Preturile alimentare au scazut comparativ cu varful atins in vara, dar raman apropiate de nivelul lor record, impingandu-i pe saraci spre variante "junk food" si obezitate, a apreciat Banca Mondiala (BM), intr-un raport publicat joi.
"Persistenta preturilor alimentare volatile si ridicate nu are numai consecinte asupra foametei si subnutritiei, dar si asupra obezitatii ce ar putea creste intr-un context de preturi ridicate in care populatiile aleg alimente mai putin scumpe" si mai calorice, subliniaza BM, ce evidentiaza costul mai scazut al "junk food" in tarile sarace, potrivit AFP.
Intre octombrie si februarie, preturile alimentare au scazut in mod clar (-4%), mai ales cele la grau (-11%) si al zaharului (-10%), pe fondul unei cereri "mai slabe" pe pietele de cereale, noteaza BM. Insa ele raman la niveluri "foarte ridicate" si nu sunt decat cu 9% mai scazute decat nivelurile istorice atinse in august, remarca cu ingrijorare institutia financiara internationala.
Doar in luna februarie, preturile au afisat o tendinta ascendenta (+1%) in regim anual, in special orezul (+5%) si porumbul (+5%), doua alimente de baza in numeroase tari in curs de dezvoltare. Banca Mondiala este preocupata de asemenea de "incertitudinile" persistente cu privire la productia agricola, cu stocuri de cereale care au scazut cu 3% in 2012.
"Conditiile climatice inca foarte uscate in Argentina, Africa de Sud si Australia au facut sa planeze o urma de indoiala asupra productiei din... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 14:03
Preturile alimentelor vor creste cu pana la 14% intr-un an, din cauza sacrificiilor in masa, care reduc semnificativ numarul de animale din ferme.
Agricultorii prefera sacrificarea efectivelor de porcine si bovine, din cauza costului ridicat al furajelor, potrivit unui raport publicat miercuri de banca de investitii Rabobank.
Fenomenul va duce initial la o abundenta pe piata carnii, insa efectivele vor fi foarte reduse anul viitor, incat nu vor exista suficiente animale pentru a face fata cererii de pe piata, a afirmat Nicolas Higgins, analist privind marfurile la Rabobank si autor al raportului.
Inflatia va creste in urma majorarii preturilor la alimente la un nivel record.
Rabobank a declarat ca sacrificarea a milioane de porci a condus deja la o crestere cu 31% a pretului la carnea de porc si se asteapta ca si costurile la alte tipuri de carne sa creasca.
Fermierii din SUA, care sufera de pe urma celei mai grave secete din anii 1930 incoace, si-au redus deja efectivele de bovine la cel mai mic nivel din 1973 incoace.
SUA se confrunta cu cea mai grava seceta din ultimii 56 de ani
Reprezentantii Rabobank au declarat ca nu se asteapta la o repetare a revoltelor alimentare din tari in curs de dezvoltare din perioada 2007 - 2008 din lume, deoarece cea mai mare cantitate de carne este consumata in Occident.
Higgins spune ca pericolul major pentru stabilitatea globala este legat de rezerva de provizii a tarilor.
"Am vazut deja primele indicii ale... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 15:50
Alimentele se vor scumpi cu peste 20%, ca urmare a secetei. Vom asista chiar si la majorari de pana la 50%, la unele alimente, cum ar porumbul.
"Nici macar nu exista posiblitatea reala ca acest fenomen (cresterea pretului la alimente n.red.) sa fie oprit de cineva", spune oficialul Agrostar, care adauga ca singurul lucru pe care il poate face Guvernul este sa se pregateasca pentru anul agricol urmator, a declarat pentru Business24 Tudor Dorobantu, secretarul general al Federatiei Agrostar.
Masurile anuntate de Guvern, pentru combaterea secetei, i se par "binevenite, dar nesemnificative".
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a promis fermierilor o crestere de 30% a subventiilor pentru teren, pana la 160 de euro pe hectar. In total, sunt necesare fonduri de 350 de milioane de euro, care vor fi alocate de la bugetul de stat.
Fermierii care sunt persoane fizice vor fi despagubiti cu pana la 7.500 de euro, iar suma totala necesara acestui scop ajunge la 40 de milioane de euro.
Printre masurile promise de ministerul de resort agricultorilor se mai numara si reducerea cu 20% a tarifului pentru energia din agricultura, plata apei pentru irigat direct la sursa si suplimentarea fondurilor europene pentru irigatii. In toamna, fondurile europene pentru irigatii vor creste de la 25 de milioane de euro pana la 60 de milioane de euro.
Mai multi bani pentru motorina
Tudor Dorobantu crede ca ministerul ar trebui sa aloce sume mai mari de bani subventiilor... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 17:01
Statele membre G20 elaboreaza o solutie comuna pentru a contracara cresterea preturilor la alimente, dupa ce seceta din SUA, cea mai dura din ultima jumatate de secol, a afectat puternic recolta celui mai mare exportator agricol din lume.
SUA se confrunta cu cea mai grava seceta din ultimii 56 de ani
Oficialii G20 intentioneaza sa organizeze o conferinta telefonica in ultima saptamana a lunii pentru a discuta despre o intalnire care ar putea avea loc la sfarsitul lui septembrie sau inceputul lui octombrie, potrivit unor oficiali apropiati discutiilor, relateaza Financial Times.
Intalnirea ar fi prima reuniune a Rapid Response Forum, un organism nou creat menit a "promova discutii rapide intre oficialii din pozitii de decizie in legatura cu diverse conditii de piata neobisnuite".
Forumul face parte din Sistemul de informatii privind piata agricola sustinut de G20, creat anul trecut la initiativa Frantei si vazut ca un raspuns cheie de politica la criza din 2007 - 2008.
Demersurile G20 vin dupa ce preturile la porumb au ajuns la un nivel record, depasind pragul din timpul crizei alimentare din 2007 - 2008.
Guvernul american a alimentat temerile privind o crestere a preturilor, spunand ca seceta i-a determinat pe fermierii din SUA sa-si abandoneze lanurile cu porumb de pe o suprafata mai mare decat teritoriile Belgiei si Luxemburgului luate impreuna.
Departamentul Agriculturii si-a redus previziunea privind porumbul, anticipand preturi record pe... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 12:59
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Stelian Fuia, a declarat ca nu sunt motive pentru majorarea pretului la carnea de miel de Paste, in conditiile in care Ministerul Agriculturii sustine sectorul ovin prin subventii substantiale.
"Am vazut ca se practica foarte mult in ultimul timp, a devenit un sport, sa anuntam mariri de preturi, ca dupa aceea chiar sa le marim. Am auzit in ultima saptamana discutii ca pretul la carnea de miel, de Paste, se va mari. Eu nu cred ca exista o motivatie la ora actuala pentru a mari pretul la carnea de miel", a mentionat Fuia.
Acesta a motivat ca nu ar trebui majorat pretul, in conditiile in care Ministerul Agriculturii sustine si sectorul ovin "prin subventii substantiale". mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 15:15
Pretul legumelor se va dubla, in perioada urmatoare, avertizeaza reprezentantii guvernului. Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, sustine ca salata verde, rosiile si castravetii vor fi primele legume afectate.
Ministrul Agriculturii precizeaza ca guvernul va incerca sa aloce subventii, producatorilor locali, pentru a-i ajuta sa faca fata pierderilor determinate de vremea nefavorabila.
Desi fostul ministru Valeriu Tabara a precizat ca se va acorda sprijin, pentru zonele afectate, Stelian Fuia a evitat sa se pronunte, pentru ca "nu are, inca, toate datele".
Pe de alta parte, actualul ministru al Agriculturii adauga ca Guvernul va incerca sa controleze importurile de legume, pentru a evita o crestere a evaziunii fiscale.
Alimentele s-ar putea scumpi cu pana la 7%
Preturile la majoritatea produselor alimentare ar putea suferi "reasezari" de 5-7% incepand din luna martie, potrivit reprezentantilor Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).
"Scumpirile la energie electrica, energie termica si gaze naturale ar putea determina reasezari ale preturilor la majoritatea produselor alimentare. Vorbim de reasezari, nu scumpiri, de 5-7%", a declarat pentru Gandul, Dragos Frumosu, presedintele FSIA.
El spune ca de la inceputul acestui an produsele lactate s-au scumpit nesemnificativ, cu 3-4%.
"La carne, vanzarile in ianuarie si februarie sunt reduse de obicei. Nici la ulei nu putem vorbi de scumpiri, cantitatile consumate sunt relativ constante", a... mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 14:37
Preturile de consum au urcat in noiembrie pentru a doua luna consecutiv, cu 0,42%, cresterile fiind inregistrate in principal in cazul marfurilor alimentare si serviciilor, in timp ce inflatia anuala a coborat la 3,44%, un nou minim dupa 1990.
Dupa patru luni consecutive de scadere, inflatia anuala a coborat in septembrie la 3,45%, inregistrand atunci cel mai redus nivel dupa 1990.
Preturile au crescut in octombrie cu 0,64%, iar indicele anual a urcat la 3,55%.
Preturile au crescut in noiembrie in principal la servicii (0,63%) si la marfurile alimentare (0,54%), in timp ce preturile marfurilor nealimentare au inregistrat un avans mai moderat, de 0,24%, se arata intr-un comunicat transmis luni de Institutul National de Statistica (INS).
La servicii cresterile cele mai vizibile au fost inregistrate la telefonie (0,71%) si transporturi aeriene (0,7%).
In categoria marfurilor alimentare, cele mai puternice avansuri au fost inregistrate la oua (7,2% in noiembrie fata de octombrie), respectiv legume si conserve de legume (3,91%), celelalte produse afisand scumpiri sau scaderi de preturi intr-o marja relativ restransa.
Preturile marfurilor nealimentare au urcat pana la 6,43% la energia termica, restul categoriilor inregistrand avansuri de sub 0,5%.
In primele 11 luni ale anului, preturile de consum au urcat cu 2,9%, in principal ca urmare a scumpirii marfurilor nealimentare (4,31%) si serviciilor (3,96%), in timp ce preturile marfurilor alimentare au urcat cu... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 13:25
In Romania se gasesc cele mai ieftine alimente din Uniunea Europeana, la polul opus aflandu-se Danemarca, urmata de Finlanda, Luxemburg si Suedia, arata Indicele preturilor produselor si serviciilor de consum, publicat marti de Eurostat si preluat de Mediafax.Indicele preturilor produselor si serviciilor de consum, publicat marti de Eurostat, este de 59% din media UE pentru Romania, aproape cel mai scazut din Europa.
Pe componente, preturile alimentelor si bauturilor non-alcoolice din Romania reprezinta 67% din media UE, in timp ce preturile la bauturi alcoolice si tutun reprezinta 64%.
Romania are astfel cele mai ieftine alimente din UE cu exceptia Bulgariei, unde preturile acestei categorii de produse reprezinta 66% din media europeana. Totodata, Romania si Bulgaria impart ultima pozitie in privinta alcoolului si tutunului, cu cele mai reduse preturi din UE.
Situatia se mentine si in cazul meselor la restaurant si cazarii la hotel, aceste servicii fiind cele mai ieftine in Romania si Bulgaria.
In cazul hainelor, electronicelor si mijloacelor de transport personal, majoritatea tarilor din UE sunt aproape de media comunitara.
Preturile articolelor vestimentare din Romania reprezinta 94% din media UE, in timp ce electronicele si electrocasnicele pot fi cumparate la un nivel echivalent cu 96% din media UE.
Mijloacele de transport personal, precum automobilele, costa 88% fata de media UE, nivel ceva mai scazut datorita vanzarilor consistente din productia autohtona.
Numai... mai mult
Marti, 28 Iunie 2011, ora 18:06
Sistemul alimentar global este defect si, coroborat cu schimbarile climatice, va duce la un regres de zeci de ani, in lupta cu foametea, potrivit unui raport al Oxfam, un ONG cu sediul la Oxford.Raportul arata faptul ca am intrat intr-o noua etapa a crizei unde epuizarea resurselor naturale si schimbarile climatice vor creste numarul oamenilor afectati de lipsa de alimente cu cateva zeci de milioane.
Preturile la alimentele de baza se vor dubla in urmatorii 20 de ani. Porumbul a atins deja un pret record.
Jumatate din crestere va fi efectul direct al schimbarilor climei.
Cele mai afectate vor fi tarile sarace, unde mai mult de 80% din veniturile populatiei se duc pe mancare.
Pana in 2050, cererea pentru alimente va creste cu pana la 70%. Populatia globala va creste de la 6,9 miliarde la 9,1 miliarde.
Capacitatea de productie este in declin. Rata medie de crestere a productiei agricole s-a diminuat cu 50%, in comparatie cu anul 1990, iar Oxfam spune ca trendul de scadere va continua.
Cine controleaza industria alimentara
Piata globala de alimente este la mana a patru giganti. Archer Daniels Midland, Bunge si Cargil controleaza aproximativ 90% din comertul cu cereal, la nivel mondial.
Activitatile lor speculative conduc la volatilizarea preturilor la alimente, din care gigantii profita din greu, se arata in raport.
Spre exemplu, in primul trimestru al 2008, in plina criza alimentara, Cargill inregistra o crestere a profitului cu 86%.
Compania se asteapta ca anul 2011 sa... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 10:22