Contributia precara a investitiilor, cea negativa a exportului net si cresterea costului muncii sunt argumentele cele mai puternice ale reducerii cresterii economice a Romaniei, in comparatie cu celelalte tari din Europa Centrala si de Est (ECE).
In vreme ce cresterea in Polonia, Ungaria si Serbia a fost peste asteptari in trimestrul 2 al anului, structura celei din Romania este nefavorabila, potrivit analistilor Erste Group Research (EGR).
Romania este singura economie din regiune pentru care estimarile cresterii pe 2018 au fost reduse: de catre FMI de la 5,1% la 4,4 - 4,5%, iar de Erste Group de la 4,1% la 3,8%. Banca Transilvania vede cresterea pe 2018 la 4,3%, in vreme ce UniCredit o plaseaza la 3,9%.
Cresterea si potentialul
Periculos este, insa, faptul ca, daca tendinta de reducere a cresterii va continua, aceasta ar putea ajunge sub potentialul economiei.
"Dinamica anuala a PIB ar putea decelera de la 6,9% in 2017, pana la 4,3% in 2018 (ritm apropiat de potential), la 3,5% in 2019, respectiv la 3% in 2020. Cu alte cuvinte, deviatia PIB ar putea intra in teritoriu negativ pana la final de 2019, daca reformele structurale nu vor accelera", scrie economistul Andrei Radulescu, intr-un raport al Bancii Transilvania.
Or, tocmai absenta reformelor structurale fac perspectivele economiei romanesti mai putin favorabile decat ale economiilor din regiune.
Citeste mai multe despre Economia Romaniei - cele mai nefavorabile perspective din ECE, din cauza... mai mult
Duminica, 16 Septembrie 2018, ora 15:43
Ritmul de crestere al economiei romanesti ar putea scadea pana la 3,5% in acest an, si pana la 2% in 2019, potrivit estimarii analistilor de la capital Economics, una dintre cele mai severe de pana acum.
"Economia Romaniei a inregistrat cea mai rapida crestere din regiune (Europa Centrala si de Est, ECE), dar este probabil sa incetineasca mai mult decat spun asteptarile pentru 2018", spune cel mai recent raport al Capital Economics.
In ciuda evolutiei bune a motorului cresterii din Zona Euro, in toata regiunea ECE "ciclul economic s-a maturizat si este probabil ca aceasta crestere sa slabeasca treptat. Inflatia va continua sa creasca si, in ciuda politicii stimulative a BCE (Banca Centrala Europeana), bancile centrale vor creste ratele dobanzilor. Turcia si Romania vor suferi incetinirile cele mai accentuate, dupa cresterile de tip "turbo" anterioare", spune raportul citat.
Pentru regiune in ansamblu, cresterea este probabil sa incetineasca pana la 3,0% in acest an si la 2,3% in 2019, de la 3,8% in 2017. Cu exceptia Rusiei, prognozele capital Economics de crestere pentru anul 2018-19 sunt acum sub consensul general.
Romania
Chiar daca, "desigur, cresterea exporturilor ar trebui sa fie ajutata de cerere puternica din Zona Euro, dar se va retrage sprijinul politic care a propulsat consumul domestic pe parcursul ultimilor doi ani", spune raportul citat.
Mai mult, analistii capital Economics cred ca "deficitul bugetar probabil a incalcat pragul de la... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 08:27
Detensionarea partiala a situatiei din Ucraina si Turcia, precum si reluarea interesului fata de pietele emergente sunt principalii factori de crestere pentru pietele si actiunile din ECE.
Cresterea economica din ECE a depasit asteptarile. Romania a inregistrat o crestere spectaculoasa de 5,2% (fata de estimarea initiala a Erste de 2,6%), Polonia si Ungaria au inregistrat un avans de 2,7%, Republica Ceha a surprins cu o crestere de 1,3% fata de anul precedent (comparativ cu prognoza initiala a analistilor de -0,2%) si Slovacia a raportat o crestere de 1,5%, de asemenea peste asteptari.
"Ne asteptam la o performanta moderata a pietelor de capital din ECE. Detensionarea situatiei politice din Ucraina si Turcia ofera un moment de respiro care ar putea permite o crestere sustinuta de lichiditate, cu conditia ca aceasta redirectionare a fluxurilor catre pietele emergente sa dureze", declara Henning Esskuchen, Director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group.
Exceptand un anumit risc fundamental iminent prin intermediul expunerii corporate, efectul cel mai daunator al crizei din Crimeea pentru piete a fost impactul asupra sentimentului si riscul de intensificare a conflictului.
Odata cu atenuarea acestor factori, un sprijin al pietei determinat de detensionare ar trebui sa fie unul dintre principalele motive pentru performanta din trimestrul al doilea.
Cu toate acestea, avantul revenirii pe baza unei posibile solutii diplomatice (sau cel putin evitarea... mai mult
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 13:35
Poate ca problemele din Statele Unite si zona euro s-au reflectat asupra unora dintre economiile central si est europene, admit analistii, insa adevarata problema din cauza careia regiunea nu isi atinge adevaratul potential o reprezinta politicienii.
Cu ocazia unui eveniment organizat de grupul Erste Bank la Viena, la care au participat mai multi economisti si bancheri din Europa Centrala si de Est, seful institutiei financiare, Andreas Treichl, a propus, in gluma, si o solutie pentru aceasta problema, relateaza CNBC.
"Avem nevoie de un spital de psihiatrie pentru politicienii populisti. Ar fi o clinica uriasa, cu cel putin 6.000 de paturi", a afirmat directorul general al Erste Bank.
Cresterea economica in Europa emergenta a incetinit la aproximativ un procent in ultimul trimestru din 2012, in contextul in care criza din zona ...citeste mai departe despre "Seful Erste: E nevoie de un ospiciu pentru politicienii populisti din ECE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 09:55
Economia Romaniei a inregistrat o crestere de 1,2% pe serie bruta si de 1,7% pe serie ajustata sezonier in trimestrul al doilea din acest an, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 139,124 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 1,2% fata de trimestrul II 2011.
Ramura "Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport" a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate (6,1%), urmata de constructii (5,2%) si de activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (3,8%).
Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de informatii si comunicatii (1,9%), tranzactii imobiliare (1,3%) si industrie (0,5%).
Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (1,9%), agricultura, silvicultura si pescuit (1,6%), intermedieri financiare si asigurari (0,9%) si comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (0,2%).
Ca o consecinta a evolutiei pozitive inregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 11:40
Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 1,6%, egala cu media la nivelul a 10 state din Europa Centrala si de Est (ECE), potrivit unui nou raport al Fitch privind perspectivele regiunii, care vor fi constranse pe termen scurt si mediu atat de factori externi, cat si interni.
Din cauza factorilor adversi existenti, obiectivele ambitioase de reducere a deficitelor bugetare in perioada 2012-2013 vor fi dificil de indeplinit, in pofida angajamentelor guvernelor de consolidare fiscala.
In opinia Fitch, prevalenta perspectivelor stabile ale calificativelor statelor din estul si centrul Europei care au aderat la UE in 2004 si 2007, cu exceptia Sloveniei si Ungariei, care au perspective negative, scot in evidenta ca ratingurile sunt bine sustinute la nivelurile actuale.
Romania are ratingul "BBB-" cu perspectiva stabila din partea Fitch.
Agentia anticipeaza ca Romania si regiunea ECE vor inregistra in 2012 o crestere economica de 1,6%. In 2011, tarile din regiune au consemnat o crestere medie a PIB de 3,1%.
FMI prognozeaza ca Romania va inregistra in acest an un avans economic de 1,5%.
Amploarea cu care va incetini cresterea economica din regiune este similara cu cea a zonei euro, principalul partener comercial al tarilor ECE.
Pe ansamblu, Fitch considera ca 8 din cele 10 state din regiune vor avea cresteri economice in acest an. Pentru Cehia este anticipata stagnarea PIB, iar in cazul Ungariei o contractie de 0,5%. Agentia prognozeaza un... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 21:24
Romania a continuat in septembrie sa aiba cele mai bune perspective economice la sase luni, din regiunea in Europa Centrala si de Est (ECE), in conditiile in care tari precum Ungaria si Polonia au inregistrat scaderi puternice ale increderii, potrivit unui sondaj al institutului ZEW, preluat de Mediafax.Indicele care masoara perceptia analistilor pentru urmatoarele sase luni a scazut in cazul Romaniei cu 5,5 puncte, la -5,6 puncte.
Pe locul al doilea, dar la mare distanta de Romania, se afla Slovacia, cu -35 puncte (cu un declin de 9,4 puncte).
Cea mai mare scadere a fost inregistrata de Ungaria, cu 31,8 puncte, la -47,5 puncte, cel mai redus nivel intre statele incluse in studiu, urmata de Polonia, cu un declin de 21,6%, la -36,8 puncte.
Toate tarile din regiunea ECE analizate au consemnat scaderi ale perceptiei analistilor, cu exceptia Turciei.
La nivelul ECE, indicele asteptarilor economice a pierdut 11,6 puncte, la -38 puncte, se arata in sondajul realizat de ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste.
In privinta situatiei economica actuale, Romania a ramas pe penultimul loc in regiune, inaintea Ungariei . Indicele pentru Romania a urcat usor cu 3,5 puncte, la -37,2 puncte.
In Ungaria, perceptia s-a inrautatit cu 9,1 puncte, la -56,3 puncte, iar in Croatia cu 4,2 puncte, la -36,5 puncte.
In Europa Centrala si de Est, perceptia pentru situatia economica actuala a evoluat pozitiv cu 4,4 puncte, la 7,2 puncte.
Asteptarile pentru Bursa de la Bucuresti s-au imbunatatit... mai mult
Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 19:27
Romania, care s-a luptat mai mult decat alte economii din Europa Centrala si de Est (ECE) sa iasa din recesiune, a furnizat marti singura surpriza placuta din regiune in privinta cresterii economice, care a depasit asteptarile, potrivit Financial Times (FT). Cresterea anualizata pe serie bruta a PIB, de 1,4%, a fost sub cea de 1,7% din primul trimestru, dar a depasit cu mult estimarile analistilor, de 0,8%, noteaza FT.
Rezultatul ar putea fi datorat datelor solide din sectorul constructiilor, precum si imbunatatirii consumului, a declarat pentru Reuters Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank in Bucuresti. mai mult
Marti, 16 August 2011, ora 17:17
Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 0,4%, urmata de un avans de 3,5% in 2011, potrivit estimarilor incluse de UniCredit intr-un raport privind situatia sistemului bancar din Europa Centrala si de Est (ECE), dupa recesiune, informeaza Mediafax.Pe ansamblul celor 17 state incluse in regiunea ECE, UniCredit anticipeaza o crestere economica de 2,8% in acest an si de 4,1% in 2011.
Vulnerabilitatea statelor din regiune la criza datoriilor din Grecia variaza de la tara la tara, se arata in raportul "CEE Banking: The New Model out of the Crisis".
Astfel, Romania, Polonia, Ungaria si tarile baltice au o vulnerabilitate ridicata, putand fi afectate, indirect, prin nivelul ridicat al deficitului bugetar si al datoriilor publice.
In schimb, vulnerabilitatea directa, prin intermediul sistemelor bancare, este medie in cazul Romaniei, Bulgariei si Serbiei.
UniCredit mai anticipeaza ca Romania poate adopta euro cel mai devreme in 2015, in conditiile in care, in prezent, indeplineste doar una din cinci conditii necesare trecerii la moneda unica, respectiv un nivel al datoriei publice de sub 60% din PIB.
Celelalte conditii sunt ca indicele preturilor de consum sa fie cu cel mult 1,5 puncte procentuale peste media din cele mai performante trei state, iar randamentul obligatiunilor sa nu depaseasca cu mai mult de un punct procentual media din cele mai bine plasate trei tari.
De asemenea, deficitul bugetar trebuie sa fie de sub 3% din PIB, iar cursul de schimb sa fie... mai mult
Vineri, 14 Mai 2010, ora 16:58