe, cresterile salariale si limitarea investitiilor ameninta sa afecteze aceasta crestere.
Trebuie intarite reformele structurale, mai ales in zona prioritizarii absorbtiei de fonduri EU si sustinerii luptei impotriva coruptiei", a spus Baqir, prezentandu-si concluziile vizitei in Romania, in cadrul unei conferinte care a avut loc la BNR.
In ce priveste bugetul pe 2017, reprezentantul FMI sustine ca "schimbarile legislative consecutive au facut ca structura bugetului sa fie rigida".
"Taieri de taxe si masuri de crestere a salariilor si pensiilor, cu costul investitiilor publice, au facut ca bugetul sa fie mai putin flexibil si risca sa nu faca fata socurilor care ar putea veni.
Este mai usor sa scazi taxele, foarte greu sa le cresti. Este mai usor sa cresti salariile si foarte greu sa le scazi. Nu mai e loc de alte taieri de taxe, daca scopul este de a pastra flexibilitatea bugetului", a subliniat Baqir.
In ce priveste deficitul bugetar pentru acest an si pentru anul urmator, Baqir a spus ca estimarile sunt de 3,7 la suta din PIB pentru 2017, fara masuri suplimentare ale Guvernului, si de 3,9 la suta din PIB pentru anul 2018, "dar prognoza pentru anul urmator se va schimba cand vor incepe discutiile pentru... mai mult
Vineri, 17 Martie 2017, ora 14:48
Cresterile de salarii avansate in ultima perioada sunt colosale, iar efortul bugetar e unul major, spune presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, care atrage atentia ca majorarile sunt decuplate de performanta economica.
Ionut Dumitru e de parere ca o majorare cu 30% a indemnizatiei alesilor locali e foarte mare.
"Cand discutam de o crestere de 30%, indiferent de domeniul la care ne referim, e o crestere foarte mare. Ea vine oricum dupa cresteri anterioare in sectorul bugetar de 15%-20%, operate recent de la 1 februarie, pentru sanatate, educatie 15%, 20% pentru administratia publica, dupa un 2016 cu cresteri foarte mari", spune Dumitru, la RFI Romania.
"Acum sa vedem si cum vor fi etapizate aceste cresteri, dar chiar si daca sunt etapizate pe patru ani de zile, cand discuti de o crestere de 50%, este o crestere colosala, o crestere foarte mare pentru orice domeniu, iar efortul bugetar e unul major", a adugat presedintele Consiliului Fiscal.
Citeste si:
Presedintele Consiliului Fiscal: E doar o iluzie ca avem forta de munca bine calificata. Calitatea studentilor scade de la an la anPSD promite ca scade impozitele pe venit progresiv, la 0 si 10%. Seful Consiliului Fiscal spune ca nu se poate
"Trebuie sa fim mult mai ponderati in ceea ce priveste cresterile de cheltuieli sociale, ele au crescut oricum foarte mult in ultimii ani. Nu poti sa ai crestere de salarii, de nivel de trai doar prin hotarari de guvern. Daca s-ar putea un astfel de lucru, nicio... mai mult
Miercuri, 15 Martie 2017, ora 11:24
De la 1 ianuarie 2017 intra in vigoare cateva scutiri si eliminari de taxe importante, dar noul an va aduce si cresteri salariale pentru unii angajati. In plus, e posibil ca benzina si motorina sa se ieftineasca, la fel si curentul electric, insa mancarea, electronicele si electrocasnicele se vor scumpi.
Desi coalitia PSD-ALDE si-a exprimat dorinta de a amana intrarea in vigoare a unor reduceri sau anulari de taxe prevazute in Codul Fiscal, aceasta se va putea intampla doar dupa instalarea noului guvern la Palatul Victoria.
Vom plati rate mai mari la inceputul lui 2017, din cauza cresterii ROBOR
Drept urmare, masurile prevazute in Codul Fiscal intra in vigoare neschimbate la 1 ianuarie 2017.
In primul rand, asta inseamna ca se va reduce cota generala de TVA de la 20% la 19%, ceea ce ar trebui sa duca si la o scadere a preturilor la majoritatea produselor si serviciilor.
De asemenea, supraacciza la carburanti de 7 eurocenti va fi eliminata, iar nivelul accizelor va fi redus ...citeste mai departe despre "Semne bune anul are? 2017 vine cu reduceri de taxe, cresteri de salarii si unele scumpiri" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Ianuarie 2017, ora 09:23