Inghetarea salariului minim vine cu minusuri si plusuri pentru mediul economic, acum depinde doar de care parte a acestei decizii esti. Pentru ca, daca esti angajator, in aceste vremuri tulburi, sigur te vei bucura ca nu va trebui sa platesti mai mult la stat si angajatului. In schimb, daca esti angajat si acele cateva zeci de lei care ar fi venit in plus ar fi fost bune, in conditiile in care de la 1 ianuarie ne asteapta un nou val de scumpiri.
"Pentru angajati o eventuala crestere a salariului minim este pozitiva pentru ca asta inseamna un castig mai mare raportat la nivelul salarial din prezent, avand in vedere cresterea preturilor anticipata odata cu majorarea preturilor la utilitati incepand cu 1 ianuarie. De asemenea, si cresterea preturilor la carburanti va aduce un nou val de scumpiri. Este posibil sa asistam la aceste majorari, iar o crestere a salariului minim vine sa compenseze macar in parte din noile cheltuieli", este de parere Adrian Negrescu, analist economic.
Acesta crede ca, pentru companii urmeaza o perioada cel putin dificila, de minim trei luni, in care vor trebui sa supravietuiasca in cautarea unor parteneri de afaceri sau clienti, adica sa caute noi surse de venit, iar o majorare a salariilor, in acest moment, nu face altceva decat sa puna presiune si mai mare pe finantele companiilor.
"O amanare temporara a cresterii salariului minim, pentru doua luni, este salutara, pana ce Guvernul va reusi sa implementeze la propriu masurile de... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2020, ora 00:25
Sindicatele transportatorilor romani isi doresc majorarea salariului minim brut pentru soferi, astfel incat acestia sa fie motivati sa lucreze in tara. Cabinetul Orban nu si-a manifestat, insa, pana acum, deschiderea spre adoptarea unor astfel de masuri.
Potrivit unei analize a Profit.ro, sindicatele au cerut Guvernului majorarea salariului minim brut in acest domeniu de activitate. Motivul: fara o astfel de masura, antreprenorii din bransa n-ar avea cum sa angajeze circa 10.000 de soferi, cat le-ar trebui ca sa isi desfasoare activitatea in bune conditii. Asta, in conditiile in care doua treimi dintre cei 30.000 de soferi romani au plecat deja sa lucreze in strainatate, unde sunt mai bine platiti.
Jurnalistii de la Profit.ro sustin ca deja unii intreprinzatori din transporturi au cerut Guvernului facilitati pentru angajarea de soferi din tari din afara UE. Guvernul ar fi sustinut, insa, ca o astfel de masura n-ar face decat sa accentueze exodul soferilor romani.
Acum, sindicalistii din Transportatori cer, de fapt, o serie de facilitati la plata salariilor similare cu acelea pe care antreprenorii din constructii le-au primit de la Guvern, prin OUG 114/2018.
Cabinetul Orban nu pare, insa, sa sustina acordarea unor astfel de majorari ale salariului minim.
Reamintim ca la scurt timp dupa preluarea mandatului, ministrul de Finante, Florin Citu, a declarat ca aceia care au introdus mai multe salarii minime (adica ministrii guvernarii PSD-ALDE) au comis o... mai mult
Duminica, 29 Decembrie 2019, ora 13:52
Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri seara, majorarea salariului minim brut cu 150 de lei, de la 2.080 de lei la 2.230 de lei/ luna, incepand de la 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezinta o crestere de 7,2% fata de luna decembrie 2019.
Raportat la venitul net, acest avans inseamna 83 de lei in plus la suma primita "in mana" (de la 1.263 de lei la 1.346 de lei).
Guvernantii au transmis ca majorarea s-a realizat dupa o formula de calcul care ia in considerare cresterea productivitatii muncii si rata inflatiei.
Actul normativ prevede si faptul ca, incepand de anul viitor, pentru persoanele incadrate pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in care nu sunt incluse si sporurile si alte adaosuri, se mentine la 2.350 lei lunar.
Orban vs Dancila - 83 vs 100
Dupa ce Guvernul Dancila a picat prin motiune de cenzura, social-democratii au anuntat ca intentioneaza sa creasca prin ordonanta de urgenta salariul minim net cu 100 de lei, incepand de la 1 ianuarie.
Masura a fost intens criticata, la acea vreme, de liderul PNL Ludovic Orban, care a mentionat ca un guvern demis nu are dreptul sa ia decizii cu impact major in economie ca aceasta.
"Mai era cineva prin 1989 care mai dadea cate 100 de lei sau cate un leu... Baietii astia nu inteleg, oamenii astia nu inteleg ca ei au fost demisi prin motiune de cenzura, ca nu... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 00:00
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, si seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, au oferit, marti, la finalul reuniunii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, detalii despre cele trei scenarii posibile pentru majorarea salariului minim.
In mod concret, Ionel Danca a explicat ca indiferent de scenariu salariul minim va creste cu 150 de lei brut, ceea ce inseamna 83 de lei net si ca in timp o sa dispara salariul minim diferentiat pentru studii superioare si medii.
Intrebat daca exista vreun risc ca salariul minim sa scada, purtatorul de cuvant al Guvernului a spus ca: "Nu exista aceasta posibilitate. Potrivit jurisprudentei in vigoare, orice castig salarial, orice drept privind castigurile salariale aflate in plata nu pot fi afectate. In orice scenariu, in cazul in care este prognozata o deteriorare a mediului economic a mediului economic pentru perioada urmatoare in cel mai nefericit caz salariile aflate in plata raman la nivelul respectiv".
In privinta persoanelor cu care lucreaza in constructii, Ionel Danca a precizat ca este vorba despre un numar de 316.000 de contracte. "Este o prevedere asumata inclusiv in dialogul cu partenerii sociali din acest domeniu, este o prevedere care va fi pastrata, iar in ceea ce priveste nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare in momentul de fata hotararea de guvern nu va afecta in niciun fel aceasta categorie de salariati, respectiv ramane in plata nivelul salariului minim pentru cei cu... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 14:26
Guvernul nu mai are bani si face transferul responsabilitatii si al costurilor pe umerii mediului privat, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Acesta s-a referit la intentia Executivului de crestere a salariului minim inainte de 1 ianuarie 2019.
"Niciodata salariul minim nu s-a marit cand mai sunt 2 luni din an. Asta ne arata ca Guvernul nu mai are bani si ca, de fapt, transferul responsabilitatii si al costurilor se face pe umerii mediului privat. Este inadmisibil, intr-o democratie consolidata, ca nici macar sa nu se mai mimeze dialogul social. Ministrul Muncii anunta in weekend, pe Facebook, lucruri care afecteaza intreaga economie fara sa aiba un dialog cu partenerii sociali. In lege se spune ca salariul minim este stabilit ca urmare a votului din Consiliul National Tripartit, organism consultativ intre guvern si patronate/sindicate. Convocarea Consiliul National Tripartit nu a avut loc", a precizat Florin Jianu.
Presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania considera ca acest tip de actiune este profund neprofesionist si inadmisibil, avand consecinte uriase atat asupra angajatilor cat si a angajatorilor.
"Si aici va dau un singur exemplu: programul Romania Start-up Nation, program in care sunt afectati aproximativ 10.000 de antreprenori si 20.000 de locuri de munca, printr-o masura arbitrara si... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 12:16
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 1.450 de lei la 1.900 de lei lunar, incepand cu 1 ianuarie 2018, in aceasta suma nefiind incluse sporuri si alte adaosuri, conform unei Hotarari de Guvern publicata in Monitorul Oficial din 29 noiembrie 2017.
Salariul de baza minim brut pe tara "se stabileste la 1.900 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,66 ore, in medie, pe luna, in anul 2018, reprezentand 11,40 lei/ora", se mentioneaza in document.
Majorarea salariului minim brut de la 1.450 de lei la 1.900 de lei reprezinta o crestere de 31,03% fata de anul 2017 si este influentata de transferul contributiilor de la angajator la angajat, care reprezinta 22,75%.
"Majorarea salariului de baza minim brut pe tara urmareste depasirea pragului de 40% pentru plata muncii din total productie, astfel incat sa se apropie de 50%, media din Europa", preciza Executivul in data de 29 noiembrie intr-un comunicat remis AGERPRES.
Nivelul de 1.900 de lei al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost stabilit in urma dezbaterilor cu partenerii sociali, mai informeaza Guvernul.
Aplicarea acestei masuri va avea un impact asupra Produsului Intern Brut real de 0,6 puncte procentuale prin stimularea ocuparii, cresterea puterii de cumparare a salariatilor si reducerea muncii la negru, mentiona sursa citata. mai mult
Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 10:37
1Liviu Dragnea a anuntat ca printre masurile pe care Guvernul Grindeanu le va adopta in sedinta de vineri se numara majorarea salariului minim la 1.450 lei, cresterea salariilor in administratia locala cu 20%, precum si a celor pentru actori si alte categorii de artisti.
"Maine vine in continuare sesiune extraordinara, chiar daca cei de la PNL au anuntat ca vor sa blocheze legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante, intr-un mod iresponsabil, dupa parerea mea, Guvernul va adopta niste acte normative, asa cum sunt trecute in programul de guvernare, care sunt asteptate - salariul minim va fi aprobat maine, in sedinta de guvern - 1.450 de lei, asa cum s-a stabilit, majorarea salariilor in administratia locala cu 20%, majorarea salariilor pentru actori si alte categorii de artisti cu 50%", a precizat Liviu Dragnea.
Liderul PSD a mai spus ca, daca Guvernul Ciolos a prorogat intrarea in vigoare a legii prin care se majoreaza cu 15% salariile din Educatie si Sanatate, noul ...citeste mai departe despre "Guvernul adopta maine salariul minim de 1.450 lei si majorari de 20% in administratia locala" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2017, ora 18:22
Perioada sarbatorilor de Paste aduce cateva schimbari din punct de vedere fiscal si al tarifelor de telefonie.
Ziare.com a realizat o lista ce cuprinde cele mai importante schimbari din aceste zone, care intra in vigoare sambata si duminica.
Reduceri ale tarifelor de roaming
O veste buna vine chiar inainte de Paste. Romanii si ceilalti cetateni ai tarilor membre UE beneficiaza, incepand de sambata, de reduceri ale tarifelor de roaming atunci cand se afla intr-un stat din UE diferit de cel in care isi are sediul operatorul de telefonie mobila ale carui servicii le utilizeaza.
Astfel, noile tarife maxime la serviciile de roaming pe care un operator de telefonie mobila le poate adauga celor aplicate in tara de origine sunt:
5 eurocenti/minut pentru apel efectuat2 eurocenti/SMS trimis5 eurocenti/MB de date utilizat
Deci, masura intra in vigoare cu o zi inainte de Paste si face parte din pachetul legislativ pentru telecomunicatii adoptat de Parlamentul European in octombrie ...citeste mai departe despre "Ce se intampla cu banii nostri: Schimbari semnificative care au loc in perioada Pastelui" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Aprilie 2016, ora 12:37
Pastele vine cu vesti bune pentru unii angajati, avand in vedere ca salariul minim brut pe economie creste de la 1 mai la 1.250 de lei, dar acest lucru va aduce costuri in plus pentru angajatori.
Avansul este de 19%, de la 1.050 de lei, cat este in prezent.
Salariul minim: Cum a evoluat in ultimii 11 ani (Infografic)
In consecinta, un salariat care nu are persoane in intretinere va primi "in mana" cu 140 de lei mai mult, anume 925 de lei, in loc de 785 de lei.
Insa povara angajatorului va fi si ea mai mare, deoarece automat vor fi majorate si costurile suportate de firme.
Astfel, pentru ca salariatul sa fie platit cu 925 de lei net, angajatorul va cheltui 1.538 de lei.
Comparativ, pentru un salariu net de 785 de lei, angajatorul cheltuieste in prezent 1.292 de lei.
Deci, de la 1 mai, costurile vor creste cu 246 de lei, potrivit informatiilor bazate pe calculele realizate cu aplicatia CalculatorSalariu.ro.
Patronii ...citeste mai departe despre "Salariul minim creste de la 1 mai: Cat vor plati in plus angajatorii si ce risca daca nu dau mariri" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Aprilie 2016, ora 13:35