Majoritatea angajatilor sunt de parere ca nu vor fi ajutati de companiile pentru care lucreaza sa recupereze diminuarea estimata de 14% a salariului, potrivit unui sondaj Undelucram.ro.
Intrebati daca se asteapta ca angajatorii sa modifice salariul brut in asa fel incat salariul net sa nu fie afectat, 76% dintre participantii la sondaj au raspuns negativ. In general, barbatii sunt mai optimisti in aceasta privinta (68% dintre ei nu se asteapta la marirea salariului brut) decat femeile (86%).
In acelasi timp, 54% dintre respondenti si-au exprimat opinia ca masurile anuntate de Guvern nu vor fi implementate de la inceputul anului viitor.
Incertitudinea legata de legislatia in domeniu se manifesta si in speranta pe care respondentii o au legata de evolutia pozitiva a salariului lor in perioada urmatoare.
Indrumati sa faca abstractie de trecerea contributiilor in sarcina lor, 59,3% dintre respondenti au raspuns ca asteapta o crestere minora a salariului, cuprinsa intre 0 si 5%.
In ceea ce priveste cresterea salariilor, 14% dintre angajati asteapta o crestere a salariului cuprinsa intre 16-25 procente, 7,7% considera ca salariul li s-ar putea mari cu 11 si 15 procente, in timp ce 19% dintre respondentii sondajului se asteapta la o crestere salariala cuprinsa intre 6 si 10 procente.
In privinta cresterii salariilor, femeile sunt mai optimiste: 25% din respondente sunt de parere ca vor primi un salariu mai mare cu peste 16%, in timp ce doar 11% din barbati au... mai mult
Marti, 24 Octombrie 2017, ora 15:54
Guvernele din Europa ar trebui sa scada taxele si sa creasca salariile pentru a sustine cresterea economica, in loc sa insiste asupra austeitatii si reducerilor de cheltuieli, considera economistul Nouriel Roubini.
In Germania, guvernul ar trebui sa ofere stimulente cetatenilor pentru a-si petrece vacanta in tari din sudul continentului, afectate de criza, ajutand la recuperarea acestora, a afirmat Roubini intr-un interviu pentru Bild, citat de CNBC.
Unele state au schimbat deja noul trend
Unii lideri ai statelor europene si-au schimbat deja retorica de la austeritate la crestere pentru ca majorarile de taxe si reducerile cheltuielilor guvernamentale au exacerbat dificultatile economice, generand recesiuni puternice in tari din zona euro. Germania insista, inca, asupra austeritatii ca modalitate de a aduce sub control deficitele bugetare ale statelor din UE.
"Nebunia austeritatii trebui oprita. Guvernele trebuie sa reduca taxele si sa creasca salariile. Europa are nevoie de crestere. Guvernul de la Berlin ar trebui sa dea fiecarei familii din Germania un voucher de calatorie de 1.000 de euro. Ar trebui, insa, folosit doar pentru calatorii in tarile afectate de criza. In plus, oricine isi cumpara o casa de vacanta in tarile din sud ar trebui sa primeasca deduceri de taxe", a spus Roubini.
Grecia are in continuare nevoie de ajutor
Oprirea finantarii pentru Grecia, care a primit deja doua pachete de ajutor extern, ar conduce la o prabusire a zonei euro, a... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 20:33
O crestere modesta a salariilor din sectorul public si a pensiilor este posibila numai daca vor permite conditiile economice, dar mentinerea controlului privind cheltuielile si imbunatatirea colectarii taxelor este necesara pentru atingerea tintei de deficit in 2012, potrivit unui raport al FMI.
"In ceea ce priveste partea de cheltuieli, in ciuda presiunii publice considerabile, guvernul a decis sa amane orice luare de decizie privind crestere a pensiilor si salariilor din mediul public. Aceasta atitudine precauta pe partea fiscala este un semn al angajamentului ferm al Romaniei privind disciplina cheltuielilor.
O anvelopa salariala scazuta este mentinuta prin inghetarea salariilor si pensiilor, desi o modesta crestere ar putea fi luata in considerare daca permit conditiile economice. Reducerea numarului angajatilor din sectorul public va continua, inlocuind un singur angajat la sapte plecari, dar aplicat la un nivel insitutional mai ridicat pentru a permite o mai mare flexibilitate.
Pentru atingerea obiectivului ambitios privind deficitul pe 2012 este necesar sa se continue disiplina cheltuielilor si imbunatatirea colectarii taxelor", se arata in raportul Fondului Monetar International (FMI).
Autoritatile au mentinut si un control strict al cheltuielilor curente prin reduceri importante in forta de munca din sectorul public, potrivit documentului amintit.
"In timp ce rationalizarea stricta in ceea ce priveste angajarile in sectorul public s-a dovedit... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 17:27
Salariile bugetarilor nu pot fi majorate simultan cu o scadere a taxelor, iar prioritatea este revenirea salariilor la nivelul din 2010, dupa care se poate gandi o relaxare fiscala, a precizat presedintele Traian Basescu. "Eu sustin ca in primul rand am taiat oamenilor salariile. Este prima obligatie pe care o avem, sa le refacem salariile.
Este o chestiune nu numai de solidaritate, dar si de corectitudine a Guvernului in raport cu proprii cetateni", a spus Basescu, intrebat ce varianta sustine dintre scaderea taxelor si cresterea salariilor.Presedintele a spus ca relaxarea fiscala poate fi un motor de crestere a economiei, insa numai dupa plata datoriilor pe care statul le are fata de bugetari. "Pe urma putem gandi si un sistem de taxe redus.
Amandoua simultan nu se pot face", a mai spus seful statului, admitand ca prioritatea este readucerea salariilor la nivelul din 2010. mai mult
Marti, 02 August 2011, ora 14:47
Reducerea cotei unice de impozitare, cresterea salariului minim la 700 de lei si diminuarea contributiilor la 41% sunt principalele masuri pe care Guvernul le va prezenta delegatiei FMI, scrie Mediafax care citeaza Gandul.Guvernul intentioneaza sa se prezinte in fata delegatiei FMI cu o noua cota unica de impozitare , cu un nivel mai scazut al contributiei pentru salarii si cu o usoara majorare a veniturilor aflate la coada grilei.
Potrivit unor surse din conducerea PDL citate de "Gandul ", premierul Emil Boc va negocia in aceasta saptamana cu reprezentantii Fondului Monetar International introducerea a trei masuri, convenite deja la varful partidului aflat la putere: cresterea salariului lunar minim pe economie de la 600 de lei la putin peste 700 de lei, scaderea cotei unice de impozitare de la 16% la 12% si reducerea contributiilor pe salariu de la 44% la 41%.
Conform simularilor PDL, respectivele interventii ar duce la o gaura in buget de 2,2 miliarde de euro, bani care ar putea fi acoperiti prin doua modalitati.
O prima solutie presupune cresterea deficitului bugetar de la 4,4% la 4,8%. Cum aceasta varianta are sanse minime sa fie acceptata de FMI, PDL are pregatita si alternativa de avarie: mentinerea deficitului bugetar prin taierea respectivei sume din fondurile alocate investitiilor.
Primul semnal fata de planul pedelistilor a venit din partea lui Traian Basescu, presedintele declarand, duminica, la ProTv, ca nu este de acord cu scaderea cotei unice,... mai mult
Luni, 18 Octombrie 2010, ora 12:47